• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Pamatuju z raného dětství hadry na nádobí a ne. Nemám problém občas s nějakým starým oblečením něco utřít nebo vydrhnout, ale na nádobí chci, aby to pěnilo. Houbičky forever.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ILTU: Jo, to už jsem četl několikrát, že prý nejvíc bakterií (nebo jedno z míst, kde je nejvíc) není lidmi si domyšlený záchod, ale právě houbička na nádobí, popř. klávesnice.
    Záchod totiž aspoň občas lidi umejou, zatímco houbičku... nedělám si moc iluze.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: U nás v mém dětství staré spodní prádlo asi hlavně proto, že věci, ze kterých jsem vyrost, byly většinou ještě v pohodě, tak to máma někomu dala či za nějaký obolus prodala, spokojenost na obou stranách.
    Čili trička atd. ještě našla i lepší využití.

Stejným způsobem jsem já občas k něčemu přišel, i když tam to bylo hlavně od sousedek se synátory staršími než já - jedna měla jednoho, druhá dva plus třetího stejnej ročník jako já.
    Komu dávala moje věci, netuším, pač v ulici si nevzpomínám na nikoho s mladším klukem. Tak asi někomu v práci.

Nakolik tohle "posílání věcí po dětech dál" funguje i teď, nevím, ale určitě to funguje. Byť třeba méně než tenkrát.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ZIDANE: Souhlasím, že vypraný hadr je hygieničtější než houbička. Ale používám kusy prostěradel / povlečení. Ty spoďáry nemají ani hezký tvar ☺️
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: hele, a víš, že kytky uměj komunikovat pomocí vypouštěných chemikálií? aby ses jednou nedivil, až na tebe na ulici spadne větev nebo tak něco :-)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: Kdybych žil s někým, taky asi chodím "líp oblečenej" i doma. Abych se partnerce neošklivil nebo jak to říct, pač by se mi asi taky moc nezamlouvalo, kdyby chodila jak hastroš.

Ale stěžovat si může tak fíkus a ten nic neříká... tak co :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    no, každému, co jeho jest, ale já teda i doma - a to i do postele - radši chodím ve věcech, které jsou hezké, čisté a neroztrhané.
    ani u nás doma a v celé širé rodině se nosilo oblečení padnoucí - setkání s vyžvejkanejma "domácíma svrškama" jsem zažila až v rodině expartnera a naprosto jsem nechápala, jak může vysokoškolsky vzdělaný muž doma chodit v něčem tak ekl, že můj děda by si to nevzal ani na kydání králíkům.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: To používám na spaní "dokud to jde" a na hadry pak taky.
    Slipy maj výhodu v ideální velikosti do ruky.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    GRANTORINO:
    Když už jsme u historek...

Včera u kasy baba kolem padesáti, kredenciózní, jisté etnikum.
    Bílé tričko, nevím, jestli postarší nebo bylo tak divně průhledný odjakživa - a pod tím kytičkovanou podprdu.
    No pohled... ech. By mě zajímalo, jestli to věděla a bylo jí u řiti, jak v tom vypadá, nebo nevěděla. Že by to byl záměr... pochybuju, ale možný je všechno.
    Ale pohled teda ech fuj.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    AXTHEB: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru.

Do recyklačního ano.

Ale vzpomínám si před asi dvaceti lety, když jsem v práci dostal nový montérky a starý byly na výhoz.
    Účtárna při výdeji nových prohlásila "ty staré vyperte, přineste zpátky a pak je vyhodíme".
    Tak jsem se optal, proč je mám prát, voda, energie, když pak stejně půjdou do konťáku - a tenkrát ještě směsného, textil se netřídil.
    Tak účetní asi naznala, že mám pravdu, neboť prohlásila "tak je běžte vyhodit, já je do ruky brát nebudu" aj vybavené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZIDANE: jsem tým tvůj otec.

na hadry jsme vždycky používali maximálně staré tričko.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    TRISSIE: Buď to, nebo:

Jsem si vzpomněl (a praktikovalo se to i u vás doma?) na osmdesátky.
    Nádobí se mylo čím? Starým spodním prádlem či různejma odstřižkama. Pochybuju, že tenkrát existovaly speciál houbičky na nádobí a pokud, nepamatuju se, že by to někdo používal.

A osobně tohle praktikuju doteďka.

Když už je něco nenositelné (většinou vyžvejkaná guma, takže to nedrží), naposledy vyprat (před vypráním rozstřihnout v rozkroku jako poznávací znamení proti opětovnému uklizení), pak používat jako hadr na nádobí a po nějaké době, kdy už je to hnus humus kekel, vyhodit.

Otec tenkrát prohlásil něco o hygieně a jak můžu a proč, když houbičky na nádobí stojej dvacku.
    Ano, stojej, ale... tohle mám hadr zadarmo. A hygiena? Když se to vypere, je to hadr jako každej jinej, takže tohle jeho "jak můžeš" je pouze o pocitu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ILTU: nasbirej m3 a zavolej jim ;) textilni vyroba pro ne ma vyhodu, ze odpad vytvari pravidelne a tedy na tom muzou stavet planovani.
    ILTU
    ILTU --- ---
    SEJDA: Z textilní výroby, tam píšou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Hezké, ale ne úplně užitečné v okamžiku, kdy potřebuji, aby jeden konkrétní kus textilu opustil domácnost, okamžitě, nebo se to nestane:)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Moje babička chodila do kostela a každej kus textilu použila jako hadřík. Vyprala to, vyzehlila a měla to vyskládaný do komínku ve skříňce.
    Nejsem jako moje babička, přišlo mi to ujetý, protože u nás se staré oblečení používalo na hadry a pak házelo do koše.
    Tak to taky dělám...

Nicméně mám jednu čerstvou historku, za kterou bych si utrhla hlavu... Protože nestíhala jsem a tak si takhle vzala jedno starší černý tílko v červenci na vystoupení. Nezkontrolovala pořádně a šla v tom vystupovat. Mělo být pod bílou košili jenom... No průser. Bylo to průhledné jak prase, jak to bylo starší, sice žádný dírky to jako ne, ale vidět byla růžová podprsenka a vůbec fakt hodně velký špatný .. když jsem to pak viděla na videu, tak to okamžitě letělo do koše a dokoupila jsem si nový oblečení.
    Jako na tohle už musím dávat pozor...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    problem s tilkem vyresen...
    prisel pes, venku prsi, celej mokrej, snaha ho vzit rucnikem neuspesna (mame ho uz skoro rok ale porad jak vidi cloveka spis zdrha...) a tak pracuju, pracuju, pes prijde az ke me ke stolu... porad mokry zadicka... u stolu kos... na kosi tilko...

no tak sem ho utrela do toho tilka:D ted ho asi muzu s klidem vyuzit na hadry a vyhodit :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEJDA: jo, ale na půlce kontejnerů na textil máš napsáno "pouze přímo nositelné oblečení".
    Ne každej bydlí ve velkém městě, kde si může vybrat z x různých kontejnerů v dochozí vzdálenosti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: prumyslove vyuzitelny texti se vykupuje
    Green Way Recycling
    http://www.greenwayrecycling.cz/o-nas/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Ne, fakt ne.

SEJDA: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru. A najít si na to kontejner, do kterého se mají házet i věci, co už se nedají nosit. Ale to přesně nefunguje, je tam příliš mnoho míst, kdy se to může vrátit zpět do oběhu.
    A odpadního textilu je na světě imho nadbytek, není to cenná surovina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam