... mno, tohle je imho trochu něco jinýho než učení medicincínsko kola ... a pravda je, že různý kultury maj různý učení medicinskýho kola, různý podání různý systémy, jediný na čem se shodujou je ten kruh (a možná východ jak píšeš, ale ani to nevim jistě). kruh jak jsem slyšel je pro indiána základní výkladovej diagram (proto maj všichni "medicin wheel" ale každej je jinej)
a proto bysme asi na příště měli uvádět, která tradice nás zajímá, kde jsem se stim setkali, atd.
ale co zmiňujete .. to základní rozdělení vesmíru, světa je ale imho něco jinýho než medicin wheel.
resp. tohle rozdělení světa samotnou možnost medicin wheelu, jeho souvislostí a náležitostí rituálů imho teprve zakládá.
jako se základem s tímhle vydělením světa taky pracuju .. a docela teda stím bojuju asi dva roky, nebo spíš nebojuju .. protože nevim co stim
od Alicie Hamm jsem naučenej, jak to maj Lakotové (a Hopiové to maj asi stejně), a tak to taky tak dělám ... sranda je, že tradiční národy svoje oltáře zakládali na způsob přírody, krajiny okolo .. a timpádem vydělení světa podle živlů je jistej druh jakože geografickýho, prostorovýho klíče, kterej situje určitou tradici do určitý krajiny.
takže určitá krajina je to, co určuje jak ty strany a barvy a kvality v tom med wheelu jsou ne člověk.
na druhou stranu je to člověk kdo stim pracuje na úrovni symbolů a sil a timpádem je jedno kam to člověk umístí síly jsou univerzální a jsou vlastně všude, tak že je jedno na kerou stranu to umístíme ... pro potřebu člověka a rituálu ... ale asi už ne pro potřeby spojení se zemí, tak jak to dělali předkové.¨
dál taky vim, že germáni a kelti, i slovani měli jinej model světa než indiáni - resp. základní rozdělení pro ně bylo jiný, protože kvalita byla jiná ...
a tak už se mi pákrát stalo, že jsem při provádění techniky, rituálu ... přehodil elementy a kvality na světovejch stranách a pak se opravil ... a taky už jsem to zkoušel to přehodit a odsloužit vědomě .... no a taky to funguje ... ale .. zase moc daleko jsem se stim nedostal ... ¨
máte stim někdo zkušenost, uvažujete otom ?