N_I: jsem už trochu starší generace a než byly mobily, putovaly pod lavicí třeba psaníčka :-) nicméně nepodceňuju, kolik času tráví děti třeba na YouTube, kde jim algoritmus nabízí obsah, u kterého odhadne, že vydržej. Je to dost hrozné, ale nejsem si jistý, že posadit je místo toho třeba před televizi něco řeší. Obecně to, aby nemedializované aktivity byly zajímavější, než medializované, je v dnešní době problém.
Ale to je širší problém než jen "zakážeme to dětem", to podle mě dopadne ve stylu zákaz alkoholu dětem - vytvoříme paralelní verzi světa "pro děti" a svět pro dospělé je pak o to bizarněji přehnaný ve stylu "můžou si za to sami". Spíš dokonce zpětná vazba ze strany dětí by mohla (v některých ohledech) extrémní trendy zmírnit - tady mi skoro přijde, že jde až o snahu dospělých uchránit se před káravým pohledem dětí a mládeže, který by je mohl brzdit v rozletu :-)
Přirovnal bych to k přítomnosti dětí v hospodách, která nebývala zvykem (leda v oblastech, kde se provozovala rodinná turistika, samozřejmě). Pije se sice před dětma, ale nedochází tam k excesu, přítomnost dětí vede dospělé k tomu, chovat se nějak odpovědně. Takže snaha vyhnat z nějakého prostoru děti a mládež může být ve skutečnosti náznakem opačného trendu: "teď se teprve budou dít věci!"