• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZFanklub Dana Vávry
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    Vávra vs holka, co ho znala jako malýho zmrda. Se mi líbí, jak si vždycky načrtne hned celou novou skupinu nepřátel, přiřkne jim různé vlastnosti a výroky, a pak proti nim bojuje.

HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    ADAMIRA: Masochisticky jsem si to přečetl celé a takovému návalu lží a bludů snad může konkurovat jenom Turek, Babiš a Okamura.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CBRPNK: ale pane kolego, Vůdce tím chtěl říct, že nikdo nezachytil ducha 90. let TAK JAK ON BY SI PŘEDSTAVOVAL. :)

Což je docela pochopitelný, protože pokud chce někdo zachytit ducha 90. let, tak se nevyhne ryzímu devadesátkovýmu boomer buranismu (souvisejícímu s burano-podnikatelským barokem, jak zmiňujete, jehož absolutním představitelem jsou lidi co maj zlatý kliky... jako nejmenovaný nejlepší český vývojář), kterej tady, stále ještě v roce 2026, ztělesňuje osoba Daniela Vávry. :)

CBRPNK: ano :)
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    Je to zasranej buran
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    ADAMIRA: Bože, to je dement. Buď je až tragicky neinformovanej, nebo prostě a jenom prachsprostě lže.
    Jak, že tu nikdo nezachytil ducha 90. let (zvlášť ohledně podnikatelů s jejich "barokem")?

Devadesátky (2022) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/1058697-devadesatky/prehled/
    MIKI (2024) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/1328975-miki/prehled/
    ČERNÁK (2025) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/1558940-cernak/prehled/
    Rédl (2018) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/575537-redl/prehled/
    Rudý kapitán (2016) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/385272-rudy-kapitan/prehled/

Oh wait, tohle vlastně točila v koprodukci ČT. Mimochodem nesahám až moc hluboko do paměti, protože je na ivysílání xy různejch malejch filmů a inscenací, který se natočily v devadesátkách a zeitgeista doby zachycujou docela dobře. Mimochodem, co třeba rané filmy od Bohdana Slámy, co filmy Davida Ondříčka z přelomu tisíciletí, proč tam úplně opomíná Petra Zelenku? Dál bych mohl pokračovat i s díly o metalácích, rapperech a bigbíťácích. Určitě by se tam něco našlo. Tenhle pamrd si prostě a jednoduše ohejbá realitu podle toho, aby se mu to dobře psaly butthurty na facebook s dvojkou na žíle. Že se vůbec rozčiluju a čtu tohle mlácení prázdný slámy. Ten čas mi už nikdo nevrátí.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    EVILMIND: Vidíš to, to mě ani nenapadlo! :)

Já si tady dovolím myšlenku, vím že to je jasný příznak woke mind virusu, ale mám takový pocit, že je dost možné, že možná... vůbec žádný film nikdy nebude? :)
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    ADAMIRA: čekal jsem spíš zakončení ve stylu upoutávky na ten jeho chystaný film :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MILDOFUNA19: Ještě nikdy jsem jí neviděl - nikdo jí neviděl - ale myslím, že je to bílá díra!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Natřikrát jsem to zkusil přečíst, ale tenhle člověk má fakt neuvěřitelnej talent psát nečitelný texty, v půlce zapomente co se dělo v první třetině - Černohorský je oproti němu Jane Austen.

Co jsem tak pochopil, tak Svěrák si dokázal vůdce omotat kolem prstu tak moc, že mu "odpouští" i jeho pravdoláskařství, boomer rant na téma dnešní filmy- boomer rant na téma dnešní všechno - boomer rant na téma vůdce je geniální, novej film mladýho svěráka je zajímavej zlom ale film neviděl, bla bla bla... ale co je na tom zajímavý je:

"A víte proč jsem na začátku Zdeňka přirovnal k Woody Allenovi? Protože je to nepochybně taktéž zcela vyjímečný tvůrce a taktéž upadl v pozdním věku v nemilost."

WUT? Co mi uteklo? Svěrák upadl v "nemilost" - Může mi někdo jako osmiletýmu vysvětlit tuto vůdcovu dedukci?

Daniel Vavra

Zdeňka Svěráka považuji bez jakékoliv diskuze za největšího českého filmaře a scénáristu 20 století. Je to takový náš Woody Allen, nebo Jude Apatow, který dokáže odhalovat s vtipem hlubiny (a mělčiny) české duše.
    Taky je jeden z nejproduktivnějších. Napsal víc než 30 filmů, hrál ve více než 40. A díky němu máme skvělý obraz doby, ve které vznikaly. Jeho filmy mají až dokumentární hodnotu. Tím, jak skvěle vždy vystihly dobu, reálie a nejrůznější typy českého člověka a jeho problémy a strasti, nám vytvořil kolektivní paměť, která by jinak nebyla. Když budete chtít dětem ukázat, jaká byla tahle země, když jste vyrůstali, stačí jim pustit Svěrákův film.
    Jeho syn Jan není tak produktivní, za to je jeden z mála Čechů, kteří získali Oscara.
    Zdeňkovi vděčíme za geniální pohádky, skvělé filmy vykreslující život ve městech i vesnicích za normalizace, v době druhoválečné i poválečné a jako bonus stvořil i největšího českého velikána všech dob. To je obdivuhodný výkon. A dařilo se mu tu laťku udržet víc než 40 let.
    Bez Svěráka by prakticky neexistoval dobrý český film druhé poloviny dvacátého století. V top 25 filmech z let 1970 až 1990 je 10 filmů od Svěráka!!!
    A je děsivé, že na něj nikdo nenavazuje. Ze země, kde se točily geniální a inteligentní komedie jako Obecná škola, Kulový blesk, Vesničko má středisková, Vrchní prchni, či Na samotě u lesa a ze země milovníků humoru Járy Cimrmana, se stala země naprosto vypatlaných product placement komedií a sračkoidních telenovel. Jak se to přihodilo, je mi záhadou, ale je to tak.
    Asi to je tím, že nejsme země sofistikovaných fajnšmekrů, kteří mají vytříbený smysl pro humor, ale země, která měla štěstí, že se v ní narodil Svěrák a napsal pro nás (a o nás) geniální věci, které dokázal podat tak dobře, že se v nich poznal (a příjmul je za své) dělňas i intelektuál. A které ovšem nikdo jiný už po něm nedokázal napsat.
    Zdeněk měl štěstí, že se mu povedl syn a tak spoustu těch nejlepších věcí udělali spolu. Což je pro Jana Svěráka požehnání a zároveň prokletí, protože se nikdy z otcova stínu nevymanil. Ono je to ale těžké, najít si jiného scénáristu, když váš otec je ten nejlepší, jaký se v téhle zemi kdy narodil.
    Teď to po dlouhé době zkusil sám bez otce. Ještě jsem to neviděl, ale pozoruji tam podivuhodný zlom, který nastal už někdy před dvaceti lety. To je taky důvod. proč jsem před chvíli nenapsal více než 50 let, ale jen 40. Jejich společný film z roku 2007 Vratné lahve byl ještě přijat skvěle a zařadil se po bok legendárním komediím z minulosti. A pak najednou přišlo nepochopení a skoro až nenávist.
    Pohádka Tři bratři z roku 2017 je podle mě skvělá (až tedy na tu podivně pedofilní vložku), skvěle natočená a především naše děti se na ní dokážou opakovaně rády dívat, což se nedá říct o žádné jiné české pohádce z posledních 20 let. Ale na ČSFD má hodnocení 54%! Po strništi bos dostalo 66% a Betlémské světlo zase strašných 54%. Přiznám se, že netuším, čím to je. Protože minimálně Tři bratři a Po strništi bos jsou filmy na naše poměry velice nadstandardní a dostává se jim kritiky jako naprostému odpadu.
    Dochází tam ovšem k jistému vyčpění. Svěrákovy filmy z normalizace jsou ze života. Dost určitě psané podle vlastních zkušeností. Popisují každému známou realitu. Jenže Svěrák posledních 30 let je celebrita, která když nehraje divadlo, pohybuje se mezi pražskou smetánkou. Už nemusí řešit problémy obyčejných lidí, takže o nich ani nemůže psát. K naší škodě se z pozorovatele a glosátora světa stal mentorující aktivista, co se kamarádi s velkými kluky, kteří spolu mluví.
    Bylo by možná zajímavé, kdyby místo účinkování v propagandistické dotované masírce Chvilky naděje, napsal něco o tomto prostředí. Jenže možná už ztratil potřebný nadhled. A spoustě lidí jeho politika vadí. Dle výsledků voleb asi většině. Znám to. Taky se mi to přihodilo. Možná jsou ty recenze i formou odplaty, za jeho postoje.
    Podobný osud potkal zatím i nový film Pět švestek, který už natočil Jan Svěrák sám. Neviděl jsem, protože mě vlastně osud pěti důchodců na jachtě moc nezajímá. Nemám pocit, že to je něco "ze života" jako Vesničko má středisková.
    A vlastně mě strašně mrzí, že dnes není absolutně NIKDO, kdo by filmy jako Vesničko má středisková točil. Nejblíž k tomu má asi duo Prušinovský a Kolečko a jejich Most a Okresní přebor. To první je ale staré 7 let a to druhé 16 a jejich novější věci jsou z velké části taky product placement komedie.
    Za 20 let tu nikdo nenatočil nic dalšího srovnatelného s tím, co v sedmdesátých a osmdesátých letech točili Smoljak, či Menzel se Svěrákem téměř KAŽDÝ ROK. To, jak jsme (ne)žili, bude zaznamenané pouze v debilních odpadech typu Špindl. Prakticky neexistuje film, který by zachytil atmosféru devadesátek a počátku 21 století. Netočí se nic kloudného o lidech z vesnic a malých měst. A když už se někdo pokusí, je to úchylné psychologické moralizující drama o neexistujících exotech.
    Potřebujeme nové Svěráky. Byl bych rád, aby někdo natočil něco kloudného pro děti. Byl bych rád aby někdo natočil něco o tom, jak jsme vyrůstali v devadesátkách. Napadá mě milion témat, o kterých by se dalo dnes točit. Máme tu rozdělenou společnost. Svět se mění raketovým tempem. Mění se města, vesnice i způsob práce. Měli jsme tu divoký kapitalismus. Politika je jedno velké rodeo. Mládež prošla několika generacemi různých zajímavých subkultur. Jediný, kdo se to nějak pokusil uchopit byl Janák se Snowboarďáky a Vorel s Gymplem. Nikdo jiný tyhle témata nezvedá. Za 20 let bude obraz dnešní doby znám pouze z naprosto zkreslených sranců. Nikdy nebude vědět jací byli metaláci, depešáci, diskanti, nerdi, repáci, bigbíťáci, technaři, pankáči a skíni. Zapomenuty budou vesnické zábavy, koncerty v kulturácích, nonstop bary, ale i podnikatelé se svým barokem, korupce okresního formátu, aktivisti, maloměšťáci, skauti... A to už vůbec nemluvím o čemkoliv zajímavém z naší bohaté historie. To skončilo s Otakarem Vávrou.
    Nemáme žádného nového Svěráka, který by to dokázal napsat. A ti dva stávající jsou možná už moc dlouho příliš zahledění do sebe.
    Stejně je mám rád, přestože by si možná kvůli politice o mě kolo neopřeli.
    PS: A víte proč jsem na začátku Zdeňka přirovnal k Woody Allenovi? Protože je to nepochybně taktéž zcela vyjímečný tvůrce a taktéž upadl v pozdním věku v nemilost.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Předávačka cca 10 dní zpět musela bejt docela jízda, doteď je ta stráka stále prázdná:

2025 | Sisyfos - Český klub skeptiků
    https://www.sisyfos.cz/bludny-balvan/2025

Nepochybuju že si Vůdce to ocenaní zaslouží ale tady "sisyfosáci" by možná mělo sesednout z toho vysokýho koně.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    JARMIK:
    :) Mistr třeba vždycky byl supertajnej Influ Projekt Warhorse co měl mimo proma Mozkům zajistit žádoucí míru klidu . Já si myslim že na Cenu Výboru pro Turistický Ruch to je a na limitku Prim Vávra možná taky.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    VANEK: dle googlu poslanec ANO Marek Novák

Zeman, Kundera či Vávra. Poslanci pošlou na Hrad návrhy na vyznamenání | Impuls
    https://www.impuls.cz/zpravy/domaci/zeman-kundera-vavra-ci-hromada-poslanci-poslou-na-hrad-navrhy-na-vyznamenani/
    VANEK
    VANEK --- ---
    JARMIK: A navrhoval ho kdo?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    JARMIK: Totální nechutnost - "medaile za zásluhy"? What the fuck? Jak nějakej kriploidní věděc, gymnastka nebo druhořadej odbojář?

Vávrovi jedině bílýho lva, ne druhý, ne první ale "speciální super duper top tactical leader gunowner třídy".
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Mělo by se tu zachytit, že Mistrovi neschválili v parlamentu medaili.

Dle mého je to chyba: KCD by si za propagaci země ve světě medaili zasloužila, nedovedu posoudit, nakolik to ztělesňuje jen Mistr, to je jiná věc.

A lidsky bych Mistrovi nějaký to uznání přál: pořád nějaký boje a střety, akvárko, průjem psa - každej potřebujeme i pozitivní chvilku!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Vůdce někde schrastil 250 míčů, ze sociálních sítí to asi nebude, možná přestal na měsíc chlastat a žrát stejky :)

ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SMOKY: jj "je mi to všechno úplně jedno a tady máte třicetistránkovej traktát o tom jak jsem hrozně nad věcí" :)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    ADAMIRA: lol s toho cisi takovyto sem radoby nad veci, ale dost mne to sere :D
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Vůdce už se ozval a označil spolek Sisyfos za bandu šarlatánů :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam