• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: vetsina tech veci misto ma... ve drezu... :D tam se nevejdou, tam uz neco je:D

myslim, ze me by stacila v pohode hodinka ale nemam asi kapacitu ju odebrat ze spanku nebo z casu venku.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Nemáš na to časové omezení. V mezičase se můžeš zamyslet, kde má která věc svoje místo. A jak říkám, kuchyň mi uklízela paní. Cca 8 - 10 hodin. Myslel jsem si, že vypustí duši. Normálně, potom na údržbu, z hlídaček, když je to uklizeno, stačí 2 - 3 hodiny za týden.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Nejsu schopna to uklidit, jen se to zhorsuje...

KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: me urcite zhorsuje stav pred mwldownem kdy me poheld na neporadek nebo spatne odlozwnou vec muze zpusobit tu posledni kapku co k meltdownu vede
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: poptam se kamaradky 1)ujizdi na legu 2)ujizdi na HP 3)dela ve skolstvi tak potrebuje pro deti neustale velky prisun lega:D tak by mohla mit prehled ohledne projeje a poradit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: My máme v práci zvlhčovače (s rotačními disky) a čističky vzduchu od značky Airbi (šéf je alergik). Koukám, že Airbi Spring vypadá úplně stejně jako ten Rohnson níže.
    Celkem to asi funguje, poslední rok v budově pořád něco bourají, takže je tam dost prachu, ale v kanceláři se dá přežít.
    Mají i kombinované čističky a zvlhčovače.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BTW: pořádek v domácnosti působí dobře na psychiku
    Nepořádek v bytě a psychika: Může způsobit úzkosti?
    https://www.hlidacky.cz/inspirace/neporadek-a-stres
    Nepořádek v bytě a psychika: Jak spolu souvisí?
    Jak na nás nepořádek působí
    To, že nepořádek skutečně souvisí se stresem a úzkostí, není jen náš subjektivní pocit, ale potvrzují to i studie.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: Můžeš se případně poptat tady, jestli někdo nemá zájem, popř. neporadí další možnosti.

[Lego - stavebnice pro vsechny generace]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUTHER: díky!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUTHER: zrovna jsou Alza dny, takže si připisuju na seznam k věcem, co chci pořídit. Moc děkuju!
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ECLECTICA:
    lego bazar
    LEGO bazar - nahrabej si LEGO po kusech i kilech | hrabarnakostek.cz
    https://www.hrabarnakostek.cz/
    Figurera - bazar kostek | Praha 2
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    A ještě jednou děkuji za tuhle diskusi. Sice jsem ve stadiu, kdy moc viditelných změn nezaznamenávám (spíš se mi plní to-do list úkoly jako odnést krabici s pastelkami a fixy do místní školky), ale vidím v tom velký smysl a svým způsobem je to takový přechodový rituál (vyhlížím padesátku a menopauzu).
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Čistička vzduchu, tahle, mi funguje spolehlivě, už více let
    https://www.alza.cz/bionaire-bap001x-d2138990.htm
    současná alternativa, by byla, možná, pro mne tohle (do háje, proč je všude tolik čínských značek, levných, nekvalitních :-()
    https://www.alza.cz/rohnson-r-9600-d4656953.htm

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    A když jsem tu, rovnou se zeptám: máte někdo zkušenosti s prodáváním lega? Původní krabice jsou sice potrhané, případně chybí úplně, ale myslím, že zrovna lego Hary Potter by bylo možné prodat i tak. Jen váhám nad tím, kde a jakou formou prodávat (v tomto případě by možná nebyla marná aukce).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRISSIE: Dělám to podobně jako Kriska. staré prošoupané ponožky schovávám jako hadry na úklid. Stejně tak vyřazená žerzejová prostěradla a vůbec kusy oblečení, které už není ani na odnesení do charity.
    Přijde mi to smysluplnější, než hadry prát, případně pořád kupovat nové.

QWWERTY: tohle se teď snažím zavést doma, trávit čas párováním ponožek je myslím jedna z nejzbytečnějších činností.

LADY_MYSKA: až budeš vybírat čističku, poděl se prosím o tipy, taky ji zvažujeme.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: prave, stupovat ponozky opravdu dnes nema smysl.

vsechny je vyhod, pokud hadry peres s pradlem, o starost min.

ja nejsu seznamova, ale... pokud jsi dnes udelala hromadu prace ktera zitra nebude videt, netesilo by te videt aspon na papire odskrtane polozky?

ps: misu sem dnes zvladla taky. mela bych casteji.

mam zasadni broblem s debordelizaco batohu.

prijedu z vandru, vyndam veci do pradla a spacak a batoh tu zavazi... tyden, dva... pak ho prebalim na vikend a pak tu zase zabali...

nemam chut z nej porad vse vyndavat.

taky bych mela prevlict lozni pradlo... kdysi sem chtela prat 1x za 14 dni a nakonec sem to vyresila prehozem (mam psy a muzou do postele). nedari se mi ale drzet ani mesicni pravidelnost... je z toho spis tak 6 tydnu...

a to mam 2 susaky na pradlo a odstreduju na 1000-1200, presto nestiham vic pracek nez 3-4 tydne (schne to tak 2 dny + musim.mit cas to pustit a zavcas povesit).

a linku vam asi vyfotim, tam je to uplne marny...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Tak si dej pár hodin odpočinek... můžeš tím trávit času kolik chceš. Stejně přibývají další předměty, průběžně.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: tohle není jarní úklid, tu je pohroma…

To je takovy uklid, třídění a bezmoc
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Jarní úklid v pokročilém stádiu. Gratuluji.
    LADY_MYSKA: Nepřepracuj se... :-)
    Já třídím.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ale mám ještě v plánu prohrábnout horu prádla na žehlení, poskládat, co nežehlím, vytáhnout žehličku, zašít si to oblíbené tričko
    A mela bych se vyvětrat a zvazuji návštěvu divadla
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Proc to jde vsechno tak pomalu… od rsna tu kmitám, ukoluji pracku, věším prádlo, vařím, umyla jsem částečně záchod ( jen mísu, chystám se na prkno a okolí), prohrábla veci na stole… ale zitra už to videt nebude.. jídlo bude pryč, pred prackou dalsi hromada a o záchode pomlcim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam