• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    Ať už šťastní a spokojení, kteří se svobodně rozhodli děti nemít a nebo ti, kteří se tím trápí jako třeba já

Pravidla:
    1. Vždy respektujeme názor druhého a nesnažíme se v diskuzi tlačit názor svůj jako jediný správný.
    2. Chováme se k sobě slušně, nenadáváme si, netrolíme se pro vlastní pobavení a tak podobně. Za porušení RO na týden.

Aktuální téma:

Pronájem dělohy na 9 měsíců za milion korun českých. :-)
    rozbalit záhlaví
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    EKG: já bezdětnost (tu dobrovolnou) chválím. Jen nechápu, že tu někdo kdo ty děti fakt nechce ....... neřeší třeba dobrovolnou sterilizaci.

HOWKING: s dědicem je to takový ošemetný.....nikdy nevíš jestli z něj nevyroste Ten co všechno rozfofruje 😂
    EKG
    EKG --- ---
    Tady se hejtuje bezdetnost a podleha se primitivnimu programovani, uz to chapu. Omlouvam se hluboce, jestli jsem urazil city vericich, delam to pouze pro svoje poteseni. Mejte se tu hezky a uzivejte si svych osudovych chyb.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Tak matně tuším, že tohle auditko nevzniklo za tím účelem, aby tu někdo hejtoval děti a rodičovství ?
    EKG
    EKG --- ---
    IOM_NUKSO: Deti zmensujou mozek, overeno desitkami pozorovani. To mozna nezustane uplne naveky, ale tahne se to jako kazde trauma.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    EKG: mas pravdu, ze na par let ten zivot prestane byt o tobe, ale neni pravda, ze je to navzdy, to ani nahodou.
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: To je zajimavy porovnavat tyhle individualni nuance v programovani. Ja jsem mel cukani nekdy prave kolem tech petadvaceti, pak to preslo. No a kolem tricitky uz jsem mel kolem sebe rostouci sektu uctivacu kultu plozeni, tak jsem uz videl ty strhane tvare a stockholm v ocich. Kolem ctyricitky telo zacina starnout, i ti ambiciozni podlehnou tlaku, to uz je uplna galerie hruzy.

Ted jsem zvedav, jak to bude po padesatce. Rika se, ze pro muze je to nebezpecne obdobi. Po ctyricitce hrozi tak leda sebevrazda, ale v tech padesati se zacnou vynorovat opravdu nebezpecne napady. Napriklad prave to hnizdeni. Fotr si tou dobou poridil druhou rodinu, jeho fotr taky. Tak snad odolam programovani i v tomto obtiznem obdobi zivota.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: no, je rozhodně lepší, aby lidi, co to vnímají takhle, radši děti neměli. Ale je fakt, že pozoruju, že si víc cení času, který mohou strávit bez dětí, pokud mají jistotu, že jsou v dobrých rukou, v bezpečí.

V tomhle ohledu může být starší rodič psychologicky zralejší, protože určitě nebude mít pocit, že o něco v životě přišel a nebude tu životní zkušenost vnímat tak patologicky, jak to popisuješ. Já takovýhle pocit z toho, že bych se stal rodičem, měl někdy v 25ti letech, ale kdykoliv po 30tce už fakt ne a podobně to pozoruju i u svých známých, co děti maj.
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Mytus je hovorit o rodicovstvi jako o zivotni zkusenosti. Co jsem si vsiml na lidech, rodicovstvim zivot konci a obvykle uz znovu nezacne. I kdyz si postizeni lide radi namlouvaji, ze nejaky zivot porad jeste maji, nic tomu nenasvedcuje. Jakmile se tahle nehoda s reprodukci stane, tvuj zivot uz neni tvuj a s nejvetsi pravdepodobnosti uz ani nikdy nebude. Asi tak stejna zivotni zkusenost jako vezeni nebo dlouhodoba nemoc. Ano, taky to postizene vymezuje vuci "tem, kteri to nezazili", ale je to patologicky stav.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: tak třeba se civilizace a společnost může nacházet i v jiných stavech, než jen "lovci-sběrači" (sám o sobě mýtus - protože nevíme, jak doopravdy žily a v čem ta společnost taky možná byla zatraceně komplexní, co se ale nedochovalo - a při pohledu do budoucna je to taky mýtus) vs. "mediálně-konzumní cosi".

Třeba jen ty vztahy... často dnes nejsou celoživotní (častěji teda ne, než ano), lidi mají děti s více, než s jedním partnerem za život (docela často). Spousta věcí se mění, o čem je tabu mluvit v jedné éře, to se stává tabu v éře následující, apod. a mění se to rychle a slouží to mj. k tomu, aby si staří uvědomili, že jsou staří a že mezi mladými se nechytají, apod. A samozřejmě, kdo si neprojde fází rodičovství, ten je v některých ohledech taky diskvalifikován, chybí mu nějaká část té životní zkušenosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: tohle bych případně radši asi řešil v jiným klubu, i když mi to velice zajímá. (Asi to chceme uzavřít oba, koukám...)
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Protoze z evolucniho hlediska te zajima jenom to, k cemu ti ty geny jsou. Zrovna ted, zrovna tady. Muze ti byt utechou, ze tvoji predkove s podobnou vybavou byli velmi uspesni lovci/sberaci, a ze tvoji potomci si pravdepodobne povedou celkem slusne v te postapo spolecnosti, az to nekde nejaky magor zmackne. Jo, minulost i budoucnost mame vsichni skvele vychytanou, takze nam vlastne k vyreseni zbyva jen ten nepatrny kousek casu mezi tim.
    NEI
    NEI --- ---
    XCHAOS: To není tak úplně pravda.
    Můj dávný ex psychiatr mi třeba po sedmi letech předepisování minimální dávky najednou vysadil Rivotril a odsrala jsem to v zaměstnání.
    Asi tři měsíce jsem sotva vylezla z bytu a pak chodila na stacionář, kde jsem nedokázala mluvit.
    Můj poslední bývalý příčetný a moc hodný, ochotný a milý psychiatr ve Fokusu Tábor se mnou léky postupně snižoval.
    Moje stávající psychiatrička Anna Petříková je zatím IMHO nejvíc inteligentní a kouká na psychickou nemoc komplexně, mám jí moc ráda a věřím jí. Díky bohu za poslední dva psychiatry, ten letenský je fakt kripl.

Ráda bych téma tímto už uzavřela. Nemám teď sílu na to mě dál probírat.

Pište dál cokoliv, co chcete, ale prosím dočasně nereaguje na můj konkrétní problém.

Moc děkuji za pochopení.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: technická poznámka: psychiatři mají v popisu práce se na jakékoliv vysazování farmak netvářit.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    NEI: Můžeš to případně zkusit probrat i s klinickým farmakologem, třeba by našel nějaké řešení.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: ..jen místo "kapitalismu" bych byl opatrnější a mluvil třeba o "konzumně-mediální civilizaci", ale budiž. Každopádně, máme tu stav, kdy některé ženy nemůžou mít děti (dobře, nebudeme je vinit, ať se neviní ani samy), některé nechtějí mít děti ze směsi důvodů, i když chtějí, někteří lidé se drží partnerka či partnerky, přestože by samy děti chtěli mít, ale ten druhý nechce.

Bohužel prostě nějak to takhle intelektuálně s odstupem chápat je houby platné, pokud má jít o skutečný návod, jak žít. Já jsem byl v příslušném věku obklopen lidmi, kteří si pořídili děti až po řádově 5-10 letech vztahu, takže jsem bral, že to tak je normální a přece nebudu nějak sociálně inženýrsky plánovat něco, co právě má nějak z toho života vyplynout samo a tak...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEI: eh, no takhle hezky poeticky řečeno je to krásné, ale já nejsem básník, ale spíš tak trochu systémový analytik, nebo jak to říct. Pokud lidé mají třeba poruchy spánku, tak je možné, že za to může světelný smog, všudypřítomný (a jeho dlouhodobé působení - ne, že se člověk jednou vyspí někde za roleto). Podvědomé vnímání hluků města, atd. Nemusí to znamenat, že má nějak geneticky špatnou nervovou soustavu a musí kvůli tomu žrát doživotně prášky - může to znamenat, že tahle civilizace je naprd, ale my neumíme žít mimo ní (protože jsme sociální tvorové a tak). Nevinil bych konkrétní "jiné" :-)
    NEI
    NEI --- ---
    NEI
    NEI --- ---
    XCHAOS: Zastávám stejný názor na to že my všichni ať už psychicky nemocní, či zkrátka "jen" hypercitliví lidé jsme tady špatně v době, kapitalismu a společnosti, která tlačí na výkon a měla by se jít léčit místo nás.
    My pak užíváme více či méně pilulek, abychom tady mohli fungovat a přežívat bez většího trápení se.

Co se týče genetické zátěže, tam je to trochu složitější a nikdo z nás tady není na tohle odborník.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Asi se opakuju... ale proč proboha všichni viníte "genetiku" a ne to, že máte úplně v pohodě geny, ale určené do jiného prostředí... environmentálního, civilizačního, kulturního, sociálního... než je naše současná civilizace?

Já nejsem v některých ohledech případech příznivcem takovéhoto alibismu, kdy je člověk čistě jen produktem okolností a za žádná svoje rozhodnutí vlastně nemůže, apod. V každodenních záležitostech je docela dobré umět rozlišit příčinu a následek: "tohle se mi děje, protože...". Vždy jde ovlivnit aspoň něco, ovšem nejde ovlivnit, jaký pocit z toho člověk bude mít... jestli pocítí stres, nebo tak. V těch velkých záležitostech, dlouhodobých, prostě nemusí být dobré nechat se zatlačit do škatulky "geneticky handicapovaného". Dobře, nemluvím o fakt prokazatelných genetických indispozicích, ale obecně o té psychice.

Proč bychom nemohli být v obecné rovině my "dobře", ale civilizace/společnost/kultura "špatně"?
    MAGENTA
    MAGENTA --- ---
    NEI: A tu práci s dětma chválím ! Tam se určitě lze realizovat a najít v tom určitou saturaci

Ono s tema adopcema to je taky vselijaky. Ale v zasade v kazdym pripade dostanes uz odlozeny, tzn. traumatizovany dite s kdovijakym pozadim.

Jedna moje teta+stryc nemohli mit deti a tak adoptovali holku a kluka. Dali jim vsechno jako vlastnim.

Sestrenice je dcera nake studentky. Ona sama se jen vyucila, sama mela brzy 2 dcery a partner je nakonec opusitl. U jedne z dcer nejak zrejme naskocily geny od babicky, protoze se strasne dobre uci, same jednicky, studuje ted na VS. Ale druha dcera uplny prusvih, odmitala chodit do skoly, totalne zavisla a fixovana na mamu. Dodnes nevime, co ji vlastne je... uz je dospela a pracuje (jedine s mamou) v obchode.

Noa bratranec (nevim o jeho pravych rodicich nic) v dospivani drogy, vselijaky prusery, nikdy se neusadil (46), zije sam se psem, chvilema ve Spanelsku, ...

Ono tu genetiku clovek proste uplne neobejde no... ani sebelepsi vychovou
    MAGENTA
    MAGENTA --- ---
    My teda v rodine zadnou psychickou ani fyzickou zatez nemame. Ja jsem prvni citlivej labil - a i tohle je pro me od urcity doby stopka k tomu mit dite.
    Nastesti jsem po nem nikdy vyrazne netouzila... i kdyz jsem si nekdy predstavovala, jaky by bylo ho mit, kdyby.... ale to "kdyby" proste nenastalo.
    Asi kdybych stihla mit kvalitni, dlouhodobej a pevnej vztah dokud jsem byla mladsi a vic v pohode, tak bych zrejme dite mela...ale po 40-tce je to fakt uz pase. Ani bych na to uz nemela kapacitu.

Tak doufam, ze me to pozdeji nedozene :)
    V tomhle ale taky dost dobre fungujou ruzny matersky kluby tady na Nyxu - vcelku spolehliva antikoncepce :D

Je husty sledovat, jak treba jeden muj davny ex se pak dal dohromady se zenou s depresema, co se opakovane pokusila o sebevrazdu a ted maji 2 hodne problemove syny, jeden s Aspergerem a vyvojovou dysfazii, dalsi s ADHD a kdovi co se u nich jeste objevi...
    A to je proste skoro u kazdyho neco... nemocny / naruseny deti, obrovsky stres, vycerpane vztahy i nervy, atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam