• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: jen jsem chtěl pokračovat v tom tvojim H2SO4.... páč původně jsem se snažil o něco co se nepovedlo.... viz ten vstup s tim co cítíte.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: ani jedno ani druhe, jen mi to smrdi v praci...
    spis rozved to proc se ptas ;)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: že by chemik? kolego víte o tom, že vdechování par H2SO4 nepůsobí dobře na čichové a jiné ústrojí? Nebo jsou tvé vize posunuty do pekla jako z Dooma?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: co citim? H2SO4 :D
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    Mám návrh;) Pojme přestat definovat a na chvilku přestaňme řešit co bylo... někde ted jsme. Každý někde, kde chce. Na prosté oproštění se od starostí dnešního světa. Co vidíte, kolem sebe? co cítíte? :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    NIKOPOL: No a mně ty pokusy přijdou často zoufalý. Ale za to může můj idealismus. Když se člověk koukne třeba na takovou irskou pseudohistorii, jde vlastně o něco podobného. Přání je otcem myšlenky.
    Mně vstává kštice hrůzou na hlavě, když si čtu o "Slovanech, co šli do Čech přes Indii", stejně jako když si čtu o praotci Irovi, který prchal s Židy z Egypta a byl to nejlepší kámoš Mojžíše. Prostě se mi nelíbí taková ta zoufalá obrozenecká snaha vytahat z kulturního guláše ty nejsilnější a nejzběsilejší kousky. A to už se pohybujeme v (pseudo)historii tam, kde po šamanismu není takřka stopy, vyjma odrazů uplělých tu a tam v nějaké části příběhu. Stejně tak je šamanským mýtem příběh o Ježíškovi, který se koneckonců nechal pověsit na symbolickou nápodobu světového stromu, problém je v tom, když se možná podobnost (nebo řekněme třeba nějaký archetypální obraz) naprosto euhemerizuje do totální shody.

    Vedle toho je šamanismus (většinou) už exkluzivní formou, řekněme vztahu k jinému světu, kde ono spojení zastává vybraný jedinec, jehož konání už má značně ritualizovanou podobu. Není to rovnostářské přírodní náboženství plné výtrysků intuice a držení se za ruce. Ani polytheismus.
    A to nebudu ani načínat téma morální bezúhonosti.

    V určitém směru na přízemních informacích nesejde, na druhou stranu vytváření mohutných konceptů může člověka slušně odvádět od samých podstat věcí. Čili, mám dojem, že takové pořádné srdečné objetí od korpulentní matróny sršící mateřskou láskou ke všemu živému by lidskou spiritualitu poléčilo mnohem víc, než snění o Slovanech v Indii.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    jen drobný postřeh... já se bavil ted o konkrétní "věci".. já si jsem vědom o čem šamanismus je, ale pokud to budem přehánět v jazyce, tak výsledek našeho sdělení nebude nic a nebo nekonečná věta košatící se do nekonečna... já se teď zaměřil na jednu větev...takže poprosím o fokus na tu větev a to bylo zrovna to lečítelství. děkuji za pochopení.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JASONEKK: tak nejde tak docela o choroby .. choroba stejně jako zdraví je stav energie ... a negativní síle řikáme negativní my, protože nám přímo neprospívá ... ale každopádně všechno co tu je je místní .. podmínky, nároky, požadavky, výhody ..všechno ... jak by pak mohlo něco znamenat zakopat 8x ročně brambor pivem, když místní stojí o kopretiny a milující se pár
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    Ohledně toho našeho "oprášení" domácích tradic a pod... V podstatě by měl být na každou "lokální" chorobu "lokální" lék... souhlasíte semnou? Jako by si příroda poradila s negativní energií po svém a dala nám k dispozici širokou paletu moností jak s tím pracovat...
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: Jen souhlasím :)
    OGMIOS: Také souhlasím :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ANNA: no mě to připadá, že tyhle pokusy ustavení nový tradice jsou vedený právě tím praktickým ohledem, jak píšeš, aby to naše počínání mělo sílu, aby to místně sedělo
    a co jiného než praxe z člověka udělá šamana?

    každopádně uctívat mayskýa jiný americký bohy na našem území je trošku ... nefim .. divný .. každej šaman vám řekne, že máte svoje tradice a že ty si máme osvojit, né jejich, a nutně nemusí záležet, jestli si o tom můžem dost přečíst (protože se o tom nepsalo a pak už byli rovnou křesťani) protože ta tradice vycházela ze sil a kvalit v krajině a z kontaktu s nima ... venku v lese se člověk naučí víc než z knih .. z lesa naše tradice vyšla ... a zdroj tý inspirace tam ještě furt je
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: ja neberu nikomu uzke zamereni, umeni toho soustredit se na jednu vec je velice prinosne a lidi nas tu je tolik ze klidne muzou byt skupiny uzce zamerene. co jsem chtel rict je ze tyto skupiny by si meli byt vedome prinosu ostatnich skupin. protoze diverzita je to co je nam potreba.
    v praxi asi tak ze vedec nemusi byt saman ale je si vedom ze hlas samana je stejne dulezity jako hlas jeho a obracene. pravda je ze nevime ci pravda je Pravda s velkym P a resit to je jak kdyz se slepicky hadaj na hnoji o zizalku :D
    ja si myslim ze my bytosti tu nejsme pro technologicky posun ci cos takoveho, si myslim ze smyslem prichodu na tento svet je ziskavat zkusenosti. proto je uplne jedno jaka zkusenost to je, protoze kazda bytost ma svoji specifickou zkusenost. moje zkusenost ma stejnou dulezitost jako zkusenost tech ostatnich bytosti tady co byly, jsou a budou. proto si myslim ze nejlepsi je sdilet zkusenosti, protoze potom to bude Nase zkusenost. vsichni jsme soucasti vseho kolem.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: bod za Red dwarfa ;)
    Buhužel pro technologický posun potřebujeme uzké zaměření... vzhledem k počtu lidí potřebujeme nový zdroj energie a potraviny tvořit pro jídlo a ne palivo. Tu energii objeví vědci a spoutají do sítí... ale mohou mít "šamanský" postoj.... jde to? Být vědcem a přitom milovat vše kolem a žit v harmonii? Já tomu věřím.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: hmm to nemuze fungovat..pac to vzdycky skonci tak ze lidi s podobnym nazorem reknou tem s jinym nazorem at si jdou nekam jinam ze tadya tady budou zit jen zaryti cerveno-capkari.
    nehlede na to ze pokud se jedna populace velice specializuje tak nebude pripravena na nove veci.
    podle me jedina moznost je osviceny pristup vsech. aneb blahorecit rozdilnost vsech a schazet se v jednom kruhu a sdilet aby byla vytvorena ta nejlepsi mozna budoucnost pro vsechny.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    ANNA: to souhlasím :) Jde hlavně o to vnitřní přesvědčení. Jinak je škoda, že lidstvo je tak tupé a zlé, že likvidovalo a likviduje vše kolem sebo protože má jiný názor... stačilo by, kdyby se prostě jen lidi s podobným názor spojovali a lidi s rozdílným názorem prostě šli za lidmi se stejným názorem... :) Budeme to někdy umět?
    ANNA
    ANNA --- ---
    Ono tu všechno je, podle mě, a rozdíl mezi... duchovním a hledačem je právě v tom, že ten druhý hledá něco, co je schované možná tak jeho pohledu, ale jinak to teče odevšaď.
    Že bude člověk dávat pod smrk 8x do roka bramboru a zalívat to pivem z nikoho šamana neudělá, tedy leda by si za to nechal platit a okořenil to divadýlkem :D
    ANNA
    ANNA --- ---
    Hm, co se týče Slovanů, tak bych se obracela spíš na Rodnou víru jakožto informační zdroj, to z článku níže zní jako, no, buďme shovívaví, eklektický guláš.
    Míchání polytheismu a novopohanství a šamanismu... Kdyby aspoň tyhle nové mýty měly sílu. To už bych spíš doporučila ke studiu četbu Otce prasátek.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    JASONEKK: jen ne asi poslední akce :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    NIKOPOL: no.. slovan z velké části jsem a šaman taky. nebo jde o něco jiného? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam