• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FUNTL: nene, za taboreni je povazovana i priprava jidla zpusobem narusujici plan pece, a to i bez prespani. A trestuhodne je zanechavani jakychkoli odpadku vcetne "vyliti zbytku vyvaru" atp.
    Vyslovne se bivakovanim mysli jenom to, ze si unaven lehnes a po probuzeni odejdes, tj to co by udelal vandrujici jelen. Jakmile zacnes konzumovat notabene pristizen s varicem nebo nadobickem, zlo a pokuty rychle naskoci.

Tradice trampingu jsou kempy, vlastne camping, resp. prespavani po chatkach kamosu.

Tramping, tak jak ho zname z nekterych parku z USA, je zakazany

FUNTL
    FUNTL --- ---
    KULA: jj, legislativa je i vzhledem k tradici trampingu v ČR velmi otevřená k přespávání venku. Bivakovat (s nulovými stopami) lze dokonce i v CHKO. Detailnější popis toho, co je "nocování" (legální) a co už "táboření" (nepovolené v NP a CHKO) je např zde:
    Nocování v české krajině: BIVAKUJ, ALE RESPEKTUJ! | SvětOutdooru
    https://www.svetoutdooru.cz/nocovani-v-ceske-krajine-bivakuj-ale-respektuj/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    O_THREE: ty pises "my" = skupina lidi, KARLOSK pisa "ja" = sam, 1 clovek.
    KULA
    KULA --- ---
    O_THREE: když jsem to řešil, dospěl jsem k následujícímu...nesmíš tábořit, můžeš nocovat. Táboření je stan na zemi, přenocování je bivak nebo hamaka. V národním parku už čistě z respektu k místu jsem nespal.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    SEJDA: tim myslim mista vyhrazena pro taboreni, zpravidla za symbolicky poplatek spojeny s poplatky obcim.
    To zní zajímavě. Jak tato místa hledáš? Mapy.cz mi najdou spíše ty kempy a autokempy a tomu bych se rád vyhnul.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    KARLOSK: díky. Tohle jsem přesně chtěl vědět. My tedy postupovali cestou nejmenšího "zla": tedy pokud je možnost využít přístřešek, vyspali jsme se v přístřešku nebo u něj. Pokud ne, volíme místo někde u cesty, kde jen rozložím tarp a ráno sbalím a jdu dál. Pořád doufám, že je to o lidech a přesně jak píše, pokud dorazí lesák a uvidí jen rozložený tarp bez bordelu okolo, nechá nás být.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KARLOSK: urcite i tvuj pristup, ze muzes vsechno sbalit do 5 minut vzbuzuje duveru a lidi se k tobe chovaji slusne, i kdyz se treba citi ohrozeni nebo nepohodlne.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SEJDA: Proto tahám plachtu. I když už plachta není úplnej bivak, lesákům tolik nevadí natažená placha mezi dvěma stromy bez kotvení do země jako samotnej stan
    Hlavně se chovat jako člověk. Nebejt hlučnej, zbytečně nerozdělávat oheň a mít hned ze startu udělanej odpadkovej koš. Když už někdo přijde na kontrolu, vypadá to lépe než udělat bordel a nechávat úklid na ráno.
    Nikdy jsem s nikým neměl problém. Od Aše po Jeseníky jsem spal všude bez ohledu na CHKO. (ještě jsem tedy nešel přes České Švýcarsko a Krkonoše, kde je situace jiná)
    Asi bych úplně nechrápal v 1. zoně národního parku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RICK: v CHKO se taky nesmi taborit
    Chci tábořit ve zvláště chráněném území - AOPK ČR
    https://aopk.gov.cz/chci-taborit-ve-zvlaste-chranenem-uzemi

O_THREE: tim myslim mista vyhrazena pro taboreni, zpravidla za symbolicky poplatek spojeny s poplatky obcim.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    RICK: NP jsou jasné. Tam je výklad jednoznačný. Jde mi třeba o Krušné hory, Brdy atd. a ten nejasný výklad, co je bivakování a co je táboření. Bivakování by mělo být OK, ale je tarp nebo hamaka s plachtou bivakování nebo už je to táboření?
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    SEJDA: co myslíš campingem?
    RICK
    RICK --- ---
    O_THREE: Při bikepackingu spím po přístřešcích, teď jsem byl na Šumavě, v NP je to zakázáno, tak jsem vždy vyjel mimo NP do CHKO a tam už mi nikdo nemůže nic říct. Ráno tam projížděl někdo autem z Lesy ČR, ale asi si mě ani nevšiml, příjezd za tmy/šera, odjezd tak v 8 ráno.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    O_THREE: co mas proti Campingu? V chranenych uzemich je zakazany, jinak je to na dohode s majitelem, resp. spravcem.

Epicke jsou na toto tema nocoviste na Kokorinsku.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    Zdar vespolek. Chtěl bych se zeptat, jak řešíte spaní v přírodě. Přijde mi, že v ČR je to taková šedá zóna s nejasnými pravidly, která si každý vykládá jinak. Jde mi o vaše zkušenosti. My pokud přespáváme v přírodě, používáme tarp, stavíme večer a vstáváme brzy ráno a samozřejmě leave no trace, ale rád bych zkusil vyrazit i s dětma a tak bych nechtěl zažít nějaký hádky s lesákama.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    NOPOLICE: :) já jsem od nich utíkal až sem slyšel, že "nějaký horský běžec" :D :D
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    KARLOSK: pěkný report, z fotek vše vypadá jako idylka a ty strasti tam nejsou vůbec vidět. tak příště nám i vyfoť poláky, keny a barbíny v lyžařských brýlích :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    HELVETE: Potřebuju mít na noze vysokou botu a kotník plně obepnutý. Chci chodit jak dement a nedívat se stále pod nohy, zvláště když fotím. :)
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    KARLOSK: Super report :) a sorry za OT ale proč chcete někdo chodit v takových botách? Já se přiznám, že vždycky nechápu, když v tom lidi vidím chodit. Obecně na téměř jakýkoli trati jsou podle mě běhací trailovky jako Altra atp. v nepřízni počasí doplněný o nepromokavý ponožky mnohem pohodlnější volba.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Tak foto s příběhem až dneska. :D

Staré Město pod Sněžníkem - Malá Morávka - krátim jak jen to jde...

To cestování vlakem už je delší než na západní bod. Z Prahy EC do Zábřeha, rychlík do Hanušovic a šukafon na závěr do Starého Města pod Sněžníkem.
    Ve vlaku jsem sežral k snídani půlku zásob takže si v klidu doplním 2x cukry. Co jako, že je 9 ráno. Jsem na vandru a vandr začíná pivkem a alespoň bude co potit.
    Hnedka ze startu mě čeká 666 výškových metrů do Ostružné.
    Zde nacházím potraviny a naproti hospodu. Pivo!
    Tři kousky + polívka. Platím a zjišťuju, že mě jede do Ramzové tu jednu zastávku vlak a to za 10 minut.
    Jo, krátím si cestu. Mám na nohách nový Meindly a s těma nechceš šlapat asfalt.
    Koukám do mapy a výšlap na Šerák vzdávám... 800 výškových v nových botech nechceš.
    Je tu lanovka!
    Co jako?! Vzhledem k tomu, že nijak v zimě nesportuju tak jsem se sedačkovou lanovkou ještě nikdy nejel... Tohle všechno má bejt zábava a ne utrpení.
    Platím 350,- až na Šerák.
    Čumím, že tu není tolik lidí i přes přítomnost lanovky. Sedám na další piva a nějaký zobání ve formě hranolek a klobásy.
    Když už jsem tak hezky načatej, pokračuju si to ke Vřesové studánce přes Keprník.
    Tenhle nemilej kopeček má stejný metry jak nedalekej Králičák. Potim ze sebe ty piva. V sedle akorát vystřízlivíš abys ještě to kilo - metrů vylezl.
    Paráda. Vřesová studánka umístěná na místě kapličky i kostelíka a dokonce i chaty. Nic z toho už zde není.
    Pivko, rohlík a jde se spát.

Ten podělanej úplněk mě nenechal vyspat. Hodinky hlásí něco kolem 3,5 hodiny. Bude sranda.
    Balím se a mažu na Švýcárnu. Začíná tu být po cestě dost lidí...
    Dávám točenou bezinku a plechovou Plzeň. Ostravskýho Mustanga fakt nechci prosrat.
    Asfaltové peklo k chatě Barborka je protkané živou tkání kmitající jak rakovina...
    Jo, je to tu jak na Václaváku. Miliarda dementů co si přijelo autíčkem na nejbližší parkoviště vysírat lidi co tu přírodu fakt respektujou. Očekávám v přírodě po tomto víkendu asi tak 15 tun hajzláku v lesích.
    No co největší nasrání ještě přijde...
    Jdu směr Karlova Studánka.
    Cestou jsou totiž moje oblíbené vodopády, tentokrát na Bílé Opavě.
    Hele absolutní nádhera nebýt zájezdů Poláků, kteří si prostě sednou na cestu a svačej pyčo... To samý zájezd kenů a bárbín v nějakej hyper najkách s brutálníma lyžařskejma brejlema tpč.
    Jo nenávidim tyhle dementy. Kdyby raději zůstali na Chodově v nákupáku...
    No co. Já mám na tohle štígro. Stejně jako na to, že se v Karlově Studánce koná nějakej žer fest. Další lidi vole! :D
    Ale tady už je to klid. Kupuju pivo, mámě Štramberský uši a mažu si to do Malé Morávky.
    V cíli je totiž hromada hospůdek a potraviny.
    Nohy bolej jak kráva. Ty boty jsou fakt tvrdý a těžký, ale jsou to terminátoří boty. Jiný už nechci. Držej i na mokrejch kořenech, mám v nich jistou nohu... Až se rozhejbou, budou dokonalý.
    Malá Morávka mě nabídla tři pivka a smažák. Jsem spokojenej mohu zemřít.
    Nicméně před tím plánovaným úmrtím musím dojít přes hromadu kopřiv a dalšího sajrajtu na Kapličkový vrch.
    Je tu hromada lavic a přístřešek. Ještě obětní kámen a bude to dokonalý.
    Sedám, piju pivka, čumim na Wednesday v mobilu a relaxuju. Zítra odjezd místním railjetem.

Zřejmě tu překážím místní rodince myší tvl. Pískaj vole, šustej v listí. Plus tu něco běhá, že pod tím praskaj větve. Mě už nikdo nenasere. Pokus o další spánek.
    Mimochodem, nad tím přístřeškem je umístěn místní budík v podobě kaple se zvonem.
    V 6.00 místního času to začlo bimbat. 4 minuty v kuse ti to řve 15 m vzdušnou přímo do ucha :D Ještěže mě ta myš nenechala dospat a já už se v tý době cpal kafem a chemickejma těstovinama.
    Jdu opět do místního krámku. Vzhledem k mojí zřejmé psychické i fyzické nesmrtelnosti si dávám tři rohlíky z penamu a ďábelský tousty z hamé. Pokud mě nezabije tohle tak už nic.
    Mažu na místní výletní vláček.

Tvl! větší retro krom parního vlaku už člověk nedostane. I kamna na uhlí v tom přípojným voze od Hurvínka člověk najde.
    Tak hurá na Bruntál.

Bruntál Assault, přestup na rychlík do Holomóca a přecpaným ECčkem do Prahy. O tý cestě se raději zmiňovat nebudu. Milimetry vůle a mohli mě obsadit do remaku filmu Volný Pád s Michaelem Douglasem.

Tak zas přístě... :)

KLX
    KLX --- ---
    KARLOSK: V létě také. Zrovna před 14 dny jsme šli Bílou Opavu a na Praděd. Tak šťastnou cestu a už se těšim na fotky. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam