ILLUZE: Ne každému vyhovuje přísný minimalismus, každý člověk, rodina i prostor potřebují něco jiného. Přesto by se mi hodil nějaký rádce, který ukazuje, jak nad těmihle věcmi přemýšlet (určitě je, jen jsem ho ještě neobjevila).
Já jsem doma pokročila s drogerií, myslím, že přístup, který jsem zvolila, je dost podobný tomu, co radí Marie Kondo. Shromáždila jsem veškerou drogerii a kosmetiku. Bez milosti vyhodila všechno, co bylo prošlé. Vyřadila jsem pár věcí (jakýsi pánský parfém a vodu po holení, které partner nepoužívá), s tím, že je odnesu třeba do nějakého centra pro lidi bez domova. Zvlášť jsem si dala věci, ze kterých nejsem nadšená (hlavně přípravky na vlasy), ale můžu je ještě dopotřebovat. Do malého košíku jsem odebrala všechno, co s jistotou používám alespoň jednou týdně.
Co se týká zbytku, jsou cca 20 % rezervy (pasty na zuby apod.), cca 80 % pak věci k dopotřebování, z nich cca polovinu tvoří přípravky, které vlastně vůbec nepotřebujeme.
Určitě teď půjdu cestou kvality nad kvantitu. Raději si například koupím dražší šampon, u kterého vím, že s mými vlasy dělá zázraky, než abych pořád testovala něco nového. Obecně, pokud jsem s nějakým spotřebním produktem třeba na 90 % spokojená, myslím, že hledat něco lepšího je ztráta času a peněz.
Podobně jsem začala přemýšlet i nad šatníkem. Musím denně nosit kompresní punčochy, což mě donutilo překopat celý šatník. Na zimu a přechodní období jsem zvolila kratší šaty, na léto naopak dlouhé a vzdušné, aby z toho ty punčocháče nekoukaly tak nápadně. Oblíbila jsem si zejména tři střihy (baby doll, dlouhé košilové a dlouhé volnější, ale projmuté, všechno s tříčtvrtečním nebo dlouhým rukávem, všechno z přírodních materiálů). Hodit na sebe prádlo, punčocháče a šaty dle sezóny, a mít tím základní outfit vyřešený, je pro mě neskutečná úleva. Navíc to i usnadní nakupování, protože si můžu navolit užsí výběr, a nemusím tak dlouho studovat, co je k mání.
Budovat si ve věcech nějaký systém je pro mě vzhledem k velmi silnému ADHD obtížné. Medikace pomáhá, ale samospásná není, hodně toho, co je pro jiné automatické, si člověk musí odpracovat. Z každého takového pokroku mám opravdu radost. Myslím, že se asi všichni shodneme na tom, že co do informací a požadavků, které se na člověka valí, je tahle doba hodně náročná. O to víc je potřeba umět se zbavit zbytečné zátěže.