• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: Kdybych žil s někým, taky asi chodím "líp oblečenej" i doma. Abych se partnerce neošklivil nebo jak to říct, pač by se mi asi taky moc nezamlouvalo, kdyby chodila jak hastroš.

Ale stěžovat si může tak fíkus a ten nic neříká... tak co :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    no, každému, co jeho jest, ale já teda i doma - a to i do postele - radši chodím ve věcech, které jsou hezké, čisté a neroztrhané.
    ani u nás doma a v celé širé rodině se nosilo oblečení padnoucí - setkání s vyžvejkanejma "domácíma svrškama" jsem zažila až v rodině expartnera a naprosto jsem nechápala, jak může vysokoškolsky vzdělaný muž doma chodit v něčem tak ekl, že můj děda by si to nevzal ani na kydání králíkům.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: To používám na spaní "dokud to jde" a na hadry pak taky.
    Slipy maj výhodu v ideální velikosti do ruky.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    GRANTORINO:
    Když už jsme u historek...

Včera u kasy baba kolem padesáti, kredenciózní, jisté etnikum.
    Bílé tričko, nevím, jestli postarší nebo bylo tak divně průhledný odjakživa - a pod tím kytičkovanou podprdu.
    No pohled... ech. By mě zajímalo, jestli to věděla a bylo jí u řiti, jak v tom vypadá, nebo nevěděla. Že by to byl záměr... pochybuju, ale možný je všechno.
    Ale pohled teda ech fuj.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    AXTHEB: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru.

Do recyklačního ano.

Ale vzpomínám si před asi dvaceti lety, když jsem v práci dostal nový montérky a starý byly na výhoz.
    Účtárna při výdeji nových prohlásila "ty staré vyperte, přineste zpátky a pak je vyhodíme".
    Tak jsem se optal, proč je mám prát, voda, energie, když pak stejně půjdou do konťáku - a tenkrát ještě směsného, textil se netřídil.
    Tak účetní asi naznala, že mám pravdu, neboť prohlásila "tak je běžte vyhodit, já je do ruky brát nebudu" aj vybavené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: jsem tým tvůj otec.

na hadry jsme vždycky používali maximálně staré tričko.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: Buď to, nebo:

Jsem si vzpomněl (a praktikovalo se to i u vás doma?) na osmdesátky.
    Nádobí se mylo čím? Starým spodním prádlem či různejma odstřižkama. Pochybuju, že tenkrát existovaly speciál houbičky na nádobí a pokud, nepamatuju se, že by to někdo používal.

A osobně tohle praktikuju doteďka.

Když už je něco nenositelné (většinou vyžvejkaná guma, takže to nedrží), naposledy vyprat (před vypráním rozstřihnout v rozkroku jako poznávací znamení proti opětovnému uklizení), pak používat jako hadr na nádobí a po nějaké době, kdy už je to hnus humus kekel, vyhodit.

Otec tenkrát prohlásil něco o hygieně a jak můžu a proč, když houbičky na nádobí stojej dvacku.
    Ano, stojej, ale... tohle mám hadr zadarmo. A hygiena? Když se to vypere, je to hadr jako každej jinej, takže tohle jeho "jak můžeš" je pouze o pocitu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ILTU: nasbirej m3 a zavolej jim ;) textilni vyroba pro ne ma vyhodu, ze odpad vytvari pravidelne a tedy na tom muzou stavet planovani.
    ILTU
    ILTU --- ---
    SEJDA: Z textilní výroby, tam píšou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Hezké, ale ne úplně užitečné v okamžiku, kdy potřebuji, aby jeden konkrétní kus textilu opustil domácnost, okamžitě, nebo se to nestane:)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Moje babička chodila do kostela a každej kus textilu použila jako hadřík. Vyprala to, vyzehlila a měla to vyskládaný do komínku ve skříňce.
    Nejsem jako moje babička, přišlo mi to ujetý, protože u nás se staré oblečení používalo na hadry a pak házelo do koše.
    Tak to taky dělám...

Nicméně mám jednu čerstvou historku, za kterou bych si utrhla hlavu... Protože nestíhala jsem a tak si takhle vzala jedno starší černý tílko v červenci na vystoupení. Nezkontrolovala pořádně a šla v tom vystupovat. Mělo být pod bílou košili jenom... No průser. Bylo to průhledné jak prase, jak to bylo starší, sice žádný dírky to jako ne, ale vidět byla růžová podprsenka a vůbec fakt hodně velký špatný .. když jsem to pak viděla na videu, tak to okamžitě letělo do koše a dokoupila jsem si nový oblečení.
    Jako na tohle už musím dávat pozor...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    problem s tilkem vyresen...
    prisel pes, venku prsi, celej mokrej, snaha ho vzit rucnikem neuspesna (mame ho uz skoro rok ale porad jak vidi cloveka spis zdrha...) a tak pracuju, pracuju, pes prijde az ke me ke stolu... porad mokry zadicka... u stolu kos... na kosi tilko...

no tak sem ho utrela do toho tilka:D ted ho asi muzu s klidem vyuzit na hadry a vyhodit :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEJDA: jo, ale na půlce kontejnerů na textil máš napsáno "pouze přímo nositelné oblečení".
    Ne každej bydlí ve velkém městě, kde si může vybrat z x různých kontejnerů v dochozí vzdálenosti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: prumyslove vyuzitelny texti se vykupuje
    Green Way Recycling
    http://www.greenwayrecycling.cz/o-nas/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Ne, fakt ne.

SEJDA: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru. A najít si na to kontejner, do kterého se mají házet i věci, co už se nedají nosit. Ale to přesně nefunguje, je tam příliš mnoho míst, kdy se to může vrátit zpět do oběhu.
    A odpadního textilu je na světě imho nadbytek, není to cenná surovina.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEJDA: to mi přijde jako dost blbá rada, vzhledem k tomu, že to může kontaminovat něco použitelného, plus se ty věci třídí ručně, takže nějaký nebohý pracovník (co dost často třeba ani neumí česky) bude vystavený něčemu takovému...

jako je potřeba myslet i na ty, co se tím odpadem pak musí probírat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: ale asi to delas spravne "NE (nepatří do kontejneru): Textil mokrý, plesnivý, silně znečištěný od barev, chemikálií či olejů. Takové kousky patří výhradně do směsného odpadu, protože by znehodnotily celý kontejner. Do těchto kontejnerů nepatří ani matrace, koberce nebo kočárky."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: na sacek zasvineheo pradla muzes napsat "urcie ne pro sekundarni trh, vyuzitelne az po prumyslovem zpracovanim a rozdrceni" a vsichni budou vedet, ze obsah je jenom pro otrle.
    Myslim, ze by se mohlo vzit oznacovani pytlu v boxech na textu: "charita" = da se nosit temer hned, "recklo" = rozdrtit, vyprat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    To jsem vyřešil, když narazím na oblečení takhle na konci cesty, tak ho rovnou odbesu do popelnice.
    Určitě by se dal najít ekologičtější způsob, ale zatím každý pokus o akékoliv jiné řešení znamenal, že se daná věc vrátila do oběhu. Do popelnice můžu hodit jak zasviněné, tak čerstvé vyprané mokré věci.
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    KRISKA: takhle mám jedno tričko, z kterýho už mi skoro dírou čouhá prso, vždycky si řeknu, že teď si ho teda vezmu naposled a pak špinavý vyhodím... a pak ho automaticky hodím do pračky. Už asi půl roku

Pokud jsem o uklízení složenýho prádla do skříně, tak tam si mi vždycky v koši vyspí kočka a můžu prát znova (problém vyřešen)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: mam problem ze kdyz tento postup delam s fuskama a kalhotkama, tak mi vzdy za 3 mesice dojde co delaji vyprane ve skrini, kdyz sem je uz 3x mela v planu misto do pradla hodit do popelnice:D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam