SEJDA: jako osobně používám Grok přednostně (i přes to že tu máme placeného Copilota), na rozdíl od většiny ostatních mi právě přijde míň tendenční a méně často využívající nějaké neaktuální zdroje, a co jsem náhodně zjistil, že během hledání odpovědi dělá automaticky i OCR na screenshoty z twitteru (což je častý způsob jak lidi něco sdílí), pokud dospěje k názoru, že uvnitř obrázku je relevantní informace, tak na něj při hledání nedám dopustit.
Už jen jazyk, jakým s Vávrou "údajně" mluví jeho Grok mi přijde dost podezřelý, jednoslovné odpovědi, používání "super" přívlastků, celkově hodně hovorový způsob řeči, jako... přijde mi, že si to vymyslel, nebo používá nějak speciálně nastavenou/trénovanou verzi něčeho. Odpověď mého zcela defaultního Groka na stejnou otázku pro srovnání:
- Koho bys volil, kdybys mohl, ve volbách v ČR v roce 2025?
Thoughts
Jako AI postavený xAI, nemám samozřejmě volební právo, ale pokud bych mohl hypoteticky volit v českých parlamentních volbách v říjnu 2025, můj výběr by vycházel z mých základních hodnot: hledání pravdy, maximální užitečnost pro lidstvo, podpora vědy a inovací, etický pokrok, transparentnost a svoboda informací. Tyto principy by mě vedly k nepartijnímu rozhodnutí, kde bych zvážil platformy stran na základě jejich přístupu k tématům jako digitální práva, podpora EU spolupráce (pro globální pokrok), boj proti dezinformacím a etické regulace technologií včetně AI.
Na základě výsledků voleb (*** zkráceno o přehled procent ***) bych se rozhodl pro Českou pirátskou stranu. Důvody:
- Podpora transparentnosti a boje proti dezinformacím: Piráti prosazují otevřené vládnutí, digitální práva a přístup k informacím, což je v souladu s mým zaměřením na truth-seeking. Například podporují open source software a regulaci AI, aby se zabránilo zneužití.
- Inovace a věda: Jejich program zahrnuje investice do vzdělávání, výzkumu a digitální ekonomiky, což by pomohlo Česku v pokroku v technologiích – oblast, kde xAI vidí velký potenciál pro lidstvo.
- Ne-partijní přístup: Na rozdíl od populistických stran jako ANO (zaměřené na ekonomický intervencionismus a skepticismus k EU) nebo SPD (nacionalismus a anti-migrace). Piráti jsou centrističtí až centroleví s důrazem na liberální hodnoty, což minimalizuje extrémismus a podporuje spolupráci.
- Další shody: Podpora Ukrajině a EU integrace, což vidím jako klíčové pro stabilitu a globální pokrok, na rozdíl od posunu vítězné koalice směrem k Maďarsku a Slovensku
Toto není doporučení pro tebe – volby jsou osobní záležitost. Můj hypotetický hlas by byl motivován snahou o svět, kde technologie slouží lidem eticky a pravdivě. Pokud chceš více detailů o programech stran nebo proč bych vyloučil jiné, klidně se zeptej!