Přidám sem pohled, který tu ještě nezazněl a to je vliv dětí na zdraví matky.
Já děti nikdy nechtěla a vždy jsem si tím byla jistá, takže žádné důvody jsem hledat nemusela. Ale občas si nad tím přemýšlím a co vnímám jako hodně důležitý aspekt při případném rozhodování, jestli ano nebo ne, jsou dlouhodobé zdravotní následky těhotenství a porodu. Čím jsem starší, tím mají ženy v mém okolí větší tendence se mi svěřovat (a taky přibývá těch, co si tím prošly) a celkem mě děsí, kolik z nich zůstane nějakým způsobem poznamenaných. A teď nemyslím "kosmetické" záležitosti jako kila navíc a vytahaná kůže. I když ty beru taky jako relevantní důvod. Ale takové věci jako špatně srostlé jizvy, které bolí ještě po desítkách let, zlikvidované pánevní dno a s tím související inkontinence, prolapsy, zhoršení chronických nemocí, objevení nových nemocí a samozřejmě vliv na psychiku a psychiatrická onemocnění.
Když dítě někdo moc chce, tak je mi jasné, že tohle třeba nebude vůbec řešit a připouštět si. Mě to přijde hrozné. Třeba porodíš v 25 letech a po zbytek života jsi inkontinentní bolavá troska a doktoři ti říkají "Ale pani, co byste chtěla? Buďte ráda, že máte děti a tohle neřešte". A chlap si stěžuje, že už to v posteli není, co bejvalo a najde si jinou mladší a neopotřebovanou, protože na jeho tělo a život pořízení dětí žádný vliv nemělo.
Čímž se dostávám k další věci, která mě na tom celém dost štve a to je ta obrovská genderová nerovnost. Všechno je jen na ženě, ta si to musí celé přetrpět. A ne jen těhotenství a porod, ale veškerou péči a zodpovědnost. Muž se může starat, ale nemusí. Ve svém okolí bych ty muže, kteří se skutečně starají o své děti spočítala na prstech jedné ruky. Většina se tváří jak otcové roku, ale skutek utek. Ano, jsou i ženy, které opustily svoje děti, ale těch není moc. Zato znám hodně případů, kdy muž před porodem sliboval, jak se v péči budou střídat 50:50 a když viděl na vlastní oči, co to obnáší, tak vycouval. A není to jen o té péči. Ale ten vliv na pracovní uplatnění (schválně nepíšu kariéru) taky není zanedbatelný. Na mužovy výdělky nemají děti prakticky žádný vliv, zato ženy po mateřské to mají prostě výrazně horší.
Kdyby se mě třeba partner snažil přemluvit, ať změním názor a aspoň jedno si pořídíme, tak tohle by třeba pro mě byly docela zásadní argumenty.