• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ILLUZE: taky si vsimam, ze kdyz neco nakupuji, radeji veci beru 2x
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Jo a k té kuchyni - to není o jídle, ale elektronických vychytávkách. Hodně vařím a peču, takže i u těch robotů jsem se zastavila až u čtyřky 😅
    Akorát, že já fakt tak 95 % věcí opravdu používám. Co ne, jde z domu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Že jsem založením vlastně minimalista, jsem zjistila teprve nedávno - vůbec mi to nedocházelo.
    Spíše jsem si připadala jako křeček, protože jsem zvyklá mít třeba drogerii min 3 ks (1+3=4) navíc. Až pak mi došlo, že to je tím, jak bývám pracovně vytížená a navíc musím permanentně fungovat flexibilně, potřebuji mít ve věcech alespoň doma systém a určité jistoty.
    Navíc nakupuji raději online a za jeden nákup dám klidně čtyřku, ale máme to na cca 2-3 měsíce.

Obecně mi ve věcech fungují dvojka a čtyřka - mít jednu věc do zásoby (a nelítat do obchodů a kupovat tam věci, které v plánu nebyly) - to je dvojka. A protože nerada utrácím zbytečně - čtyřka jsou zásobní věci a často jde o nákup v akci (ale nějak zvlášť to nesleduji, s tím vnitřně nastaveným systémem člověk už tak nějak ví, co kdy jak nakupovat) - mouka, těstoviny, konzervy, sady ručníků či ložního (dvoje pro děti, dvoje pro návštěvy - což opět dává tu čtyřku).
    Čtvero - protože máme dostatek úložných prostor - mám i u drogerie- tzn. prací či čistící potřeby, zubní pasty či šampóny atd. - jinak jsem dříve jela v té dvojce.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ILLUZE: Ne každému vyhovuje přísný minimalismus, každý člověk, rodina i prostor potřebují něco jiného. Přesto by se mi hodil nějaký rádce, který ukazuje, jak nad těmihle věcmi přemýšlet (určitě je, jen jsem ho ještě neobjevila).

Já jsem doma pokročila s drogerií, myslím, že přístup, který jsem zvolila, je dost podobný tomu, co radí Marie Kondo. Shromáždila jsem veškerou drogerii a kosmetiku. Bez milosti vyhodila všechno, co bylo prošlé. Vyřadila jsem pár věcí (jakýsi pánský parfém a vodu po holení, které partner nepoužívá), s tím, že je odnesu třeba do nějakého centra pro lidi bez domova. Zvlášť jsem si dala věci, ze kterých nejsem nadšená (hlavně přípravky na vlasy), ale můžu je ještě dopotřebovat. Do malého košíku jsem odebrala všechno, co s jistotou používám alespoň jednou týdně.
    Co se týká zbytku, jsou cca 20 % rezervy (pasty na zuby apod.), cca 80 % pak věci k dopotřebování, z nich cca polovinu tvoří přípravky, které vlastně vůbec nepotřebujeme.

Určitě teď půjdu cestou kvality nad kvantitu. Raději si například koupím dražší šampon, u kterého vím, že s mými vlasy dělá zázraky, než abych pořád testovala něco nového. Obecně, pokud jsem s nějakým spotřebním produktem třeba na 90 % spokojená, myslím, že hledat něco lepšího je ztráta času a peněz.

Podobně jsem začala přemýšlet i nad šatníkem. Musím denně nosit kompresní punčochy, což mě donutilo překopat celý šatník. Na zimu a přechodní období jsem zvolila kratší šaty, na léto naopak dlouhé a vzdušné, aby z toho ty punčocháče nekoukaly tak nápadně. Oblíbila jsem si zejména tři střihy (baby doll, dlouhé košilové a dlouhé volnější, ale projmuté, všechno s tříčtvrtečním nebo dlouhým rukávem, všechno z přírodních materiálů). Hodit na sebe prádlo, punčocháče a šaty dle sezóny, a mít tím základní outfit vyřešený, je pro mě neskutečná úleva. Navíc to i usnadní nakupování, protože si můžu navolit užsí výběr, a nemusím tak dlouho studovat, co je k mání.

Budovat si ve věcech nějaký systém je pro mě vzhledem k velmi silnému ADHD obtížné. Medikace pomáhá, ale samospásná není, hodně toho, co je pro jiné automatické, si člověk musí odpracovat. Z každého takového pokroku mám opravdu radost. Myslím, že se asi všichni shodneme na tom, že co do informací a požadavků, které se na člověka valí, je tahle doba hodně náročná. O to víc je potřeba umět se zbavit zbytečné zátěže.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: No tak je to skoro 500 stránek... a nacházím tam spostu zajímavého... především to celé chápu jako práci s energiemi ale je to opravdu obsáhlý materiál a je brzo souditi.
    Např.:
    Kapitola 12 Teď vaříte: Feng Shui pro vaši kuchyň
    V TÉTO KAPITOLE
    Identifikace jemné energie jídla
    Věnování pozornosti uspořádání kuchyně a umístění sporáku
    Kontrola sporáku – generátoru energie v domácnosti
    Odstranění kuchyňských problémů
    .. atp.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: nevim, ja delam posledni rok na HO a to ze se neobuju do bot na ven fakt nevnimam nijak negativne, navic kdyz potrebuju do skrini lezu tam pres postel a porad snerovat neco...

snad bude brzo lip, tak hlavne nedebordelizuj nic ve vyskach:)
    FIFI
    FIFI --- ---
    ILLUZE:
    Pondelni klid Ti zavidim! Bohuzel tohle - ten klid se zahradou - u nas v pondeli vubec nejde.

V utery rano vyvazeji biologicky odpad a v nedeli je vyhlaska, ze se nesmi sekat (kvuli hluku).
    Takze nejlepe je sekat v pondeli, nacpat travu do popelnice a v utery rano to odvezou.
    Jenze pondeli je pracovne hekticke - pravidelne porady, navic na pondeli casto pripadne nejaky lekar (nekteri ordinuji jen v pondeli).

Pondeli se mi tedy nedari vubec kloubit:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: jako nosit na uklid moje altry na vandry za 4k nechci a kdy jindy nez doma si nenechavat utiskovat malicek botama...

na zebrik se samo obuju ale doma zadnej nemam a jinak proste mam rada sve pantofle.

nicmene i tak nemam potiz v nich cely den chodit, uklizet atd. plne boty doma nosit fakt odmitam, ale snad je to jedina problematicka rada, dal sem to zatim nestihla se podivat:D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: ale to jsou takové ty rady pro HO a podobné ne?

Dnes jsem pořádně nezvládala ani práci a to ještě odešla driv… už jsem zalezla zase v pelechu a snad i usnu. Dnes byla náročná noc, pak nejake divne dusno a horko. Desne se mi mota hlava
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: kdyz se neobujes neda ti to pocit energie, kterou potrebujes na to celit novemu dni, ukolum, uklidu.
    pokud doma bezne boty nenosime i tak si je mame obouvat nejake ciste nebo stare vyprane.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ELIZHANNAH: Tak to bych nedala 😅
    Pondělky jsem s postupujícím věkem čím dál větší záhul psychicky a hlavně fyzicky. Takže naopak si je snažím dělat co nejvolnější - o víkendu navařím a napeču dopředu, v pondělí bývá nejvíc uklizeno.
    A naopak “rekultivuji” sebe - věčer nahodím masku, nehty atd., dám po večeři bylinkový čaj atd. Prostě se vyklidnit a nadechnout…
    Vlastně většinou ani tu zahradu v pondělí nedávám. Max na ní sedět a vychutnat si klid :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KOPRETKA: Hmm, ani ty doma nenosim, je to marne
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: je to bezpecnejsi (schody, zebrik, bordel na podlaze...) a dava to mozku signal "ted je cas se hybat, ne sedet na pohovce".
    Dogma to neni, ale pohodlne indoorove tenisky mam a zvlast kdyz vim, ze budu na nohou cely den, tak si je obuju, kolena i zada mi podekujou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Nebudeme.
    Ale osobně jsem tohle přestala řešit po zjištění, že postačí menší odchylka (nemoc, návštěva) od běžného provozu a pak ty věci výrazně chybí.
    Tak jsem si jen vysledovala, kolik a které věci potřebujeme pro tyto případy - to byla stopka. Teď už to jen (třeba ložní nebo sady ručníků) rotuji - nové za vyhozené / darované / přešité na něco jiného.
    Pravidlo jedno za jedno muž nastavil u nás také v kuchyni 😅 Kéž by se tím řídil i na PC hračky nebo nářadí.
    Ponožky vůbec neřeším - holky jich mají velkou spotřebu- sportovní boty je umí zničit rychle.

Držím se zásady, že těch věcí potřebuji tolik, nakolik se v daném prostoru cítím dobře a nezahlcená.
    Jde o mé potřeby a nastavení, nefunguji podle tabulek.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: abys neměla špinavý ponožky přeci.. když teprve s úklidem začínáš... (⁠◠⁠‿⁠◕⁠)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: proc?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    otevrela jsem knizku s flalady... prvni rada zni se obout i doma do bot. tak to delat fakt nehodlam, doufam, ze zbytek knizky bude mit mene uhozene napady:D
    VIDA
    VIDA --- ---
    LUCIASHECK: Pokud teta Anička neni stará slepice
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam