• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ELIZHANNAH: moc hezky shrnuti, jo ta hrana mezi nakupuj /nemej je tezka, pro kazdeho jinde a tlaky spolevnosti jsou k extremum na obou stranach.

ale cil vlastne neni si vycitat ze neceho mam moc, pokud to nejsu schopna pustit, ale spis snazit se nemit doma vylozene zbytecnosti, bordel, proste nejak drzet domacnost k ziti, ne prazdnou, a pripadne zkusit pracovat na vecech ktery si uvedonuju ze takto ne, ale zatim to nejde.

ILLUZE: presne jak pises, nejde o veci ale o vnitrni nejistoty, prazdnotu, pocit ze neco chybi... nekdy je to ale tezka prace kteoru clovek sam nerozklicuje

ACIDQA: a co ti, kterym bys to davala? oceni vubec tvoji snahu?

ja darky balim napul + tasticky na debilne balitelny veci, ale ja se snazim to primarne recyklovat do mrte a k tomu mam ten reuse papir, vzdycky se u me kus najde:D

QUANTI: tak s detma je to uplne jiny my sme jen 2 a navic su furt pryc:D

QUANTI: ale i tu miru ma kazdej jinou, a nekdy se musi vyresit pozadi psychicky, ktery na to muze mit vliv... treba kdyz se clovek smiri s rozchodem a casem uzna ze to nebylo idealni nebo si nekdo i s druhym manzelem.schovava hromadu darku z prvniho vztahu protoze doted lituje ze to nevyslo a neni schopnej tu minulost pustit....

a vyhodit neci vec je samozrejme nesmysl, jako vyhodim muzi 3 roky za skrini zapadenwj roztrhnutej sandal plnej bobku a pavucin, ale na triko co uz 3 roky nenosi pac pribrql ale je vyprane ve skrini na to bych nesahla max se pri probirce zeptam,zda muze pryc... a pocitam i s tim ze ne
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ACIDQA: a to já zase taštičky skladuju a dárky balím a ještě dám do taštičky :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ACIDQA: Já to jako chápu a měla jsem tenhle mindset asi před dvaceti lety. Už jsem ho opustila a papír nechala jen na Vánoce :))
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: mam s tema tastickama potiz, neuznavam je. Darek v tasticce v me hlave = neumim balit darek/nestojis mi za to, abych ti zabalil/a darek.
    Takze ty ja neskladuji a vynasim v nich rovnou po obdrzeni odpadky.

Horsi to je s rolema papiru (pro kazdyho cloveka/darek se hodi jinej), maslema a dalsima dekoracema k baleni. :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELIZHANNAH: No jasně, pár sentimentálních předmětů má každý, jde o tu míru...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    QUANTI: Podle mě by člověk pár takových sentimentálních předmětů mít měl, pokud je typ, kterému na tom záleží. Jen je potřeba si stanovit nějakou rozumnou hranici.

Já mám taky svoje sentimentální předměty, např. krabici různých předmětů z různých dob, ale u mě jsou to třeba pár fotek, pohlednic, lístků z autobusu a vlaku a vstupenek ještě kdysi z dob střední školy, naštěstí jsou to malé placaté předměty, tak to se vejde... no anebo pár miminčích oblečků po dětech... to je čistě takové připomenutí, jak malí a křehcí byli.

QUANTI: Jo, za války apod. bylo shromažďovat to málo, co člověk měl, užitečná adaptační strategie, protože jinak by neměl fakt nic. Nebo když prožili měnovou reformu, to je něčemu naučilo, nemohlo nenaučit.

Podle mě jsme teď mezi dvěma protichůdnými tlaky: 1) konzumuj, kupuj, shromažďuj, využívej slevy, 2) minimalizuj, měj doma dokonale uklizeno, nic přebytečného, žádný nepořádek, vše estetické... Ale jak z toho, že :)

KRISKA: tohle je taky zajímavý "moje veci me nikdy neopusti, nezradi, nehodi se jim fungovat jen kdyz je to pro ne vyhodne"... takže vlastně něco mít svůj pevnej bod, co me nenechá ve štychu. No a jasně, pokud někdo pro svoji práci nebo koníčky potřebuje řadu materiálu, tak to taky jen tak nevyhodí. Spořivost/ekologičnost, jj...

DEADSLUT: jo, tyjo, obklopení předměty, to je přesný. Taková ochranná hráz mezi člověkem a světem, plus vědomí, že kdyby něco, tak ještě mám tohle a tohle.

ILLUZE: já mám spoustu oblečení, ale ve skutečnosti nemám moc na sebe, protože mám oblečení, do kterýho doufám zhubnu (ale spíš se to nestane). Moji prarodiče zažili dvě války, tu první jako děti, tu druhou ve středním věku, moje máma se narodila po druhé světové válce, to se odrazilo. Nic se nevyhazovalo. Oblečení se dědilo a putovalo po rodině. Marmelády a různé další trvanlivé potraviny schované pod schody, to taky znám. (Ostatně, v širší rodině koluje historka, jak někoho za války nebo čerstvě po válce zachránil hrnec naškvařeného sádla taky schovaný někde pod schody). U mě je zajímavá taky jedna věc, že svoje věci bych asi vyhodila spíš než věci někoho jiného z domácnosti, i když ten člověk už si na ty svý věci vůbec nemyslí a dávno ani neví, že je má, ale pořád je ve mně nějaká stopka, že to není moje a musí si to vyhodit ten, koho to je.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILLUZE: to muselo byt slozite. ja vim, ze moji rodice delali co mohli, i kdyz jsme taky casto nemeli moc co jist nebo co oblect ale moje silna vzpominka je ze skautu kdy jsem na vypravu mela boty se zralokem a vedouci me rekla ze sem si mela vzit jine boty a ja se stydela rict, ze jine nemam... a pak se mi cely vikend ostatni deti posmivali ze se neumim obout a ja pritom vedela, ze rodice by nam radi doprali nove kdyby mohli... a to v tech 90 jeste asi nebyli takove rozdily jako dnes, kdy me prijde ze se vyrazne vuc rozeviraji ty nuzky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: my si hodne s kamarady davame tasticky, takze si je "vymenujem"kazde vanoce a vzdy je schovam. casto schovavam i papir, pokud je nejaky vetsi. ted jsem vyjimecne koupila neteri, protoze jsem tak velky zbytek nemela .

jinak jsem na vinted narazila na bozi kalhotky (bohuzel z temu se ukazalo) ale po letech padnouci strih, jenze na kalhotkach L, v recenzich info ze pani objednala M a doslo ji L, tak jswm radsi objednala M i L (balik po 5ks) a pak ze podle toho co prijde si dokoupim jeste dve baleni... no takze prislo L a XL, XL vcera expedovano kamaradce, a od zname se mi vratilo triko funkcni klimatex s dlouhym, je o hlavu a 5kg mensi nez ja a i tak ji to XL skrtilo v podpazi jako me, to dnes donesu sestre pro netere.

ja mam tilek urcite doma tak 20, ale denne mam ciste a ne vzdy peru pravidelne kazdy tyden, nekdy vyjde pracka i za 14 dni, tak abych mohla mit do prace ciste. nechapu jak nekomu staci treba 5 tricek, to fakt musi prat pak obden...

ale ja peru jeste muze, muze monterky, lozni, psi, rucniky a ne pravidelne kazdy tyden mi pracka na moje vyjde... (taky mame jen 40 na 5kg pradla, takze i lozni musim prat na 2x minimalne).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HAR4NT: marmelády nebo uniformy? :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ILLUZE: a zbyly jeste nejaky?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ELIZHANNAH: Naše babi byla válečné dítě. Já ty geny podědila, plus si mne dovychovala, jak jsem před nástupem do školy pendlovala mezi podobně založenými prarodiči (mamka pro změnu permanentně vše vyhazuje a znovu kupuje). U mne se to navíc zintenzivnilo, když umřel taťka, mamka se dala dohromady s alkoholikem a já jela těžce kolem nuly, regulérně jsem přežívala na chlebu s marmeládou od babičky. Nezapomenu, jak mne kdysi sejmulo, že mi oblíbený jogurt zdražili o 20 haléřů.
    Já nehromadím - prostě mám věci do zásoby - potraviny a drogerii. Mám v tom nastavený systém.
    Ale padesát triček u mne nenajdeš (ok, mám vícero bot), stejně tak ne deset kabátů apod., ty věci mají své místo a průběžně je redukuji podle opotřebovanosti.
    Shodou okolností jsem o víkendu řešila skříně, respektive ramínka - nakoupila jsem dřevěná a vyrotovala je za ty bazmeky z obchoďáků. U toho mi docvaklo, že tak nějak nemám moc oblečení (přitom jsem měla pocit, že jsem se od loňska v jeho nakupování docela rozjela - tak vlastně nevím, co jsem do té doby vlastně nosila, nebo jestli jsem to v mezičase tak protřídila, těžko říct...).

V domě babi byly noviny 30 let a více staré, soupravu uniforem dědy si pak převzalo muzeum - to byla přehlídka dobrých 50 let; s babiččiným oblečením to bylo podobné, stáří marmelád raději odhadovat nebudu.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KOPRETKA: ja mam jednu kreativni skrin… resp. je to obri regal, ktery konci az u stropu a stejne nestaci a v loznici na skrini mam jeste dve obri ikea krabice.

Tvorim hodne a furt neco, ale taky tam jsou ruzny nesmysly, ktery nikdy nepouziju… musim se na to vrhnout zase.

Letos jsem si dala predsevzeti, ze nebudu nic kupovat na baleni a zdobeni darku. No, jsem na to zvedava… :))
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KOPRETKA: a teda těch krabic mám hafo, ja strašně ráda něco dělám a ten obor zájmu mám fakt velký..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOPRETKA: ja su s fotkama hrozna, mam asi 300gb fotek a neumim to vubec redukovat.

z dovolene co mela 6 dni a 145km sem jich privezla asi 1500, a po probrani zbyva porad 500...
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Právě jsem vyklidila částečně kumbal. Ještě mi chybí přebrat krabice s nářadím (děti tam pravidelně uklízí cokoliv je v kumbale) a jedna políčka.. do toho jsem vyhodila nějaký věci, něco mám připravený na dám na popelnici a třeba takový starý batoh jsem rozebrala a části uklidila do krabice ,šiti,,..
    Musím říci že jedu na krabice. Můj velký úklid spočívá v tom, že to do těch krabic dávám, takže pak nemám problém cokoliv najít..mno ale je potřeba, tak jednou za rok, dva tu krabici přebrat a vyhodit nefunkční (lepidla, atd) a když je tam něčeho hodně stejného tak to jde taky.. prostě aby jednou za čas i ta krabice na odložení byla uklizena.. prostě jedna krabice.. hrozí že bude vic než jedna krabice - je potřeba to přebrat a vyhodit..

A s fotkama jsem došla do roku 2022 pak na mně začal mluvit syn a po zbytek dne jsem se k notasi nedostala.. ale jsem tři dny bez dětí a práce, takže jedu velký úklid.. našla jsem tu hromadu loňských sušených hub, rozhodně to nestihnu vše uvařit. nechce někdo.
    TMA
    TMA --- ---
    ELIZHANNAH: Většinou si hromaděním lidé kompenzují pocit, že je nikdo nemá rád. Hromadí věci, protože věci je z podstaty své neživosti nemohou zradit. Ale znát příčinu nepomůže, pomohlo by ji odstranit. Plus všechno, co říkali KRISKA, QUANTI (QUANTI) a DEADSLUT.
    TMA
    TMA --- ---
    KRISKA: Ve skutečnosti úklid jsou tři různé druhy činností.

První, která je náročná hlavně fyzicky, je úklid ve významu čištění. Mentálně je nejsnazší, protože výsledkem je čistota, kterou chceme, ale neruší zavedené pořádky.

Druhá, prostředně náročná, je umisťování věcí na jejich náležité místo. Náročnost této spočívá hlavně v tom, že máme tendenci sami sebe kárat za to, že jsme to neudělali už dávno a pak také v tom, že výsledkem je "jen" fakt, že vše je "normální", což není velký úspěch, jen návrat do základního stavu.

Třetí, mentálně nejnáročnější, je vynalézání nových míst pro věci, ať už nově nabyté nebo už předtím vlastněné. Je to tvůrčí činnost, ruší staré pořádky, vyvolává do budoucnosti riziko, že věci budeme hledat v původní nikoli nové lokalitě.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEADSLUT: prostě když to nejde s ponožkama, tak je lepší jít na kořenky a obráceně! :-)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    TRISSIE: jojo, a zjistit jaká jsem vlastně osoba, respektive že někdy A a někdy B... Ugh :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEADSLUT: jo, to je jedna z velmi dobrých rad - nejdřív protřídit to, co je "jednoduchý", bez emočních vazeb. akorát že samozřejmě ty emoční vazby má každej jinde - zatímco osoba A s klidem děravé ponožky vyhodí, osoba B si vzpomene, že je měla na tom výstupu na Sněžku, co byl poslední, kam s ní šel její mrtvej kamarád - a stejná osoba A nedokáže vyhodit dva roky prošlý koření pěti vůní, protože přeci chce udělat ten jeden recept, na který ho bude potřebovat, a kvůli němuž ho před čtyřma lety kupovalo, zatímco osoba B se koukne a mrskne s ním do koše :-)
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ELIZHANNAH: krom rodinnejch věcí (nebyly peníze, babička s dědou o dost věcí přišli historicky - znárodňování a vysídlování a podobně, a já s primární prací v kultuře taky fakt nemam na rozhazování, čili faktor "co kdyby se to hodilo" a snaha "šetřit" jsou u mě silný) u sebe pozoruju, že schopnost vyhazovat / tendence hromadit věci mi hodně souvisí s psychikou. Hodně třeba s pocitem kontroly - teď se snažim kariérně dělat krok uplně jinam, a jak mam pocit, že vůbec nevim, co bude, tak schopnost cokoli vyhodit klesá takřka na nulu.

I třeba pocit naplněnosti života - během depresí, kdy mi všechno přišlo prázdný a muj život nesmyslnej, jsem musela kvůli výměně bojleru uplně vyklidit a vyprázdnit koupelnu. A zkusila jsem ji pak chvíli nechat víc prázdnou, a dělalo mi to strašně blbě, způsobovalo mi to fakt napětí, dokud jsem tam nevrátila to množství sprchovejch gelů, který ráda střídám, a podobně. Ten minimalismus mi nějak zesiloval tu prázdnotu vevnitř, a obklopení předměty mě uklidňovalo.

A byl to proces, naučit se s tim zacházet, a dokázat zvolit k vyhazování nebo k úklidu to, co zrovna neni emočně moc nabitý, a když nejde vyhazovat, tak se za to nebičovat, jít uklidit něco snadnýho a zbytek třeba šoupnout do krabice "s timhle si zrovna nevim rady a nevadí to", a počkat... a zároveň využít ty chvíle, kdy to jde a cejtim se dobře, a když jsem rozjetá dělat exekutivní rozhodnutí bez většího přemejšlení, tak se vrhnout třeba na třídění skříně, která pro mě je těžká.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    QUANTI: taky se casto rika, ze pri vetsi akci s vyhazovanim to prave nemas brat do ruky.

je zajimavy jak takova vec zda to drzis anebo ti jen nekdo rekne "tady sou ty bovimy z maturitniho dne" je tak vyraznej rozdil ve schopnosti to vyhodnotit
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KRISKA: Jo, to jsem zapomněla, to je částečně k 1 a částečně k 2, to "mohlo by se hodit". A taky absurdní přiřazování hodnoty typu "jé, tohle je lístek na vlak z prvního školního výletu a tady jsou noviny ze dne, kdy jsem maturovala" - k ničemu to nevyužiješ, nikdy jindy si na to nevzpomeneš, ale když to vezmeš do ruky, spustíš emocionální reakci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam