• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: dík, mám období kdy to jde samo a období kdy to flákám... ale joga valí furt, každej den v podstatě... a tang lang quan, to je dravost sama :o)
    To přeskládání a poskládání je dobrý, taky jsem si s tím vyléčil různý neurózky z dětství, ale k něčemu jsem se nedokopal a naopak mě to pak táhlo do dark sideu... takže jsem též opatrný.

    Ad střed... my máme koncept centeringu, který je s tímhle úzce spojený a dá se právě dělat celkem jednoduchý (ale mega účinný) techniky, kterýma se dá centrovat během dne... jinak samozřejmě obecným základem je uvolněný hluboký dech a rovná páteř.

    NIKOPOL: http://www.dharmagaia.cz/...a-vegetalismo-samanismus-mezi-mestickym-obyvatelstvem-peruanske-amazonie

    https://www.google.cz/...=u&source=univ&sa=X&ei=ZT0LUuuzJunV4gSOiYCABw&ved=0CDEQsAQ&biw=1024&bih=640

    Já jsem taky zastánce místních tradic, ale tím jak jsou přerušený, tak se inspiruji u kultur, který jí přerušenou nemají... využívám moderní doby, internetu k tomu najít ztracená vlákna... něco samozřejmě přenositelný není, ayawaska nám tu fakt neroste, stejně jako tu nežijí jaguáři a anakondy... souhlasím co píšeš ohledně naší krajiny... v určitém smyslu jsem hrdý čech :)

    Ad cizí čarodějové - oni mají taky mnohem víc nepřátelskou přírodu... tady byli tak maximálně vlci a ty vybili lidi někdy na konci 19. století.. teď se pomalu vrací, ale nesežerou Tě jak někde v tajze... kdežto v obou amerikách kočkovitý šelmy, velký hadi škrtiči i jedovatí, podvodní zvířata atd. V džungli není pánem tvorstva člověk, ale anakonda...

    Já myslím, že ten dravčí pohled je metodika, něco jako u bu, dej ránu nebo dvě dostaneš... že to platí pro určitý výsek zkušenosti (aby člověk nepromarnil život, aby se uměl plně aktivizovat z nuly na sto atd.), ale ve své podstatě je vesmír milující lůno... třeba naše česká příroda takhle rozhodně rezonuje, úplně Tě vítá a těší se z Tvé přitomnosti a sežerou Tě tak maximálně komáři (pokud nenajdeš kakost ,-)

    NIKOPOL: to chce fakt rituál, pak je to léčivý a zároveň bezepečný, protože tím rituálem děláš hranice a kontext...
    jsem si říkal, jestli náhodou... ty statický pozice jsou fakt mazec, taky mě to hodně baví, imho hodně dobrý druh meditace... pomohl mi uvolnit se z držení mysli (si tak stojím, ruce nad horním dantienem a mysl řve po pár minutách "bolí, bolí, dolů" a já jen tak stojím a reflektuji bolest... a mysl řve furt a až jsem to nevydržel tak jí odpovídám, "tak si je dej dolů sama, jestli to dokážeš" a držel jsem dál... a v tu chvíli se pustila a zmlkla, bolest přešla v cítění energie... osvobození... fakt nádherná zkušenost :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: brizy jsou moc pekny. jak jednou nekdo rikal ze kolem briz by se mely udelat sprchy a jen je sprchovat aby byly cely krasny :D
    jinak jak rikam ja preferuji spis starsi stromy. takovej dub ci buk pod kterej prijdes a ses jak ten trpaslik treba :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: borovice jsou takový starý, přerostlý zkamenělý přesličky, mám jejich energii moc rád... mě už od mala ale táhly kočkovitý šelmy, draví ptáci atd. Příjde mi to celkem nasnadě... a zbožňuju jejich pryskyřici, rád bych se z ní naučil časem vyrábět nějaké vonné produkty...
    A my máme vedle zahrady právě borový háj, ale takový divoký, žádná nasázenost po přímce.
    Baví mě i listnáče, ty jsou takový mladší, ale ctnostnější a milejší... jak mají všechno krásně zakulacený... třeba lípy nebo břízy... a duby, JOJ!
    Jaký stromy máš rád Ty?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: vesmir je takovej jaky si to udelas :D ale hlavne neni takovej jak vypada odsud z mista nevidouciho cloveka po-rimske dnesni civilizace. je to o tom jakou uroven jsi schopnej videt.
    ja treba kdyz delal cestu do okamziku svy smrti tak jsem videl jak se horizont zmenil v orla, priletel neskutecnou rychlosti a pohltil me. jenze jeho chrtan byl jen tunel do jiny urovne byti a vlastne poslal mou dusi dal a tak jsem cestoval az jsem pres ruzne svety dosel ke zdroji. to je ta uroven duse..kdyz zijes jako duse/vedomi a prochazis cyklem zivota a smrti. samozrejme to je jen pohled na vec. techhle pohledu na svet existuje hodne. jde o to na jaky urovni clovek je. nad temahle vsema pohledama na vec existuje pohled na vec kdy clovek se ztotozni se zdrojem a vymani se z cyklu prerodu mezi svetama.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: jj hodně dělá ten kontext užívání (jdeme pařit, mrdat) a ta neukotvenost, jen málo lidí nejdřív slyší, že jsou houby posvátný a léčivý.

    stránka moje neni :-) ale je mi blízká, jsem ji myslim našel v čas, když jsem chtěl zakládat podobnou .. pak nějak už nebyl důvod.
    čamn džong je parádní způsob praxe, ten mi vlastně vůbec otevřel možnosti vnímat víc než sítem rozumu :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: Luna jakože Měsíc ? Amaringa neznám vůbec ..
    já jsem asi zastánce místních tradic.
    naši předkové byli taky "domorodci", a byli takový jaký byly protože byly ještě ve spojení, byli in dio, jako původní obyvatelé ameriky, a poslouchali ducha a následovali jeho vedení, a jejich tradice byly takový jaký byly, protože naši předci žili v krajině v který žijeme my, a posluchali ducha, duchy který žijou v týhle krajině.
    a stejně tak nás povede duch krajiny, duše české země, když budeme poslouchat :-)

    co se týče toho kouzelníka, co mluví o nepřátelských stromech:
    vím že existujou i temný stromy (člověk je ale nepotká často, a ještě míň často se knim přiblíží), a tak věřim, že se tomu pánovi Nevady mohlo stát něco nepřijemnýho a on abstrahuje a svoje zkušenosti představuje jako obecnou normu. Stejně jako mě se stalo něco přijemnýho, překvapivýho, krásnýho a tak to teď všude doporučuju a jako obecnou normu představuju všeobecný přátelství stromů a lidí, a téměř nepodmíněnou lásku.
    nic co tam píše bohužel, nebo spíš bohudík, nemůžu potvrdit.
    nebo teda takle, je klidně možný, že to všechno krásný byla jen přetvářka a cílená manipulace z hlubokýho a zarytýho nepřátelství stromů ke všem lidem .. ale nějak ty historický konsekvence, i konsekvence mojí zkušenosti a života, nějak mluvěj proti tomu, myslim, že stromy jsou takový kmotři lidí, dlouhý roky připravovali zemi pro živočichy a pro lidi, vždycky jim pomáhali a pomáhaji ,.... i Rembrand namaloval chatku s Dubem, tak že chatka je malá a DUB je pašáak strážce, ochránce a opatrovatel pastoušky a její rodiny, nenamaloval strom jako pavouka s dlouhejma nohama co čeká až se nějaká malá veš přiblíží aby si mohl smlsnout ... konc konců existujou i masožravý rostliny, a měli na to miliony let, klidně si mohli vyvinout chapadla a čelisti.

    o mazatécích nevim nic :-) (ale když sem napíšeš nějakou pěknou inspirativní četbu o indiánech budu určitě rád, já čet naposledy myslim Léčivá síla amerických indiánů nebo tak nějak, to bylo super)

    co se týče toho pohledu těch americkejch čarodějů ... nějak jsem to asi ještě úplně nepochopil jak to vlastně je ... jestli je vesmír v podstatě nepřátelskej a v podobě orla si přijde pro tvoje vědomí když mu ho vydáš a nebo je to všechno boží láska...

    z těch svojich zkušeností myslim, že je to ta láska


    OGMIOS: jo psychedelika jsou dobrý, někdy to lidem nedojde, že asi vzali málo ;-) je to dobrý na rozpomenutí se (ale víceméně je to takovej zrychlenej proces, jehož výsledku člověk dosáhne pokáním, takže bych je chápal spíš asi jako terapeutický prostředky)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: ty vado respekt, ja jsem desne linej na meditace :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: jinak ja docela vyuzival tu moznost poskladat se zpatky z psychedelik. docela jsem si takhle odstranil nejaky mensi psychozy co jsem mel z mladi. kamarad ten se treba poskladal zpatky tak ze prestal kourit. to udelal vedoem ale hub se boji. akorat to nefunguje tak ze by se clovek poskladal zpatky tak ze zustane permanentne ve svem stredu. to mi rpislo poznani ze to musim udelat tou pracnu cestou=meditace a pekne se prokousat urovnema.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NIKOPOL: to je Tvoje stránka to satori? že je tam šamanismus a do toho cvičení wuji (zhang zhuang qigong)?

    OGMIOS: jj, mám stejnou zkušenost... a to jsem měl imho velký štěstí, že to se mnou jednou hrubě zacloumalo (záměr byl samořejmě klasicky povrchni, co chtít od sedmnáctiletýho městskýho klacka) a hodilo mě to "tam" a od té doby už svět nebyl tím čím dřív... a naštěstí jsem docela záhy pochopil, že je třeba to cizelovat v každodennosti, takže najednou striktně žádný hospody a každý ráno joga a meditace.. jsem jim moc vděčný za to jak mě navedly k lepšímu životu...

    Ono to všem nedává stejně, set a setting, ale kdyby se to dělalo "přísněji" v rituálním kontextu, tak imho ten vhled dostane každý, každý po svém, ale každý bude mít tu zkušenost... místo povrchního popadání se za břicho :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no vidis a ja zrovna potkal borovice jako ty dravci bytosti :D taky jak jsem psal o tech stromovych pubertacich co se neumej chovat tak to byly borovice. proste v lese se s nima deje to co s nama..jak je tam zasadej do rad bez kontinuity, kdy nemaj stary moudry stromy kterejm muzou naslouchat tak taky vlcej. ty jejich energie byly docela desivy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no ja prave docela narazil, u nas jsme to taky konzumovali a kdyz mi zaclo prichazet poznani vesmiru tak jsem zjistoval jak to maj druzi a voni to brali jen proto ze se po houbach smejou..samozrejme ze je to trochu zmenilo ale tim ze nepochopili co to nabizi se ochudili o prozreni. to me zarazilo..vem si ze to svem da stejne,..da to lidem existenci bez zatizenosti ega..a pritom to lidi nedokazou uchopit.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: já se s tím taky neztotožňuju, proto ten disclaimer před napastovaným textem... on ten pán je takový hodně striktní, ale zase umí snít jako nikdo...
    Já třeba miluju borovice, kdybych měl říct jeden příklad za všechny... kousek od domečku jsem si umístil lavičku, abych pod nimi mohl sedávat a prostě si tam tak sedím, poslouchám šumění potoka a jsem zticha... a ono se to děje :D A příjdou mi v pohodě (kdyby moc chtěli, tak ti nejstarší mi padnou na střechu domku a je po prdeli, že) a to s nima nemálo zatápím... ale zase jen se spadanýma nebo souškama...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak ja se uz samanskych cest veskrze vzdal, pro me je uplne stejne prinosne stopovat v krajine(nepresne vyjadreno). je to takova samanska cesta tady. dostanu stejne odpovedi. proste si vezmu otazku, ponorim se do sebe a odpoved prijde. nebos e ponorim do krajiny az vidim odpoved. nebo zacnou prichazet obrazy a potom stopuju smysl.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: tesat do kamene, krásně napsané :))) Moc hezký postřehy a podstatný... právě to "přenášení živý vody" je pokus přenést si něco z tohoto stavu vycentrování do běnžýho života, ať již uvolněnost, nadhled či nějaké konkrétní informace nebo změny osobnosti... ale chce to sakra dávku koncetrace a milosti zhůry :)))
    A souhlasím, že gro trvalé změny je v každodennosti, to je to ranní vstávání o hodinu dřív a praktikování, stejně jako tisíce malých rozhodnutí během dne, které dělají potom velký obraz :) ono kdyby to šlo takhle jednoduše, tak by si toho většina z nás ani nevážila :D
    A co se týče toho uvědomění, tak to máš těžký... třeba z naší pubertální bandy nějakých 20, 30 lidí co jsme jezdili na podzimní výlety jsme 3, kteří modrajícím skřítkům ještě hovíme (a kteří jediní si s nima trochu sáhli na dno) a to ještě ten jeden to bere spíš jako relax a dočasné vymanění se z každodenosti... a ten druhý aktuálně bipolárka aka maniodepresivita... zbytek jede běžné záležitosti dne, fotbal, pivo, politika, někteří klepky. zavřely dveře na sedm západů a něchtějí o tom ani slyšet... jsem zvědavej, co čeká mě :DDD
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: hele s tim ze by byly stromy ciste nepratelsky se nemuzu identifikovat. spousta jich pratelskych je. samozrejme muzou vuci nam citit zast neb my je kacime a palime atd..no proste jsme lidi a davame tomu ve vsech smerech naprdel. nicmene spoust astromu rpatelskych je. nektery druh vic a nektery min. a kazdej si rozumi s jinejma stromama. ja jak rikam tak mam nejradsi starsi vyzraly stromu ktery uz nerostou, ty jsou pro me vic pratelsky. jen si tam tak stojej ve svy blahosklonny majestatnosti a clovek jim neprekazi.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    coz me privadi k smrti... DARJEEL..pro me psychedelika meli prinos vedomi smrti. ja nikdy nemel rad maly davky protoze ty mi nepomohly prekonat sve ego a priblizit se smrti. to vedomi smrti cloveku pomuze ujasnit si priority. pro me byl nesmirnej prinos to jak intoxikace psychedeliky probiha, to jak nabihaj a clovek se s nima drape na ten pomyslny kopec silenstvi a tahne do toho kopce vsechny ty svy zivotni koncepty ktery jsou uplne zbytecny a vlastne jsou tim silenstvim tak cim vic je clvoek vrcholu tim je to tizivejsi az mu dojde ze jsou zbytecny a zahodi je. rozpadne se. rozpadne se ego. a nastane uleva a klid a mir a jednota a vse co clovek kona, kona ze stredu sve bytosti. to ze ma clovek ten luxus v tomhle nezatizenem stavu uvedomit si co je dulezity, kam chce smerovat a posklada se k obrazu svemu. to ze clovek ma moznost porovnat jaky je rozdil existence kazdeho dne kdy je clvoek zatizen milionem zbytecnych veci a tim kdy clovek existuje naprosto volne. to je opravdu prinosne na psychedelikach. akorat co vim z lidi kolem tak ne kazdymu to dojde. lidi to berou pro srandu kralikum a promrhaj ten extremne cennej moment nezatizenosti. nezatizenosti kdy muzou ve svy krase dosahnou vseho.
    samozrejme to je ale jen docasne. to ze si clovek pamatuje jaky to je neznamena ze tak zije v kazdem okamziku. toho se da docilit jedine tou pracnou cestou. zadnou cestou za pomoci spojencu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NIKOPOL: dobrý že cvičíš... pěkně jsi to popsal :)))
    Eliade je takovej hutnej antropologickej, vyčetl jsem z toho před lety co jsem potřeboval, ale už bych se k tomu asi nevracel, ono je mraky literatury v současnosti, ale jako dobrej základ... mně teďka táhnou už docela specifický věci, aktuálně si čtu o amazonii, to je teďka velký téma, Luna, Amaringo,...
    Btw. by mě zajímalo, jestli vyšlo něco zajímavýho o mazatécích, nevíte někdo?

    V historii si Tě vyfiltruju, jsem ani nevěděl, že Tě tohle téma zajímá, potkávám Tě v jiných auditkách :o)


    OGMIOS: ještě k těm stromům, jeden skromný názor do pranice, od současného čaroděje z Nevady:

    One thing I want to remind people of is that even though some people may feel that they have an affinity with trees, there is only hostility coming from the other side, and it isn't because of some reason, it is just the default relationship between us. Trees don't like humans, they have never liked them, and if you turn into a tree in dreaming, your feelings for any human characters in that dream, real or imagined, will not be good. Therefore, if dreaming as a tree, it is best to not interact with anything related to human beings, because if you do, your dream will be a full on nightmare.

    The New Tree Sorcerers in 2. Nagualism, Lineages, Totems & Other Paths Of Sorcery Forum
    The New Tree Sorcerers in 2. Nagualism, Lineages, Totems & Other Paths Of Sorcery Forum
    http://nagual.yuku.com/topic/1814/The-New-Tree-Sorcerers
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: .. jo, praktikuju. v průběhu času sem se naučil x postupů, jak to udělat.
    základem těch technik je střídání koncentrace a uvolnění, to navozuje trans nebo uvádí člověka do změněných stavů vnímání, vědomí. (knížky doporučuju protože se tam člověk může poučit o stromech a lese a vůbec, tendenční záležitost, nic víc :-) bibli už napsali dávno)
    vision quest je zase něco jinýho, resp. jádro je stejný, ale spracovává se hlubší záměr, na kterym se pracuje delší čas, před i při probýhá oraxe směrující a doprovázející celý období toho vision questu, kterej sám o sobě je takový trošku pokání nebo nevim jak to napsat, no prostě člověk si vytvoří situaci pokud možno hraniční,aby se mu tam dobře dostávalo a podařilo se mu dostat pomocí všech těch technik dostatečně hluboko. tyhle meditace po způsobu šamnský cesty jsou takovej íň koncentrovanej odvar, teda může bejt nikdo neřiká, že se nedá fakt dřít a lítat fakt daleko i z vlastního pokoje nebo z kanclu nebo z postele, kde zrovna sladce oddechuje největší děvka babylonská ...

    pokud postrádáš jakejkoliv teoretickej základ začal bych tady http://satori.mysteria.cz/techniky.html
    ta stránka je dost stará, pokud máš radši renomovanější zdroje zkkusil bych něco z následujících:
    Holger Kalweit Svět šamanů (tenčí) nebo mircea Eliade Šamanismus a nejstarší techniky extáze (tlustý ale vyčerpávající)
    nebo (a co z hlediska tendenčního získávání informací povařuju za stručnější, přímočařejší, praktičtější)
    Evelin Rufer Šamanská cesta (tam je to vyložený asi na prvních 40 stránkách, pak jsou cesty k planetárním silám)
    nebo takový samorostlejší evropský šamanismus Marka Pogačnika (Dcera Gáie)

    celkově se to dá shrnout na pár řádek .. myslim, už jsem to sem někd psal (hledej v historii) jde o to stanovit si záměr, dostat se do alfy, transu, změněný hladiny vědomí, stanovit si vchod (některý jsou vhodnější, případně způsob vstupu, a pak .. jak píšeš .. do králičí nory, říše divů čeká.
    zpátky se vrátíš po tý samý cestě jako si tam vlez (nebo jinak, důležitej je záměr probudit se)
    ať tam potkáš cokoliv neni nutný se bát, nic se ti tam nemůže stát pokud to sám nebudeš chtít.

    vchod může bejt celkem cokoliv, ale dobrej nosič je voda, to znamená jít přes nějaký místo s vodou, ať už skutečný nebo imaginární :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: ad stromovi pubertaci, dost smutny mi to prislo v lesni monokulture stromovych pubertaku.jsou tam v radach jeden vedle druhyho a neumej se chovat. nastesti i oni zmoudrej az trochu povyrostou. zazijou smrt svych bliznich prorezavkou a prirozenym upadkem. diky tomu budou mit vic mista a budou si vic vazit sveta.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak informaci ma clovek 4prdele :D rekl bych ze celej svet informaci :D
    konkretne stromy jsou zajimavy, muzou bejt fakt husty, to jsem jednou takhle delal energetickou meditaci mezi 2ma bukama a uplne me to vodpalilo jak meli silnou energii :D
    jindy jsem potkal strazce prechodu za zrcadlo, vysvetlil mu ze se mnou nemusi bojovat a presel jsem za zrcadlo do magickeho sveta.
    porad nevim v ktere rovine jsem potkal stromy jako pohybliva stvoreni, behali tam po korenech a vubec byly vcelku dravci. to byla zajimava uroven sveta.
    no nicmene tady v ty nasi bezny urovni jsou stromy dost mily, ikdyz preferuju starsi stromy ktery uz vedej co chtej a znaj zivot. ty stromovy pubertaci co se jeste derou vzhuru a hlavnim zajmem je rust, tak s tema si uplne tolik nerozumim :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam