• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TANKIE_: nám výrazně pomohly ponožky značky Dedoles a od té doby je povoleno mít například každou fusku lehce odlišnou a dělat, že je to schválně :D, ale jinak dokud se nerozpadnou... ale taky jsme skončili u systému, všechny ponožky černé nebo všechny ponožky bílé.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: slysela sem a to uz je par let zpet, ze (hlavnr asi usa) je pro lidi levnejsi si kazdy den koupit nove obleceni a to vyhodit nez ho prat, coz me tehdy dost sokovalo.

ja kdyz resim "moc" veci tak to sou 3 rucniky navic, jedno lozni pradlo, kalhoty ze stredni co uz neoblecu, oblibenej svetr co 20 let nosil tatinek a ja ho z nostalgie nechcu vyhodit, kratasy za 20 ze sekace ze sem pribrala ze zhubnu, vzdyt sem je nosila jen 3 roky...

a vlastne si nekdy vycitam i to, ze bych to mela vyuzit do nejmrtovatejsi mrte nebo darovat tam, kde vim, ze se to nosit bude (nastesti mam odber v hubenejsich kamaradkach) a pak slysim neco takoveho a muj mozek si ani nedovede predstavit tu absurdnost a celej ten svetovej rozmer premysleni 1x pouzit a vyhodit...

jasne,prani zere vodu a elektrinu a pracka se taky nezjevi z niceho, ale... je tezke si predstacit ze lidi globalne zvladnout vyrobit tolik textilniho odpadu, kdyz ja bych s primhourenejma ocima dala dohromady za rok tak pul bezne popelnice toho co ve skutecnosti davam pryc do textilu (jsme 2 doma).
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Tohle na me ted vyskocilo, tak vas vsechny chvalim, ze uzivate fusky az do jejich dokonale smrti. Z mnozstvi textilu a obecne s textilniho prumyslu mam enviromentalni uzkost, je to hnus. Spolecne s mou soucasnou debordelizaci tridim i obleceni, takze ho bud prodavam na Vinted, rozdam na swapu, posunu kamaradkam a nebo dam do klokankovyho kontaku. Zbytek davam do popelnice, odpady tu zpracovava spalovna Malesice, takze je z nich teplo a neputujou do pouste. Hadry mi delaj/delaly doma velkou cast chliva a s nim spojeny zahlcenosti. Mam veci kvalitni, nostalgicky hyckane, stylove a ujete jedinecne kousky a i tech se ted zbavuji. Proste 80’ sako Dior ve velikosti 36 je sice perla. Ale je na case si priznat, ze ja uz ho neobliknu a uz 10 let se jim jen kocham. Nekomu udela radost. Ad ponozky: mam stejny typ, cerne, jen kazda ma jinou barvu vysiteho srdicka a neresim barvy, vsechny se krizi se vsema. Resi to problémy s lichozrouty.
    Realita fast fashion. Textil zaplavuje poušť Atacama - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/obleceni-textil-chile-poust-atacama.A260420_100243_eko-zahranicni_rie
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: vetsina tech veci misto ma... ve drezu... :D tam se nevejdou, tam uz neco je:D

myslim, ze me by stacila v pohode hodinka ale nemam asi kapacitu ju odebrat ze spanku nebo z casu venku.
    DIVA
    DIVA --- ---
    Ponozkou ofc! Tricka jsou vyssi trida, ty jdou na okna do aut
    DIVA
    DIVA --- ---
    Zrovna jednou z minuleho tydne pigluju boty. Nikdy by me nenapadlo ze jsem normalni .)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FIFI: tady taky :D otřu s tím něco, co je už fuj a vyhodím...
    FIFI
    FIFI --- ---
    LADY_MYSKA: Ja tema staryma ponozkama vzdycky otru parapety nebo dlazdice na balkone a pak to rovnou vyhodim

🤷‍♀️
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Jo a v bytě bych nechala max 2 ks - na okna, na stírání dveří olejem apod.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Udržuji to v adekvátním množství - max 5 ks.
    Vzhledem k tomu, že jsme čtyři, je to na tu rotaci tak akorát.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ILLUZE: Nj, ale co s orvanym textilem na byte?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Tsk skladovat staré ponožky by mne nenapadlo. Ale orvaná trička, pyžama a mikiny (ale jen ty čistě bavlněné) dál recyklujeme na hadry - v domě se zahradou toho nikdy není dost. Extra letos při údržbových akcích se dobře zužitkovávají.
    Staré ručníky buď dorazíme v létě u bazénu nebo ty v lepším stavu jsem nechala za pár korun přešit na ručníčky na ruce do kuchyně.

A tuhle jsem nechala obšít bambusové ručníky - po těch letech se jim začaly trhat okraje. Tipuji, že vydrží dalších cca 5 let.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    naprosto vážně doporučuju nechat si vygenerovat seznam úkolů a časový odhad od AI. když se to dobře napromptuje, výsledkem je individualizovaný plán, o němž není potřeba přemýšlet, ale jen prostě mechanicky jet položku po položce.

pro představu, takhle vypadá zadání "daily upkeep, mám 30 minut, layout obývací pokoj + kuchyň + pracovna + 1/2 koupelna" (mám to v angličtině, protože se mi v ní líp promptuje):

1. Quick declutter of living room & kitchen (8 min)
    Put away items (dishes, trash, random objects)
    Straighten pillows/blankets
    Clear countertops

2. Kitchen surface reset (7 min)
    Wipe counters + stovetop
    Load/unload dishwasher or quickly wash essentials
    Quick sink rinse

3. Downstairs bathroom refresh (3 min)
    Wipe sink + faucet
    Quick toilet wipe (seat + rim)
    Replace towel if needed

4. High-traffic floor touch-up (5 min)
    Quick vacuum or sweep: kitchen + living room main paths

5. Office tidy (4 min)
    Clear desk surface
    Stack papers, put items back

6. Trash check (3 min)
    Empty kitchen trash if needed
    Quick scan for full bins downstairs
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Nemáš na to časové omezení. V mezičase se můžeš zamyslet, kde má která věc svoje místo. A jak říkám, kuchyň mi uklízela paní. Cca 8 - 10 hodin. Myslel jsem si, že vypustí duši. Normálně, potom na údržbu, z hlídaček, když je to uklizeno, stačí 2 - 3 hodiny za týden.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Nejsu schopna to uklidit, jen se to zhorsuje...

KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: me urcite zhorsuje stav pred mwldownem kdy me poheld na neporadek nebo spatne odlozwnou vec muze zpusobit tu posledni kapku co k meltdownu vede
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: poptam se kamaradky 1)ujizdi na legu 2)ujizdi na HP 3)dela ve skolstvi tak potrebuje pro deti neustale velky prisun lega:D tak by mohla mit prehled ohledne projeje a poradit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: My máme v práci zvlhčovače (s rotačními disky) a čističky vzduchu od značky Airbi (šéf je alergik). Koukám, že Airbi Spring vypadá úplně stejně jako ten Rohnson níže.
    Celkem to asi funguje, poslední rok v budově pořád něco bourají, takže je tam dost prachu, ale v kanceláři se dá přežít.
    Mají i kombinované čističky a zvlhčovače.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    BTW: pořádek v domácnosti působí dobře na psychiku
    Nepořádek v bytě a psychika: Může způsobit úzkosti?
    https://www.hlidacky.cz/inspirace/neporadek-a-stres
    Nepořádek v bytě a psychika: Jak spolu souvisí?
    Jak na nás nepořádek působí
    To, že nepořádek skutečně souvisí se stresem a úzkostí, není jen náš subjektivní pocit, ale potvrzují to i studie.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ECLECTICA: Můžeš se případně poptat tady, jestli někdo nemá zájem, popř. neporadí další možnosti.

[Lego - stavebnice pro vsechny generace]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam