• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TRISSIE: v čem je to jiné než ortopedické pohodlné pantofle s plnou špičkou od Schollu?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: jako nosit na uklid moje altry na vandry za 4k nechci a kdy jindy nez doma si nenechavat utiskovat malicek botama...

na zebrik se samo obuju ale doma zadnej nemam a jinak proste mam rada sve pantofle.

nicmene i tak nemam potiz v nich cely den chodit, uklizet atd. plne boty doma nosit fakt odmitam, ale snad je to jedina problematicka rada, dal sem to zatim nestihla se podivat:D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: je to bezpecnejsi (schody, zebrik, bordel na podlaze...) a dava to mozku signal "ted je cas se hybat, ne sedet na pohovce".
    Dogma to neni, ale pohodlne indoorove tenisky mam a zvlast kdyz vim, ze budu na nohou cely den, tak si je obuju, kolena i zada mi podekujou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Nebudeme.
    Ale osobně jsem tohle přestala řešit po zjištění, že postačí menší odchylka (nemoc, návštěva) od běžného provozu a pak ty věci výrazně chybí.
    Tak jsem si jen vysledovala, kolik a které věci potřebujeme pro tyto případy - to byla stopka. Teď už to jen (třeba ložní nebo sady ručníků) rotuji - nové za vyhozené / darované / přešité na něco jiného.
    Pravidlo jedno za jedno muž nastavil u nás také v kuchyni 😅 Kéž by se tím řídil i na PC hračky nebo nářadí.
    Ponožky vůbec neřeším - holky jich mají velkou spotřebu- sportovní boty je umí zničit rychle.

Držím se zásady, že těch věcí potřebuji tolik, nakolik se v daném prostoru cítím dobře a nezahlcená.
    Jde o mé potřeby a nastavení, nefunguji podle tabulek.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: abys neměla špinavý ponožky přeci.. když teprve s úklidem začínáš... (⁠◠⁠‿⁠◕⁠)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: proc?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    otevrela jsem knizku s flalady... prvni rada zni se obout i doma do bot. tak to delat fakt nehodlam, doufam, ze zbytek knizky bude mit mene uhozene napady:D
    VIDA
    VIDA --- ---
    LUCIASHECK: Pokud teta Anička neni stará slepice
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LADY_MYSKA: Péct tetu Aničku není v běžné společnosti přijímáno zrovna dobře ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VIDA: neco, co bych mela vedet? Jsem cista jako lilie, tak netusim co je spatne
    VIDA
    VIDA --- ---
    LADY_MYSKA: Vidim dobře Koření na pečení tetičky Aničky? Lady, vy máte choutky :D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    No, tak to bych měla :-D

LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    LADY_MYSKA: ne garazi ale gastro
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nekdy je proste potreba se toho zbavit hned, protoze to ze je to pryc z bytu jakoukoli cestou je proste cennejsi.

a taky jsem cetla/slysela, ze jakmile nad necim clovek premysli a veme to do ruk a zacne to v nich otacet, sahat, ze to vyrazne zhorsi ochotu vzdat se predmetu, ktery by bez tohoto jeste mel sanci odejit z domu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: skoda ze to neni u nas na vesnici, vcera jsme prochazeli na slovensku vesnici pod malymi karpatya tam tlampac z dodavky na elektrosrot a urcite meli i hlaseni v radiu, ceduli nekde na zastavce, lidi to fakt meli pred domy.

ne ze ja to musim vozit autobusem do brna, nebo si vzit pul den dovolne z prace protoze to mame otevreno ve stredu hodinu denne v case vhodne pro duchodce a matky na materske...

HELLENKA: taky vidim, ze co mam vice HO nejak nechapu, na co mam tolik kalhot... no jasne, kdyz jedny kalhoty nenosim 3-4dny v lete ale 3tydny :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JARDABEREZA: zrovna paměti aktiálně má cenu ještě nějaký čas držet, řekla bych.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    JARDABEREZA: no a ja na tohle nemam kapacitu a ani ten cas ( kdybych jooo moc chtela a nebo byla v jine situaci, ale nejsem a setrim se). To je stejne, jako kdyz jsem schopna uvarit skoro cokoliv, ale kolikrat fakt radeji zapnu thermomix a ja nemusim nic resit, jen prisypavam podle potreby suroviny a mentálně odpočívám
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: U často používaných jsem koupila garáži balení ( v mém případě bobkový list a kmín), jinak často a doma mám neustále pepř čtyř barev, mletou sladkou papriku, majoránku a nove koření - ale u téhle mi přijde, že gastro je příliš velké a radeji mám menší balení.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Nejenom v Brně existují dva hlavní způsoby, jak zajistit přistavení kontejneru.
    Např.: https://bohunice.brno.cz/zivotni-prostredi-a-odpady
    přes organizovaný harmonogram městských částí (zdarma) nebo objednáním soukromé služby (placené).
    1. Přistavení kontejneru městskou částí (Zdarma)
    Městské části Brno pravidelně (zpravidla na jaře a na podzim) přistavují velkoobjemové kontejnery na objemný odpad, bioodpad nebo stavební suť.
    Kde najít harmonogram:
    Vždy na webových stránkách vaší konkrétní městské části (např. Brno-střed, Brno-Líšeň, Brno-Bohunice) v sekci "Životní prostředí" nebo "Odpady".
    Jak to funguje: Kontejner je přistaven na určené místo na omezenou dobu (např. 8:00–13:00) nebo do naplnění.
    Co tam patří: Starý nábytek, koberce, matrace, bioodpad (dle typu kontejneru).
    Co tam NEPATŘÍ: Elektrospotřebiče, nebezpečný odpad, barvy, pneumatiky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: ja mam u casteji pouzivaneho koreni v sacku bokem duplikaty, abych nemusela resit, kdyz zacnu varit, ze mi dosla, co ja vim, sladka paprika nebo majoranka. Bavime se teda o vecech, co se protoci treba co mesic dva, ne "koreni peti vuni", ktere tise proslo s jednou odebranou lzickou 😀
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LADY_MYSKA: Když se podíváš třeba na Shark Tank kde si lidi/výrobci shánějí investory, často tam padají prodejní a výrobní ceny.

Zhruba to vypadá tak, že výrobní cena je $10 za kus. Výrobce prodá stovky/tisíce výrobků za velkoobchodní cenu $20 za kus. Za to to od něj koupí maloobchodník, který to pak dá do obchodu za $30–$40 za kus pro lidi. Všechno, co zmiňuješ, je nepochybně pakárna a ta pakárna je prostě drahá a obchodníci si to nechají adekvátně zaplatit. U bazarového prodeje nečekám, že to bude o tolik jiné. Hlavně když tyhle místa jsou magnetem na lidi, kteří se z minima snaží vyždímat maximum. A já jim to asi nemám za zlé, možná to jejich situace vyžaduje.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    asi je ten den, kdy doplnim veci ze zasob do kuchyni, kdyz jdu hledat cocku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam