• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    FIFI
    FIFI --- ---
    LADY_MYSKA: Ja tema staryma ponozkama vzdycky otru parapety nebo dlazdice na balkone a pak to rovnou vyhodim

🤷‍♀️
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Jo a v bytě bych nechala max 2 ks - na okna, na stírání dveří olejem apod.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Udržuji to v adekvátním množství - max 5 ks.
    Vzhledem k tomu, že jsme čtyři, je to na tu rotaci tak akorát.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ILLUZE: Nj, ale co s orvanym textilem na byte?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Tsk skladovat staré ponožky by mne nenapadlo. Ale orvaná trička, pyžama a mikiny (ale jen ty čistě bavlněné) dál recyklujeme na hadry - v domě se zahradou toho nikdy není dost. Extra letos při údržbových akcích se dobře zužitkovávají.
    Staré ručníky buď dorazíme v létě u bazénu nebo ty v lepším stavu jsem nechala za pár korun přešit na ručníčky na ruce do kuchyně.

A tuhle jsem nechala obšít bambusové ručníky - po těch letech se jim začaly trhat okraje. Tipuji, že vydrží dalších cca 5 let.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    naprosto vážně doporučuju nechat si vygenerovat seznam úkolů a časový odhad od AI. když se to dobře napromptuje, výsledkem je individualizovaný plán, o němž není potřeba přemýšlet, ale jen prostě mechanicky jet položku po položce.

pro představu, takhle vypadá zadání "daily upkeep, mám 30 minut, layout obývací pokoj + kuchyň + pracovna + 1/2 koupelna" (mám to v angličtině, protože se mi v ní líp promptuje):

1. Quick declutter of living room & kitchen (8 min)
    Put away items (dishes, trash, random objects)
    Straighten pillows/blankets
    Clear countertops

2. Kitchen surface reset (7 min)
    Wipe counters + stovetop
    Load/unload dishwasher or quickly wash essentials
    Quick sink rinse

3. Downstairs bathroom refresh (3 min)
    Wipe sink + faucet
    Quick toilet wipe (seat + rim)
    Replace towel if needed

4. High-traffic floor touch-up (5 min)
    Quick vacuum or sweep: kitchen + living room main paths

5. Office tidy (4 min)
    Clear desk surface
    Stack papers, put items back

6. Trash check (3 min)
    Empty kitchen trash if needed
    Quick scan for full bins downstairs
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Nemáš na to časové omezení. V mezičase se můžeš zamyslet, kde má která věc svoje místo. A jak říkám, kuchyň mi uklízela paní. Cca 8 - 10 hodin. Myslel jsem si, že vypustí duši. Normálně, potom na údržbu, z hlídaček, když je to uklizeno, stačí 2 - 3 hodiny za týden.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Nejsu schopna to uklidit, jen se to zhorsuje...

KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: me urcite zhorsuje stav pred mwldownem kdy me poheld na neporadek nebo spatne odlozwnou vec muze zpusobit tu posledni kapku co k meltdownu vede
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: poptam se kamaradky 1)ujizdi na legu 2)ujizdi na HP 3)dela ve skolstvi tak potrebuje pro deti neustale velky prisun lega:D tak by mohla mit prehled ohledne projeje a poradit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: My máme v práci zvlhčovače (s rotačními disky) a čističky vzduchu od značky Airbi (šéf je alergik). Koukám, že Airbi Spring vypadá úplně stejně jako ten Rohnson níže.
    Celkem to asi funguje, poslední rok v budově pořád něco bourají, takže je tam dost prachu, ale v kanceláři se dá přežít.
    Mají i kombinované čističky a zvlhčovače.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BTW: pořádek v domácnosti působí dobře na psychiku
    Nepořádek v bytě a psychika: Může způsobit úzkosti?
    https://www.hlidacky.cz/inspirace/neporadek-a-stres
    Nepořádek v bytě a psychika: Jak spolu souvisí?
    Jak na nás nepořádek působí
    To, že nepořádek skutečně souvisí se stresem a úzkostí, není jen náš subjektivní pocit, ale potvrzují to i studie.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: Můžeš se případně poptat tady, jestli někdo nemá zájem, popř. neporadí další možnosti.

[Lego - stavebnice pro vsechny generace]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUTHER: díky!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUTHER: zrovna jsou Alza dny, takže si připisuju na seznam k věcem, co chci pořídit. Moc děkuju!
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ECLECTICA:
    lego bazar
    LEGO bazar - nahrabej si LEGO po kusech i kilech | hrabarnakostek.cz
    https://www.hrabarnakostek.cz/
    Figurera - bazar kostek | Praha 2
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    A ještě jednou děkuji za tuhle diskusi. Sice jsem ve stadiu, kdy moc viditelných změn nezaznamenávám (spíš se mi plní to-do list úkoly jako odnést krabici s pastelkami a fixy do místní školky), ale vidím v tom velký smysl a svým způsobem je to takový přechodový rituál (vyhlížím padesátku a menopauzu).
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Čistička vzduchu, tahle, mi funguje spolehlivě, už více let
    https://www.alza.cz/bionaire-bap001x-d2138990.htm
    současná alternativa, by byla, možná, pro mne tohle (do háje, proč je všude tolik čínských značek, levných, nekvalitních :-()
    https://www.alza.cz/rohnson-r-9600-d4656953.htm

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    A když jsem tu, rovnou se zeptám: máte někdo zkušenosti s prodáváním lega? Původní krabice jsou sice potrhané, případně chybí úplně, ale myslím, že zrovna lego Hary Potter by bylo možné prodat i tak. Jen váhám nad tím, kde a jakou formou prodávat (v tomto případě by možná nebyla marná aukce).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRISSIE: Dělám to podobně jako Kriska. staré prošoupané ponožky schovávám jako hadry na úklid. Stejně tak vyřazená žerzejová prostěradla a vůbec kusy oblečení, které už není ani na odnesení do charity.
    Přijde mi to smysluplnější, než hadry prát, případně pořád kupovat nové.

QWWERTY: tohle se teď snažím zavést doma, trávit čas párováním ponožek je myslím jedna z nejzbytečnějších činností.

LADY_MYSKA: až budeš vybírat čističku, poděl se prosím o tipy, taky ji zvažujeme.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: prave, stupovat ponozky opravdu dnes nema smysl.

vsechny je vyhod, pokud hadry peres s pradlem, o starost min.

ja nejsu seznamova, ale... pokud jsi dnes udelala hromadu prace ktera zitra nebude videt, netesilo by te videt aspon na papire odskrtane polozky?

ps: misu sem dnes zvladla taky. mela bych casteji.

mam zasadni broblem s debordelizaco batohu.

prijedu z vandru, vyndam veci do pradla a spacak a batoh tu zavazi... tyden, dva... pak ho prebalim na vikend a pak tu zase zabali...

nemam chut z nej porad vse vyndavat.

taky bych mela prevlict lozni pradlo... kdysi sem chtela prat 1x za 14 dni a nakonec sem to vyresila prehozem (mam psy a muzou do postele). nedari se mi ale drzet ani mesicni pravidelnost... je z toho spis tak 6 tydnu...

a to mam 2 susaky na pradlo a odstreduju na 1000-1200, presto nestiham vic pracek nez 3-4 tydne (schne to tak 2 dny + musim.mit cas to pustit a zavcas povesit).

a linku vam asi vyfotim, tam je to uplne marny...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Tak si dej pár hodin odpočinek... můžeš tím trávit času kolik chceš. Stejně přibývají další předměty, průběžně.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: tohle není jarní úklid, tu je pohroma…

To je takovy uklid, třídění a bezmoc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam