• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OGMIOS: a) ano, mám stejnou zkušenost, b) to je asi dobrý poznat hendykepy toho systému. aby je člověk mohl vědomě přijmout, zpracovat a případně neopakovat. docela dobrý je na poohlídnout se jak to řešili tradiční kultury, nebo nějaký jiný kultury než je ta naše.
    páč tady u náš se to nějak podělalo ... ale zase na druhou stranu tenhle způsob uvažování (jako model výchovy je špatně) neni úplně novej a tak už cestou vznikly nějaký pokusy o revize nebo opravy (často bohužel ale badatelé přicházejí na to, že ten systém je tak až do základních principů prolezlej a zkaženej, že neni jiná cesta než přijmout úplně jiný/nový paradigma a zkusit to znovu, jinak, lépe. poslední výdobytek kterej mě v tomhle ohledu zastih je fenomén tak zvané intuitivní pedagogiky - ještě jsem se stím moc neseznámil, ale co jsem zatím slišel, málem jsem musel pochvalně pokyvovat a tleskat :-))


    JASONEKK:
    OGMIOS: přesně, si pamatuju jak jsme dávali i dřevo v rozkladu :-)) .. na druhou stranu stou vodou .. .a to tu nedávno vytáhla tak docela bez kontextu CONTINUITY .. to není úplně dobrý, že vlastně, co takle tam venku teče se vesměs nedá pít ... nebo alespoň takle nás to společnost naučila, a hádám k tomu to racio mělo nějakej důvod si udělat takovou poučku

    vodu co šlapeme do trubek čistíme tak, že tim znečišťujem prostředí, a pak ještě někdo přijde s nápadem, že nejlepší je voda uměle ošetřená a balená, ne-li rovnou destilka

    už se mi che dlouho udělat nějaký zružení ... že by se prostě lidi hlásili k tomu, že už nechtěj nesmět pít z potoka .. a že už nechtěj dýchat otrávenej vzduch ... a že chtěj zákon, kterej chrání VŠECHNY STROMY od semenáčku po tlející padlej kmen, protože jsou živé, protože jsou posvátné a protože díky nim jsme živý i my

    to jsou věci který je třeba zaručit snad ještě dřív než bezchybnej způsob výchovy
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: jíá jsem sice vesničan, ale co tu teklo, když jsem byl malej, tak už se nedá použít. Někdo to po cestě překopal a přivlastnil a teď to protéká hnojeným polem... :/ Ale o víkendu jdeme do lesa a to bude zase paráda :)))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: hmm u nas bohuzel nak prameny nefungujou takze ani nejsou maly potucky..maximalne kdyz si vylezu na jare na kopec kdyz tajou snehy tak se da potucek sehnat.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: Přesně ;) A život je super :) Super je i pít vodu z potůčku nebo pramenu. Voda je tam živá...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: hehehe :D jo o stovikach mi povidej, pamatuju co jsem se navalel na louce a bastil az se mi kroutily palce na nohou :D a zustalo mi to tyhle ochutnavaci nalady :D jak jsem v lese tak bastim jehlici, smulu, kdyz jsou tak vsechny mozny lesni plody..no ten zivot je super vlastne :D
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: Jojo:) jitrocel na rány a ono to fungovalo :) Šťovíky jsem snad cejtil a jedl kvanta :) A různe bobule a plody :) Pak jsem nemusel běžet domu na jídlo. Zatim děti nemáme, ale toho Duška doporučuju:) Je to fakt inspirace ;) tady máš první: http://www.youtube.com/watch?v=rXRyJkHAIAk ostatní se nabízí samo:) Jsou tam tak jednoduché poučky, že mi to přijde opravdu jak uder na hlavičku společnosti... pak třeba napiš, jestli budeš mít chuť názor;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: jj, taky kdyz jsem byl malej tak jsem pouzival bylinky jak mi to prislo..treba na poraneni jitrocel atd..dneska zjistuju ze to bylo prekvapive spravne kdyz si zjistuju co ktere byli dela :)
    jinak jo, ten system vychovy je divnej..sam mam dcerku a rikam si jestli se dokazu z toho zabehlyho systemu vychovy dostat...no uvidime :)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: to jsem dělal jako malej a to je zajímavé, že jako dítě jsem snad ani neměl info od lídí kolem co jist, ale tak nějak mi to bylo jasné! Co sníst a nemít žízeň a co jist na hlad :) Ale už jsem na tu dovednost zapoměl... pan Dušek to říká dobře v té "hře" 4 Dohody... neřeknu to stejně, ale: systém skrze rodiče učí děti tomu "správnému" to jak myslet, jak cítit a jak vnímat :) A to je to proč jsme jací jsme:) Sorry za offtopic, ale nějak mi to z toho vyšlo samo ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: aha, vidis to, nekdy je dobry si nejdriv precist a ne ze ja zral bobulky z ty chvojky rovnou..ale nic mi nebylo :D ja to nekdy asi prehanim v ramci poznat se s rostlinou zeru co najdu :D
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: Co se týká těch alkaloidů, tak to jsem asi vážně poplet :) Ale i tak se tu píše o otravách (wiki). Že si můžeš odpálit ledviny... ale Jalovec Chvojka "Jalovec chvojka klášterská je jedovatý a může způsobit těžké a chronické poruchy, ale obě rostliny se velmi liší vzhledem a lze je těžko zaměnit." Takže co to děla? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: pockej jedovatej? nepletes si to s tisem? :) z jalovce jsem se jeste neotravil :D
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ho ..
    Dioscorides v 'De materia medica' také doporučuje rozdrcený jalovec, rozetřený na penisu nebo v pochvě před stykem, jako antikoncepci.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    aha :)
    Jalovec obecný - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Jalovec_obecn%C3%BD
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    díky všem za příspěvky;)
    NIKOPOL: Jalovec by mně taky zajímal, neb z dob mého dětství jsem o něm slyšel jak je jedovatej jako většina kytek s alkaloidy :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NIKOPOL: a co přesně děláš s jalovcem? to zní zajímavě..
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    mně přijde šalvěj jako ženská a šalvěj divotvorná se tak rozhodně prezentuje :-) rozhodně se ty dva druhy hezky doplňujou, ale zrovna šalvěj vůbec neumim popsat, jak je zvláštní :-) na čistění prostoru je opravdu silná.. tento rok mi krásně vyrostla lékařská venku, předchozí rok doma v květináči moc nerostla, ale na záhoně jela jak blázen..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    já si přesně nejsem jistej se kterou přesně to mám zkušenosti ... jestli s tou lékařskou nebo přeslenitou .. ale funguje mi
    hlavu mi to chvíli motá, pak se ale většinou rozmotá do takový jako svěžesti a jasnosti
    na těle mívám taky pocity odlehčení, uvolnění, osvěžení, něco jako když tě ovane svěží vánek, je lehký a jemný, ale má svojí bytnost a sílu, je ostrý jako břitva a jeho účinek je rychlý (když ne jako blesk, tak určitě) jak hrom
    pak má ještě další jakoby pocitový módy když se sní nějak pracuje, pro mě tam přetrvává lehkost, vzdušnost a zároveň jistá bytnost, síla
    (jasný, že bílá je v tomhle ohledu víc, ale ty tuzemský sestry* se nemaj za co stydět)

    co jsem měl nedávno možnost vyzkoušet, tak to byl (ten náš místní magickej strom) jalovec ... a ten je jako MOCNEJ :-)

    * - v souvislosti stím mě napadlo, jestli tu někdo viděl (nebo jinak zakoušel) ducha šalvěje a jestli se mu ten duch jevil jako muž nebo jako žena ? (já pokud vím jsem ducha šalvěje ještě neviděl)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    CUCHULAIN: :)))
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    JASONEKK: jo.. trochu motání hlavy. a připadal jsem si hodně vysokej. asi jako panelák :-)
    používám ji jako vykuřovadlo a při bubnování.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    JASONEKK: prostě volně hozená a zapálená jako vykuřovadlo a jako čaj. Osobně už její vůně samotná působí omamně. Mám zvláštní pocity v hlavě :) Jako tlak a motání... a celkový uklidnující účinek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam