• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    ILTU
    ILTU --- ---
    IDLE: Ne, to jistě ne. Ale jak jsem jinak bordelář, nesnáším mokrý hadry 😜
    IDLE
    IDLE --- ---
    ILTU: Jsi zjevně disciplinovanější než já.
    ILTU
    ILTU --- ---
    IDLE: Já ty hadry peru po každém použití.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    CROSS: mikrovlnku nemám, zkoušela jsem to dávat do myčky a ten výsledek nic moc. Kartáč na nádobí nepoužívám, ovšem myčka umyje skoro všechno... až na ty houbičky. A taky nemám, i když v případě, že by to mělo rozumný výsledek, tak možná... Ale zatím mne nepřesvědčilo, že by se to vyplatilo. Případná nemoc z blbě umytý houbičky mi za to fakt nestojí.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Houbička se dá, pokud o to jeden opravdu stojí, vyvařit, třeba i v mikrovlnce.
    (Já to teda nedělám, ale kartáč na nádobí házim příležitostně do myčky.)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    My máme myčku. Dávám tam všechno. Houbičky používám jen občas a na úklid a pak je vyhazuju, když už vypadají hnusně... Ty uklízečky mi po úklidu pravidelně vyhazujou tak tři houbičky prostě po tom jednom úklidu. Houbička se imho nedá ani umýt ani vyprat.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZIDANE: používat starý spodní prádlo na mytí nádobí je nechutný, sorry. Vůbec starý spodní prádlo nepoužívám na nic a letí do koše...
    IDLE
    IDLE --- ---
    Já mám teda teď s textilním odpadem trošku problém, protože od té doby, co si víc zkouším různé ruční práce, je to pro mě i materiál - takže vyhodit něco, co se dá ještě zrecyklovat, je mi líto. Ale budu tomu muset dát limit, protože použitelné hadry se hromadí a času na ruční práce je málo.
    IDLE
    IDLE --- ---
    Na tom nádobí se s mužem neshodneme. Vyhodnotila jsem před časem, že houbičky už nechci, a přešla na hadry (používám nastříhané staré utěrky a normálně je s utěrkami dál peru, dokud se nerozpadnou), měním je obvykle po pár dnech. Muž zůstal u houbiček, má je tam kdovíjak dlouho a pak jdou rovnou do koše.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: je pravda, že záchod meju častějc, než měním houbičku, bo v domácnosti s šesti lidma je to občas i víc než jednou denně :-)
    ale ta houbička občas taky víc než den nevydrží, jako například tento týden, kdy jsem v neděli dávala do kuchyně novou a v pondělí s ní dcera umyla mísu od těsta tak lepkavýho, že tím houbičku nevypláchutelně znehodnotila :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Pamatuju z raného dětství hadry na nádobí a ne. Nemám problém občas s nějakým starým oblečením něco utřít nebo vydrhnout, ale na nádobí chci, aby to pěnilo. Houbičky forever.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ILTU: Jo, to už jsem četl několikrát, že prý nejvíc bakterií (nebo jedno z míst, kde je nejvíc) není lidmi si domyšlený záchod, ale právě houbička na nádobí, popř. klávesnice.
    Záchod totiž aspoň občas lidi umejou, zatímco houbičku... nedělám si moc iluze.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: U nás v mém dětství staré spodní prádlo asi hlavně proto, že věci, ze kterých jsem vyrost, byly většinou ještě v pohodě, tak to máma někomu dala či za nějaký obolus prodala, spokojenost na obou stranách.
    Čili trička atd. ještě našla i lepší využití.

Stejným způsobem jsem já občas k něčemu přišel, i když tam to bylo hlavně od sousedek se synátory staršími než já - jedna měla jednoho, druhá dva plus třetího stejnej ročník jako já.
    Komu dávala moje věci, netuším, pač v ulici si nevzpomínám na nikoho s mladším klukem. Tak asi někomu v práci.

Nakolik tohle "posílání věcí po dětech dál" funguje i teď, nevím, ale určitě to funguje. Byť třeba méně než tenkrát.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ZIDANE: Souhlasím, že vypraný hadr je hygieničtější než houbička. Ale používám kusy prostěradel / povlečení. Ty spoďáry nemají ani hezký tvar ☺️
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: hele, a víš, že kytky uměj komunikovat pomocí vypouštěných chemikálií? aby ses jednou nedivil, až na tebe na ulici spadne větev nebo tak něco :-)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: Kdybych žil s někým, taky asi chodím "líp oblečenej" i doma. Abych se partnerce neošklivil nebo jak to říct, pač by se mi asi taky moc nezamlouvalo, kdyby chodila jak hastroš.

Ale stěžovat si může tak fíkus a ten nic neříká... tak co :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    no, každému, co jeho jest, ale já teda i doma - a to i do postele - radši chodím ve věcech, které jsou hezké, čisté a neroztrhané.
    ani u nás doma a v celé širé rodině se nosilo oblečení padnoucí - setkání s vyžvejkanejma "domácíma svrškama" jsem zažila až v rodině expartnera a naprosto jsem nechápala, jak může vysokoškolsky vzdělaný muž doma chodit v něčem tak ekl, že můj děda by si to nevzal ani na kydání králíkům.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: To používám na spaní "dokud to jde" a na hadry pak taky.
    Slipy maj výhodu v ideální velikosti do ruky.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    GRANTORINO:
    Když už jsme u historek...

Včera u kasy baba kolem padesáti, kredenciózní, jisté etnikum.
    Bílé tričko, nevím, jestli postarší nebo bylo tak divně průhledný odjakživa - a pod tím kytičkovanou podprdu.
    No pohled... ech. By mě zajímalo, jestli to věděla a bylo jí u řiti, jak v tom vypadá, nebo nevěděla. Že by to byl záměr... pochybuju, ale možný je všechno.
    Ale pohled teda ech fuj.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    AXTHEB: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru.

Do recyklačního ano.

Ale vzpomínám si před asi dvaceti lety, když jsem v práci dostal nový montérky a starý byly na výhoz.
    Účtárna při výdeji nových prohlásila "ty staré vyperte, přineste zpátky a pak je vyhodíme".
    Tak jsem se optal, proč je mám prát, voda, energie, když pak stejně půjdou do konťáku - a tenkrát ještě směsného, textil se netřídil.
    Tak účetní asi naznala, že mám pravdu, neboť prohlásila "tak je běžte vyhodit, já je do ruky brát nebudu" aj vybavené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: jsem tým tvůj otec.

na hadry jsme vždycky používali maximálně staré tričko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam