• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Bříza je mi nejblíž od malička, pořád jsem po nich lezl, měl v nich ´svý místo´. Podobnou náklonost cítím k borovici, jasanu a lísce.. To jsou s stromy..

    V Norsku jsem narazil na obří břízu, nic takovýho jsem nikdy neviděl..obrovský větve velikosti našich velkých bříz..ohromná síla - na zdejší poměry nepředstavitelný, na to že bříza se dožívá relativně nízkého věku a pak se rozpadá, aby živila nastupující stromy. ohromující. Pořád jsem se k ní vracel..Jednou byla obrovská vichřice, která pomálala mnoho stromů v okolí, spěchal jsem ve strachu o ni, ale vydržela!!

    I tady v Praze je zajímavá bříza..Zaujala mne už z dálky svojí extrémní bělostí a zvláštním tvarem..Pak jsem zjistil, že ji někdo připravil o velkou část kůry..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: a co proste jit dal? ja vim ze moc nenavazeme ale kdyz jdes zpatky k prirode tak mas vsechno co potrebujes. nemusis se zabyvat jak to delal tenhle ci tamten clovek..proste jit zpatky k prirode.
    ma to mozna jedinej zadrhel a to etickej, ja zjistuji ze to co clovek najde kdyz jde k prirode je to co nekteri oznacujou za magii a jako takove to odsuzují. ja ale vidim veskere lidske konani stejne, vse ovlivnuje energeticka pole kolem nas. podle me je to vsechno jen dovednost ktera se muze a nemusi rozvinout.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: je otazka, jestli u nasich ceskych mistnich tradic by clovek nemusel nez samanismem pracovat s nejakou modifikovanou formou krestanstvi treba v ramci magie nebo alchymie. jenze s tradici magie, ktera ma nejaky system, pomoci nehoz by clovek ziskal komplexnejsi poznani, je to tezke. stredoveke grimoary (Faust atd..), to je spis demonologie, tam zadny vyvazeny system neni, a Bardonuv system, ktery FB prevzal asi od Quintschera ten cert vi od koho (nektere naznaky ukazuji na puvod u Martineze de Pasquallyho, pac nektere z Bardonovych sigil jsou u v jeho pracech), jenze to je max. prvni polovina 18. stol. tedy dost mlada tradice.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak taky mam rad ovocny stromy. ovocny stromy jsou fajn :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no u nas jsou velky lipy treba. taky tu je spousta velkejch buku, at uz v parku nebo na okolnich kopcich. vubec mam treba radsi stromy ktery rostou nahore na kopcich an tech nejmin hostinych mistech. jak rostou velice pomalicku a kazdy ziviny si vazej a drzej se na kamenech silou vule. jo to jsou bojovnici :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: starší stromy, njn, to už je kolikrát vzácnost... kamarádka sbírá lipové květy na 450 let starým stromu... takový jsem u nás v okolí ještě nenašel, spíš menší puberťáky, jak Ty říkáš :o)

    a břízy, to jsou kámoši... a ještě jak hoří i mokrý, to se taky hodí :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: dík, mám období kdy to jde samo a období kdy to flákám... ale joga valí furt, každej den v podstatě... a tang lang quan, to je dravost sama :o)
    To přeskládání a poskládání je dobrý, taky jsem si s tím vyléčil různý neurózky z dětství, ale k něčemu jsem se nedokopal a naopak mě to pak táhlo do dark sideu... takže jsem též opatrný.

    Ad střed... my máme koncept centeringu, který je s tímhle úzce spojený a dá se právě dělat celkem jednoduchý (ale mega účinný) techniky, kterýma se dá centrovat během dne... jinak samozřejmě obecným základem je uvolněný hluboký dech a rovná páteř.

    NIKOPOL: http://www.dharmagaia.cz/...a-vegetalismo-samanismus-mezi-mestickym-obyvatelstvem-peruanske-amazonie

    https://www.google.cz/...=u&source=univ&sa=X&ei=ZT0LUuuzJunV4gSOiYCABw&ved=0CDEQsAQ&biw=1024&bih=640

    Já jsem taky zastánce místních tradic, ale tím jak jsou přerušený, tak se inspiruji u kultur, který jí přerušenou nemají... využívám moderní doby, internetu k tomu najít ztracená vlákna... něco samozřejmě přenositelný není, ayawaska nám tu fakt neroste, stejně jako tu nežijí jaguáři a anakondy... souhlasím co píšeš ohledně naší krajiny... v určitém smyslu jsem hrdý čech :)

    Ad cizí čarodějové - oni mají taky mnohem víc nepřátelskou přírodu... tady byli tak maximálně vlci a ty vybili lidi někdy na konci 19. století.. teď se pomalu vrací, ale nesežerou Tě jak někde v tajze... kdežto v obou amerikách kočkovitý šelmy, velký hadi škrtiči i jedovatí, podvodní zvířata atd. V džungli není pánem tvorstva člověk, ale anakonda...

    Já myslím, že ten dravčí pohled je metodika, něco jako u bu, dej ránu nebo dvě dostaneš... že to platí pro určitý výsek zkušenosti (aby člověk nepromarnil život, aby se uměl plně aktivizovat z nuly na sto atd.), ale ve své podstatě je vesmír milující lůno... třeba naše česká příroda takhle rozhodně rezonuje, úplně Tě vítá a těší se z Tvé přitomnosti a sežerou Tě tak maximálně komáři (pokud nenajdeš kakost ,-)

    NIKOPOL: to chce fakt rituál, pak je to léčivý a zároveň bezepečný, protože tím rituálem děláš hranice a kontext...
    jsem si říkal, jestli náhodou... ty statický pozice jsou fakt mazec, taky mě to hodně baví, imho hodně dobrý druh meditace... pomohl mi uvolnit se z držení mysli (si tak stojím, ruce nad horním dantienem a mysl řve po pár minutách "bolí, bolí, dolů" a já jen tak stojím a reflektuji bolest... a mysl řve furt a až jsem to nevydržel tak jí odpovídám, "tak si je dej dolů sama, jestli to dokážeš" a držel jsem dál... a v tu chvíli se pustila a zmlkla, bolest přešla v cítění energie... osvobození... fakt nádherná zkušenost :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: brizy jsou moc pekny. jak jednou nekdo rikal ze kolem briz by se mely udelat sprchy a jen je sprchovat aby byly cely krasny :D
    jinak jak rikam ja preferuji spis starsi stromy. takovej dub ci buk pod kterej prijdes a ses jak ten trpaslik treba :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: borovice jsou takový starý, přerostlý zkamenělý přesličky, mám jejich energii moc rád... mě už od mala ale táhly kočkovitý šelmy, draví ptáci atd. Příjde mi to celkem nasnadě... a zbožňuju jejich pryskyřici, rád bych se z ní naučil časem vyrábět nějaké vonné produkty...
    A my máme vedle zahrady právě borový háj, ale takový divoký, žádná nasázenost po přímce.
    Baví mě i listnáče, ty jsou takový mladší, ale ctnostnější a milejší... jak mají všechno krásně zakulacený... třeba lípy nebo břízy... a duby, JOJ!
    Jaký stromy máš rád Ty?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: vesmir je takovej jaky si to udelas :D ale hlavne neni takovej jak vypada odsud z mista nevidouciho cloveka po-rimske dnesni civilizace. je to o tom jakou uroven jsi schopnej videt.
    ja treba kdyz delal cestu do okamziku svy smrti tak jsem videl jak se horizont zmenil v orla, priletel neskutecnou rychlosti a pohltil me. jenze jeho chrtan byl jen tunel do jiny urovne byti a vlastne poslal mou dusi dal a tak jsem cestoval az jsem pres ruzne svety dosel ke zdroji. to je ta uroven duse..kdyz zijes jako duse/vedomi a prochazis cyklem zivota a smrti. samozrejme to je jen pohled na vec. techhle pohledu na svet existuje hodne. jde o to na jaky urovni clovek je. nad temahle vsema pohledama na vec existuje pohled na vec kdy clovek se ztotozni se zdrojem a vymani se z cyklu prerodu mezi svetama.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: jj hodně dělá ten kontext užívání (jdeme pařit, mrdat) a ta neukotvenost, jen málo lidí nejdřív slyší, že jsou houby posvátný a léčivý.

    stránka moje neni :-) ale je mi blízká, jsem ji myslim našel v čas, když jsem chtěl zakládat podobnou .. pak nějak už nebyl důvod.
    čamn džong je parádní způsob praxe, ten mi vlastně vůbec otevřel možnosti vnímat víc než sítem rozumu :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DARJEEL: Luna jakože Měsíc ? Amaringa neznám vůbec ..
    já jsem asi zastánce místních tradic.
    naši předkové byli taky "domorodci", a byli takový jaký byly protože byly ještě ve spojení, byli in dio, jako původní obyvatelé ameriky, a poslouchali ducha a následovali jeho vedení, a jejich tradice byly takový jaký byly, protože naši předci žili v krajině v který žijeme my, a posluchali ducha, duchy který žijou v týhle krajině.
    a stejně tak nás povede duch krajiny, duše české země, když budeme poslouchat :-)

    co se týče toho kouzelníka, co mluví o nepřátelských stromech:
    vím že existujou i temný stromy (člověk je ale nepotká často, a ještě míň často se knim přiblíží), a tak věřim, že se tomu pánovi Nevady mohlo stát něco nepřijemnýho a on abstrahuje a svoje zkušenosti představuje jako obecnou normu. Stejně jako mě se stalo něco přijemnýho, překvapivýho, krásnýho a tak to teď všude doporučuju a jako obecnou normu představuju všeobecný přátelství stromů a lidí, a téměř nepodmíněnou lásku.
    nic co tam píše bohužel, nebo spíš bohudík, nemůžu potvrdit.
    nebo teda takle, je klidně možný, že to všechno krásný byla jen přetvářka a cílená manipulace z hlubokýho a zarytýho nepřátelství stromů ke všem lidem .. ale nějak ty historický konsekvence, i konsekvence mojí zkušenosti a života, nějak mluvěj proti tomu, myslim, že stromy jsou takový kmotři lidí, dlouhý roky připravovali zemi pro živočichy a pro lidi, vždycky jim pomáhali a pomáhaji ,.... i Rembrand namaloval chatku s Dubem, tak že chatka je malá a DUB je pašáak strážce, ochránce a opatrovatel pastoušky a její rodiny, nenamaloval strom jako pavouka s dlouhejma nohama co čeká až se nějaká malá veš přiblíží aby si mohl smlsnout ... konc konců existujou i masožravý rostliny, a měli na to miliony let, klidně si mohli vyvinout chapadla a čelisti.

    o mazatécích nevim nic :-) (ale když sem napíšeš nějakou pěknou inspirativní četbu o indiánech budu určitě rád, já čet naposledy myslim Léčivá síla amerických indiánů nebo tak nějak, to bylo super)

    co se týče toho pohledu těch americkejch čarodějů ... nějak jsem to asi ještě úplně nepochopil jak to vlastně je ... jestli je vesmír v podstatě nepřátelskej a v podobě orla si přijde pro tvoje vědomí když mu ho vydáš a nebo je to všechno boží láska...

    z těch svojich zkušeností myslim, že je to ta láska


    OGMIOS: jo psychedelika jsou dobrý, někdy to lidem nedojde, že asi vzali málo ;-) je to dobrý na rozpomenutí se (ale víceméně je to takovej zrychlenej proces, jehož výsledku člověk dosáhne pokáním, takže bych je chápal spíš asi jako terapeutický prostředky)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: ty vado respekt, ja jsem desne linej na meditace :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: jinak ja docela vyuzival tu moznost poskladat se zpatky z psychedelik. docela jsem si takhle odstranil nejaky mensi psychozy co jsem mel z mladi. kamarad ten se treba poskladal zpatky tak ze prestal kourit. to udelal vedoem ale hub se boji. akorat to nefunguje tak ze by se clovek poskladal zpatky tak ze zustane permanentne ve svem stredu. to mi rpislo poznani ze to musim udelat tou pracnu cestou=meditace a pekne se prokousat urovnema.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NIKOPOL: to je Tvoje stránka to satori? že je tam šamanismus a do toho cvičení wuji (zhang zhuang qigong)?

    OGMIOS: jj, mám stejnou zkušenost... a to jsem měl imho velký štěstí, že to se mnou jednou hrubě zacloumalo (záměr byl samořejmě klasicky povrchni, co chtít od sedmnáctiletýho městskýho klacka) a hodilo mě to "tam" a od té doby už svět nebyl tím čím dřív... a naštěstí jsem docela záhy pochopil, že je třeba to cizelovat v každodennosti, takže najednou striktně žádný hospody a každý ráno joga a meditace.. jsem jim moc vděčný za to jak mě navedly k lepšímu životu...

    Ono to všem nedává stejně, set a setting, ale kdyby se to dělalo "přísněji" v rituálním kontextu, tak imho ten vhled dostane každý, každý po svém, ale každý bude mít tu zkušenost... místo povrchního popadání se za břicho :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no vidis a ja zrovna potkal borovice jako ty dravci bytosti :D taky jak jsem psal o tech stromovych pubertacich co se neumej chovat tak to byly borovice. proste v lese se s nima deje to co s nama..jak je tam zasadej do rad bez kontinuity, kdy nemaj stary moudry stromy kterejm muzou naslouchat tak taky vlcej. ty jejich energie byly docela desivy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DARJEEL: no ja prave docela narazil, u nas jsme to taky konzumovali a kdyz mi zaclo prichazet poznani vesmiru tak jsem zjistoval jak to maj druzi a voni to brali jen proto ze se po houbach smejou..samozrejme ze je to trochu zmenilo ale tim ze nepochopili co to nabizi se ochudili o prozreni. to me zarazilo..vem si ze to svem da stejne,..da to lidem existenci bez zatizenosti ega..a pritom to lidi nedokazou uchopit.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OGMIOS: já se s tím taky neztotožňuju, proto ten disclaimer před napastovaným textem... on ten pán je takový hodně striktní, ale zase umí snít jako nikdo...
    Já třeba miluju borovice, kdybych měl říct jeden příklad za všechny... kousek od domečku jsem si umístil lavičku, abych pod nimi mohl sedávat a prostě si tam tak sedím, poslouchám šumění potoka a jsem zticha... a ono se to děje :D A příjdou mi v pohodě (kdyby moc chtěli, tak ti nejstarší mi padnou na střechu domku a je po prdeli, že) a to s nima nemálo zatápím... ale zase jen se spadanýma nebo souškama...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jinak ja se uz samanskych cest veskrze vzdal, pro me je uplne stejne prinosne stopovat v krajine(nepresne vyjadreno). je to takova samanska cesta tady. dostanu stejne odpovedi. proste si vezmu otazku, ponorim se do sebe a odpoved prijde. nebos e ponorim do krajiny az vidim odpoved. nebo zacnou prichazet obrazy a potom stopuju smysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam