• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SEJDA: Tramping neuznávám... Jsem vandrák... Sorry, nemám rád když mě s tím někdo spojuje. Dřív to možná mělo smysl. Dneska je polovina těch lidí těžce antisystémových. Ne nehodlám sem tahat politiku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    O_THREE: boruvky v lesich rostou na ziviny chuchych pudach, kdyby nebyly na ziviny chude, tak tam rostou koprivy, netykavky a jine, ktere boruvky bezproblemu zastini na celou vegetacni dobu.
    Proto pohyb jednotlivce je jiny nez pohyb skupin.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    SEJDA: KARLOSK: lógr od kafe je ideální na borůvky to potvrdí každý pěstitel borůvek :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KARLOSK: "normalne uvazovat" stoji velkou spoustu znalosti .. mozna to je to co trampingovy spolek vlastne chce, aby lidi meli tu znalost.
    Napriklad ve vysokych horach je prisun zivin nezadouci, v horach, na nekosenych, nizkych loukach je jedinou zivinou padnuty strom. No a samozrejmne sem tam nejake to hovno :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SEJDA: Jistě... Základ je normálně uvažovat.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FUNTL: tohle je srandovní na Křivoklátsku, který protkaný chatama legálníma i "nelegálníma" to samé kempama trampů a teď z toho chtějí magoři udělat NP..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KARLOSK: v nekterych biotopech je prisun zivin v podobe logru nezadouci, ale hadam pises jenom o lese, tam by to melo byt jedno.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Každopádně bych to uzavřel. V tom článku viz FUNTL: je to popsané dobře. Nikdo nikoho za uvaření vody na kafe nezabije, pokud nebude mít vařič postavený ve vysoký suchý trávě :)
    Kdo chce ty pravidla ctít na 100% může nosit ty bezplamenné chemické ohřívače.

KRISKA:
    Prostě jen paracordem o stromy nebo keře a nějak to vypnu aby to drželo tvar :) Popřípadě si na jedné straně kde mám závětří vypomůžu kameny, kterými plachtu zatížím. A ano, nosím i kolíky protože ty stromy obvykle nerostou tak jak bych si přál a třeba na dvou místech si to chytnu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: jak plachtu natazenou mezi stromy kotvis kdyz ne do zeme? davas ji na "pulku" acka a spodek taky o stromy ahy tam pri vetru prselo ze vsech stran? me by se libil samonosej stan ten by se v mnoha pripadech kotvit nemusel ale pak tam byva problem s tim zw bez koliku a bez podlazky...

a taky premyslim, kolik sem naspala venku noci aby me obcasnejch vychovnej litr nejak nastval...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SEJDA: Pokud se nebudu chovat jako idiot normálně si připravim spaní, vytáhnu vařič uvařím si vodu na kafe, filtr si odnesu, logr hodim do trávy...
    Žádnou pokutu nedostanu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FUNTL: nene, za taboreni je povazovana i priprava jidla zpusobem narusujici plan pece, a to i bez prespani. A trestuhodne je zanechavani jakychkoli odpadku vcetne "vyliti zbytku vyvaru" atp.
    Vyslovne se bivakovanim mysli jenom to, ze si unaven lehnes a po probuzeni odejdes, tj to co by udelal vandrujici jelen. Jakmile zacnes konzumovat notabene pristizen s varicem nebo nadobickem, zlo a pokuty rychle naskoci.

Tradice trampingu jsou kempy, vlastne camping, resp. prespavani po chatkach kamosu.

Tramping, tak jak ho zname z nekterych parku z USA, je zakazany

FUNTL
    FUNTL --- ---
    KULA: jj, legislativa je i vzhledem k tradici trampingu v ČR velmi otevřená k přespávání venku. Bivakovat (s nulovými stopami) lze dokonce i v CHKO. Detailnější popis toho, co je "nocování" (legální) a co už "táboření" (nepovolené v NP a CHKO) je např zde:
    Nocování v české krajině: BIVAKUJ, ALE RESPEKTUJ! | SvětOutdooru
    https://www.svetoutdooru.cz/nocovani-v-ceske-krajine-bivakuj-ale-respektuj/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    O_THREE: ty pises "my" = skupina lidi, KARLOSK pisa "ja" = sam, 1 clovek.
    KULA
    KULA --- ---
    O_THREE: když jsem to řešil, dospěl jsem k následujícímu...nesmíš tábořit, můžeš nocovat. Táboření je stan na zemi, přenocování je bivak nebo hamaka. V národním parku už čistě z respektu k místu jsem nespal.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    SEJDA: tim myslim mista vyhrazena pro taboreni, zpravidla za symbolicky poplatek spojeny s poplatky obcim.
    To zní zajímavě. Jak tato místa hledáš? Mapy.cz mi najdou spíše ty kempy a autokempy a tomu bych se rád vyhnul.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    KARLOSK: díky. Tohle jsem přesně chtěl vědět. My tedy postupovali cestou nejmenšího "zla": tedy pokud je možnost využít přístřešek, vyspali jsme se v přístřešku nebo u něj. Pokud ne, volíme místo někde u cesty, kde jen rozložím tarp a ráno sbalím a jdu dál. Pořád doufám, že je to o lidech a přesně jak píše, pokud dorazí lesák a uvidí jen rozložený tarp bez bordelu okolo, nechá nás být.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KARLOSK: urcite i tvuj pristup, ze muzes vsechno sbalit do 5 minut vzbuzuje duveru a lidi se k tobe chovaji slusne, i kdyz se treba citi ohrozeni nebo nepohodlne.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SEJDA: Proto tahám plachtu. I když už plachta není úplnej bivak, lesákům tolik nevadí natažená placha mezi dvěma stromy bez kotvení do země jako samotnej stan
    Hlavně se chovat jako člověk. Nebejt hlučnej, zbytečně nerozdělávat oheň a mít hned ze startu udělanej odpadkovej koš. Když už někdo přijde na kontrolu, vypadá to lépe než udělat bordel a nechávat úklid na ráno.
    Nikdy jsem s nikým neměl problém. Od Aše po Jeseníky jsem spal všude bez ohledu na CHKO. (ještě jsem tedy nešel přes České Švýcarsko a Krkonoše, kde je situace jiná)
    Asi bych úplně nechrápal v 1. zoně národního parku.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RICK: v CHKO se taky nesmi taborit
    Chci tábořit ve zvláště chráněném území - AOPK ČR
    https://aopk.gov.cz/chci-taborit-ve-zvlaste-chranenem-uzemi

O_THREE: tim myslim mista vyhrazena pro taboreni, zpravidla za symbolicky poplatek spojeny s poplatky obcim.
    O_THREE
    O_THREE --- ---
    RICK: NP jsou jasné. Tam je výklad jednoznačný. Jde mi třeba o Krušné hory, Brdy atd. a ten nejasný výklad, co je bivakování a co je táboření. Bivakování by mělo být OK, ale je tarp nebo hamaka s plachtou bivakování nebo už je to táboření?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam