• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GRANTORINO: pantofle ti v kritickou chvíli může z nohy sklouznout - ať už jde o pantofli na žebříku, nebo o pantofli před pohovkou :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a mame tu novy tyden, takze pondelni pripominka vymeny rucniku a lozniho pradla:)

ja normalne treba moc neutiram prach, ale jak bydlim mezi polema, tak se tu porad desne prasi z pole od techniky a taky tu na vetrnych planich fuci tak, ze mam ten prach fakt i v ocich neustale i kdyz se nehnu z domu...

takze stul s pc otiram pravidelne, na leto dokonce prikryvam klavesnici hadyrkem.

Nekde pred mnoha lety jsem se zbavila vetsiny lapacu prachu.

Jako dite jsem mela celou policku snad metr dlouho a asi 15cm sirokou a bylo na ni vsechno uzitecne - tezitka, konici, ponici, sklene blbosti, darovane blbosti, proste uplne vse.
    ted to 1) nemam ani kde mit vystavene, kdyz muj detsky pokoj byl velky asi jako pulka meho stavajiciho zivotniho prostoru :D
    2) s tim jak se tu na hlavnim tahu a u poli porad prasi...

nechala jsem si malou sbirecku toho nejcennejsiho. pamatku na tatinka, maminku, prarodice z jedne i druhe strany a na moje dve dobre kamaradky. bydli to na noze monitoru, takze na to neustale koukam, kdyz chci a taky to pravidelne utiram, protoze na to dobre dosahnu.

Schvalne, mate techto malych lapacu prachu tak akorat, ze se o ne stihate dostatecne starat, nebo by jich pulka mohla klidne zmizet?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: asi jsem si pod navstevou predstavila spis dva, tri kamarady, ne kolaudacni vecirek :D to neni nic pro me, ja du za 10 minut spat :D
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Nevím, no... prý jsou lidé, kteří zbohatli na tom, že koupili ruinu a udělali z ní důstojné bydlení...

No tak když máš prostory, tak můžeš, třeba, uspořádat večírek,... kolaudační... na večírek ti lidi přijedou, rádi, zdaleka...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: budu prodavat ted pozemek (zahradku) a prodam ho i s tim vsim bordelem co tam je. ano, urcite to pujde tak o 100 000 dolu jen za to, ze novy majitel si naobjedna kontejner a partu a bude s tim mit starosti...

navsteve ke me muze prijit kdykoli, ale nikdo ke me chodit nechce, takze su v klidu (mozna je na vine to, ze nemame ani pohovku, ani zidle pro navstevy? netrapi me to :D on k nam na vesnicu stejne nikdo jezdit nechce, vzdy musim jet na navstevu do mesta ja, pac ja su na to dojizdeni zvykla, ze jo...)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Prý uklizené prostory mají větší cenu. ... Dovedu si představit, že cílem je mít pokoj uklizený tak, aby mohla přijít návštěva.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak doufam, ze zamereni na debordelizaci uz neni projev krize stredniho veku :D

doufam, ze jsme jen dosahli stadia, kdy jsme dospeli a chceme mit i snadno ukliditelno a nehromadit nadmerne :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Vzhledem k tomu, že některé z vás znám a vím, že jsme přibližně stejně staré, ráda bych vás pozvala do diskuse, která by vás tématem mohla oslovit: [Krize středního věku, perimenopauza a další radosti stárnutí Andropauzu tu probíráme taky :)]

Ráda bych trošku rozproudila debatu o tom, jak se o sebe v tomto období starat a vůbec se co nejlépe připravit na stáří.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TRISSIE: v čem je to jiné než ortopedické pohodlné pantofle s plnou špičkou od Schollu?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: U skla ja hodnotím tvar a nejraději mam hladké stěny a pokud je sklenice zvláštních tvarů a nebo od “kyselého” což často nejde umyt a porad voní po octu, tak ty letí pryč
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja kdyz narazim na neco, co mi fakt hooooodne moc vyhovuje, tak je nekdy i 2x malo :D

ale to jsou specificke veci.

ECLECTICA: to chce prave si nejak ujasnit, v cem kolik ceho pouzivas a nechat si +1/+2 rezervu, coz muzes dobre zjistit i tim odebiranim... napr. u lozniho pradla se podivat, kolik mas doma sad, ktery nejradsi tocis a ktery sou dlouho nevyuzity, nejakou sadu odebrat treba na 2-3 mesice a podivat se, jestli ti nejak zasadne chybi, dat do toho sklepa, satny, pudu, garaze a dat si treba termin, ze kdyz to do pul roku nebudes potrebovat vytahnout, tak pryc s tim. teda taky podle sezonnosti... a aplikovat to postupne na vsechny aspekty domacnosti.

nektery rady... jako nepouzili jste to cely rok? pryc s tim, jako fakt nevyhodim sneznice za 3k proto, ze loni jsem na nich nebyla, kdyz pujcovne fakt levnejsi neni, je to opruz s jezdenim do brna pro pujcku a vratku, kdyz navic do brna normalne jezdit nemusim a navic mi pujci horsi typ sneznic, nez vlastnim... takze tyhle poucky zasadne ignoruju, ale da se tim nejakym zpusobem inspirovat.

treba nuzky mam troje, v pokoji, v kuchyni a v koupelne, protoze na vsech mistech je pouzivam casto a prijde mi lepsi mit v kazde mistnosti nuzky, nez na jednom miste a porad pro ne "daleko" chodit a pak je "porad hledat" nekde zapomenute, takhle vim, ze ty v kuchyni jsou max na miste, na lince u stroje, ty z koupelny sou v koupelne a ty z pokoje vzdy na psi klecy a nebeham po celem byte, kde jsem je naposledy nechala. Tady mi vubec nefunguje poucka aby stejne bylo na stejnem miste u sebe, protoze to chci mit po ruce snadno a rychle.

ILLUZE: tak to mas o starost min, debordelizujes jiste o fous mene, nez my ostatni:)

Dneska letela stara hnusna ksiltovka, zapomenuty brambory, asi 4 roky proslej ledovej caj, co muz kazdej rok slibuje ze vypije, az na to nehodlam cekat, a muz vyvezl autem tasku skla a elektro odpad (stare ramky, cpu, kabely, baterie a klasicke radio) do sberneho boxu, mel cestu kolem. U nas na elektro neni... (teda doufam, ze to nebude v aute vozit dalsi mesic... :D)

rozhodla sem se, ze nebudu vracet vubec zadne sklenice od marmelad, co dostanu, mam akorat pozadavek od rodinne pritelkyne na vratku sklenicek od jogurtu, cimz je proste ani nebudu skladovat. kdyz si uvedomim, kolik skla ke me prichazi i kdyz nechci, tak myslim, ze i marmeladotvurcum ho prichazi porad pozehnane.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ILLUZE: taky si vsimam, ze kdyz neco nakupuji, radeji veci beru 2x
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Jo a k té kuchyni - to není o jídle, ale elektronických vychytávkách. Hodně vařím a peču, takže i u těch robotů jsem se zastavila až u čtyřky 😅
    Akorát, že já fakt tak 95 % věcí opravdu používám. Co ne, jde z domu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Že jsem založením vlastně minimalista, jsem zjistila teprve nedávno - vůbec mi to nedocházelo.
    Spíše jsem si připadala jako křeček, protože jsem zvyklá mít třeba drogerii min 3 ks (1+3=4) navíc. Až pak mi došlo, že to je tím, jak bývám pracovně vytížená a navíc musím permanentně fungovat flexibilně, potřebuji mít ve věcech alespoň doma systém a určité jistoty.
    Navíc nakupuji raději online a za jeden nákup dám klidně čtyřku, ale máme to na cca 2-3 měsíce.

Obecně mi ve věcech fungují dvojka a čtyřka - mít jednu věc do zásoby (a nelítat do obchodů a kupovat tam věci, které v plánu nebyly) - to je dvojka. A protože nerada utrácím zbytečně - čtyřka jsou zásobní věci a často jde o nákup v akci (ale nějak zvlášť to nesleduji, s tím vnitřně nastaveným systémem člověk už tak nějak ví, co kdy jak nakupovat) - mouka, těstoviny, konzervy, sady ručníků či ložního (dvoje pro děti, dvoje pro návštěvy - což opět dává tu čtyřku).
    Čtvero - protože máme dostatek úložných prostor - mám i u drogerie- tzn. prací či čistící potřeby, zubní pasty či šampóny atd. - jinak jsem dříve jela v té dvojce.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ILLUZE: Ne každému vyhovuje přísný minimalismus, každý člověk, rodina i prostor potřebují něco jiného. Přesto by se mi hodil nějaký rádce, který ukazuje, jak nad těmihle věcmi přemýšlet (určitě je, jen jsem ho ještě neobjevila).

Já jsem doma pokročila s drogerií, myslím, že přístup, který jsem zvolila, je dost podobný tomu, co radí Marie Kondo. Shromáždila jsem veškerou drogerii a kosmetiku. Bez milosti vyhodila všechno, co bylo prošlé. Vyřadila jsem pár věcí (jakýsi pánský parfém a vodu po holení, které partner nepoužívá), s tím, že je odnesu třeba do nějakého centra pro lidi bez domova. Zvlášť jsem si dala věci, ze kterých nejsem nadšená (hlavně přípravky na vlasy), ale můžu je ještě dopotřebovat. Do malého košíku jsem odebrala všechno, co s jistotou používám alespoň jednou týdně.
    Co se týká zbytku, jsou cca 20 % rezervy (pasty na zuby apod.), cca 80 % pak věci k dopotřebování, z nich cca polovinu tvoří přípravky, které vlastně vůbec nepotřebujeme.

Určitě teď půjdu cestou kvality nad kvantitu. Raději si například koupím dražší šampon, u kterého vím, že s mými vlasy dělá zázraky, než abych pořád testovala něco nového. Obecně, pokud jsem s nějakým spotřebním produktem třeba na 90 % spokojená, myslím, že hledat něco lepšího je ztráta času a peněz.

Podobně jsem začala přemýšlet i nad šatníkem. Musím denně nosit kompresní punčochy, což mě donutilo překopat celý šatník. Na zimu a přechodní období jsem zvolila kratší šaty, na léto naopak dlouhé a vzdušné, aby z toho ty punčocháče nekoukaly tak nápadně. Oblíbila jsem si zejména tři střihy (baby doll, dlouhé košilové a dlouhé volnější, ale projmuté, všechno s tříčtvrtečním nebo dlouhým rukávem, všechno z přírodních materiálů). Hodit na sebe prádlo, punčocháče a šaty dle sezóny, a mít tím základní outfit vyřešený, je pro mě neskutečná úleva. Navíc to i usnadní nakupování, protože si můžu navolit užsí výběr, a nemusím tak dlouho studovat, co je k mání.

Budovat si ve věcech nějaký systém je pro mě vzhledem k velmi silnému ADHD obtížné. Medikace pomáhá, ale samospásná není, hodně toho, co je pro jiné automatické, si člověk musí odpracovat. Z každého takového pokroku mám opravdu radost. Myslím, že se asi všichni shodneme na tom, že co do informací a požadavků, které se na člověka valí, je tahle doba hodně náročná. O to víc je potřeba umět se zbavit zbytečné zátěže.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: No tak je to skoro 500 stránek... a nacházím tam spostu zajímavého... především to celé chápu jako práci s energiemi ale je to opravdu obsáhlý materiál a je brzo souditi.
    Např.:
    Kapitola 12 Teď vaříte: Feng Shui pro vaši kuchyň
    V TÉTO KAPITOLE
    Identifikace jemné energie jídla
    Věnování pozornosti uspořádání kuchyně a umístění sporáku
    Kontrola sporáku – generátoru energie v domácnosti
    Odstranění kuchyňských problémů
    .. atp.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nevim, ja delam posledni rok na HO a to ze se neobuju do bot na ven fakt nevnimam nijak negativne, navic kdyz potrebuju do skrini lezu tam pres postel a porad snerovat neco...

snad bude brzo lip, tak hlavne nedebordelizuj nic ve vyskach:)
    FIFI
    FIFI --- ---
    ILLUZE:
    Pondelni klid Ti zavidim! Bohuzel tohle - ten klid se zahradou - u nas v pondeli vubec nejde.

V utery rano vyvazeji biologicky odpad a v nedeli je vyhlaska, ze se nesmi sekat (kvuli hluku).
    Takze nejlepe je sekat v pondeli, nacpat travu do popelnice a v utery rano to odvezou.
    Jenze pondeli je pracovne hekticke - pravidelne porady, navic na pondeli casto pripadne nejaky lekar (nekteri ordinuji jen v pondeli).

Pondeli se mi tedy nedari vubec kloubit:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam