BARBORAS: když pominu detailní nedostatky typu "jsem vyučen bez maturity", co mám odpovědět? Tak mi přijde, že ten Tvůj dotazník není vůbec o "psychonautismu" (kde se ten pojem bere, kdo ho vlastně uvedl do literatury?), ale prvních několik otázek je z adiktologickýho screeningovýho dotazníků (k čemu to tam je, máš výzkumnou otázku spojitost psychonautismu se závislostí na návykových látkách?), dvě poslední mi zase přijdou jako diferenciační síto pro rozpoznání disociací, schizotypních znaků, depresivity, úzkostnosti atd., tedy základních psychopatologických os. Nikde tam nějak nevidím ten seberozvoj, sebepoznání, nějaký hlubší prozkoumání těchto jevů. Mám dojem, že jde o to spojit "psychonautismus" s nějakou psychopatologií... no na adiktologii bych se tomu ani nedivil :o)
A teď z jiného soudku, proč si myslím, že jsi tu s tím mimo: Píšeš "změněné stavy vědomí" a to se náhle redukuje na "drogy" - to je chyba! Většina lidí v tomto auditu pracuje se změněnými stavy vědomí skrze bubnování, trans, půsty, meditace, potní chýši a tyto stavy je vedou k hlubokým poznatkům o podstatě bytí, hluboko do "sítě života", kde potom poznávají svoji roli ve světě, vztahy mezi organismy atd. atd. Nějak tenhle aspekt v Tvém dotazníku postrádám, ale řekl bych, že to je proto, protože máš dopředu nastavený, co chceš zjistit a jde Ti jenom o to to potvrdit (no, holt kvantitativní výzkum bych řekl, což?)
Druhá věc je potom indukce změněných stavů vědomí skrze něco, co nazýváš "drogy" - co je to ta droga? Jak jí máš zadefinovanou? Je to ayahuasca? Je to pervitin, je to alkohol? A co cukr nebo sůl? Co televize a facebook?
V šamanismus, se žádnou drogou nikdy nepracovalo a pracovat nebude, rostlinné a jiné pomocníky nazýváme medicínou a chováme je ve velké úctě, protože nám přináší poznání a sílu, lux a fierzu, jedná se o vědomé a inteligentní bytosti se svojí vůlí a ne chemické agenty, které předvídatelně působí v lidském organismu.
No, věřím, že v jiných auditkách pochodíš líp, ale tady mi to přijde dost mimo mísu z více důvodů...