• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trochu mi zarazila teorie, že jen sobecký chlap by si udělal dítě po 50ce: mě přijde, že mladší rodiče na děti naopak nemaj čas, pořád řešej nějaký existenční, karierní nebo profesionální záležitosti. Dětem se věnují prarodiče a tak. Záleží podle mě na spoustě nuancí. Zdravotní stav, ekonomická situace a tak... ale zase včas umřít do jisté míry dá dětem svobodu (?). Každopádně co tak sleduju min. některé lidi kolem, tak mít děti je systém jejich odkládání k prarodičům, do družin, do kroužků, do Skauta... asi jak kdo, no.

Je fakt, že je mi 52 a narazil jsem v životě na ženy, které buď nechtěly se mnou, nebo nechtěly/nemohly vůbec, nebo byly staré, a protože se od jistého věku z toho stane při seznamování asi stále důležitější kritérium, tak jsem nakonec bez partnerky. Každopádně pozoruju tolik žen-samoživitelek, že mi přijde, že muž se v dnešní rodině stejně asi stává zbytečný...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    LWEEK: No vidíš, mě je 54 a teprve teď mě opouští "dětství" a přemýšlím, komu odkážu majetek :D (ale "sobecký idiot by si udělal děti po 50tce" je jen výmluva jak si odůvodnit, proč je pro mě pohodlí víc jak potomek, dnes to není tak, že by novorozenec s šedesátiletým otcem byl v 15-ti sirotek, ale dokonce i tak má šanci, že mu otec utáhne ještě celá vysokoškolská studia)
    (sorry dámy, už budu mlčet, nerad bych aby se to tu zvrhlo v chlapské žvásty, nechť je auditko jen vaše)
    VERUSHKA098
    VERUSHKA098 --- ---
    NEI: No, pojistili jsme se, ale bavili jsme se o tom a nejsme si oba jistý, jestli to vůbec chceme. Fakt jsme hodně vytížený, navíc jednoho zlobila sem tam máme, jsem jeho regulérně druhá máma. Ale ano, není to pokrevní a to je to, nad čím furt spekuluju, aby mě to jednou nemrzelo... Partner zase zmiňuje, že by dítko nás dvou bylo boží .) Ale kdo ví, vzhledem k věku by to mohlo dopadnout taky úplně jinak, viz post od LWEEKa ;/ Na druhou stranu, když by to náhodou přišlo přirozenou cestou někdy v dohledné době, tak do toho půjdeme naplno! Říkám si, ostatně jako všechno v mým životě, asi i to, jak to teď je, má nějaký důvod, tak to tak nechávám a doufám, že se to nějak vyřeší postupem času samo tak, jak to má být... Rozhodně nechci něco jakkoliv hrotit jen kvůli věku nebo konvencím, nějak to zkrátka dopadne. Ale chtěla jsem znát názor a osudy vás ostatních, protože vždycky sice může být líp, ale i hůř a fakt je ten, že je doba jaká je, jak zas zmínila VELADA... Mateřský pud jsem pocítila jen jednou v životě, naštěstí, protože to bylo krátké období pár týdnů/měsíců max, kdy jsem viděla kočárek a rozbrečela jsem se :D Trochu se děsím toho, abych nebyla pak jak kdyby moc sama a nesnesitelná, nebo nežila nakonec nějak nenaplněně, nevím... Paradoxně, po všemožných zkušenostech, mi vůbec nepřijde, že je mi kolik mi je, ani na to nevypadám, furt ukazuju OP v Lidlu nebo Albertu btw :p Tak možná to má nějaký impakt i na tohle, těžko říct...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    NEI: Ja to mam v okoli, v Herodesiu jsem to vypravela. Normalni dite prinasi rodicum vic radosti nez ty jine deti. S nima je to boj s kdyz se to jo nepovede, tak to tu rodinu (matku, pokud je na to sama) regulerne izoluje. Ono se vypravi o inkluzi a jak se to musi, ale pokud je to jine dite agresivni, kdyz neni po jeho, tak se mu proste ostatni budou, v zajmu bezpecnosti, vyhybat.
    My mame volbu, matka, otec a sourozenci ji nemaji.
    NEI
    NEI --- ---
    LWEEK: Mně mrzí tohle co čtu - že nemáte hezký vztah.
    Chodíte někam na rodinou terapii?

Z vlastní zkušenosti vím že se dá naučit uspokojivě zacházet i s mentálně retardovaným, ale já vedle takového vyrůstala, tak pro to mám takovou zvláštní "naučenou přirozenost".
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Omlouvám se, že vám tu do toho vpadnu s mužským pohledem. Totiž, tohle téma řeší i muži, nejen ženy. A i když teoreticky nemáme tak přísné biologické hodiny jako ženy, tak i my muži máme limity. Jednak se ukazuje, že s věhem mužské sperma degraduje a objevují se poruchy. A navíc jen sobecký idiot by si udělal děti po 50tce.

Mě je lehce přes 40. S manželkou jsme si před pěti lety pořídili jedno dítě. Okej, asi mám splněno? Nj, jenže ani jeden z nás jsme nevěděli, že manželce v rodině koluje vysokofunkční autismus. Celkem rychle po narození jsem poznali, že je syn poněkud jiný. Není retardovaný. Naopak je v některých ohledem dost chytrý. Ale nemá sociální cítění na úrovni jaká je normální a jeho vnímání světa je prostě jiné. Třeba už od tří let byl schopný svým rodičům nadávat a vyhrožovat když mu něco není po vůli. Jeho představa o hře je, že otročí lidi kolem sebe aby dělali co on chce a on se jen kouká atd... Long story short, vztah který s ním mám je komplikovaný. Není zdaleka tak přátelský a uspokojivý jako mají se svými dětmi mnozí rodiče. Jak jsem si maloval že mu budu vyprávět a číst si s ním apod... nic z toho asi neklapne. Někde uvnitř bych rád ještě druhé dítě. Ideálně samozřejmě pokud možno normální. To by mi ale partnerka nedovedla zaručit a navíc ona sama po strastích, které se synem máme, žádné další nechce. A já v sobě řeším dilema jestli se vzdát téhle naděje. Ono už to co tu také píšete ... najít si vhodného partnera, tedy u mě partnerku, není vůbec lehké. Kdybych do toho šel, tak to bude na několik let hledání a tedy bych plodil skoro v 50ti ... prakticky řečeno, měl bych se toho vzdát. Ale je to dilema a mrzení.
    LIMETA
    LIMETA --- ---
    Ahoj, dívky a ženy. Mně to nějak proteklo mezi prsty s mým klasickým smýšlením, že na vše je dost času a že jsem sama ještě duší nedospělá. S partnery to taky nikdy nebyla láska taková, že by stálo za to založit s nimi rodinu. Kdybych alespoň budovala kariéru, nebo si užívala života. Teď toho trochu lituji. Po rodině jsem v posledních letech toužila, ale nevhodně jsem si nacházela rozvedené otce od dětí, že mi to tu rodinu trochu nahradí. Jenže takoví pánové už po dalších malých dětech ve velké většině netouží, a v těch hezkých počátcích vztahu to člověk nechce moc lámat přes koleno, když to zatím hezky fungovalo. Jenže to doléhá a je to docela tíha na hrudi. Je mi 35. A sic smutná, už si i s nevyspělou duší na tohle přijdu poněkud stará.
    VELADA
    VELADA --- ---
    NEI: Jak říkám, dlouho jsem tohle téma nepromýšlela, nediskutovala, takže nemám teď v hlavě nějakej čerstvej seznam. Pokusim se to nějak shrnout, ale myslim, že pokud tu budem diskutovat nějak déle, tak se budou další důvody a stanoviska vynořovat.

Asi nějak chronologicky, nejdřív to byl takovej ten důvod "teď se to nehodí", protože sice jsem měla krásnej partnerskej vztah, ale žádný prachy, bydlení a studovala jsem vejšku. Tak to logicky většinou člověk vyhodnotí jako nevhodný, pokud se to těhotenství nestane omylem, nebo pokud ti neulítnou hormony ze řetězu. Což v tomhle já jsem byla už řekněme ve dvaceti, logicky uvažující žena.

Pak jsem, kupodivu konstantně od puberty, dycky tvrdila, že si nebudu nikoho brát a mít s ním děti, dokud spolu nebudeme tak zhruba pět let. Mě prostě dycky přišlo uplně crazy a nezodpovědný počít dítě po ročním vztahu, kdy ještě všechny ty hormony lásky a vzrušení překrejou různý nekompatibility, životní plány, zásady, prostě "realitu". Takže po skončení dlouhodobýho vztahu jsem po půlroce nebo roce vztahu novýho, ačkoliv takový ta hormonální záchvaty "já chci miminko" párkrát přišly, dycky "přišla k rozumu" a rozhodla se počkat, jaxe to vyvine.

Potom se to zas nehodilo z jiných důvodů. A to už tu bylo taky zmíněno. Cestování. Já jsem do skoro třiceti studovala na vejšce a bydlela ve spolubydlení ve velkým městě. A pak jsem pocítila potřebu se dát on the road, pořídila obytný auto a brázdim Evropu. A už někdy kolem pětadvaceti jsem si říkala, že dítě do třiceti, nebo vubec. Kvuli zdraví (mojemu i toho potenciálního dítěte), kvuli věku. Mno a ve třiceti jsem se dala na cestu.

A během cest mi pak došlo, že po tom dítěti ani vlastně moc netoužim. Že moje nějaký životní naplnění, úděl, úkol, cesta... nejsou hnízdění, početí, výchova. A čím víc jsem poznávala lidí a míst a jak se v Evropě přehnala ta migrační krize, tak mi to v kombinaci s mým poligologicko-antropologickým vzděláním ukázalo, že víc dětí na týhle planetě netřeba. Dnes to shrnuju do takobýho vcelku okřídlenýho aktivistickýho sloganu, že klidně nějaký dítě budu vychovávat, ale až ve chvíli, kdy všechny děti světa budou mít co jíst, kde spát a mít se dobře.

Později ve mě, kolem pětatřiceti, začaly rezonovat i environmentální otázky. Že to dítě je jen další konzument zdrojů a producent odpadu. Já vim, kdejaká máma mi odvětí "jak můžu bejt takhle necitlivá".. Ale vem to tak, že jakmile už tu primární touhu po dítěti nemáš, tak argument ekologií je jen dalším střípkem do skládačky co dává smysl. To už je jen další logickej důvod, protože tam není ta bezbřehá pudová touha.

Mno a co přoroda nechtěla, po pětatřicítce jsem potkala chlápka, vcelku se usadila a začaly se mi zhoršovat moje menstruační bolesti. Jakože cože? Proč? Odpověď je paradoxní, ale jednoduchá. Já jsem na cestách žila dost střídmě a zdravě. Ovoce-zelenina, vitamíny-minerály, hodně času venku a práce v zemědělství a tak. Mno a s milým amantem jsem se usadila v jeho baráku, začaly filmový večery na gauči, pizza, tučný plísňový sejry, flaška vína.. A po dlouhym procesu hledání co mi je, mi byla diagnostikovaná endometrióza, která se velmi zhoršuje tady tím prasáckým stravováním a alkoholem. Takže teď se zas krotim, žeru zeleninu, praktikuju jogu a chodim víc ven.

Takže tadá.. Důlvod navíc je ta endometrióza, která "s určitou vysokou pravděpodobností" způsobuje neplodnost. A to už pro mě někdy ve třiceti sedmi byla stopka uplná. I kdybych na mimčo jen na vteřinu pomyslela,. Protože jsem se vůůůbec nechtěla dostat do situace, kdy si to začnu přát a nepůjde to ze zdravotních důvodů, já budu obcházet doktory, IVF, hormony, stresy, touhy, zklamaný naděje.. Non, merci!

Z mýho pohledu všechno v pořádku. Pokud se touhy po dětech objevily, byly chvilkový, prostě hromonální disbalanc po dobu několika týdnů či měsíců. Většina mýho života se prostě vyvíjela tak, že to nevedlo k početí a já jsem s tím v pořádku. Má to tak být.

Bez ohledu na to, jestli s k mateřství rozhodneme nebo ne, není naší povinností komukoliv cokoliv vysvětlovat. Povinností je udělat vědomou volbu. A to i ve chvíli, kdy se stane nehoda. I fakt, že se rozhodnem počatý dítě odmítnou je validní volba. I fakt, že se rozhodnem ho donosit když nám je osmnáct nebo přes čtyřicet. Všechno je v pohodě, ale pro mě jen za podmínky, že je to vědomá svobodná volba, kterou nenásledujou výčitky. Jako je ok vzít si z životních chyb lekci, ale litovat, to je podle mě jedna z nejhorších emocí, co můžeš svýmu životu dát. Hodně pomáhá logický vysvětlení, emocionální smíření, akceptace, zpracování.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    NEI: Moje hlava jako by zcela přehlédla, respektive spíše sveřepě ignorovala fakt, že toto naplnění není aktuálně a s ohledem na opotřebení + věk ani výhledově změnitelné.

Vzhledem k probíhajícím léčbám, není impakt skrze horonální výkyvy zcela vyloučitelný, zaráží mne ale to, že se teď mění i po dlouhá léta zdánlivě zpracované téma a s ním spojené emoce.
    NEI
    NEI --- ---
    NUFINKA: Jakým způsobem tě poslední dobou "sabotuje" tvá hlava?

Napadá mě jestli to třeba nesouvisí s nějakým přirozeným mateřským pudem, hormony a tikajícími hodinami. To už jsem sama na sobě pocítila několikrát a je to fakt silné.
    NEI
    NEI --- ---
    VERUSHKA098: Takže vlastně poměrně aktivně to s partnerem řešíte už delší dobu?
    Pokud partnera miluješ a on tebe a umíte si vzájemně představit mít rodinu, tak to působí na moc dobré cestě.
    NEI
    NEI --- ---
    VELADA: Zajímala by mě ta hromádka důvodů.
    NEI
    NEI --- ---
    NUFINKA, VERUSHKA098, VELADA: Moc Vám děkuji za odvahu při sdílení osobních příběhů.
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Tohle téma mnou rezonuje a tak trochu mne provází i neprovází po celý život.

Pocházím z široké rodiny a mám 8 žijících různě vlastních sourozenců z nichž jsem značně nejstarší. Aktuální věk se nejlépe dá popsat jako pomalu se přesouvající od 40 k 50. Osamostatnila jsem se počátkem devadesátek, tedy z domu jsem šla brzy a ne úplně poklidně, většinu života se táčím a tak se nemám zle, ale zadarmo to není. Postupně jsem se starala o mnohé ze svých sourozenců, dve nejmladší jsem vychovávala několik roků, když naše společná matka měla řekněme neřešitelný problém. V předchozím manželství jsem měla dnes již dospělou dceru (vyvdanou), stávající muž má 2 syny ve věku pokročilé puberty z předchozího vztahu ve střídavé péči.

Vždy jsem rodinu chtěla, ale záhy přišly zdravotní potíže a tak jsem byla vždy přesvědčena, že to nepůjde. Jen 2x za život svitla naděje a jednou přišlo nečekané a dlouho nevědomé těhotenství, leč zaniklo v 25T. Druhá naděje se naskytla koncem covidu, ale uzavřela jí opakovaná onko diagnoza s níž se stále peru, čas plyne a je vlastně už jisté, že se to nestane. Co je zvláštní, poslední týdny to začala sabotovat hlava - nechápu, co nechápe. Nevím co s tím... Tak si tu visnu, budu číst a uvidíme.
    VERUSHKA098
    VERUSHKA098 --- ---
    Ahoj holky, díky za založení auditka právě v době, kdy tohle téma nějakým způsobem ne/řeším...
    Moje situace je taková, je mi 36 a vlastní děti nemám. Loni jsem se dozvěděla, že mám AMH 1.02 ze 7 (jestli se nepletu), tedy hodně nízkou. Takže je dost pravděpodobné, že je s přibývajícím věkem dost možná už ani nebudu moct mít, a tak jsem podstoupila zmražení vajíček. Celý ten proces stimulace mě upřímně neskutečně odradil, nehledě na cenu! Bohužel mě provázely bolesti a pak hyperstimulace, nakonec dvoje antibiotika a psychika úplně v ... Nicméně mám teď zamražených šest potenciálně plodných vajíček, které ale nevím, jestli vůbec někdy využiju... Důvod je prostý, furt jsem se nebyla schopná rozhodnout, jestli to vůbec chci.
    Mám o deset let mladší sestru, o kterou jsem se byla nucená od mala intenzivně starat. Známým jsem x let hlídala šestiletého syna někdy i víckrát v týdnu. A mám partnera, který má "nechtěného" syna z předchozího vztahu, o kterého se spolu od malička staráme, když ho máme u sebe. Prostě mám pocit, jako bych to už měla za sebou jak kdyby. Přítel byl taky na testech, spermiogramu, a taky na tom není kdo ví jak v tuhle chvíli, ale... Oba jsme dost pracovně vytížení a zároveň hrozně rádi cestujeme a vůbec užíváme života jak to jen jde. Je jasný, že by tohle všechno bylo při nejmenším zpočátku s dítětem omezený, o to ale nejde tolik jako o to, že zkrátka nevím, jestli to tak chci. Věk, konvence a rodina samozřejmě jasně ví, jak "by" to mělo být, ale, je to jen a jen na mě/nás, pokud by to vůbec šlo...
    A tak furt čekám, kdy mě něco přesvědčí o tom či onom, dokud je čas dejme tomu a pak věřím, že to bude jak má, jako ostatně všechno!
    VELADA
    VELADA --- ---
    Ahoj,
    tak já jsem jedna z těch, co je šťastná a spokojená s tím, že nemá děti. Mám pro to celou hromádku důvodů, o kterých se tady můžem pobavit. Dost dlouho jsem to teď s nikým neřešila. Když pominu to, že se sem tam někdo zeptá a já jednoduše odpovim. Ne, nemám děti. V mojem věku už se moc nikdo neptá, jestli "plánuju". Když je ti skoro čtyřicet a taky na to vypadáš, lidi se na ty plány přestanou ptát a omezí se to na otázku, jestli děti už máš nebo ne. Ze zvědavosti, asi jako dotaz kde bydlíš, kde pracuješ a tak.

Dřív se mateřství, ženství, úloha ženy ve světě, hledání vlastní cesty a to vše okolo ze spirituálního hlediska řešilo v auditku "Ženy, které běhají s vlky". A pak je tu dost auditek o mateřství a potažmo rodičovství. Takže založení tohoto auditka vítám. Ačkoliv nemám sama nějaké nezodpovězené otázky, na něž bych hledala odpověď, ráda se zapojim do diskuze už jen proto, že téma se mě týká a může mě třeba i nějak obohatit.
    NEI
    NEI --- ---
    Kvůli kombinaci zdravotních okolností nemohu otěhotnět ani donosit dítě.
    Moje vajíčka jsou v pořádku, ale těhotenství by pro mě nebylo bezpečné, protože užívám léky, které jsou s těhotenstvím neslučitelné a přerušit jejich užívání by pro mě znamenalo velké zdravotní riziko.
    Není to pro mě jednoduché téma, ale mluvím o tom otevřeně, protože věřím, že sdílení pomáhá porozumění a může přinést podporu i inspiraci pro další lidi v podobné situaci.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam