• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GARGASAbstinujeme pro lepší život - Řekni alkoholu NE
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Jak resite rodinne oslavy, Velikonoce, Vanoce, atp, kde se typicky lidem davaji panaky, nekdy i nuti. Co rikate? Ja vyzkousel uz:

- nechci si dat, protoze nemam naladu (ty lidi me znaji treba i z dob, kdy jsem si dal rad, takze to moc nefunguje)
    - omlouvat to zdravotnim stavem nebo leky (nemuzu, protoze ekzem, protoze beru nejake leky, atp, ale nerad lzu, takze jakmile sem se ekzemu zbavil, prestal jsem to pouzivat)
    - ridim (to se zda, ze lidi chapou docela dobre)

Ja vim, ze je dost tristni, ze si clovek v CR musi ospravedlnovat, proc do sebe nechce lit organicke rozpoustedlo, ale proste to tak je ... Ted uz si lidi kolem me celkem zvykli na to, ze (temer) nepiju a mam celkem pokoj. Az tedy do doby, kdyz se treba nejaka oslava rozjede a zase se najdou demoni/demonky, kteri maji potrebu lit do kazdeho chlast. Toto zatim resim tak, za na takove party jdu brzo, abych ti lidi stihl jeste strizlive a jakmile uz jsou dost pod parou, tak jdu dom.

Ale napadla me odpoved: "Hele me vubec nevadi, ze pijes, to je v pohode, ale ja si fakt nedam, diky ..." Protoze mi prijde, ze tihle demoni ten chlast nuti i kvuli mozna nejakemu svemu pocitu viny nebo co ... Co myslite? Proc lidi nuti alkohol jinejm na oslavach atp?
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    CHOZZE89: a to pivo bylo taky mnohem slabsi
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    XCHAOS: Tak uplne historicky se u nas pilo pivo z toho duvodu, ze voda jako takova byla spatna, zkazena. Kdyz se to v pivu pekne "prevarilo" tak se z toho pak clovek neposral a dalo se to relativne bezpecne pit. Ale to jsme ve stredoveku.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    I wont drink no mo I promise

Drunk man while talking to judge on facetime court
    https://www.youtube.com/watch?v=8E43Sr_PnLU
    N_I
    N_I --- ---
    no

Autobusák nadýchal skoro čtyři promile, přitom vezl lidi. Ve voze měl prázdnou lahev - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/brno/zpravy/ridic-autobusu-alkohol-4-promile-lahev-vodky-brno-hradiste.A250204_125950_brno-zpravy_krut
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    XCHAOS: Jasně. Já jsem jen dával kulturně-náboženské upřesnění k tomu, že se tam chlastá (a možná pálí) v půlce baráků. Protože ta druhá půlka jsou baptisti, kteří z náboženských důvodů nepijí. Když se jedni účastníci našeho zájezdu "doma" podřekli, že kamarádi jsou ubytováni u baptistů, tak jim jejich domácí dával flašky domácí kořalky pro ty kamarády, aby chudáci netrpěli žízní :-)
    To bylo před 30 lety, nevím, jak je to tam dnes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GLOBETROTTER: no dnes se na venkově chlastá, nejen na českém, a taky jezdí auty a tak. otázka je, jak moc se chlastalo ve středověku, jak moc chlastaly jednotlivé společenské vrstvy a tak. Na jihu měli víno, ale doprava byla nákladná i pro elity, takže v evropském vnitrozemí podle mě lidi dosáhli tak na to slabé pivo. Až do novověku bylo pálení alkoholu v podstatě hi-tech...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    PLECH: A kdyby půlka českých obyvatel Banátu nebyli baptisti, ale byli všichni katolíci, tak je tam domácí alkohol v každým baráku :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PLECH: ano, ale to se bavíš o 20.století. To, že ti to tam připadá, jako by zamrzli v 18.století, to moc nevypovídá o tom, jak takovýhle venkov skutečně žil ve středověku.
    PLECH
    PLECH --- ---
    XCHAOS: To si nemyslim, tvdej alkohol si doma pálí leckdo, je to poměrně jednoduchý. V rumunskym Banátu (dnes už je to skanzen, ale jezdil jsem tam v době, kdy to byly ještě normální vesničky), kde byla zakonzervovaná poměrně "starší" kultura, bylo alkoholiků habaděj a domácí alkohol v každym druhym domě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: While current beers are 3–5% alcohol, the beer drunk in the historical past was generally 1% or so
    History of alcoholic drinks - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_alcoholic_drinks#Medieval_Europe

V nealku je max. 0.5%, v radleru nebo v takových těch cyklopivech asi 2%. Ve středověkém či raně novověkém "pivu" tedy mohlo být méně alkoholu, než v 7-9° cyklopivu....

No ale samozřejmě, ono bylo i důležité, že alkoholické nápoje byly prevence infekcí. Uplatňovat na to dnešní kritéria je mimo. Dnes jednak máme kdekoliv přístup k nezávadné pitné vodě i bez převaření (v nejhorším si koupíme balenou), naopak alkoholické nápoje jsou daleko silnější. Takže odvolávat se na to, co že je to vlastně naše místní kultura a tradice je poněkud ošemetné...
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Nejakou statistiku mame?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tak víceméně to dokazuje, jak je spousta "tradic" vlastně umělých a novodobých, ale to už přesahuje rámec tohohle klubu.

já měl se zastánci "pivní kultury" debatu, jak vlastně asi historicky nemohl být alkohol tak snadno dostupný jako dnes a že se možná pilo jen o nějakých významných svátcích.... no pěkně jsem to schytal. Přitom je jasné, že dokud se to neprodukovalo v industriálním měřítku, tak prostě z principu věci neměli lidi tolik času, energie, zdrojů apod. aby toho alkoholu vyrobili a vypili tolik, jako dnes...
    N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: ano ted o tom v TV mluvil ales brichta ze nejvic spokojeny je tehdy kdyz si muze zakourit u piva s pullitrem sparta...lol...

takze toto nejak tak dame do unesco..okej..:) moderni zeme..:)

ps. jistej druh nostalgie mam taky rad..byla u vas na brevnove takova punk hospa kde byl takovej ten vostrej vycepak kerej se mracil a nosil ti dalsi pivo kdyz si mel pulku...a serval te..

jenze brasko...to je vole jako vzpominka na karla IV takova jako romantika kera v necem byla pekne zkurvena

kubca tam hezky k tomu poznamenal kolik domaciho nasili je spojeno s litím...to silene procento..:(((
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: zahrnuje pivní kultura i zakouřený putyky? já jen aby se to zakonzervovalo správně, ta kultura :-) jako chci říct... já samozřejmě tu správnou atmosféru v hospodě mám rád, ale pro každýho je individuální, co si s tím nostalgicky spojuje zrovna on....
    N_I
    N_I --- ---
    zatímco ods..

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: no tak samozřejmě. Jako tady se bavíme o přežití na jednu noc, ne o nějakém bezdomoveckém lifestyle :-)
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Na druhou stranu pastevci a lovci na Sibiri alkohol odmitaji, ze to jedou jen naplavy z mesta. Argumentuji tim, ze to sice kratkodobe zahreje, ale dlouhodobe snizuje sance na preziti v divocine. Z toho vyvozuju, ze jednak clovek ziska falesny pocit tepla, takze se pak o sebe poradne nepostara. A za druhe alkohol sice odbourava zabrany, takze ma clovek chvili vic energie, ale ony jsou tam ty bloky z dobrych duvodu. Telo si proste uchovava znacne rezervy "na horsi casy", neni dobre je vycerpavat bez rozmyslu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: tvrděj 7 kcal per g,to je asi 8 Wh (tahat do toho ještě jouly mi přijde moc, já jsem Wh/kWh člověk, co pracuje s eletkřinou...). No, většinou se efekt "tepla" spojuje s tvrdým alkoholem, který se rychleji vstřebává a tedy i dřív začne odbourávat. v 50 ml panáku je 40%, tedy necelých 20g (alkohol je lehčí, než voda). 160Wh není málo, s tím elektrokolo ujede klidně 10-20 km, podle okolností... tedy není to málo. Při pálení je to 27 MJ/kg a protože tělo alkohol (postupně) rozkládá na CO₂ a H₂O jako při hoření, tak je to série exotermických reakcí a nakonec se z toho to teplo musí uvolnit (ale jiná využitelná energie podle mě nikoliv... ale biochemik nejsem, takže to třeba někdo upřesní)

To o čem mluvíš je okamžitý subjektivní pocit, ještě předtím, než se alkohol začne rozkládat, ale faktem je, že to, že si hodně opilý člověk někde lehne a usne, kde by za střízliva neusnul, to může skutečně být dané tím, že ve fázi odbourávání alkoholu má tělo pocit tepla a už nevyhledává obvyklá teplá místa k usnutí. Pokud dobře počítám, tak když si dáte 5 panáků, tak odbourání alkoholu prakticky uvolní stejné množství energie (ve formě tepla) jako je v plně nabité baterii elektrokola - dává to smysl, protože když si představíte místo baterie motorek na etanol, tak s přihlédnutím k horší účinnosti by spotřeboval energii třeba za 20 panáků, místo z 5ti, ale fungoval by stejně.

Problém je, že se to podle mě uvolní fakt jen jako to teplo a pro to to nejde nějak "vyběhat" ale spíš "prospat". Případně to v zímě jde asi rozchodit. Taková ta únava souvisí i s tím, že nějaká normální aktivita, kterou se tělo zahřívá (pohyb, přemýšlení) je najednou zbytečná, tepla je dost, může se jít spát. Ale zajímavé je, že jsem o "energii" v alkoholu nikdy předtím nepřemýšlel, ale je to jasné... pokud se alkohol rozloží, musí tělem projít i to teplo z jeho rozkladu. (zdraví) opilci nebývají nějací prochladlí a promrzlí. A proto taky alkohol asi hraje takovou roli u severských národů... nikdy to nebylo jen o alkoholismu, ale prostě přímo pomáhal přežití v mrazech...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Trochu jsem na to koukal a hledal si ty reakce. Spíše to vypadá, že krev se vyžene ze středu těla zúžením cév do periferií, kde jsou širší. Takže ruce/nohy jsou teplejší, ale trup se ochladí. Na druhou stranu ty chemické reakce jsou nejspíš exotermické, ale nevím jak moc. https://www.prirodovedci.cz/chemik/clanky/chemie-nebezpecneho-alkoholoveho-opojeni Možná kdyby se v laboratoři smíchal alkohol a jaterní enzym, tak by se dal měřit růst teploty. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol#Detoxifikace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam