VANEK: já si aktuálně nejsem jistá, na jaké hromady má smysl to zrnko vůbec přidávat.
V práci jsem určitě dosáhla svého maxima. Pracovala jsem na pravdu hezkých a smysluplných kampaních, pro naprosté špičky ve svém oboru. Jenže co s tím, když 1. lidé jsou blbé a můžeš jim něco vtloukat do hlavy tisíckrát a oni na to stejně budou kašlat a 2. to, co já patlám dvě hodiny, vyplivne AI za dvě minuty. Sice v mizerné kvalitě a s chybami, takže je nutné to přepracovávat, ale náklady to sníží, a o to tu jde. (A konec konců, veřejnosti je úroveň textu obvykle taky šumák). Moje schopnost psát, přicházet s nápady etc. je najednou vlastně k ničemu, protože mě zastane stroj.
Co se týká nějakých prožitků (knihy a další), připadám si do velké míry přesycená. Obsahu je strašně moc a jen hledání něčeho vysoce vynikajícího nad průměr člověku zabere spoustu času. Toho času, jehož ubývání člověk pociťuje stále palčivěji a cítí stále větší potřebu s ním podle toho nakládat. Což - aspoň ve mně - vzbuzuje paniku a strach z toho, že za deset, dvacet let (dožuju-li se toho) budu opět přemítat, jestli jsem se třeba nevydala blbým směrem.
Jako útěcha u mě vždycky fungovala nějaká vize toho, co by mohlo být. Viděno zpětně, je to úplně blbý coping mechanismus, protože logicky člověk dojde do bodu, kdy už toho před ním mnoho není. (A nejsem si jistá, jestli žít minulostí negeneruje zase jiný typ pastí.)