• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    VERSONNENHEIT: A jaký je teda rozdíl mezi náhodným anonymním dárcem spermatu a tím, že žena teda sbalí kohokoli, kdo je ochoten mít s ní brzy dítě a pak zjistí, že jsou nekompatibilní (nebo že je to idiot, násilník, alkoholik nebo tak něco)?
    S tím anonymním dárcem se pak nemusí rozcházet.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Mně to akorát trochu vede k zamyšlení nad tím, zda když vajíčka tedy darují převážně "nuzačky", tak jaký typ mužů daruje sperma. Ale vzhledem k tomu, že se nejedná o náročný výkon, tipuju, že ten rozptyl by tam mohl být širší než u žen a jak napsala pozitron, může tam být dost mladých studentů, kteří si tím přivydělají.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    POZITRON: já fakt nevím. Podle zdejší debaty se spíš zdá, že se má smířit s tím, že je špatný genetický materiál, příroda to tak chtěla, zachraňuje své vlastní dítě od neštěstí v podobě jisté absence mužských vzorů, a vůbec, PROČ vůbec to dítě chce?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: pockej, jakoze ma zena chodit cca den dva pred ovulaci lovit do baru, jo? a treba kazdej mesic, dokud se to nepovede? takze klidne 2 roky? uf, hrozna predstava, uplne nechutna, to fakt radsi IVF.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ono se tam nejak prihlizi ke vzhledu prijemce, aby darce odpovidal vyskou, barvou vlasu, barvou oci a tak a mozna i vzdelani nejak obecne? dava to smysl, proste aby dite bylo rodicum pak podobne.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    POZITRON: tak ale to se dostaneme na začátek k otázce, jestli má žena raději zkoušet jít do baru a někoho prostě sbalit, když tam není aktuálně partner, který chce děti. A to, že aktuálně není partner, fakt není otázka "přírody", "genetického materiálu", nebo "přirozeného výběru", jak si jej tady představuje(me).

Ta debata je taková.. zvláštní. Dostalo se odsudku ženám, které chtějí dítě a nemají ho standardní cestou (co to je a jaké všechny podoby to má?), pochybností o "normálnosti" dětí z ivf, obrany tradiční rodině (nukleární, asi), atd.

A přitom se fakt můžeme bavit spíš o tom, jestli změna směrem k tomu, aby žena, která tohle chce podstoupit, nemusela mít na papíře jakéhokoliv může podepsaného, není celkem dobrá věc.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: v podstate pokryva, ale ve vztahu ke spermiim. sice to bude zdravotne provereny clovek, ale muze to byt psychopat s iq 90. ale taky nemusi. :) verim, ze spousta studentu VS si takhle tada privydela a ze budou dokonce prevladat. koukam ted, ze Gennet ma kompenzaci za darcovstvi spermatu 20 000.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    VERSONNENHEIT: ptám se proto, že těch typů asistované reprodukce je víc, což tady asi všichni ví, a těch s darovanými buňkami je jen část. Původní debata byla o ženách s vlastním vajíčkem a darovaným spermatem. Takže to asi výrok té lékařky tolik nepokrývá...?
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Já tím nemyslím nic, není to můj výrok, ale z toho co jsem napsala to snad jasně vyplývá? Tuším, že ta lékařka myslela genetický materiál a zároveň se možná tak pohrdavě vyjádřila i o těch ženách darujících vajíčka, jakožto o "materiálu".
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    VERSONNENHEIT: ten "materiál", to myslíš vajíčka?
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    BERUSKA_CA: Já jsem před pár měsíci mluvila s lékařkou, která provádí stimulace a odebírá vajíčka a překvapilo mě, jak tvrdě byla proti tomu, co jí defacto živí. A prý by se mnoho žen divilo, co dostanou za "materiál", protože běžně jim tam prý chodí různé "nuzačky". Vzhledem k tomu, že pracuju ve zdravotnictví docela dlouho a zažila jsem lecos leckde, tak si nedělám iluze ani o tom, že tam jde vše lege artis a tuším, že peníze tady hrajou velkou roli, a že pro kliniky je výhodný jet model "více pokusů - více peněz do kasičky".
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    CUKI: Ja k IVF nemam kladny vztah z chemickeho hlediska. Umele vytvorene cokoliv se ma tendence potykat s potizemi, ktere prirozenou cestou priroda eliminuje.

Mam kolem sebe asi 20 IVF deti a “normalni” neni ani jedno (nejhorsi byla pani s kufrem, jak jsem tu nekde popisovala - pani musela proste musela mit dite. Genetik ji varoval, nedala si rict. Po deseti letech se dockala. Dite absolvovalo v necelem roce komplikovanou operaci srdce a v nejakych sesti letech se k epilepsii pridal nador na mozku. Vsude tahali kufr s chemikaliema, protoze dite potrebovalo leky nekolikrat denne. Ona asi priroda tusila, proc se stavi na zadni…).

Jo a kdo tu kejha nad tradicni rodinou - ja mela rodice heterosexualni, “babicka” s nami taky bydlela a jakej to byl pruser je tu vseocne znamo.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    ALONSY: Je to běh na delší trať. Rozhodneš se, že chceš dítě, nedaří se, snažíš se, stále se nedaří a čím déle to trvá, tím více chceš. Jseš na spermiogram, gyndu... Po 2 letech snažení se smířit s tím, že to nevyšlo musí být celkem těžké a celkem chápu, že IVF ženské podstupují dokud je to nezlomí zdravotně, finančně, jinak.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Plus teda u brata sa embrya so spatnym genom kvoli ktoremu nemoze mat normalne deti ivf vyradili.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    CUKI: jenže plodnost klesá s věkem, bez ohledu na geny. Takže odkládání rodičovství do věku 35+, které je umožněno antikoncepcí a de facto vynucováno tím, jak je rodičovství ekonomicky a jinak náročné, znamená, že ty geny se nepřenesou dřív, a pak to třeba nejde. Ta představa, že ivf využívají lidé "se špatnými geny", je prostě mimo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Jenže je rozdíl to dítě nemít, tak nepřenáším špatné geny dál. Prostě tohle je o několik levelů dál. Navíc mi je jasné odkud vítr vane a kdo má na tom založen business.
    Al je to jedna z věcí proč plodnost řeší čím dál tím víc lidí.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    K tomu, co navrhuje Vojtěch, není to plnění Babišova slibu, že zvýší porodnost? Ostatně, je majitelem několika reprodukčních klinik :)

Sama jsem IVF absolvovala před mnoha lety jednou, skončilo to GEU a víc pokusů jsem absolvovat nemínila.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ale teda hodně nám dceru zhuntili při porodu. Tak to nejdřív ani na moc zdrave dítě nevypadalo.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dneska cukrovkari rodej cukrovkare no. To by pred sto lety mozny nebylo.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    CUKI: přirozený výběr byl celkem narušen i antibiotiky apod. Dneska by výběrem prošel málokdo.

Jako zdrava žena a manžel taky zdravý.....no a dítě za 7 let čekání na zázrak nikde. Bohužel jsme služeb ivf byli nuceni využít. Máme zdravý, chytrý a akční dítě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam