JARDABEREZA: tvrděj 7 kcal per g,to je asi 8 Wh (tahat do toho ještě jouly mi přijde moc, já jsem Wh/kWh člověk, co pracuje s eletkřinou...). No, většinou se efekt "tepla" spojuje s tvrdým alkoholem, který se rychleji vstřebává a tedy i dřív začne odbourávat. v 50 ml panáku je 40%, tedy necelých 20g (alkohol je lehčí, než voda). 160Wh není málo, s tím elektrokolo ujede klidně 10-20 km, podle okolností... tedy není to málo. Při pálení je to 27 MJ/kg a protože tělo alkohol (postupně) rozkládá na CO₂ a H₂O jako při hoření, tak je to série exotermických reakcí a nakonec se z toho to teplo musí uvolnit (ale jiná využitelná energie podle mě nikoliv... ale biochemik nejsem, takže to třeba někdo upřesní)
To o čem mluvíš je okamžitý subjektivní pocit, ještě předtím, než se alkohol začne rozkládat, ale faktem je, že to, že si hodně opilý člověk někde lehne a usne, kde by za střízliva neusnul, to může skutečně být dané tím, že ve fázi odbourávání alkoholu má tělo pocit tepla a už nevyhledává obvyklá teplá místa k usnutí. Pokud dobře počítám, tak když si dáte 5 panáků, tak odbourání alkoholu prakticky uvolní stejné množství energie (ve formě tepla) jako je v plně nabité baterii elektrokola - dává to smysl, protože když si představíte místo baterie motorek na etanol, tak s přihlédnutím k horší účinnosti by spotřeboval energii třeba za 20 panáků, místo z 5ti, ale fungoval by stejně.
Problém je, že se to podle mě uvolní fakt jen jako to teplo a pro to to nejde nějak "vyběhat" ale spíš "prospat". Případně to v zímě jde asi rozchodit. Taková ta únava souvisí i s tím, že nějaká normální aktivita, kterou se tělo zahřívá (pohyb, přemýšlení) je najednou zbytečná, tepla je dost, může se jít spát. Ale zajímavé je, že jsem o "energii" v alkoholu nikdy předtím nepřemýšlel, ale je to jasné... pokud se alkohol rozloží, musí tělem projít i to teplo z jeho rozkladu. (zdraví) opilci nebývají nějací prochladlí a promrzlí. A proto taky alkohol asi hraje takovou roli u severských národů... nikdy to nebylo jen o alkoholismu, ale prostě přímo pomáhal přežití v mrazech...