KAERO: fakt mě jen zaujalo, že poté, co SpaceX nejdřív přešli od vertikálně montovaných raket (stacků) k horizontální montáži a horizontální přepravě na start, tak teď přecházejí k těm příhradovým interstages. BTW, roštová aerodynamická kormidla taky vymysleli v SSSR (úmyslně to odlišuju od dnešního Ruska, SSSR fakt nebyla přímočará struktura typu "ruští géniové řídí svoje otroky"... těžko dohledat původy těch nápadů, byla to zběsilá směs průmyslové špionáže s některými původními postupy, které Západ opomenul). Akorát je používali na něco jiného. Popravdě si myslím, že se jim líp skládala při přepravě vlakem, ten moment, kdy Super Heavy má ta kormidla odklopená trvale, je takový... no ok, to by musel člověk znát třeba čísla.
Tvoje utkvělá představa, že prostě nemůžeš věřit ničemu, co napíšu, protože jsou to doměnky, mi v éře halucinujících AI přijde docela přehnaná. Některé věci prostě píšu tak jak jsou a jak se ke mě dostali. Důvod vertikálního stackování raket si třeba fakt nemusím vymýšlet: obecně se ví, že tzv. balooning tanks, nádrže držící tvar pouze vztlakem, by prostě horizontální přepravu a montáž neustály. Dtto byly zřejmě náchylnější k působení aerodynamických sil, do té příhradové konstrukce zřejmě za letu docela fouká. Takže máš tu nějaká fakta, která jsou daná, a pak se můžeš domýšlet "hmm, to bylo asi protože". Asi máš pravdu, že by se fakta a pokusy o interpretaci měly nějak viditelně označovat.
BTW mírnou zajímavostí je, že NASA měla s tenkostěnnými nádržemi skutečně zkušenost z éry balónů: postavili na zkoušku jedinou celokovovou vzducholoď, doslova tenkostěnnou plechovku naplněnou héliem, která z pochopitelných důvodů nedržela tvar, pokud nebyla natlakovaná. Takže samozřejmě taky měli postupy, které Rusko/SSSR nikdy ani nezkusilo.