TOXICMAN: no hele, takhle velkej kus železa občas reentry přežije i bez tepelnýho štítu. Úspěšný zážeh motorů pro měkké přistání nicméně úspěch je, ale drobný problém je, že proběhlo ve chvíli, kdy odpor vzduchu eliminoval stav beztíže a pomohl usadit palivo v nádržích. Problém s usazením paliva v nádržích před zážehem ve stavu beztíže jsem trochu studoval, a stručně řečeno: je to raketová věda a ne že ne. Horní stupně jsou složité, americké firmy i zbytek světa je ladily desetiletí a kvalitních horních stupňů je málo a těch, které dokáží opakovaně zapnout hlavní motor i po delší době, je ještě méně (kdyby to bylo tak snadné, tak by klidně LOI manévr mohl provést 3.stupeň Saturnu pomocí nějakého zbytku paliva a určitě by se hodně ušetřilo... ale není to snadné). Současný design podle mě neumožňuje usadit palivo v nádržích např. rotací.
Je zajímavý, jak je z mediálního prostoru jakákoliv pochybost, zda Starship nemá nějakou design flaw, úplně vyloučená. Jako by šlo o dokonalost samotnou, občas má někdo pochybnosti o obchodním modelu, ale technicky nikdo nekomentuje nic.
Jako netvrdím, že je to neřešitelné, ale podle mě je před náma nějaký zásadní redesign... ostatně od prvních oznámení ještě pod názvem ITS se to vyvíjelo hodně, změnil se primární konstrukční materiál a kdeco dalšího, major redesign ostatně potkal i Falcony, předtím, než dosáhly dnešního úspěchu. Podle mě pokud bude Starship létat, přijde zásadní redesign, po kterém se o některých geniálních konceptech náhle přestane mluvit (třeba aeroplácačky nejsou vysloveně špatný koncept, zejména v poslední fázi letu, ale musí být šíleně těžké,z logiky věci nejsou potřeba vepředu i vzadu současně a hypersonická reentry tělesa většinou vypadají hodně jinak a asi ne náhodou... IXV mělo řízené klapky tuším jen dvě a asi ne náhodou.... a vícenásobně použitelný stupeň by měl vypadat daleko víc jako IXV, protože prostě fyzika)