• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    MART1NKA: Na slovensku? Tak to jste koukám ušli kus cesty... :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ADAMIRA: U nas (v 90s) bolo - dame ta v 16 na hormonalnu antikoncepciu bez debaty, bez testov na zrazanlivost krvi (i ked ma otec trombozu) aby si v ziadnom pripade do ukoncenia vysokej skoky neotehotnela. Akonahle mas 26, tak musis naopak vysadit a vsetci ta tlacia sa mnozit. Doktori, rodicia. Takze najprv nesmies a potom musis.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Shrnula bych to na “samotný věk je špatný rádce”.
    Ale protože právě historicky je dogma, že do 35-ti a pak utrum tak máme i plno vědeckých prací které to “dokazují”.
    Co reálně hraje roli:
    - množství sexu,
    - kouření, alkohol & další intoxikace,
    - nadváha & podvýživa,
    - sport či sedavý životní styl,
    - stres & psychické zdraví,
    - neléčené sexuálně přenosné nemoci,
    - environmentální toxiny.
    Věk jako faktor často tiše absorbuje další faktory, které jsou avšak změnitelné.
    Další věc je, že placenta je z valné části postavena podle genetického materiálu otce. Takže má i velký dopad na to, jak se těhotenství bude nebo nebude odehrávat. I když je to uvnitř ženského těla.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ADAMIRA: me prislo, ze za totace se naolak tlacilo na to, aby zensky rodily chca nechca - nedostupna antikoncepce a potraty.... Nemejte deti jsem nikde neslyslela. Byt svobodna matka byla ostuda, tj spousta svateb narychlo a pouze z duvodu tehotenstvi
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VERSONNENHEIT: tez jsme mely takové hry, je to asi uplne normalni... Diky vcasnemu pouceni z Encyklopedie pohlavniho zivota byly ty hry celkem realisticke 😃
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Aha takže z """"hlavně nemějte děti"""" je "zkuste počkat po škole" :)
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Já jsem si taky polštáře pod oblečení strkala a dokonce jsme si hrály se spolužačkama na střední na to, že rodíme. Byla to prostě prdel a recese, přitom že nechci děti o sobě prohlašuju od útlého dětství...

Přijde mi fakt naivní představa, že nějaké pubescentní slečny by měly mít v tomto jasno, když se jim defacto teprve probouzí sexualita a o mateřství vědí uplné kulové...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: taky "uhnala ho na dítě" :-/
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Vybavuju si taky spojení v souvislosti s otěhotněním "zkazila si život".
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    CAROLIAN: to je dobré doplnění. To otěhotnění na VŠ (nebo dřív) nebývalo plánované... samozřejmě.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    LUSINDA: my jsme si polštáře strkaly pod šaty, byla to prostě zvědavost, jak se člověk cítí... a když máš těhotné v příbuzenstvu, tak mi to přijde normální... hrály jsme si i na princezny a svatby (navlíkaly se do matčiných kombiné a nočních košil a balily se do záclon a krajkových ubrusů).... na reportérky a novinářky jsme si teda fakt nehrály (no, ono za totáče to vůbec nevypadalo jako zajímavá práce)... zpěvačky to asi ano...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ještě bych dodala, že bývalém Československu se doktoři zdráhali předepsat antikoncepci... standardní odpověď byla "přijďte až budete mít dvě děti".... a pak potratové komise, kde soudružky z uličního výboru rozhodovaly, jestli smíte mít potrat... plus atmosféra, že těhotná svobodná holka je ostuda rodiny... takže ano, moje mládí bylo provázené strachem z otěhotnění... ne kvůli vzdělání a podobně, ale třeba kvůli bydlení... když bydlíte v suterénním bytě 2+1 s babičkou s průchozím pokojem (tj. osoba spící v "ložnici" musí přes "obývák" s druhou osobou) a váš partner bydlí v 2+1 s matkou a rozvedeným bratrem, a kuchyň funguje tak, že sklapnou takové prkno přes vanu, aby měli pracovní prostor, tak je to mnohem větší demotivace k zakládání rodny, než to, že by člověk rozložil studium... ovšem pamatuju, že moje sestřenice se hrozně radovala, že jí kvůli těhotenství nevyhodili ze SŠ - to školy dělaly běžně... moje spolužačka těhotenství tajila, maturovala v šestém měsíci...
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    LUSINDA: měla jsem kamarádku, která říkala, že bude mít sto dětí..nic není divný.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ještě si u toho to ""břicho"" hladily. Bylo to prostě divný.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: byla to nadsázka. Ale puberťačky hrající si na těhotný mě teda vyděsily. Když si vzpomenu na zakladku tak jsme si teda hrály na reportérky, novinářky a zpěvačky. Tohle by mě nikdy nenapadlo.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    OCTOPUSS: ne kázal, ale doporučoval, většinou se jednalo ne o celoživotní doporučení, ale o důraz na předsunutí vzdělání před založení rodiny. To v bývalém Československu byla častá realita, že ženy otěhotněly v průběhu VŠ, například. A věděly, že to přijde docela draze. To nějak čtu v tom, co L. píše.

Přesto teda nemyslím, že to může myslet vážně, celý ten post.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    OCTOPUSS: ono stačí slyšet ve škole hlavně neotehotnete.

Co nás učili? Hlavně neotěhotnět! Ale co když je už problém někde jinde, varuje odbornice – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/spotlight/co-nas-ucili-hlavne-neotehotnet-ale-co-kdyz-je-uz-problem-nekde-jinde-varuje-odbornice/r~aaa29c47048cacc381a4a83683470ee7/
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    LUSINDA: Ve kterém alternativním vesmíru kdy někdo všem kázal, aby neměli děti?
    Ve 45 už jsem slyšela "všechno" od lidí několika generací, ale tohle tam teda nezaznělo.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LUSINDA: 50:50 se přiznám že to mám, zda troling nebo to myslíš vážně
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Tak po dnešku kdy v blízkosti hřiště měly tělocvik holky cca 13 - 14 let ......tak musím říct, že to s tou porodností nebude tak zlé. Dvě si tam hrály s vycpanou mikinou na těhotný a hládili si břicho. Pak na mě vykoukne na FB příspěvek ZŠ Kobylí, kde si v rodinné výchově hráli na svatbu. Ty školy jedou asi jiný level vzdělávání než za nás, kdy jsem jen ze všech stran slyšela """" hlavně nemějte děti """
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam