• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: takzw jsi tam proste prisel a neresil a platil az prisel?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: On tam prý chodí asi třikrát denně. Celkem pohodový chlapík. Za mě přišel nějak okolo půl deváté. Má sice terminál na tisk účtenek, ale platba kartou nejde :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: krkostena je des:D uz se v pulcinskem taboristi da dojit a platit, nebo se musis objednat predem a uhnat majitele? driv si ho musel uhnat jinak si tam nesmel tak me to zatim odradilo tsm jit spat
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    MARASAN: Tak výstup by byl v pohodě. To Papájské sedlo z Krkostěny bylo zlo :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KARLOSK: Makyta je notorious :-D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Pokus číslo dva :D

Ve čtvrtek musím ještě do práce. Vždy když jdu do práce a pak někam jedu, je velice pravděpodobné, že tam něco nechám. A taky že jo. Hadička od hydrovaku a ortéza. :)

Sedám na Vlak směr Vsetín, kde pokoupím dobroty a pivo a čekám na vlak do Velkých Karlovic.
    Vzhledem k pozdnímu času podvádím tágem směr Kasárne. Jsem rád, že jsem si těch 400 výškových metrů ušetřil a stejnak bych došel pozdě a nestihl západ slunce.
    5km na Stratenec. Sem se jaro ještě nedostalo. Potkávám zmrzlé kaluže. Už tady jsou výhledy luxusní.
    Na Stratenci je to nádhera. Příštřešek, rozhledna, pár ohnišť, které nevyužiju. Na spaní jdu zabrat rozhlednu.

Druhý den vstávám tradičně s rozbřeskem. Kafe, korbáče, polívka, zabalit a hurá šlapat. Dle počasí je v Karlovicích -1°C. Na Hřebeni bude ještě o pár stupňů méně.
    Potkávám občerstvení Vintrovka. Přes den jedou standardní obsluhu, mimo otevíračku je tu samo-bar s platbou přes QR kód. Beru vodu, colu a mažu na Malý Javorník zpět do Čech.
    Portáš nabízí první český výhled. Pokračuji přes Kohútku na Krkostěnu do Papájského sedla a na Makytu.
    Tohle není Stezka Českem, tohle je Mordor. Připadám si jak Frodo, ale já nenesu zničit prsten, já jdu zničit sebe :D
    200 dolů, 300 nahoru a furt tohle dokola.

Od Makyty absolutní nádhera. Jdu už cca v 800m.n.m a tady je už jaro v plném proudu. Vše je až toxicky zelné, vše kvete.
    Potkávám masivní mraveniště cca 3x3m. Takové veliké jsem v životě neviděl.
    Výhled pod Butorky a Šerklavou jsou neskutečny... Alpy tě ohromí Karle, ale tohle tě dojme :)
    Teď už se jen doplazit do Pulčína.
    Pulčínské skály jsou něco nádherného. Tam fakt stojí za to jet přes celou republiku.
    Docházím do Restaurace Stodola. Sotva usednu, přiběhne servírka, že mají smažák navíc a nutně ho musím sníst jinak se vyhodí a to by byla škoda.
    Kdo já jsem abych odporoval :) Při placení jsem důrazně upozorněn, že ten smažák jsem dostal k 1. máji a nemám se ho snažit platit :))
    Kupuju nějaký plechovky k ohni, ještě mám v batohu buřta.
    Dneska spím v Tábořišti Pulčín. Za padesát na noc. Pohoda. Tábořiště je dostatečně velké, má tři přístřešky, pár ohnišť, tekoucí vodu a pár kadibudek.
    Po těch 27km, 850 výškových nahoru a 1200 výškových dolů už jen relax.
    Mám také nový rekord. Odpadky jsem si nesl ze Stratence až do Pulčína. Čekal jsem alespoň nějakou popelnici nebo odpadkáč na Kohútce, když je to lyžařské středisko, ale nikde nic...

V sobotu směr Valašské Klobouky.
    K snídani kafe, Tikka masala a birell. Takové posrávací menu, ale já na tu oves či jiný věci nejsem. Mít možnost, dám si kachnu se šesti. :D
    Projdu Pulčínem, pomazlím asi pět koček a beru to přes Francovu lhotu do Střelné, kde před Jednotou dávám ranní pivo.
    Pak už jen Valašské Příkazy a Klobouky...
    Do města už ani nezacházím, za pár minut mě jede bus do Horní Lidče a přes Vsetín se vracím domů.

Konečně jaro, konečně teplo. Příště už beru letní spacák.

Ještě jsem našel pár fotek.

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Měl jsem tu rozepsaný report, ale kocour mě šikovně šlápnul na power button u počítače :D :D takže zatím fotky, bylo krásně.

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Už jsem tu zas!
    Čekám na vlak do Karlovic a pak směr Stratenec!
    Etapa 20.
    Trasa 59,1 km • 15:30 h
    Mapy.com
    https://mapy.com/s/javacesahe

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: uz mam ve vsetine vyhlidnutou bezlepkovou pekarnu, tak reznika prihodim taky :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Visalaje - Huslenky

Vracím se k hotelu Visalaje, kde jsem již byl v únoru cestou na Lysou horu. Tentokrát to bude větší pohoda.
    Je konečně teplo a nikde žádnej led.
    První den mě čeká nějakých 750 výškových jak nahoru tak dolu a cca 21km
    Cesty jsou tady fakt pěkné. Jdeš po čáře, takže napravo Lysá hora nalevo Kysuce.
    Lidi nikde, potkávám tak pět turistů. Nádhera.
    Lesy tu střídají louky a krásné samoty jak z pohádky.
    Další kopec, další sedlo. Tentokrát už mé cílové sedlo Príslop a místní přístřešek.
    Místních lesáků se raději ptám, zda je zde možné přespat. Prý na Slovensku není taková samozřejmost si rozdělat bivak jak u nás.
    Rozdělávám spaní, pivo, sobí polívka od RT [KARLOSK @ OUTDOOR - rady, tipy, cestopisy, fotky a srazy pro ty, kteří neradi sedí doma] k večeři a hurá do peří.

V noci mě vyděsil zajíc a místní kočka co mě přišla očuchat. Z toho metru i ta kočka vypadala ve tmě jak medvěd tvl :D :D

Ráno klasicky budíček za rozbřesku s vědomím nějakých 900m stoupání a 28km cesty.
    Ve Vyšném Kelčově je otevřena od šesti jednota. Pořídit si dva balíky domáících korbáčíků po 2,5 euro je povinnost. Nesmí chybět balík gumídků a pivko :D
    Stoupám krásnou lesní cestou směr Chata Knímek a pokračuji na Masarykovu chatu a Bumbálku.
    Další kopec, vrch Trojačka.
    Pod ním se nachází pramen Vsetínské Bečvy. Moje rodná řeka.
    Dávám brzký oběd [KARLOSK @ OUTDOOR - rady, tipy, cestopisy, fotky a srazy pro ty, kteří neradi sedí doma] a doplním vodu, dále se už ta Bečva logicky pít dát nebude :))
    Makovský průsmyk, velká socha partizána a totálně orvaný vlajky... Ostuda jak svině.
    Opět stoupám a klesám až pod Lemešnou.
    Tady nastává problém. Luplo mě brutálně v koleni. Výstup na Stratenec je pase. Vím, že bych pak ten sestup o více jak 900m nedal.
    Dávám pauzu. Jdu do Velkých Karlovic.
    6km kuhání, bolest.
    V Karlovicích se přesunuji dvě zastávky vlakem, kulhám do Halenkova.
    Zde oběd v restauraci, nákup piv a hurá do přístřešku vedle Bečvy.
    I tak jsem dal 26km.
    Pivka, zapomenutí gumídci, spánek. Říkám si, že bych ještě ráno dal třeba 10km do Ústí u Vsetína.

Ráno budíček, 1°C. Ta kosa je od vody ještě intenzivnější. Koleno přes noc ztuhlo. Na nějaký další chození mohu dnes zapomenout.
    Odšourám se na nádraží, za hodinku jede vlak, takže kafe a hurá Vsetín.
    Místní nádraží prošlo hrůznou betonovou rekonstrukcí, jop, doby kdy jsem sem chodil s dědou dívat na vlaky je pryč.

Každé negativum ale lze proměnit v pozitivum. Nebýt toho kolene, nestihnu místního řezníka. Kdo budete mít cestu přes Vsetín, doporučuju https://cernocky.cz/
    Nakupuju kilo špeku, klobásy, párky a hurá na vlak.
    V Hranicích na Moravě hodinový zásek. Amatéři z regiojetu se zasekli na trati. Neřeším, piju pivko, zobu párky a "hurá" Praha.

Tento úsek byl moc fajn, ale Beskydy nejsou prdel.

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Já si raději na medvědy pořídil ten pepřák. Mám v plánu jít i Malou a Velkou Fatru, kde je chlupáčů už více, takže se to neztratí... Navíc já si stále mluvím sám pro sebe, takže by to mohlo být v poho :))
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: pekna trasa. Nevim, jak moc je potreba se v beskydech na znacce realne bat, kdyz si budes mluvit a zpivat nebo klepat trochu hulkama tak nam snad podas po navratu report s celejma koncetinama
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Tak na víkend mám v plánu konečně dodělat Beskydy...
    Mapy.com
    https://mapy.com/s/ladekohofa

Akorát mě došlo, že už budou asi aktivní medvídci a nemluvím o těch gumových, které zapíjím pivem :D
    AI mě trochu vystrašila, ale vzhledem k tomu, že mám tendenci si mluvit sám pro sebe a zpívat, mohl bych ty nebohé chlupáče dost vyděsit :))

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: jeste sem nemela nikdy odvahu jit pres chko soutok at to driv byko cokoli. mozna sw ale nekdy i pres ten asfalt hecnu. pekna kilometraz to sem uz dlouho nesla
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Hodonín - Mikulov

Navazuju na minulou část Mikulov - Znojmo.
    Tahle část byl takovej úprk od startu do konce.

Příjezd do Hodonína, města, které se mě absolutně nelíbilo. Jak skladbou hlučných obyvatel tak veřejnými záchodky, které se snad snažili napodobit legendární scénu z Trainspottingu.
    Mažu pryč, do sluchátek Born Slippy :D aby to mělo ty správný grády. 10km k útulně u Melasinky.
    Klasická útulna od Lesů ČR. Již tu jsou nějaký mlaďoši co si plní úkol do skauta. Prosím, nevykat, nejsem otec Fura a není mě tisíc let :D
    Nakonec nás tu chrápe pět.

K snídani zkouším polívku od estonských Food Force. Sice to stojí kilo ale je to překvapivě dobré.
    Rychlý úprk od lidí, který tak nakonec úplně nevyjde. :)
    Asfalt, asfalt a já prosím o jakýkoliv cm nezpevněného povrchu. Mažu směr Lanžhot skrz CHKO Soutok. Nádherná příroda. Vlevo zajíc, vpravo srnka, dole žáby a nahoře se střídají uřvaní Strakapoudi s ještě více uřvanou Husou velkou / divokou. Občas proletí Luňák.
    Nasrat prcinko, tuhle krásu přirody prostě nezrušíš!

Lanžhot. Otevřená jednota láká k nákupu svačiny ve formě gumových medvídků s pivem.
    Cestou směr Břeclav potkávám Zámeček Pohansko. Doplňuji cukry Plzní a Birellem v místním občerstvení. Ty cukry se budou hodit i na nervy. Hromada cyklistů, kde 90% jezdí jak kreténi.

Břeclav už jsem párkrát letmo navštívil i když jen okrajově. Je tu pěkný park u nádraží, moderní kostel a bohužel i zámek, který by zasloužil pořádnou rekonstrukci.
    Počet cyklolidí se zvětšuje. Naštěstí jen jedna konfrontace, kdy debil nechápal, že chodec na pozemní komunikaci bez chodníku chodí vlevo a že cyklista má větší možnost manévrovat než já a fakt nehodlám skákat do všudypřítomných močálů.

Zbývajících 15 km do Lednice už je peklo. Ten asfalt je zlo. Nohy bolí, lidí milion. V Lednici absolutní overturismus.
    Nakupuju zásoby v super 24/7 Coopu. Ideální obchod pro introverty bez obsluhy. Jeden takový jsem využil už v Neratově.
    Přesouvám se k místní vinárně Vodárna, kde počkám až zavřou a roztáhnu si tu v turistickém přístřešku spaní.
    Samozřejmě, že je tu milion cyklistů co si dají tři sklenky vína a pak sednou na kolo. Dementi.
    No co... Boloňská s těstovinama, polívka, tři pivka a spát. Těch 36km po asfaltu bylo peklo.

Opět noční wtf :D
    Cca tři ráno, probudí mě hluk motorky. Po pár minutách se vrací, borec tak 18 let zajíždí do křoví. Prý ho nahání policajti, protože byl s dcerou jednoho policajta :D :D Tvl Moravo, ty vydáváš příběhy! :D

Ráno to vypadá že bude krásně. Východ slunce jak z učebnice.
    Omyl. Začíná foukat a krápat. Pocitově tak 5°C.
    Vracím se do Lednice a čekám na bus. Přesunuji se do Bulharů odkud to směřuju do Pavlova.
    Konečně taky stoupám směr Děvičky a pak přes Kletnici za deště do Mikulova, kde moje putování končí.

Mám rekord. 68km. Jo, rovinka, ale asfaltová. Fajn úsek stezky až na ty lidi v teniskách s kabelkama od Lojzy Vitana uprostřed lesa. :D
    Teď poctivej relax. Nohy bolí i při cestě na záchod :D

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Jsem si včera zrušil nohy... více zítra :)

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Tak ono to chce pak boty na asfalt a nechodit to v pohorách. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: brnenska 100 vokolo statlu ma asi 35km.v kuse asfalt te oddela na zacatku a pak do konce preziji jen nejsilnejsi:D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    MARASAN: Nebo i na plánované zničení nohou pěšky. Jsem o víkendu šel snad 25km jen po asfaltu. Zrůdnost :))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KRISKA: jj, tam je to na rodinny cyklovylety.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam