MART1NKA: tak trochu se mijime :) ty si stezujes ze mate malo moznosti castecnych uvazku, a zaroven jsi z myho prispevku uplne vytesnila ze prave diky tomu ze u nas i zensky ktery to vubec nepotrebujou ty castecny uvazky chteji a nakonec diky nim ten pay gap maji. Stejne jako chlapi ktery to delaj podobne, akorat ze kdyz to delaj zensky tak je to diskriminace :). A ty zensky ktery naopak maji povolani jako prvni prioritu - aspon v my branzi - pokud jsou schopny dostanou stejny penize jako kdokoli jinej se stejnym tahem na branu - vim to, ponevadz jim ty platy davame. A to jsme privatni hospodarstvi, u vsech komu jde plat z dani uz z principu jinej nez nulovej paygap neni moznej, krome tech par procent neostrosti zpusobenejch prave tema castecnejma uvazkama a lidskym faktorem. Zensky ktery pracujou na plnej uvazek znam asi tri, zbytek radsi vypravi jak jsou diskriminovany :) Mame ted v kancelari celkem tri architektky a jednu praktikantku. Krome ty holky ktera to jednou prevezme delaj dve na castecny uvazky (obe svobodny a bezdetny), ta treti dela na plnej ale proste ty schopnosti nema takze ve srovnani s tou dobrou by taky mohla tvrdit ze tam ma paygap - a to je o deset let starsi. Ty samy rozdily jsou mezi chlapama navzajem, kdo vede ctyri projekty celkem za dveste milionu nebere stejny penize jako nekdo kdo si odkrouti svejch osmapul a jde domu hrat pocitacovy hry.
A to knuceni ze „muzi musi vic pomahat“ s tim nema nic spolecnyho uz vubec. Pary ktery oba chtej delat karieru na nejaky pomahani nejsou odkazany, tam vsechny tyhle veci dela personal. Vim to mimo jiny protoze jsem to taky tak provozoval cely leta, i kdyz moje zena samozrejme delala jen sedesat procent protoze „jeji job jako ucitelka na gymnaziu byl prilis vycerpavajici“. Je to pouze otazka priorit a schopnosti nest konsekvence vlastnich rozhodnuti. Kdyz byly moje deti maly tak krome zminenyho pulroku bezplatnyho volna jsem i jinak dal svoje povolani mirne do pozadi, s vedomim ze to pochopitelne bude znat i na nejakym ohodnoceni. Proste pro me tehdy penize nehraly takovou roli, mimo jiny jsem asi dvakrat odmitnul velkorysy nabidky prave proto ze jsem vedel, ze bych krome prace na nic jinyho nemel cas. To se casem zase zmenilo, nikdy jsem toho rozhodnuti nelitoval, ony ty nabidky prisly pozdeji taky.
S nemovitostma to cely nema nic spolecnyho: cim vyssi zivotni uroven v nejaky zemi je, tim mensi podil obyvatelstva vlastni nemovitosti. Svycarsko je „narodem najemniku“ - castecne z donuceni, protoze ziskat nemovitost je mozny jenom pro malou cast obyvatelstva. Vydelat si bez startovniho kapitalu na volne stojici rodinnej domek je pro vetsinu lidi nedostiznej cil pokud ty penize nezdedej, u bytu to neni o moc lepsi. Zaroven prave proto ze to neni jednoduchy to vetsina ani nezkousi a radsi za ty penize proste konzumuje. I to je ale otazka schopnosti a priorit. Reseni existujou.