• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICALipedém
    Lipedém je nemoc podkoží a tukové tkáně, které postihuje až jednu ženu z šesti. Často je mylně diagnostikovaný jako Celulitida, nadváha nebo obezita. Chybějící nebo špatná diagnóza je hlavní překážkou v efektivní léčbě.
    rozbalit záhlaví
    MEI
    MEI --- ---
    MEI: Napadají me dechové / pranayama techniky.
    MEI
    MEI --- ---
    FIFI: Nedovedu si vubec představit jak náročná situace to je, hlavně asi ten pocit, ze to není fér.

Můžeš se podělit jakou operaci šlo, a jestli se problémy s lymfou uváděly jako možné riziko? Z toho co jsi psala, něco gynekologického?

A zkoušela jsi alternativní pomoc? Ja vim, ze je to dost tricky, ale někdy to muže spolu s placebo pomoci.
    FIFI
    FIFI --- ---
    MEI: Samozrejme.
    Predseda lymfologicke spolecnosti to doporucuje a vetsina pacientek s lymfedemem nekam dochazi, slysim to primo na lymfodrenazich.
    Problem je ovsem jasny - jedni lekari udelaji zakrok a z toho zakroku se za tyden vytvori celozivotni vazna situace, ktera se nikdy nespravi.
    Nekomu se to ovsem neudela a nekomu za tydny, za mesice, po letech…
    Pacientka (ted myslim tu, ktera je po operaci), je ve vakuu, ti, co to zpusobili, nemaji zadne odborniky, kteri by pacientce pomohli - jak psychicky, tak treba doporucenim na lymfologii a jinam. O nejakem prednostnim predani pacientky na lymfologii uz vubec neni rec - chybi jakakoliv navaznost. Pokud pacientka je vytrvala a obvolava lymfologie kazdy den a ma stesti, ze opravdu nekdo objednany vypadne, tak se k odborne peci dostane treba za dva mesice. Take mi nabizeli objednaci doby 6 mesicu a vice (toto je bezne a predseda lymfospolecnosti to vi.) . Mezi tim ta zena prochazi tim, ze je celozivotni pacient a nekomu muze vadit uz jen to, ze ji vzdycky budou vykukovat osklive kompresni pomucky. O bolesti nemluve, o dalsich vsech komplikacich a zakazech nemluve.
    Ja jsem (podle meho okoli) opravdu aktivni. Sama jsem si sehnala Amelii, kde toho stejne moc nevedeli, ale psychologickou pomoc dodali, dodali nutricni a take fyzioterapetku (ale uplne vhodne to nebylo, nema uplne zkusenosti). Vsechno bylo online, telefonicky, pro mne takto vyhodne, samozrejme by to slo osobne. Kdybych chtela, samozrejme mohu jejich psychologickou pomoc dal vyuzivat. Mam ovsem jinou pomoc, on line, to mi vyhovuje.
    MEI
    MEI --- ---
    FIFI: Řesila jsi to s psychologem nebo zkušeným terapeutem, který by ti to pomohl zpracovat?
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRISKA: já mám konzultace s nutriční terapeutkou, kdy to je zdarma pro pacienty nadace Amélie, vždy mne to překvapí, že je to zdarma:-) A ohledně jídelníčku je to také tak, že každý odborník/lékař říká něco jiného. Např. předseda lymfospolečnosti říká, že není dobré při tomto onemocnění brát obyčejný ibalgin. To když jsem řekla dalším 2 lékařům-lymfologům - koukali, kde jsem to vzala. Některá lymfoterapeutka mi řekla už nikdy žádné mléko, že mléko zpomaluje tok lyfy, jiná zase řekla něco jinýho...shodují se třeba na soli.
    KRISKA: Tak nevím, zda někoho obtěžovat s mým jídelníčkem, mám tu nutriční.

KRISKA: ano, budu ráda, pokud se to nebude zhoršovat, jenže to se neděje, je to horší.

MAR_TINA: to moře - to jak píšu - do budoucna prostě blbý, nevím, jak to vysvětlit. Já nejela ani do lázní, sama v lázních, na 3 týdny, co bych tam dělala. Furt myslela na to, proč tam jsem. Bez přátel, bez rodiny. To pro mne není.

A ještě jsem chtěla napsat, že u pacientů s lymfedémem je velmi problematické i pobodání komára. Může to tu lymfu prý úplně zbortit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LUSINDA: já zatím nevím, jak to v horku bude, protože loňské léto bylo teplotně k lymfatikům milostivé, žádná vlna veder se v ČR nekonala a navíc mi před létem řekli, že mohu mít legíny ve formě kraťasů.
    Kraťasy zas zakázali, tak uvidím.
    Ale v létě je (dle lymfoterapeutek) nošení komprese právě kvůli horku úplně nejzásadnější. A dokonce jsem četla rozepře pacientek, že by v tom mělo i plavat (a mělo by se chodit plavat stále, do krytých bazénů a debata byla o tom, zda tam pacientku v kompresi pustí - kvůli hygieně).
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FIFI: ono třeba v červnu u moře je teplo jak o prázdninách u nás. Já mám v rodině rakovinu kůže. Takže k moři jezdím, ale jen mimo sezónu a kryju.kuzi....takze taky žádný opalování. Nohy natékáji nevím proč, ale mám i blbý žilní systém ( blbý je, že si člověk časem zvykne) žiju jen jednou a pokud to teda není zdravotní problém typu "" umřu Jestli pojedu k moři"" tak jedu. I když si to teda asi užívám ze všech účastníků nejmíň.
    FIFI
    FIFI --- ---
    IOM_NUKSO: To ne. Je to tzv. iatrogenni etiologie, tzn. poskozenim pri vykonu. Sekundarni lymfedem, ziskany.

A nechaji pacientku v tom. Objevilo se mi to tyden po operaci. A jim je to jedno, nemaji na to vubec zadne postupy, nemaji nikoho, kdo o tom predem ani pak mluvi. Obvodni nevi, co s tim a na lymfologii se dostanes za pul roku, kdyz si tedy pacientka sama najde, co ji je.

Byla jsem velmi aktivni a lymfologie obvolavala, prosila, zadonila, zaplatila si online konzultaci u predsedy ceske lymlogicke spolecnosti.
    Nedovedu si predstavit, jak je na tom pani, ktere je treaba 10, 15 let vice, nez mně a bydli nekde na vesnici, mimo Prahu. Ta je ve vzduchoprazdbu. Hlavne jejich rešte to IHNED. Kdo tu pani veze kazdy tyden na lymfodrenaz X km do akreditovaneho centra? Kdo ji pomaha psychicky? Takova pani je zvykla cely zivot delat veci, ktere by ted delat nemela a jsou to uplne obycejne veci jako stani u horke trouby nebo zehleni nebo fenovani si hlavy teplym fenem.
    Kam jezdi pro lymfokalhoty a nosi je vubec? Chodi na jejich prochazky?

Takova pani to treba vzda. Drenaze vime, ze max.udrzi stejny stav, nic nezlepsi. A pokud tohle vsechno dela, tak se ji okoli pta - a to se to nelepsi? Ani trochu? Vzdyt jezdis na ty specialni masaze, tak se to MUSI lepsit!
    Vysvetlovat, ze se to muze jen horsit, nikdy ne zlepsit - uz tohle samo o sobe je unavne.
    Predseda lymfo spolecnosti rika, jak je to vsechno desny, nevede to nikam, zeny se pari v kompresi a navic je to vsechno narocny na cas - prochazky, cas na lymfu…
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    FIFI: a jak to zpusobili? To by bylo na soudni cestu uz, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FIFI: zní to úplně hrozně a je mi tě líto.
    Ale zvaž k moři jet k Baltu. Je tam hezky, není to tak daleko a je tam teplo ale ne horko.
    Mohlo by ti to udělat dobře na duši, dovolená u moře.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FIFI: ja tam chodim ciste na fyzio se zadama a ramenem, ale tim ze dela primarne lymfu na pojistovnu, pro onko pacienty a tak a ja tam su tak spis nejak uplne navic. A ona navic ma znamou, se kterou se seznamili nekde pres tu lymfu, ktera pry dela jidelnicky na miru lymfopacientum, a soustredi se na ruzny metabolicky onemocneni. je taky tady nekde na jihu moravy, jestli se mam zeptat na to jmeno.

a predpokladam nadeje na zlepseni neni, budes rada za stagnaci stavu?
    FIFI
    FIFI --- ---
    LUSINDA: Samozrejme opalovani treba v zadnem pripade.

Proste, (jestli) az jednou budu mit vnoucata, tak si je asi k mori nikdy na prazdniny k mori neodvezu, nepoletim, nepomuzu svym detem pri hlidani jejich deti. Babicka na hovno.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LUSINDA: Ja mam lymfedem. Lipedem mi rekla ted nove - coz mi zatim jiny dr. nerekl, je to pry pocatecni stadium. K lymfedemu Nedoporucuji horko (cili v lete more), saunu, letani, celkove teplo. Letani rekli, ze ve dvojte kompresi a za letu se projit. Dlouhe cesty autem jsou take narocne - sezeni v jedne poloze. Kazdopadne v zime k mori samozrejme mohu, naopak plavani doporucuji vsichni, ale do studene vody ja tedy nevlezu :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FIFI: a proč bys nejela s lipedemem už nikdy k moři? To je nějaká kontraindikace?
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: A ted mi kamaradka s lipedemem, ze tohle je spatna znacka a predprodej z Ciny. Tak nic, to nekupujte
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRISKA: Co to znamena lymfolozka, ke ktere chodis na fyzio? Uci Te nejake cviky, je to jako fyzioterapeutka se zamerenim na lymfedemy nebo jak? 🤷‍♀️

Ja bych nekoho, kdo by tu vahu kontroloval a kontroloval, jak cvicim, potrebovala.

Vcera na gynekologii - ve zdr. zarizeni, kde mi to cele zpusobili: Tak vazite 61, ze?
    Ja - no to ne, to jsem mela pred rokem, mam 70.
    Dr.: No to asi bude k prechodu.

Hotovo, smytec, napsal si to do zpravy. Takze oni mi tam zpusobili prechod a zpusobili mi lymfedem a zpusobili, ze mam bolesti az do smrti a zpusobili mi otoky a zpusobili to, ze kazdy tyden musim dojizdet na lymfodrenaze a zpusobili to, ze v zivote uz nepojedu v lete k mori a zpusobili to, ze musim nosit od rana do vecera kompresi a zpusobili to, ze mam nejvyssi hmotnost, co jsem kdy v zivote mela a zpusobili to, ze mohu vyhodit cely satnik, bo jsem nakynula a zrejme dale nakynu a zpusobili to, ze mne chteli takrka dat do ID, ale z jejich hlediska je prece vsechno spravne a zadny nasledky oni nenesou… napise si to do zpravy.

Konec hotova, dalsi prosim.
    FIFI
    FIFI --- ---
    Tady je nejaka akce na leginy, neznam tedy tu znacku:

Cellumove 3D Legging – Rozlučte se s bolestí a otoky způsobené lipedém – Cellumove.CZ
    https://cellumove-cz.com/products/cellumove-3d-legging-lipoedema?campaign_id=120240825651840593&ad_id=120241123517770593
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: a lymfoVeno naopak mohu přestat brát
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRISKA:
    tak já dnes taky - Věstonická venuše také zazněla. Nová paní dr. lymfoložka /ta původní šla na MD/ nejen lymfedém, ale i lipedém :-(
    doporučení: celodenní pohyb v kompresní pomůcce, režimová opatření, péče o kůži a meziprstí. Nutriční poradenství (leden 2025 až leden 2026) mám plus 10kg. Přesněji - léto 2024 66 kg, přelom 2024-25 59 kg, konec roku 2025 70 kg. Doporučuje kompresní legíny Lipoelastic a rozhodně nesmím ty krátké (kraťasy) ani 3/4 do půlky stehen, ach jo.

Je tam prý zbytnění tkáně v oblastí hýždí. Každý den hodina procházka (to jako opravdu nevím). a chce lymfosctrintigrafii, mám žádanku.
    No jsem z toho špatná, co vám má povídat.
    Samozřejmě udržovací (1x za týden) lymfodrenáže. Kde mají ty lipoelastic v Praze?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Eclectica me navedla na to, ze mam mozna taky lipedem... coz vlastne neni vubec podstatne proc vam to pisu... pisu to kamaradce, a pisu ji, ze su proste hruska a mam tlusty nohy tak kdovi, ze si zkusim sehnat vysetreni protoze lymfolozka co k ni chodim na fyzio naznala, ze tam vidi dost markeru, ale proste su typ vestonicka venuse, ackoli i ona mozna mohla mit lipedem...

a o 2 dny pozdeji ... :D mi kamaradka poslala clanek, strana 40. vestonicka venuse pravdepodobne mela lipedem. Jako desne me to rozesmalo ze to fakt sla hledat a nasla, a zaroven to muze byt zajimave cteni
    http://www.referatovyvyber.cz/dermatovenerologie/images/flippingbook/RVD-5-2023/rvd-5-2023.pdf
    FIFI
    FIFI --- ---
    Znate uz nekdo tuhle znacku?

Kompresní legíny s prodlouženou patou pro podporu při lipedému a lymfedému - černé - iRFi
    https://www.irfi.cz/kompresni-leginy-s-prodlouzenou-patou-pro-podporu-pri-lipedemu-a-lymfedemu-cerne/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam