• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANSpaceX (Falcon 9 / Heavy / Dragon / SuperHeavy / Starship / Starlink) + Tesla, Neuralink, Boring, xAI, Grok, Optimus
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PES: tepelné namáhání Superheavy při sestupu atmosférou je minimální ve srovnání s tím, čemu čelí loď při návratu z orbitální rychlosti
    PES
    PES --- ---
    TOXICMAN: To jsem zvědav zda jim to cestou neuhoří, že by to pak nebylo za co chytit 😁😁😁
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA: Jak fixní? :D
    tím řídí dráhu sestupu...

rozdíly oproti v2 jsou:

pouze 3 ploutve v T-konfiguraci
    o 50 % větší plocha a vyšší pevnost každé ploutve (~3 t/kus)
    přesun níže - z interstage na metanovou nádrž, aktuátory uvnitř nádrže
    integrace s catch pointy - ploutve slouží přímo k zachycení chopsticky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nemely byt mrizkove ploutve SH fixni? Uz se pekne krouti. od oka naklop +/- 30 °
    ARAON
    ARAON --- ---
    DZODZO: The children yearn for the mines…
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: ja som to skusal, ked boli mali tak sme sledovali spolu starty aj prvy falcon heavy, tricko so starmanom som im kupil a teraz jak idu do puberty tak stejne vyhrava minecraft... moje deti nechcu ist do vesmiru, oni chcu ist farat :\
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: musim si nekdy najit cas abych nacerpal informace ktere pak detem rikam a zvysuji v nich tak zajem o kosmonautiku, ne?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KAERO: ked po tebe skacu deti, tak sa venuj detom, ani sa nenazdas a budu tak stare, ze uz po tebe skakat nebudu, to je jak lusknutim prstov
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: jezis, samozrejme, kubik to mel byt, pardon, psal jsem to kdyz po me skakaly deti :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO: radši jsem si to spočítal
    Superheavy má mít 3400 tun paliva, při poměru spalování 78% O2 a 22% CH4 to dělá 2652 tun LOX
    při hustotě LOX 1141 kg/m³ to bude v objemu 2324 m³
    30min je 1800 vteřin
    Tedy zhruba 1290 litrů LOX za sekundu.

předpokládám že si chtěl napsat kubík místo litru :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: to mi vychazi na prutok tak asi litr kapalneho kysliku za sekudnu. Teda vic, protoze cast padne na zchlazeni rakety. Husty.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @CeaserG33
    Wow – SpaceX just loaded Booster 19's tanks in ONLY 30 minutes on the new Pad 2, then rolled straight into what appears to be a dress rehearsal for static fire. Fastest propellant ops yet.

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Drz se svy vize a uspejes :)

TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Když nad tím tak uvažuju... zcela nová rampa, nová verze boosteru, nová verze Raptoru... to bude napínavý start :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starship Flight 12: Booster 19 prop loading for the first time on Pad 2! And wow, it's fast!

SpaceX conducts Booster 19 testing on Pad 2
    https://www.youtube.com/watch?v=8vRyvnreIRI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: aha, ok. no tak velkoobchodně se můžeš dostat k různým nabídkám, zřejmě...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: jaj, nenapisal som ze ide o konektivitu v aute, t.j. musia asi platit lokalnym operatorom
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tohle fakt neufinancuješ s jakoukoliv marží... netuším, kde bereš čísla, že se jim to "vyplatí". Na rural broadband načerpali nějaký dotace, původně, že jo...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ta tesla stale musi mat dostatocne marze aj pri predaji 3/Y ked sa im oplati predavat internetovu konektivitu za 99$/rok ... za taku smiesnu cenu nemam ani internet doma :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    XCHAOS: je na tom marze a marze bude hlavne na subscription. Stejne jako u robotu nebo AI sluzeb. Navic kdyz se vic automatizujou tovarny jeste, tak cena vyslednych produktu muze taky klesnout.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam