• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREAT_RChudoba - Jak ji přežít, jak s ní zatočit
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Oddlužení, nezabavitelné minimum: Základní částka pro jednotlivce je v roce 2025 cca 13 027 Kč. Zvyšuje se o 3 257 Kč za každou vyživovanou osobu (manžel/ka, dítě). Od ledna 2025 se manžel/ka již standardně nepovažuje za vyživovanou osobu, pokud nesplňuje podmínku důchodu.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    JARDABEREZA: Nebo rovnou portál a připojenou platební kartu nebo bankovní identitu a fakturační údaje...

Kdysi se říkalo, že se má zavíst služba, že se v tvým bankingu má začít objevovat, kolik máš v prvním pilíři. Jestli se něco takovýho objeví, ideálně bych přidal nějakej systém, co tě upozorní, že máš někde pohledávky.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    IOM_NUKSO: A co datové schránky? Je to oficiální, asi by to šlo i automatizovat... resp. VZP a OSSZ to automatizovaný mají určitě.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LACIF: ja mam taky nejaky tyhlety.peripetie za sebou, takze to neshazuju a pridavam historku, jak se z jedny pokuty PiD stalo 11,5k behem tri let. tim by si mel projit kazdej, kdo siri o dluznicich jen spatny recj. aby si posilaly soudy spis sem a tam a navysovaly smrtelnikum naklady, to je proste napresdrzku, nicmene me to uteklo prave tim, ze jsem bydlel ruzne mozne a mel trvaly u rodicu.

takze soucitim i drzim palce.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tak oni to sekaj jak bata cvicky, nejaky osobni lapani po telefonu bych neocekavala.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    LACIF: Jasně, že si za to můžeš, ale ta věc prošla několika rukama, co se mohly snažit trochu víc v tom, kontaktovat tě a alespoň se tě zeptat, jestli teda knížku dodáš, nebo jestli jsi ji ztratil nebo jestli fakt musej jít cestou tady exekuce, protože děláš mrtvýho brouka. 😏A kdyby mohl člověk alespoň zažádat ředitele knihovny o milost, poslat mu 5k, ať si koupí novou knihu, že 70k z teba fakt nikdo tahat nechce, byl by to ideál.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LACIF: no ono když už to má exekutor a ne právní tak je to prý problém kdekoliv.....ale zkušenost nemám a děkujeme za příběh. Tohle už by stálo za článek, aby si např. mladí lidé dali hodně pozor.....
    LACIF
    LACIF --- ---
    Nechtěl jsem tu vyvolat flame…
    Je jasny, ze si za to můžu sám.

Ale taky je uplne jasný, ze to cely bylo maximálně neetický.

Řešil jsem to ja iq 150, žena inženýr veřejná správa a babička :) a něli jsme fakt co dělat, aby jsme to aspon zastavili (a 70k zaplatili)
    Fakt si neumím představit, že jsme nějaká mentálně podprůměrnější rodina…
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    PALEONTOLOG: spíš řeším rozdíl mezi "nepodařilo se nám kontaktovat" a "ani jsme se nepokusili kontaktovat", který může začít už tím, že si nevezmeš kontaktní údaje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUSINDA: jsem dneska docela popouzenej, takže stručně:

narozdíl od posraný poštovní adresy máš v datovce k dispozici informace okamžitě, jen do vlastních rukou
    ten web jsi mohla dát rovnou a neplkat

GREAT_R: to je tvá věc, jen ti říkám, že si stěžuješ na papírovou formu a teď ji mám dojem skoro obhajuješ. vtip datovky je ten, že ti tam musej dopruičit všechny úřední postupy, ať jsi bydlel kde chtěl.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    PALEONTOLOG: tak bydlej mi tam rodiče, takže se ke mě nakonec všechno dostane, ale kdybych měl měnit adresu trvalýho bydliště při každým stěhování, co jsem kdy zažil, tak dopadnu jak LACIF a moje staré problémy budou chodit na adresy, kde už dávno nebydlím.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    PALEONTOLOG: tam se to po 30 dnech maže 😄 ale dám vám sem výhledově web, kde si zadáte jméno a nacionále+ zaplatíte 60 Kč a ukáže vám to jestli někde nějaká exekuce nevisí. (na radu z dluhové poradny) Neni to šmejd web.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GREAT_R: pro takový případy, co nebydlej 15 let na trvalým, jedině datová schránka..
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GREAT_R: nejpomalejší, ale tak trochu oficiální. Exekuce ti taky nepřijde mailem. Nespadne ti do spamu apod. S tak velkou částkou na nevrácené knížce jsem se teda ještě nesetkala,.,...... 😬
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    LUSINDA: Tak adresa je většinou ten nejpomalejší způsob, jak někoho kontaktovat. Než vytlačím papír a zalepím obálku, tak mám stokrát napsanej e-mail. Nevím, jak to má většina lidí, ale mail a číslo jsem za posledních 25 let neměnil. Trvalý bydliště jsem změnil před třiceti lety, ale patnáct let na svým trvalým bydlišti nebydlím. V době GDPR bych byl rád, kdyby se moje osobní údaje taky občas použily na to, na co se mají používat a ne jenom naopak.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    GREAT_R: vše se posílá písemnou formou. Není nějak zákonem daný, že když menis trvale bydliště tak to máš všude nahlásit? Úplně se nepočítá s tím, že si půjčíš knížky a úplně se na to vybodnes. 🥲

I v červeném trpaslíkovi Listra na to byl vtípek........revizory a knihovnu je lepši nedrazdit.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    On je docela sick ten systém, kdy se někde registruješ v kamenným, ukážeš tam občanku s adresou, dáš keš, nezeptaj se tě na mail, nezeptaj se tě na kontaktní číslo a pak považujou za ideální formu komunikace šestý smysl a soudní obsílky :-)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LACIF: pokuty za nevrácené knížky se ve velkých knihovnách vymáhají soudně. V těch menších na to nejsou prostředky.......no hodně bych si rozmyslela tam něco nevrátit. Pokud to předají exekutorovi, tak to naskace masivně. Nevztahovala se na tyhle nevrácené knížky milostivé léto?
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Což mě vedek úvaze, že znám plno lidí, co si odcizili knížky z knihovny, ale to se ideálně dělá tak, aby se o tom knihovna nedozvěděla.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    LACIF:Tyjo, normálně bych to někde medializoval, ať maj ostudu. Věci mají mít nějaký strop.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam