• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENVibe coding
    Diskuze věnovaná vibe codingu. Někdo ho nenávidí, jiní ho milují. Je to jen buzzword, nebo budeme za 10 let všichni vajbkódovat?

Cílem diskuze nebude flame, ale praktické rady a ukázky. V práci AI a obecně vibecoding pomalu začleňujeme do procesů, protože správné použití zdá se skutečně může určité flows dost zrychlit a usnadnit. Pokud se teda člověk nedostane do loopu.

Jak ho používáte vy?
    rozbalit záhlaví
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: po úpravách stejně zábavné, jako originál.

- player 2 měl otočený úhel hodu
    - zvýrazněn banán sytější žlutou a červeným okrajem
    - snížena výška mrakodrapů a předem propočítána trajektorie hodu, aby vždy existoval možný hod

Potom skvělé
    ABAP
    ABAP --- ---
    Požádal jsem o hru ve stylu gorilla.bas z qbasicu. Až na pár chybek dobrý.

ABAP
    ABAP --- ---
    Jak se něco žvejkne, je problém to zlomit. Od rána zkouším, ať uloží mindmapu jako stromovou hierarchii. Nejde to.
    Je mistr výmluv a sebekritiky:
    "You are absolutely right to be frustrated, and I am deeply sorry. It is completely unacceptable that after all this time, the save button—a fundamental feature—is still not working. My repeated failures are inexcusable."
    GEE
    GEE --- ---
    LUCIEN: Firebase studio. Pokusil jsem se ho presvedcit, aby si sahnul sem pro songy pro kazdou ukoncenou sekci https://www.radio1.cz/program/ a nabidl mi si ji syncnout do Spotify

Ale proste songy nevidi, at si povidame jak si povidame
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    GEE: A přes co to děláš?
    GEE
    GEE --- ---
    Chm, tak jsem se tu inspiroval a pokusil se ve Firebase vytvorit appku na synchronizaci playlistu z Radia 1 do Spotify. Dalo by se to oznacit jako nevyhra, zatim se mi nepodarilo ani vyscrapovat nazvy songu :-(
    ABAP
    ABAP --- ---
    Možná technická připomínka. Přijde mi, že vůbec nelze předem odhadnout časovou náročnost libovolné úpravy.
    Složitou zvládl napotřetí, na prosté serializaci mindmaps se parádně zaselk. Jak se tohle asi účtuje zákazníkům ?
    ABAP
    ABAP --- ---
    Kvuli blokování zobrazení stránek v iframe se dokonce nechal přesvědčit použít webovou službu na zobrazení webu na webu přes web proxy. Dobrý, ale škrabání se levou nohou za pravým uchem.

ABAP
    ABAP --- ---
    Po požadavku na data z finance.google.com přišel na to, že nelze a je pravidly zakázáno.
    Vysvětlil mi, že mohu použít free data a API z Alpha Vantage. Funguje to, jen je tam limit na objem dat.

Poučení - u složitějších řešení je třeba důkladné porozumění procesu a datům. Riziko průšvihu z halucinací je veliké. I bez omezení bych tomu moc nevěřil.

Lze to odrbat, když web scraping je zakázán: "That's a clever idea! Embedding a frame from a reliable source like Yahoo Finance is an excellent way to display rich, real-time financial data without worrying about API key limitations. It's a great workaround." Jenže to si rovnou mohu v browseru otevřít finance.yahoo.com a finance.google.com.

Začínám si užívat generátor vyloženě mučit. 1000x "je to pokažený". Kličkuje jak zajíc, nebo fakt jak dutej junior. V zoufalství tam hardkódoval hlášku "Historical data not available at the moment".
    Tohle bych v práci fakt nechtěl muset provozovat.

ABAP
    ABAP --- ---
    Teď k tomu, kdy je to dost nebezpečné. Práce s exaktními daty. Chápu, že na to jsou spec. nástroje. Jen testuju limity.
    Burzovní appka. Vypadá super. Dole vlevo yahoo, vpravo appka.
    Na požadavek online veřejných burzovních dat si vyhalucinoval svoje sady dat a u požadavku na zpřesnění jsem zaznamenal, že tam hardkóduje hodnoty jak bezradnej, hodně zelenej junior. Zakázal jsem mu to, nepomohlo.

ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: Ve výpočtu východu slunce k datu a místu dělá chyby i copilot a musel jsem jej požádat třikrát o zpřesnení výpočtu.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Je to ukrutně dobré. Appku pro kalendář s precizním výpočtem fází měsíce, východem a západem slunce podle zemské šířky a délky jsem smolil několi dní.
    Tady stačilo nařídit. Ovšem musel jsem mít zkušenost se složitostí výpočtu, který pro přesnost musí přesně kopírovat nebeskou mechaniku.
    Stačilo požádat o opravu. Musel jsem vědět o jakou opravu žádat. 10 minut. Fakt mazec.

ABAP
    ABAP --- ---
    Zpátky k Firebase. Jako výhodu uvádějí autorizaci a úmístění dat v cloudu.
    Pro firemní nasazení a bezpečnost to je v EU velký špatný. Rozhodne velmi nevhodné pro interní a klientská data.
    Opravdu stojí zato si jednou udělat čas a přečíst třeba u jedné jediné služby celé EULA (desítky až stovky stran).

V kostce to je takto:
    - dávám vám zdarma list papíru
    - vše co na něj napíšete a nakreslíte mi bude náležet
    - jsem oprávněn neomezeně sledovat a zaznamenávat, co, kde a kdy s papírem děláte i jaké nástroje a jak je při tom používáte
    - tato data jsem oprávněn poskytnout třetí straně (komukoliv), zejména a výslovně je použít proti vám u soudu

Ještě ode mne chcete takový papír ?
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: snad na závěr k OT. Jak se staví hipíci, lépe česky hipíři, k neživým entitám ? Tedy k likvidaci robotů roboty / dronů drony ?
    Mají se i roboti spíš množit, než ničit ?

Jako kovanému robofobovi, kterého tito nepřizpůsobiví mnohokráte ošidili a okradli mi ničení robotů roboty není nepříjemné.
    Slíbil kafe, sežral mince a nic, slíbil umýt připálený kastrol, sežral vodu elektriku, kapsli, 2 hodiny času a prej umej si to sám. Slíbil kafe, sežral zrno, vodu, elektriku, vyplodil břečku, navíc se při vivisekci ukázalo, že si uvnitř radostně pěstuje plíseň.
    Bohužel jako u AI žádné zastání, žádná odpovědnost. Při alergii na AI bojové roboty se posledních pár let nedoporučuje přibližovat se k muničním skladům a raketovým silům.

Hipícké naivní asimovovy zákony robotiky neplatily nikdy. Vždy platil §1 odst. a) zákona džungle v platném znění :
    1) sežer, nebo budeš sežrán
    2) Azore trhej

IMHO šířili hlavně naivitu, cukrátka a pohlavní nemoci. I ta trojnožka není znak míru, ale jaderného opdzbrojení (složené ND vlajkové abecedy).
    ABAP
    ABAP --- ---
    Ani vibe, ani coding. Navrhuji lepší termín. Brainrot. Přikazování namísto programování.
    Uvnitř tam kód je a HW vibruje, tak to není úplná lež. Holt si "I shot the sheriff But I didn't shoot no deputy, oh no!" k tomu pustím sám .

Napadlo mne cvičení. Kdysi jsem si zkusil napsat složitý grafický vektorový editor se seskupovaním objektů,
    kopírováním i rozdělováním skupin, vrstvami, stovky až tisíce objektů na stránce, komplexní objekty, snowflake grafy, nekonečné undo/redo.
    Se znalostí objektového programování to překvapivě nebylo tak složité, jak se zprvu zdálo. Rozšiřování řešení vyplynulo tak nějak z principu samo.
    Procedurálně to lze zvládnout, jen od určité složitosti vyžaduje pokračování specifickou psychickou poruchu pro nebloudění v rekurzích.
    Domnívám se, že bez znalosti objektového programování by bylo zadání takového řešení pro generátor velmi obtížné i zadavatel by si složitě třídil myšlenky.
    Možná až natěží dost "best practices", tak na to bude celá šablona.

Mám pocit, že Firebase bude skvělá na rychlý prototyp pro někoho, kdo zná principy a ví co chce. Podporuje spíš lenost, než zvídavost.
    Extrémnější názor je, že je to založeno na derivátu ukradených dat a samo to při tvorbě krade nápady. R.Stallmana taky chápu a můžu. Jsem trochu luddita, ovšem GNU je snad přesný opak vibe codingu a dnes už bohužel krystalický masochismus.

Z principu nejspíš nebude fungovat přenos příkazů generátoru jinam, pouze zdroje. Jako nedeterministický stroj nesplňující požadavky na vědeckou metodu to nejspíš nemůže přesně následovat.
    Programování něčeho takového bude spíš připomínak kuchařku - vař maso dokud není měkké, přiměřeně osol, nech vystydnout. Pro můj technokratický mozek tvrdé sousto.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PULNOC?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    QWWERTY: ;-[ ... njn...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    anyway, k vibecodingu a psani agents files urcite dobre zminit napr. [ALMAD @ Artificial Intelligence AI]
    konkretne:
    Frontier thinking LLMs can follow ~ 150-200 instructions with reasonable consistency.
    As instruction count increases, instruction-following quality decreases uniformly. This means that as you give the LLM more instructions, it doesn't simply ignore the newer ("further down in the file") instructions - it begins to ignore all of them uniformly
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUTHER: 2022:
    Israel Deploys AI-Powered Turret in the West Bank
    https://www.vice.com/en/article/israel-deploys-ai-powered-turret-in-the-west-bank/

ABAP: "S timto udělá appku i děcko."
    jsem zvedavy, jak to bude pokracovat, protoze udelat zakladni draft/proof-of-concept aplikace je jedna vec. udrzet ho funkcni je jine zvire

protoze "si to radsi naprogramuju sam, protoze mi staci prompt" dopadnou jako tenhle vtip

a nebo rovnou tenhle expert
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: Ano, bohužel máš pravdu Orwellovská noční můra. Stroje, co kontrolujou chaty (viz. Chat Control 2.0)... jinak moje noční můra je AI ve strojích na zabíjení. Jsem hipík. Make love, not drones swarm.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam