• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: bagl na niras, kdyz hrozi, ze HO nebude, bych si taky nechala…

LADY_MYSKA: hele, nezalezi, proto to pisu sem do prislusneho auditka a ne jinam. ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ACIDQA: asi zalezi o jake boty se jedna, pokud o x cernych bot jednoho strihu a nebo pestrost a prilezitost
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: ja mam jenom turisticky batohy.
    Batoh do prace, ktery dle potreby stridam s aktovkou vlastnim vzdycky jen 1, kdyz je moc, tak ho vezmu klientum do prace a poridim novej. Nedeje se to moc casto. Ani kabelky nijak neskladuji.

Ale turistickych batohu mam ve skrini presne 7 a jeste mam krosnu u nasich na pude. :)

Co se teda tyce tech bot, tak co co tady tak ctu, tak ja jsem, i po redukci, zrala na hodpitalizaci. Vyradila jsem ty lodicky a jedny pantofle. Jinam vsechny nosim! :)) (Zase na druhou stranu, ja mam mrnavou strasne sirokou nohu, boty se mi shani fakt zle, takze… kdyz mam, stridam, neznicim a unosim. Az na ty stekle. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: mam roznosenych asi 7 paru a dalsich 10 ceka ve skrini az se mi stare rozpadnou, kdyby mi zas zuzily strih, tak abych mela dost casu sehnat nahradni model (vychodim cca 1,5 paru rocne).

nevim, kolik je normalni pocet bot, ale urcite min, nez jich mam ja :D

DIVA: ja mam jedny krasny kozeny drahy lodicky po mamince a porad si rikam, ze az bude nekdy pohreb v lete a ne v zime, ze se me budou hodit, ale... pokazde premyslim, jestli neni cas se zeptat nekoho s 38-39 nohou, zda nechce krasny drahy nenoseny lodicky...

ACIDQA: jaky mas batohy? nejaky turisticky?

ja si koupila super batoh na notas v decathlonu, pouzila ho asi 4x (na notas do prace, posilku, krabicky na obed a nakup z mesta) a ted jak delam z domu a nemusim travit denne 3h v mhd, tak taky premyslim... jenze zas su v pasti, ze vyhodim batoh, kterej mi trvalo sehnat aby vyhovoval a az mi seberou 90% HO tak ho zas budu kupovat? kde je hranice mezi syslenim a zbytecnym plytvanim zdroji (penezi?) na vyhazovani neceho, co aktualne vyuziti nema ale zaroven to neni ani "tohle by se mohlo hodit", to patri podle me jeste do uplne jine kategorie... (jakoze napr. batoh, co sem nosila pred 20 lety, mam misto nej 4lepsi ale schovavam ho "co kdyby se to mohlo jeste hodit" - takovy nemam, zatimco batoh na notas nepotrebuju ted, ale HO se kazdy rok musi obnovovat nova zadost a muzou mi ji za rok neschvalit...

tohle je to spis popis toho, jak to vnimam ja. kde je hranice mezi plytvanim a syslenim? evidentne ji kazdy ale budeme mit jinde.

ACKO: to donesl muz ty marmelady, dostal je misto penez na nejake charitativni akci co zajistoval technicky od sponzoru, jeste nejaky masazni gely a vino, to chci pak jeste dorozdat, vina sme se zbavili na narozeninach uz dnes :D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    TRISSIE: mi připomnělo.. a ještě si nechávám dělat play list, aby mi to odcejpalo..
    [KOPRETKA @ Co vas nedavno potesilo nebo pobavilo?]
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: Tak další věc: proč kupujete další marmelády, které evidentně nepotřebujete? Děláš si kontrolu toho, co doma máš a nemáš a nakupuješ s rozmyslem? Jestli ne, tak si jen zabordeluješ byt.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SPIKE411: nemame mycku kam dat, musela by jedine prijit misto priborniku a to mi prijde dost neprakticky a tu malou mycku do skrinky pod drez, kterou sem chtela, to nechce partner, ze tam prej nejdou dat plechy (coz nechapu co to je za argument, kdyz pecu 2x za rok proc je to takovej problem...)

ACKO: o to prubezny se casto snazim, ale casto dopadnu tak, ze si udelam snidani, o dve hodiny pozdeji zjistim ze je netknuta, o dve hodiny pozdeji zjistim, ze ji mam pulku, o dve hodiny pozdeji zjistim, ze je miska prazdna a jak mam cestu na wc aspon ji hodim do drezu aby se ta zaschla kase na stenach odmocila a mohla sem ji pak umyt az budu zitra jist. jenze pak su lina a vytahnu si cistou, ze...

marmelady patri do lednice jen kdyz sou nacaty, ne? tohle prinesl odnekud muz a nas marmeladovej suplik je uz plnej, ale udelala sem ted vecer aspon misto v nem (tzn. marmelady uklizeny) a sklo sem chtela vratit tete, tam jedu ve ctvrtek, ale neomlouva me, ze to tam lezi od velikonoc, kdy sem vysluzku dostala... ze sem to porad jeste nedala do igelitky bokem a furt to lezi na lince... diky ze na to upozornujes, to si ani neuvedomuju, jak dlouho predlouho to tam uplne zbytecne lezi...

su tvoric hotspodu, regulerne mam naprosto vsude hotspody a nedokazu s tim bojovat, pak to uklidim (ono to vse ma sve mistecko) a za chvili mam zase hotspoty, protoze je snazsi to polozit na prvni prazdny misto, nez s tim jit za roh, do skrinky, do supliku...

sem doufala, ze me fotka namotivuje to uklidit a dat pak uklizenou, ale misto toho sem aspon uklidila suche pradlo, co se 14dni uz kupi do kose a uz skoro prepadavalo na zem... doufam, ze me bude motivovat aspon to, ze to vsichni vi jakej su neumyvac a hecne me to :D
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Mozna prodam nakej batoh, myslim, ze jeden typ ve vel 26 a 24 je trochu nesmysl a asi ten jeden bych mohla poslat dal… a pak uz nevim co. :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    ACIDQA: moje sezonni na ted (po dnesnim trideni) 25 paru, z toho lodicky ani jedny .)) ale mohla bych mit min asi o 10 kdybych mela vinted a moral zamorovat pouste. Nosim tak patery. Plus galose do louky po desti a rano .)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GRANTORINO: ale tak vis jak, mi je uplne jedno, kdo ma na nohach jake ponozky, pokud nejsou derave ;-)) A sama bych nezvladla mit kazdou ponozku jinou
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    LADY_MYSKA: takhle asi jsem to napsala trochu méně pochopitelně...my nekupujeme ponožky dedoles, ale ony způsobily, že dnes se na lidí s dvěma různýma ponožkama nebo alespoň podobnýma kouká normálně :Do
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ACIDQA: "Kolik je normalni pocet bot?" ... > obligatory Black Books https://www.youtube.com/watch?v=mRRjsC432aQ
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Moc jsou, ze nechci davat mym klientkam takhle drahy boty, prptoze se v nich budou valet dva dny sjety nekde na ulici a pak je ztratej. :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: protoze je nemam kam nosit, ani se mi v tom dobre nechodi… chci si nechat asi 3-4 pary, ktery aspon obcasne vynosim, zbytek musi pryc. Myslim, ze i u sebe v byte ve sklepe jich jeste par mam. Je to fakt moc. ;)

Vyhazovat je enchci, högl lodicky stoji okolo 3-4000,-, jsou kozene a noseny treba dvakrat v kanclu…
    U hadru normalne drzim 1 vec domu = 2 pryc, u bot to je mnohem horsi.

Kolik je normalni pocet bot?
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: No já mám myčku, takže bych to nacpala tam, jinak je dopbrý mýt hned průběžně, nikdy jsem špinavý nádobí nehromadila, myla jsem hned zároveň když jsem vařila. Vyházela bych nějaký ty skleničky vpravo na umyvdle a asi ty plastový věci. Jinak nechápu, proč tam máš marmelády a potraviny který patří do lednice, to tam dávám hned, vůbec to takhle neodkládám na linku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KRISKA: Asi Cpt. Obvious, ale jestli nenávidíš mytí nádobí, tak myčka je fakt game changer.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: a proc jsou moc? muzes najit cestu, kterou si je fakt budes uzivat, i kdyz bys mela pocit, ze se to nehodi?

ono nema uplne smyl vyhodit neco, co ted nepotrebuju, ale za 5 let se mi to uz bude hodit. Je potreba teda rozumne prisouvat veci domu. Abychom to co nepotrebujeme z nejakeho duvodu koupit, vubec neporizovali.

ale kdyz uz to mame, je potreba najit spravnou miru (tu mame kazdej jinde) zda jsme ochotni v pripade napr. neuspechu na bazaru to vyhodit do kose (udelat misto na neco jineho), nebo to pro nas je tak zasadni, ze si to proste musime schovat.

rozhodne nas to nauci bud to, ze se ukaze, ze kdyz to nepotrebujeme, ze se budeme priste v obchode lepe rozhodovat, nebo to, ze napred musime doma proste najit jinou vec, ktera pujde misto te, ktera jit nemuze.

tys nasla lego, to ma asi snazsi odbyt :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACKO: jen umyt to nadobi (to je skoro vse spinave) je spis tak na 20-30min, a to by nekdo musel jeste utrit a uklidit to co je na odkapavaci... aby se dalo umyt to ve drezu a pak umyt to co se tam vali a uklidit... :D jako fakt nenavidim umyvani nadobi, v tom su desna.

ale dej inspiraci, co bys vyhodila.

ja su skrblil a krecek po tatinkovi, vsechno zpracovat a vyuzit, spatne se mi vyhazuje, i kdyz se s tim nejak snazim pracovat a fakt si uvedomovat, ze muj dum neni smetiste a v urcite fazi vse musi jit pryc, urcite ocenim pohled nekoho zvenci.

TANKIE_: dedoles ponozky zrovna nemam rada, protoze maji hrozne uzkej lem a skrti celou nohu, ale jako sou super v tom, ze vlastne muzes mit dve jine, kdyz jich mas dost tak mas dve stejne nebo dve jine podle potreby :D
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Boty.

Mne je uplne smutno ze sebe. Mam strasne, fakt STRASNE, paru lodicek högl. Nosím dvoje.

A trpím, protože s velikostí 37-37,5 se jich nevím jak zbavit (vinted nic) a teda do práce klientkám, to jsou fakt moc… tak jsem vyházela lego a nechala je ve skříni.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GRANTORINO: tak ty bych osobně vůbec nezvládla nosit
    ACKO
    ACKO --- ---
    KRISKA: To bych uklidila tak za 10 minut, nechápu, v čem je problém, věci, ale možná jsou v tom věci na které nemáš místo, už jen od pohledu třetina toho, co se tam válí, by šla do kontejneru. Já se vyhazování teda nebojím, likvidovala jsem 2 zabordelené nemovitosti a vím, že život je moc krátký na to, abych propadla nostalgii nad věcmi a taky se mi nestalo, že bych litovala, že jsem si něco nenechala a vyhodila to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam