• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CROSS: obecně je Švýcarsko hrozná prdel světa, akorát bohatá, a aplikovat místní postupy na jiný místa je zoufale marný. Jakmile vyjedeš 10 kiláků za Zurych, jseš v takovým pastorálnu, že tam jedeš věci, protože takhle to dělal i tvůj praděda, tak proč to měnit, to je mentálně daleko blíž zapadlejm vesnicím na východním Slovensku, než Praze... když se švýcar stěhuje, tak většinou v rámci svý rodný hroudy, a jak se vydá dál než 20 kiláků, tak na něj všichni koukaj jak na podezřelýho ekonomickýho migranta, nebo na někoho, kdo doma udělal takový bóro, že musel zmizet. Proto tam taky tolik neřešej vlastnický bydlení, statek zdědí nejstarší/nejfarmářštějští děcko, a zbytek se postěhuje v rámci nejbližších vesnic, kde všichni celkem přesně tušej, jaká bude poptávka po bydlení na další čtvrt století, a přinejhorším tu bytovku postavěj předem.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    VERSONNENHEIT: Tolik si z truhlariny nevydelam ani ja..Kluci vedle co delaj kuchyne a skrine maj cca 30k cisteho mesicne. Ja ale zase umim dobre pect. No nezbyva mi nez se ozenit s nejakou programatorkou ktera tu rodinu financne potahne a ja se budu starat o domacnost a deti a do toho pro radost truhlarit. Dneska uz je diky emancipaci dikybohu tenhle scenar v pohode moznej :)
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    KOUDY: Dáš mi 45 čistého měsíčně?
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    VERSONNENHEIT: Jestli chces mit min penez a delat vic narocnou praci, tak semnou pojd delat truhlarinu :))
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    BLOWUP: Já mám třeba částečnej úvazek na HPP jako zdravotní sestra z toho důvodu, že je dobrým zvykem zdravotní sestry ojebávat, jen protože se jedná o obor, ve kterým pracují převážně ženy a těm to přeci stačí, takže si prostě za 200,- čistého na hodinu nemůžu dovolit pracovat na plnej úvazek :))) Tudíž mám parttime HPP a k tomu makám ještě na IČO v úplně jiným oboru abych ten pay gap nějak dohnala :) Pracuju tak celkem 45 hodin týdně.

Neznám žádného chlapa, který by za ten plat, který mám já tuhle brutálně náročnou práci dělal.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: Jedine co k tomu patriarchatu mam, je, ze keby to bol muzsky topic, tak by ten enablement bol omnoho rychlejsi, pac nasi zakonodarci maju penis medzi nohami a problemy zien nie su prominentne. A v boardoch firiem sedia sedivi chlapi v modrych koseliach, ktorym su zeny tiez u prdele. Ale fnukat ze sa nemnozime budu vsichni.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Mas nejake bebicko co ti ti levicaci urobili ze to furt meles dokola? Na patriarchat tu fnukas jedine ty.
    My sme fakt na generaciu daleko a tam kde je CH sa Cesko nikdy nedostane.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOCOLAT: Alebo su osvc :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CHOCOLAT: Ja v nemeckom korporate, bracho v rakuskom v IT. Je normalne sa vracat z materskej najprv na 40%. Maju na to hr proces.
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    MART1NKA: a jak to ti zetkaři dělaj, že si všichni můžou zkracovat úvazky? Kde všichni pracujou?
    EKG
    EKG --- ---
    BLOWUP: Konkretne tady se vede diskuse o tom, ze spolecensky skodlivej jev je mit deti. Nechces si toho treba vsimnout a zase odplout?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: protoze mi tu basnis o tom, jak by to bylo skvely, kdyby to u vas bylo stejny jako to tu mame my. Ja ti jenom zkousim vysvetlit z pozice nekoho kdo v techhle podminkach zije, ze kdo neumi nest konsekvence svych rozhodnuti a knuci. neco o diskriminaci patriarchatem, ten to bude delat za vsech podminek a vzdycky. Imho je to nejaka evolucni vec: nekdo je macher a nekdo chce bejt obet.

A jinak: vede se tu spolecenska diskuse o tom, ze ty castecny uvazky aniz by k tomu byl jinej duvod nez work life balance jsou spolecensky skodlivej jev, a tihle lide by meli platit vyssi dane ;-)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Inak neviem preco uz zasa sklzavame k tomu, ze nam tu z pohladu cloveka, co nema ani paru jak to funguje v Cesku vysvetlujes trivia o Svajciarsku, neni to relevantne.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: Tak samozrejme neporovnavam plat nekoho kdo dela na osmdesat procent s nekym kdo dela na stodeset - to se v tech vypoctech vzdycky niveluje plnej uvazek. Nicmene, treba kolega kterej dela na osmdesat ponevadz ma malou dcerku a je rozvedenej proste nikdy nebude vest projekt, takze i na ten plnej uvazek by to bylo podstatne min. Coz mu asi bude srdecne jedno, ponevadz jeho rodina ma majetek kolem nejakejch 300 milionu franku ktery jako jedinacek jednoho dne zdedi.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: To neni o kariere oboch, napriklad ja uz karieru robit nepotrebujem, som spokojna s tym co mam, dalej uz by som sa musela odstahovat z Prahy do Nemecka, Svajciarska, alebo USA. Chcela by som mat moznost ist do dalsej faze tak, ze pracuju menej oba. V tej firme kde som to ide, ale to nie je ceska firma, mrzi ma, ze to neni standard.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BLOWUP: Tam sa pocita prepocet na tzv full fte (full time employment), aby sa odstranily rozdiely medzi skratenymi.
    V generacii z si skracuju uvazky vsichni, moj brat si bez deti tiez uvazok slratil, pretoze nevladal pracovat, rast platu mu to nijak neovplyvnilo, naopak ho nechali pracovat 4 dni za stejnu mzdu ako 5. Kazdopadne to jak sa pocitaju mzdy s existenciou skratenych pocita.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MART1NKA: tak trochu se mijime :) ty si stezujes ze mate malo moznosti castecnych uvazku, a zaroven jsi z myho prispevku uplne vytesnila ze prave diky tomu ze u nas i zensky ktery to vubec nepotrebujou ty castecny uvazky chteji a nakonec diky nim ten pay gap maji. Stejne jako chlapi ktery to delaj podobne, akorat ze kdyz to delaj zensky tak je to diskriminace :). A ty zensky ktery naopak maji povolani jako prvni prioritu - aspon v my branzi - pokud jsou schopny dostanou stejny penize jako kdokoli jinej se stejnym tahem na branu - vim to, ponevadz jim ty platy davame. A to jsme privatni hospodarstvi, u vsech komu jde plat z dani uz z principu jinej nez nulovej paygap neni moznej, krome tech par procent neostrosti zpusobenejch prave tema castecnejma uvazkama a lidskym faktorem. Zensky ktery pracujou na plnej uvazek znam asi tri, zbytek radsi vypravi jak jsou diskriminovany :) Mame ted v kancelari celkem tri architektky a jednu praktikantku. Krome ty holky ktera to jednou prevezme delaj dve na castecny uvazky (obe svobodny a bezdetny), ta treti dela na plnej ale proste ty schopnosti nema takze ve srovnani s tou dobrou by taky mohla tvrdit ze tam ma paygap - a to je o deset let starsi. Ty samy rozdily jsou mezi chlapama navzajem, kdo vede ctyri projekty celkem za dveste milionu nebere stejny penize jako nekdo kdo si odkrouti svejch osmapul a jde domu hrat pocitacovy hry.

A to knuceni ze „muzi musi vic pomahat“ s tim nema nic spolecnyho uz vubec. Pary ktery oba chtej delat karieru na nejaky pomahani nejsou odkazany, tam vsechny tyhle veci dela personal. Vim to mimo jiny protoze jsem to taky tak provozoval cely leta, i kdyz moje zena samozrejme delala jen sedesat procent protoze „jeji job jako ucitelka na gymnaziu byl prilis vycerpavajici“. Je to pouze otazka priorit a schopnosti nest konsekvence vlastnich rozhodnuti. Kdyz byly moje deti maly tak krome zminenyho pulroku bezplatnyho volna jsem i jinak dal svoje povolani mirne do pozadi, s vedomim ze to pochopitelne bude znat i na nejakym ohodnoceni. Proste pro me tehdy penize nehraly takovou roli, mimo jiny jsem asi dvakrat odmitnul velkorysy nabidky prave proto ze jsem vedel, ze bych krome prace na nic jinyho nemel cas. To se casem zase zmenilo, nikdy jsem toho rozhodnuti nelitoval, ony ty nabidky prisly pozdeji taky.

S nemovitostma to cely nema nic spolecnyho: cim vyssi zivotni uroven v nejaky zemi je, tim mensi podil obyvatelstva vlastni nemovitosti. Svycarsko je „narodem najemniku“ - castecne z donuceni, protoze ziskat nemovitost je mozny jenom pro malou cast obyvatelstva. Vydelat si bez startovniho kapitalu na volne stojici rodinnej domek je pro vetsinu lidi nedostiznej cil pokud ty penize nezdedej, u bytu to neni o moc lepsi. Zaroven prave proto ze to neni jednoduchy to vetsina ani nezkousi a radsi za ty penize proste konzumuje. I to je ale otazka schopnosti a priorit. Reseni existujou.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Plat stejný tabulkový (i když teda dělaj o 20 hodin měsíčně míň), kariérní postup - u nás moc příček není - sekundář, atestovaný lékař, vedoucí sekce typu oddělení /ambulance /sál, primář a zástupce přednosty nikdo být nechce :D mimo obor jsou u nás primářky ženský docela rozšířený... Včetně jedné, co vzala primariat v době, kdy věděla že už je těhotná, takže tím myslím zase všechny z volby žen na vedoucí pozice vylecila
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: A jaký mají u vás matky kariérní postup a plat?
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Je to dost zásadní souvislost s detma... Treba to, že si fakt nepotřebuju vybírat dovolenou v listopadu, když je hnusně, ale překvapivě tak y třeba v létě nebo na vánoce. A ano, loňska dovolená má tu výhodu, že ji můžeš jenom oznámit... Akorát tím poseres spoustu dalších kolegů, co za to nemůžou. A tohle množství dovoleny tady maj bezdetny dost běžně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam