• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: a fakt na tebe padnou kazde vanoce? :)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Ale to opravdu není moje starost že někdo nemá kam dát děti a nevidím jedinej důvod, proč bych měla pracovat za něj. A taky nevidím důvod, proč by měl někdo makat za stejný peníze o hodinu denně míň jen kvůli tomu, že má dítě, obzvlášť teda u nás už asi 14 lety
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Některé věci co tady padli jsou fakt za čárou, jiné mají více odstínů šedi.
    Za mně:
    - během let bez dětí jsem si ráda brala dovolenou “mimo sezonu” a to i o Vánocích, protože letenky byly levnější po svátcích a rodinu jsme viděli i tak, v srpnu jsem byla placena za plný nával ale vždy to bylo klidnější, jezdili jsme na dovolené často v květnu, protože je tu plno svátků takže o to byla delší, zkusili jsme i září a to bylo spíš neee, protože větší zima a mraky důchodců;
    - i muslimové posílají svoje děti do normální školy a tak i muslimské matky chtějí volno na Vánoce i když je neslaví, ale chtějí být se svými dětmi; tam to většinou narazí; za bezdětna se samozřejmě jela tadle logika a všichni byli spokojení;
    - u nás v práci si můžeme vzít až tři dny volna navíc na “svoje” svátky, teda je to omezené na muslimské, pravověrné, židovské a buddhistické;
    - s chozením pozdě se to má tak, že tím že jsem doktorka tak můžu přijít pozdě, protože se na mně počká, některé moje kolegyně to hojně využívají nebo využívaly;
    - a měli jsme jednu kolegyni doktorku co už odešla do důchodu a děti má dospělé, ale i tak chtěla ty Vánoce a srpen protože prostě právě rodinný život… když nám jeden rok “nevyšli” Vánoce a všechny jsme chtěli stejný týden ze dvou, tak nakonec půlku týdne pracovala.

Jinak ano, je to těžké. Samozřejmě že součástí toho aby se to posunulo jde o to mít tatínky co nejsou “na hlídání” ale co jsou plnohodnotný rodič. Což se zdá, že se hýbe židle směrem. Další věc je chod domácnosti. Schválně nemluvím o domácích pracích, protože to je ten koncept kdy chlap si ani neuvědomuje co všechno žena má v hlavě a čeká ten management…
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CROSS: Ja viem, uz to prislo i do Prahy… akurat Svajciarsko tam bolo o par dekad skor.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MART1NKA: nevim, jak to má Blowupova dcera, ale obecně ve Švýcarsku tahle posedlost vlastnickým bydlením nechci říct neexistuje, ale je o řád jinde než v Česku, neni to jen generační záležitost. Jen poznámka na okraj.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Narativ bla bla.
    Keby si cital s porozumenim (nie mna), tak by si pochopil, ze to, na co sa ony lavicove zdroje stazuju je to, ze nemame dost moznosti ciastocnych uvazkov a ochoty a schopnosti muzskeho pohlavia, aby sa pece rozmiestnila viac rovnomerne, tym padom na zeny pada zataz deti a domacnosti a logicky nemozu vykonavat stejne intenzivne pracu (a preto nemaju ani take pracovne sebavedomie), aby karierne rastli, mohli si rikat o pridani (ked si furt doma a utieras sople, zatialco manzel je toho odprosten, tak ta tazko povysia), sama viem, ze povysuju sa a pridava sa ludom, co v tej praci vykonavaju nad ocakavania vykon, to sa s detmi ked si primarny pecovatel neda. A tuto rolu v CR zastavaju zeny. Nie je divu, ze sme na tom tak spatne. To cislo realne je. To, ze nie je musi tvrdit uplne pomateny clovek.

Predpokladam, ze tvoja dcera je gen z. Ti to maju este inak, tam sa hra na work life balance, ti ten rat race vlastnit vlastnu nehnutelnost vzdali dopredu. Chlapi i zeny. Docela im zavidim, obcas sa mam chut tiez na to vysrat. Btw ten gap fakt neni s ciastocnych uvazkov, tak debilna ta matematika neni.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: to je ale spis tim, ze kam to dite das, kdyz mas makat na vanoce? stejny to bude s tim rannim prichodem. nekdo o ty decka pecovat musi. zatim to vzdy byla zena, to se snad meni, ale to nezmizi. muze se to jen presunout na nekoho jineho nebo rozlozit i na chlapa, takze budou mit ulevy oba.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: Tohle je u nas taky (v kabine, tem se nevyplati pracovat nastavenym zpusobem).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BERUSKA_CA: Ja som robila roky vo velmi ceskej firme ale tam ziadne detne zeny neboli. Otehotneli a uz sa nevratili.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MART1NKA: Taky, ale to je podle mne tim, ze jsme ve velmi neceske firme obe. V CR maji prednost detni protoze prece maji ty deti, tak nemas narok na Vanoce.
    U nas se jede “seru na vsechny” model, rozpis je dany a pravidelny. A kdo si chce vymenit sluzby, musi najit nekoho kdo souhlasi, ze stejne “sarze”. Chces Vanoce? Sezen muslima, ten zase bude potrebovat volno na svoje svatky a oslavy, ktere pro nas nejsou podstatne.
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: Možná víc číst, míň psát, spravedlnost a nerovnost nejsou synonyma, a to i kdyby neexistoval kontext příspěvku, na který jsem reagoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: já ti nevím: "dovolil bych si připomenout, že tahle diskuse je o tom, proč se lidé rozhodují děti nemít, není to diskuse o genderové spravedlnosti, ať už to znamená cokoli. " :-D
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: v pořádku, tím se to vysvětluje. O genderové nerovnosti jsem nic nepsal, proto mi to asi nedocházelo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: Reagoval jsem na tebe že to spolu nesouvisí. A já se ti snažil vysvětlit že ano. Protože ta genderová (ne)rovnost zasahuje do toho o čem jsem psal.
    K té druhé větě ano neplatí, taky si to vůbec nemyslím. Ale je dobré potkat lidi kteří to cítí stejně :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    CUKI: čtu to už potřetí a furt si myslim, že reaguješ na někoho jinýho nebo na něco, co jsem nenapsal, tak pardon.

Ale teda k tomu, co píšeš, tady ti asi nikdo nepotvrdí nebo nevyvrátí, jestli jsi divnej. Jistě neplatí, že hlas většiny (okolí) má pravdu čistě proto, že je to většina.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    CHOCOLAT: A jsem u toho, jako by bez dětí člověk neměl v životě jiný hodnoty, zájmy, whatever...
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    MART1NKA: tak zrovna ta ředitelka by si asi nepomohla, kdyby měla děti. To by byly zase kecy, že co má co ředitelovat, kdyby se radši starala o chudinky děti. Tam byl problém, že je žena na vysoké pozici, to se prostě nesluší. Jinak u nás asi jediná diskriminace bezdětných, které jsem si všimla, jsou zkrácené úvazky. Na ty mají nárok jen dětní. Když nemáš děti, k čemu potřebuješ zkrácený úvazek...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CROSS: To je ten nejčastější důvod proč nemít děti. Pokud se tedy chceš bavit i o příčinách a ne důsledcích, tak to sem sakra patří.

Já mám děti dvě, každé s jinou ženou, a chodím sem proto, že se potřebuju přesvědčit, že nejsem divnej když si to vůbec neužívám. A mám obě děti opravdu moc rád, udělám pro ně skoro cokoliv. Ale žiju úplně jinej život, než bych chtěl. Tedy pokud se to životem dá nazvat.
    A kdyby se mi to stalo jednou, tak si řeknu, že jsme nebyli se ženou dostatečně kompatibilní, ale ono je to jak přes kopírák, narodilo se dítě a veškerej můj život šel do háje. Jsem divnej, že v tom necítím radost jako mi okolí předhazuje? Já tu radost necítím, ale ani u mé ženy i když mi tvrdí opak.
    Nikdy bych nechtěl, aby se to nestalo. Nechci o ně přijít, ale pochybuji o sobě, že jsem byl vhodný kandidát na to mít rodinu a dost o sobě v tomto směru pochybuji, což není vlastnost, kterou jinak oplývám. Nechápu proč se mnou ty ženy chtěli vůbec zakládat rodinu? Když běhá po světě mnoho mužů, co by tu rodinu chtěli, ale nemají s kým. To je nějaká genetická dysfunkce, že ženy hledají k plození nevhodné partnery?

Chtěl bych se naučit si to užívat, ale nevím jak na to. A myslím že zdaleka nejsem jedinej.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MART1NKA: U nás je teda diskriminace bezdetnychdost tvrdá... Vánoce slouží jen ty bez dětí, o prázdninách mají přednost lidi s detma, prodloužené víkendy typu čtvrtek svátek striktně jen pro lidi s detma, úlevy že s normálním uvazkem si chodíš do práce na půl 8, ač normální pracovní doba je od 7 a to bych mohla pokračovat ad nauseam, lidi bez dětí totiž zjevně nemají nárok na to mít osobní život, jezdit na dovolenou nebo být doma na vánoce
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HONZAL: u nas je 14 tydnu materska, potom jdou deti do KiTa pokud chce matka pracovat a nema manzela kterej muze delat na mensi uvazek. Ono ale nejde jen o materskou: deti ti zmenej rozhodujicim zpusobem zivot, kdykoli se neco stane, musis umdisponovat a treba pri nemoci ti KiTa neni nic platna.

MART1NKA: To je i muj nazor. Na paygap existujou dva pohledy: ten prvni je vlastni spis levicovejm organizacim, ktere vychazeji z toho, ze je systemova nespravedlnost ze zeny (kupodivu jde vzdycky pouze o zeny) dostavaji mene i kdyz podavaji mensi vykon - kvuli detem, ale treba i kvuli work life balance, u nas jsou bezdetny a svobodny holky presto casto zamestnany treba na sedesat nebo osmdesat procent, proste protoze chtej. Jedna z nich je moje dcera, dela osmdesat procent aby mela vic ze zivota. Samozrejme ze za takovych okolnosti nikdy neprevezme vedeni nejakyho projektu a to se projevi i financne. Kdyz se to samy tyka muzu, je to ovsem samozrejme vsem jedno :-)
    To je ten narativ ze "v cili musi vsichni (krome muzu) dobehnout stejne" a tam nas statisticky urad mluvi asi o 15% rozdilu.

Druhy narativ je, ze bez ohledu na pohlavi nebo cokoli jineho se pocita pouze srovnatelny vykon, profesni zkusenost a praxe, mira odpovednosti pozice a pracovni (predevsim) nasazeni. To znamena, ze nekdo kdo jako nase kolegyne tou profesi zije, deti nema, v praci je dvanact hodin denne a pokud vse pujde podle planu, jednoho dne nasi firmu prevezme ma ten pay gap nulovej, respektive vydelava vic nez jeden nas muzskej kolega kterej ma dve maly deti a s manzelkou si peci o ne delej. Kdyz srovnas statistiky ktery opravdu srovnavaji jablka s jablky, tak je ten "nevysvetlitelnej rozdil" asi kolem tri procent - tam jde nejspis treba i o osobni sympatie a podobny veci. U nas je nulovej, pro nas je rozhodujici nasazeni a urcita vasen pro architekturu. Ten narativ na rozdil od toho prvniho vychazi z rovnych sanci na startu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam