• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DRAGEL: No bylo by fajn se slejzat a společně bubnovat... Já jsem navrhoval před delším časem, abychom šli třeba na slunovraty/rovnodennosti + "tématické" místo. Místo o kterém se ví, že je zde energetická zona. Myšlenka je: Sejít se někde v sobotu, dohodnout se na záměru pro večer a pak se vrhnout do večerního bubnování a případně i tance (já si buben beru a budu sedět :) ). Názory?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRAGEL: co znamena samanak? :D
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Před pár týdny jsem přišel poprvé do dolního světa a před pár dny jsem si udělal svůj "šamaňák". Možná sem se mnou příjde pár dalších bytostí ;-)

    Chodíte občas bubnovat?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    škoda, že tady to zrovna nenašlo nic ... ale jinak to vypadá, že na nyxu i něco psal .. (KALIPH: docela dost i v tom channellingu)

    CON: jinak máš možná pravdu, že by se hodila nějaká propaganda možná to zkusim .. .třeba někdy po novu :-)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    NIKOPOL: Tak, rozhodně spousta lidí, které by třeba zajímal a rádi by do něj přispívali, prostě neví že existuje. Ne každej pravidelně prochází kategorie a kouká se, co je tu za kluby. Spíš asi skoro nikdo. Lidi se dozvídají o klubech náhodně, přes odkazy od jiných lidí. A tenhle není moc živej, tak se o něm moc nových lidí nedozvídá. Kdybys dal odkaz na něj do několika vhodných klubů, s poznámkou "je tady klub o šamanismu, kdo se o něj zajímáte, pojďte se zapojit", určitě by se našli noví lidi.

    Tak, když žil Rybosh, přitahovala sem lidi jeho osobnost, vedl šamanský diskuse v různých klubech.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---


    Tengrism - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tengrism

    Our ancestors always had very powerful shamans around -- the latter protected them, gave them blessings and ensured security and safety in all circumstances -- in everyday life, at a hunt, on a journey, and at war..."Shamanic practices may originate as early as the paleolithic, predating all organized religions, and certainly as early as the Neolithic period."Siberia is regarded as the locus classicus of shamanism." The term "shaman" is a loan from the Turkic- Tungus word saman, meaning "priest" or "the one who know" of the Ural-Altaic tribes of the Turanians".Shamanism is the term that Westerners use for the ancient spiritual beliefs of Central Asia, Siberia, Caucasus and Eastern Europe.A more accurate name for these beliefs is Tengerism. Tengerism means a reverance for the Sky-God "Tengri" while “Shamanism” seems to mean reverance toward shamans. Shamans are not to be worshiped but merely respected as priests of Tengerism. Calling our beliefs “Shamanism” would like be like calling Christianity “Priestism” or Judaism “Rabbiism”.In Tengerism, the world is alive. The plants, animals, rocks, and water all have spirits. These spirits must be respected and cared for or the land would become hostile or barren.

    Therefore, protection and balance of one’s environment is of utmost importance.Personal responsibility is the second main tenet of Tengerism. Tengerists believe in a concept called buyan that is very close to the belief of karma. Being responsible for one’s own actions is the mark of an upright human being.The third tenet of Tengerism is balance. Balance is important to keep harmony within oneself, the community, and the environment. When things get out of balance, there are harmful effects. This is when a shaman is needed.The ShamanMany Westerners try to categorize a shaman as a “medicine man” or “witch doctor”.Siberian spiritual beliefs are far more sophisticated than that. There are many kinds of healers that are specialists in their field. There are otoshi (healers), barishi (bone-setters), and bariyachi (mid wives). All of these specialists are believed to have some form of help from the spirit world.It is the shaman, however, that is the true master of the spirit world.

    The shaman is chosen by the spirits at birth and an extra soul called an udha enters them. This soul helps them gather other spirit helpers that protect the shaman. Without this protection, rituals and other world journeys are dangerous and foolish to attempt.The main function of the shaman is to restore and maintain balance in his community. Shamans conduct blessings, rituals of protection, hunting magic, and divination. They also cure sicknesses that have spiritual causes such as spiritual intrusions, spiritual pollution, soul loss, and curses. Shamans are also the caretakers of traditional culture. Because of their knowledge of ancient tradition, their counsel has been sought throughout the ages..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    :-) ...


    KALIPH: to platí i o tý kanálovací diskuzi ?
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    NIKOPOL: Často je lepší zkoumat diskuze do hluboké minulosti, než čekat na světlejší zítřky..
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Medvědi na Kamčatce rozsápali člověka - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/medvedi-na-kamcatce-rozsapali-cloveka-d81-/zahranicni.aspx?c=A120513_083637_zahranicni_spi

    Žasnu nad kreativitou a vhledem některých redaktorů--
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jak zpropagovat ? .. resp. co ? ... já myslel, že je nten název je sebepropagační :-)

    a co tu bylo když ještě žil Rybosh ?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    většina z těch 500 lidí to asi bookla když ještě žil Rybosh, a to už je dlouho, je potřeba nová energie...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    NIKOPOL: o tomhle klubu se moc neví..možná bys ho mohl trochu zpropagovat v živějších klubech ...třeba ayahuaska nebo Transformace...
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    jsem si furt řikal čím to, že je tu tak málo příspěvků ... myslel jsem, že je to tim, že všichni jsou tu tak hustý, že na ty prkotiny, co se tu řešej ani neodpovídaj ... ale teď mi to přijde spíš jako normální nezájem (500 lidí a nic .. to je škoda)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no pokud by se to melo brat ze carodejnice jsou pozustatek nejakeho svatku beltane, (coz podle me urcite prvky ma ale zahrnuje to i spoustu prvku slovanskych ci jinych, proste gulas :D) tak ten by mel byt na pul cesty mezi jarni rovnodennosti a letnim slunovratem. coz astronomicky vychazi pry pozdejs nez je 1.kveten. jinak take beltane byl prvnim dnem noveho mesice, prvnim dnem leta. takze z toho asi se to posunulo na prvni maj. holt zavedeni gregorianskeho kalendare udelalo sve.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    chichi ... nebudem řešit radši něco konstruktivního ? :-)

    filipojakubská noc podle většiny dostupných zdrojů v realitě obyčejnýho středoevropana každopádně minula.

    já mám takovou soukromou touhu, vizi .. nápad (ale už se mi mockrát vrátil ... a tak možná neni úplně samoúčelný)

    jak tu byla řeč o těch poutních místech, případně posvátnejch místech .. a někdo se ptal jestli to nakonec neni jedno, kam se jde nebo kde se jakej obřad koná (obšírně jsem na to odpověděl, ale text tý zprávy mi někdo v práci přeloudoval než jsem to stihnul mezi prací odeslat ... pak už se mi do toho moc nechtělo, tak to nechám jestli se ktomu bude někdo něco ptát)

    domnívám se (původně jsem se to teda dočet, ale subjektivně se mi to potvrzuje) že jedno z významných českých energetických,silových, posvátných, poutních míst je na václaváku ( když už jsme teda s jarem nestihli začít objíždět podstatný místa na různých světových stranách podle kalendáře, jak to přichází ) mohli bysme možná usilovat o podpoření míst jako je tohle, která mají celkovější ráz.
    to místo by mě souviset s "duší" širšího území (krajiného celku) .. nejsem si úplně jist, zda s krajinou prahy nebo celých čech (myslím to druhé).
    tak nebo onak se mi zdá takové místo hodné zájmu ...
    a v souvislosti sním mě už několikrát napadlo, že je poněkud smutné a odstrčené dík našemu nezájmu a že má jistě rádo (žádá si) uctívání .. podporu rituálního charakteru.

    původně jsem myslel, že by úplně stačilo vždycky tam usporádat oslavu těch hlavních svátků v duchu pohanských tradic ... ale na Václaváku to asi nebude úplně lehký, kór když to místo těží jiní lidé komerčně.

    ale bylo by skvělí nahlásit na úředech, že se nás sejde 1000 nahoře na Václaváku, že potřebujem bejt na silnici a tak ať zastavěj magistrálu (pokud možno v obou směrech) a že tam budem něco zpívat a bubnovat .. že to bude fajn :-)
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    MILUCH: podle běžného svátku Filipa v kalendáři to brát nelze. Filip má svátek 26.5., Jakub má svátek 25.7., takže z toho filipojakubskou noc nevytvoříš, leda hoodně dlouhou, dvouměsíční :) Takže nasnadě je společný svátek, a i ten mate:

    Společný svátek světců Filipa a Jakuba:
    Podle liturgického kalendáře byl v dřívějších dobách tento svátek 1.5.
    , a podle nového liturgického kalendáře připadá na 3. květen. (Jejich společný svátek, ve starém kalendáři uváděný 1.5., souvisí s přenesením jejich ostatků a hlavně s posvěcením římské basiliky Dvanácti apoštolů 1.5. 570. Proč se posunul na 3.5. tady psát nebudu, už se dostávám totálně mimo téma klubu :)) ).

    Tady přeposílám ještě kontext k Filipojakubské noci:

    Oba svetci jsou uctivani po celem svete, ale v mnoha terminech - u obou apostolu je to vsak mimo jine 1.kvetna. Okolo Filipovy postavy vznikly casem ruzne zvyky. V predvecer jeho svatku, kteremu se rika filipska noc, si lze i ledacos nepristojneho dovolit. Samotny den sv. Filipa povazuji predevsim zemedelci za den predpovedi pocasi.
    V predvecer prvniho maje se po staleti slavila, predevsim v nemeckych krajich, Valpurzina noc. Byl to den carodejnic a jim podobnych nestvur, ktere se teto noci sletaly na carodejne hore Brocken. V nasich zemich pro zmenu teto noci carodejnice palili a na mnoha mistech horivaji tyto ocistne ohne dodnes.
    Podle stareho ceskeho kalendare v 19. a jeste na pocatku 20. stoleti slavili Filipove a Jakubove svuj svatek prave 1.kvetna."


    Podtrženo sečteno, pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května už dlouho dlouho, svátky Fiilipů a Jakubů už s tím tak moc společného nemají...


    AIM_FREEMAN: Nikopol jen nakop míč který jsem vykopla, Miluchovi se neposmívám ale jen směju, a já se směju všemu. Vize paralelních světů mě vždy fascinovala a možnost že tu žije někdo, kdo se akorát řídí jiným kalendářem/časomírou mi přišla zábavná. Když by byl cizinec, nebylo by to vlastně neobvyklé. Byl to jen vtip, ega nechme stranou ;-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    MILUCH: let go of your ego, kdyz uz anglicky. ale jinak mi ten nikopoluv vykrik taky prisel ponekud..kriklavy:)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    MILUCH asi funguje podle nějakýho jinýho času :-)) ... hele MILUCH a jaký je tam u vás počasí ?. ... a kurzy na burze ? ... myslíš žě bys mi mohl koupit nějaký akcie nebo tak ?? :-))
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    MILUCH: nežiješ v nějakém paralelním světě? :)
    Pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května.
    Pálení čarodějnic - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Filipojakubsk%C3%A1_noc
    (btw. NIKOPOL: slečna Wiki se zmiňuje i o tom: Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodeností a letním slunovratem. )


    MILUCH: nepleteš si to s nocí svatojánskou třeba? :))
    Svatojánská noc je noc z 23. na 24. června, která je podle lidové tradice plná kouzel a nadpřirozené magie.
    Svatojánská noc - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatoj%C3%A1nsk%C3%A1_noc

    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    hm .. letos se ten 1.květen nějak zapoměl krejt s úplňkem .. teda .. nějak skoro najivně předpokládám, že ten svátek by se podle tradice slavil asi za úplňku, ne ?
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    MILUCH: ?? Valpuržina noc připadá na noc ze 30. dubna na 1. května.


    NIKOPOL: byl parádní Měsíc, vydařený počasí a všecko šumělo a kvetlo ;)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    valpuřina noc .. nic ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam