• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIDeník vděčnosti
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Je to tak dva dny, co jsem napsala na fejs znechucenej příspěvek o svoji práci. Pak jsem ho po sobě před odesláním četla a najednou si začala připadat jako strašnej kverulant. Vždyť to tak strašný není a proč pořád nadávat. Tak jsem to nakonec vůbec neodeslala.

A dneska přišla ZPRÁVA. Velká, zásadní, pozitivní zpráva, ve kterou jsem už nedoufala.

Jsem vděčná. Za tu zprávu, samozřejmě. Ale i za to, že se teď nemusím cítit jako věčně nespokojenej blbec, kterýmu nic není dost dobrý.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Svým způsobem jsem vděčná za všechny rány, naučí člověka soucitu a otevřou mu srdce i oči
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    NEI: Já mám poměrně dobrou představu, o čem mluvíš, a rozhodně je to velká věc. Alespoň mně se to rozhodně nedaří běžně. Nicméně bych se sám sebe neodvážil definovat jako "normální".
    1KA
    1KA --- ---
    Deník vděčnosti sice nevedu, ale každý večer tak nějak automaticky skládám prožitý den do celistveho obrazu. Pomáhá mi to třídit myšlenky a stavět zivot na pevném základu jednotlivých maličkosti. Kdybych si neprošla peklem, nikdy bych neviděla to, co nyní. A aktuálně cítím vděk za těch pár minut navíc v posteli, s kávou a v tichu. Z dlouhodobé perspektivy pak vidím téměř rok bez velkých pádů, což měě neskutečně posiluje a naplňuje vděčnosti za obyčejný život.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: To už pak holt asi záleží na tom, kdo má vnitřní monolog a k jakýmu druhu myšlení ho používá. Takže máš asi minimálně částečně pravdu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SALVATOR: Imho ale ve skutečnosti je. Asi jsme všichni zažili situaci, že je nám blbě, hlas zodpovědnosti říká "ale ještě musíš udělat tohle, udělat támhleto, jít do práce, uklidit, dohnat resty." A pak se do toho vloží jinej hlas, kterej řekne "je ti blbě, jdi si do prdele lehnout, nebo ti bude zejtra ještě hůř a nestihneš už vůbec nic. Šup šup do tepla, čajíček a buď na sebe projednou taky hodnej." Imho ve skutečnosti poměrně běžná situace a divila bych se, kdybys ji nikdy nezažil.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    NEI: Buď v pohodě, vedeš si dobře:)
    Tohle uklidnění sama sebe může vypadat různé, může být popsáno i jinými slovy, ale funguje to.
    Hodně lidí se na sobě snaží pracovat, má nějakou sebereflexi a přemýšlí o svým chováním a tom, co je v hloubi duše trápí nejvíc. Jen existujou lidí, který se s žádnou metodou psychoterapie a s tím spojeného určitého slovníku nikdy nesetkali.
    Je vidět, že jsi udělala pokrok a máš radost, že se cítíš líp. To je super.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: Já s generalizací nezačal ;⁠-⁠)

Moje osobní emocionalita je pak poměrně hodně plochá.
    NEI
    NEI --- ---
    SALVATOR: Ok, děkuji, pane mluvčí za všechny "normální" lidi. :-]

Jaký máš vlastně emoční prožitek? Dokážeš cítit silnou lásku a nebo silnou bolest? Pak by ti možná nemusel být můj imaginární svět tolik vzdálený.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: Aha, to zní zajímavě. Nicméně z popisu se mi zdá, že odpověď na tvoji otázku, jestli je to u lidí bez porouchaný osobnosti úplně běžná věc, zní, že není. Nepotřebujou to.
    NEI
    NEI --- ---
    SALVATOR:
    Co je schematerapie | Institut Schematerapie Praha
    https://www.schematerapie.cz/co-je-schematerapie#
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NEI: Já si myslím, že se můžu v rámci norem považovat za celkem normálního a přiznám se ti, že ani nemám nejmenší představu, o čem to mluvíš.
    NEI
    NEI --- ---
    Včera mi bylo zle. Je asi celkem jedno z čeho, zkrátka mi nebylo vůbec dobře. Mód zraněné dítě.
    Konečně jsem dokázala sama k sobě přijít a imaginativně se obejmout a uklidnit z módu zdravého a laskavého rodiče.

Nevím zda je to u normálních lidí bez porouchané osobnosti úplně běžná věc, ale sama u sebe to považuji za revoluční okamžik.

Sama se sebou jsem vytvořila na ten krátký okamžik krásnou, zdravou a silnou rodinu. Pak jsem teda začala vzápětí plašit jestli nejdu zase do mánie, když cítím takovou sílu a svobodu, ale nejdu, takže dobrý.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jsem vesmíru vděčná za tuhle kamarádku. I když se vidíme tak čtyřikrát v roce.
    HIKY
    HIKY --- ---
    že při aktuální atace schízi nemám černé myšlenky
    KUBAJZZ
    KUBAJZZ --- ---
    Když si vzpomenu na to, jak mi tolik blízkých lidí říkalo, že jsem celoživotní smolař, dnes mám alespoň jednu věc, na kterou se můžu ohlédnout a být vděčný. Měl jsem štěstí v neštěstí, že jsem přežil něco, co mě mohlo stát život. Zůstávám tu, a to znamená, že ještě není čas, abych šel. Možná je to pro mě šance, abych našel nový smysl, nové cesty a zůstal silný, i když jsem se ocitl na pokraji konce.
    HIKY
    HIKY --- ---
    že už dneska nemám teplotu
    HIKY
    HIKY --- ---
    že mi zabírají léky na ataku schízy
    HIKY
    HIKY --- ---
    chytl jsem nějakej moribundus, už je to tejden
    dneska jsem byl u doktora, nemám covid a ani nemusim brát antibiotika
    Hurááá 😊
    HIKY