• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    Ať už šťastní a spokojení, kteří se svobodně rozhodli děti nemít a nebo ti, kteří se tím trápí jako třeba já

Pravidla:
    1. Vždy respektujeme názor druhého a nesnažíme se v diskuzi tlačit názor svůj jako jediný správný.
    2. Chováme se k sobě slušně, nenadáváme si, netrolíme se pro vlastní pobavení a tak podobně. Za porušení RO na týden.

Aktuální téma:
    "Ja ak budem mat dieta, tak bud pojde na rodicak chlap, alebo pojde do jasli/budem mat au pair… ja to nechcem a psychicky nedam."
    rozbalit záhlaví
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    MART1NKA: mě střední už taky přišla OK, ale byla jsem na gymplu, smíšený kolektiv a vesměs velmi rozumní a zajímavý spolužáci... ségra byla na učňáku a to bylo teda maso... hrozný byl druhý stupeň základky, už se projevovalo to, že jsme různé osobnosti, a bylo to drsný... sama jsem pak učila na druhém stupni a bylo to třída od třídy... měli jsme na škole třídu, kam se i učitelé báli chodit - a to jsme tam byli na 3-5 hodin týdně (učit svůj předmět) - ale co ty děti, které v tom byly? Osm let.... (tenkrát ještě nebyly devítky)... ty jsi z práce vždycky mohla odejít, ale tyhle děti nemohly. Osm let, nějakých 30 hodin týdně...
    Ve třídě byl propadlík (propadnul dvakrát, takže v šesté třídě mu bylo čtrnáct / patnáct), byl o dvě hlavy větší než ostatní kluci a šikanoval úplně všechny.
    A měla jsem třídu, která byla absolutně super, drželi při sobě (do té míry, že třeba premiantka vzala na sebe rozbitý okno, aby kluci, co měli už hodně průserů, nedostali dvojku z chování).
    Měla jsem třídu, kde sedmačky chodily v podstatě šlapat chodník.
    Třídu, kde osmáci ukradli a nabourali auto.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som teda z ucitelskej rodiny (takze mi vzdelavaci system a skolske kolektivy nepridu toxicke), na strednej ma sikanovali holky chvilku (skolka a zakladka v pohode, prislo to az v puberte), ale naucilo ma to vediet sa branit. Potom ma sikanovali zenske v praci okolo 25, to sa mi ten skill zo strednej hodil. Mne ten pracovny svet pride daleko daleko nehostinnejsi nez stredna :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SITH:
    MART1NKA: já si hlavně myslím, že by to mělo být pohyblivé a doladitelné... já jsem chtěla být s dětmi doma - a mladší si vydupalo školku ve dvou letech... ALE do školky chodilo na dvě dopoledne, týdně, později na tři, a až před školou šlo na pět DOPOLEDNÍ...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CAROLIAN: Nekritizujem, ale zaujima ma, ako chces docielit toho, ze sa ti dieta doma za tych par hodin co spominas nauci to, co v skole za 25h vyuky tyzdenne od laika co tu latku nezvlada tak ako ucitel a zaroven s nim nebyt az do jeho 18 nonstop doma (nic o home schoolingu neviem).
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    CHOCOLAT: no můj pohled na to je ten, že instituce, kde jsou děti sesypané čistě podle roku narození a bydliště, jsou hrozné zlo. A podhoubí pro šikanu - protože tam není nějaká přirozená hierarchie a přirozená autorita, tak si to musí mezi sebou "vybojovat" - a začíná brutus šikana - pod dohledem učitelů, kteří jsou tak zahlcení, že to nevidí - a nebo jim samým nepřijde na vládě silnějšího nic špatně, protože sami v tom vyrostli a sami mají džob, v kterém aplikují autoritativní přístup.

Dále - domácí škola nemusí (a většině případů neznamená), že to dítě je zavřené doma v kumbále a nechodí ven. Často je domácí škola volena rodinami, které nemají časoprostor na to, aby dítě dřepělo 30, 40, 50 hodin týdně v institucích. Většinou ten důvod je zdravotní stav dítěte, nebo naopak něco jako sport či životní styl, který neumožňuje ono dřepění v institucích.

V domácí škole člověk rychle zjistí, že se dá v pohodě držet krok se třemi čtyřmi hodinami denně, klidně až do maturity - a pak je čas na koníčky a zájmy a "život". Včetně toho, že dítě má čas věnovat se sportu nebo zájmovým činnostem a stýkat se s lidmi, s kterými má společné i jiné věci než ten rok narození a bydliště - ti lidé budou různého věku, pohlaví, zkušeností... dítě není odkázané být x hodin denně s někým, kdo ho šikanuje, nebo je jinak nekompatibilní.... v dospělosti, když chodíme do práce, tak máme vždycky možnost tu práci změnit, a nebýt v toxickém prostředí, děti ve škole tuto volbu nemají - jsou odsouzené na x let v kolektivu, který může být fajn, ale taky to může být pěkný průšvih. Děti s domácím nějak kombinovaným systémem mají možnost se v tom nějak pohybovat a toto měnit.

Člověk, který vyrůstá s tím, že má možnost volby a může jí uplatňovat a který vyrůstá v prostředí nějaké přirozené hierarchie (různý věk a různé zkušenosti lidí, s kterými se stýká), je imho mnohem psychicky stabilnější, než člověk, který strávil dvacet let života v institucích, z kterých neměl úniku ani v případě šikany nebo nějaké toxicity - kde "vůdcem" kolektivu nebyl ten nejlepší, ale ten nejhlučnější, nejsilnější a nejnarcisistější jedinec.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    to bude "legrace" až to bude další holka...
    MAGENTA
    MAGENTA --- ---
    MART1NKA: imho by hlavně měla přihlídnout k individuálním potřebám toho ditěte no... a ne si prosazovat jen svoje přání
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MAGENTA: Kdo chce kam... 🤷🏼‍♀️
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IOM_NUKSO: Moj brat tiez nikdy nebol ani v peci terapeuta, pretoze to fakt naozaj uprimne nepotrebuje. Ma stastne funkcne manzelstvo. :) na neho sa ta nasa zenska generacna trauma nepreniesla.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MART1NKA: ja jsem sla v pozdnich trech letech a o 2.5 roku mladsi segra ve stejnem case vedle do jesli. No segra je o dost funkcnejsi osoba, umi navazovat socialni kontakty, ma kopu pratel, stabilni manzelstvi ..a ja skoncila v manzelstvi s psychopatem, jsem dost celkove uzkostna, ustrasena a pravidelne mam nejaky propady. Ale to samozrejme nemusi byt jediny duvod, jen dalsi z faktoru.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SITH: Ved pisem, ze to je v poriadku a prajem im to, ale mali by mat zeny na vyber a nemali by byt shamovane za to, ked to chcu inak, co imho bude mozno i jadro tamtej situacie.
    SITH
    SITH --- ---
    a co ženy které doma prostě ty dva tři roky se svým dítětem být chtějí? :)
    MAGENTA
    MAGENTA --- ---
    O me se taky starala babicka, do skolky jsem nechodila vubec (pokus dat me do skolky skoncil takovym nezdarem, ze to pak radeji uz znova nezkouseli...)
    Ale do skoly jsem pak nastoupila uz normalne, (jen vim, ze jsem na zacatku bala, ten 1.skolni den...) a socializovala jsem se pak uplne normalne
    Kazdy dite je jiny a jinak zraly - co je pro nekoho snesitelny, muze byt pro jinyho predcasny a neunosny....
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOCOLAT: Ja som sla v 4 rokoch, brat v 2. Brat bol dost citlive decko a ten zaciatok v jasliach mal tazky, pamatam sa, ako reval ked ho mama opustala a odtrhli ho i odomna, pretoze ja som sla do inej triedy pre vacsie deti.
    Paradoxne som z celej tej situacie porusenejsia ja, on si to vobec nepamata. Mama taky ne.
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    O mě se jako o malou starala babička, která zjevně trpěla nějakou úzkostnou poruchou a měla pořád strach, že se mi něco nestane. Takže do školky jsem šla až na ten povinný poslední ročník a jinak byla pořád zavřená doma. Ani na hřiště jsem nesměla, ani za spolužačkou domů, nic. Až do její smrti, když mi bylo 12. A nepřekvapivě celý život bojuju se sociálními interakcemi. Samostatnosti jsem se nějak naučila, ale v komunikaci si připadám jak autista. Tak ještě je tu varianta, že autista skutečně jsem a výchova jev tom nevinně.
    Vždycky když slyším o těch dětech s domácí výukou, tak mě napadne jak to asi budou mít v dalších letech těžký, když se nenaučej jak komunikovat s vrstevníky, jak se s někým skamarádit atd.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Do 12 :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHOCOLAT: tak to jsem myslela, že později.
    Máma neměla mateřskou žádnou, protože nesplnila nějak dny zaměstnání.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LUSINDA: Uz som na neho narazila. Snazi sa chlapom osvetlit, co ich zena cele dni robi, kym su oni v praci a nejak to niektori nenesu uplne dobre. Ale bojuje statocne.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    IOM_NUKSO: No vo Vietname som videla, ze akonahle je dieta mobilne, tak ho hlida nejaka hlidaci baba na ulici a mama pracuje, dovtedy pracuje s deckom priviazanym v satku. V Hong Kongu hlida Filipinka rovno po sestinedeli. To same v USA, tam teda zeny casto opustia pracovny zivot uplne, ale ak maju karieru, tak maju pani na hlidani. Nemky a Skandinavky maju luxus, ze mozu byt doma rok a potom sa vracaju fulltime do prace. Vo Svajciarsku a Anglii odovzdavas cca polrocne do daycare.
    Byvalo to: it takes a village to raise a child, toto sa po druhej svetovej vytratilo a zeny maju u nas roky kouli na nohe zavrene v samote v nuklearnych rodinach uple na detoch.
    Takze tak no…
    Za mna shamovat zensku co da do detskej skupiny dieta 1,5 roka stare. Kde sme? Ked sa nejaka zrodila na to byt matka a ma chlapa, co ju uzivi, tak je nech si to svoje vysnene obdobie zivota uzije, to je hezke, fakt im to zo srdca prajem. Ale pomlouvat za to, ze ma decko v skupinke a sama si dovoli mat svoj zivot… uznajte ze by mali mat zeny na vyber, ako so svojim zivotom nalozia.
    Ja ak budem mat dieta, tak bud pojde na rodicak chlap, alebo pojde do jasli/budem mat au pair… ja to nechcem a psychicky nedam. Mne pridu deti zaujimave az ked vedia rozpravat. Ziadnu poruchu osobnosti nemam, len to mam proste inak. Empatiu mam normalnu. Keby toto povedal chlap, tak sa nikto nedivi ale zena si to nemoze dovolit. Myslite, ze by ma nejaka baba takto nepomlouvala? Jasne, ze ano.
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    Z wiki:
    Vznik rodičovské dovolené je v ČR pevně spojen s mateřskou dovolenou, kterou zde mohou ženy čerpat od roku 1950. Tehdy dosahovala délky 18 týdnů a až strach o nízkou porodnost přinesl její další prodloužení. Nastalo v roce 1964, kdy se délka mateřské dovolené zvedla na 22 týdnů a v roce 1968 na 26 týdnů. Pokud žena porodila vícerčata nebo byla svobodnou matkou, dovolená se jí prodloužila dokonce na 35 týdnů. V té době byla také zavedena tzv. další mateřská dovolená do 1 roku stáří dítěte, v roce 1970 do 2 let a v roce 1980 do 3 let stáří dítěte.

Z další mateřské dovolené se po roce 2000 stala rodičovská dovolená. Dávky spojené s mateřskou a rodičovskou dovolenou byly nejprve přiznávány jen ženám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: chudáci potomci. To musí být terno, do 10 nesamostatný mamánek a pak se to překlepí do otrávený puberťák, který nemá časoprostor pro sebe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam