• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    DARJEEL: Může to tak působit, ale napsala jsem zde jen pár příspěvků. Mohla bych o tom mluvit hodiny a hodiny a stejně by nebylo vše řečeno. Nehledala jsem zde odpověď na život, ale zaujala mě ta podobnost filosofií tak vzdálených kontinentů. Ta kniha Kosmický had právě pojednává o tom fenomenu žebříků, hadů, schodů a interpretuje je jako obrazy DNA. Mě to přišlo jako zajímavý pohled, a hledala jsem zde někoho, kdo se o to taky zajímá nebo tu knihu četl ..
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    GOTZILAMISA: kosmickeho draka jsem necet. Nicmene DARJEEL celkem primerene podotyka, ze obrazy hadu, sloupu, stromu, stredu, krizu a spiral bude asi, resp. jiste je najdes v jakyholiv tradici, kterou si urcis jako pracovni, domovskou.
    Ted zrovna jsem cetl corpus hermeticum, nehlede na to, ze tam slovo jezis neni ai jednou, Jezise jsem mel dojem a radost tam potkavam mnohokrat.

    ted ctu mezopotamsky myty, legendy.
    A Marduk si pocina vskutku blizkovychodne kazdpadne znacna cast jeho kosmogonickejch aktu se prekryva (nebo muzeme najit paralely) s tim, co vypravi Eda o Odinovi.

    Taky je ftipny, kdyz se rozhodneme uvest vymer bozich vlastnosti, velikosti, mohutnosti a cnosti skonci ruzni verici u tech samich kategorii a slov.

    Ono to jako jedno je ale teren je to clenitej a zkusenost hluboka, krasna .. a hlavne osobni.

    On si ve svy podstate kazdej muze psat, blabolit, cist, poslouchat kazdej, co chce a duch je vsude a tak kazdej asi najde presne ty semena a da vodu presne tem semenum, ktery chce sit a sklizet .. nebo k cemu ho to pudi.

    V tom corpus hermeticum se celkem otevrene pise, ze nejdriv je uvedomeni, ze za mnohosti sveta je jednota, ze vsechno mnohe, ruzne a vselike pochazi od jednoho zakladu, od stvoritele, ktery v kazdem okamziku tvori, vzjevuje a udrzuje, vse co je, a v sobe drzi, to co neni.
    Ze skrze barvitost a mnohost sveta se nam dava buh ve sve dokonalosti, je nikde a vsude, od nejdrobnejsiho po nejvetsi ... kadopadne skrz krasu sveta se nam dava dokonalost bozi.
    To je jedno, jednota ... ale neni to vsechno, takove poznani neni ulpne.

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GOTZILAMISA: mam pocit velky neukotvenosti, mozna nejistoty, za tim, co pises... neprilis vhodna vybava na cesty do jinych svetu...
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    KUATO: Možná mě jen nechápeš :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GOTZILAMISA: to co doporucujes se mi zda byti pravym opakem cesty, jak se neco naucit :o)
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    KUATO: je neříkám nevnímat je, ale jen je nechat proplouvat, ne jim věnovat přílišnou pozornost
    KUATO
    KUATO --- ---
    GOTZILAMISA: po detailech urcite ma smysl patrat, kultivuje to intelekt a uschopnuje jej k velmi jemnemu rozliseni, ktereho je IMHO treba. zjednoduseni tohoto typu, ze "nakonec vsechno je jedno a proto chuj s tim" je velmi zradne, protoze v praxi nedela nic jineho nez utuzuje slepotu jedince.
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    DARJEEL: Máš pravdu, ono je to asi opravdu "jedno" a ted myslim v tom smyslu jednoty :D takže nemá smysl pátrat po detailech
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GOTZILAMISA: otázka je, k čemu by Ti ty souvislosti a zjištění měli sloužit nebo pomoct... autochtonnost "podzemí" a jeho obsahů je evidentní, obrazy hadů napříč kulturami nevyjímaje, cesty jak se k jakobově žebříku dostat a jak po něm šplhat nahoru i dolu jsou také známé... možná bych si být Tebou upřesnil, co je vlastně Tvým záměrem...
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DRAGEL: tak příští rok je příležitost ;)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    DRAGEL: tady je něco z Lotyšska http://www.slovanskykruh.cz/2015/06/lotyssko/
    bylo tam rituální zapálení ohně, bohužel Zdeněk neměl čas o tom mluvit

    cesta do Ruska - Kalugy http://www.slovanskykruh.cz/2015/08/cesta-do-ruska/ na fotkách je tam vidět ceremoniální místo a ceremonie
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja si myslim ze ze slovanu nam zbyl akorat jazyk ale genove jsou cesi mixlotina evropy.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Tenhle a minulý rok byl Zdenda Ordelt v Lotyšsku Litvě i v Rusku a tak má pár zážitků z ceremonii o stovkách lidí. Přivezl veštění z 9 bylin, ale to jsem ještě neviděl, plno fotek je na webu www.slovanskykruh.cz
    Nic konkrétního zatím nemám, jen to, že je tam tradice živá .
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    JASONEKK: Tvoje video u této akce jsem viděl :-)
    Jde mi spíše se někdy dostat dovnitř :-)
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    NIKOPOL: Praveze i o tech souvislostech pojednava ta kniha Kosmicky had. Dokonce i na obraze toho Yggdrasilu je had, podobne jako na tom nakresu od indianu. Ale severska mytologie v tech podobnostech zminena nebyla, tak me to zaujalo. Cetl jsi tu knihu?
    Ja se nesnažím hledat moc podrobností, ale spíš ony si hledají mne, já si najednou něčeho všimnu a zajímá mě, kam to vede dál a jestli už to někdo "zkoumal" resp. se tím zabýval.
    Právěže mi teď dává smysl spoustu věcí zdánlivě nesouvisejících.
    Mě spíš právě zajímá to srovnání a podobnosti napříč kulturami. Nechci číst zase nějakou uplně odbornou literaturu, já to neumím číst, vejška mi to dost znechutila :D
    To řecko by mě zajímalo, v Kosmickým hadu to autor taky zmiňuje, ale vlastně tak, že prapůvodně byl Zeus také tím "mýtickým" hadem, ale kolem roku 500 př.n.l. došlo k proměně a z Dia se stal ničitel hadů. Nevím co je na tom pravdy, možná to máš lépe prostudované, tak co si o tom myslíš?
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DRAGEL: Já tam letos byl a bylo to fajn...teda byl jsem na dvou akcích zároveň:) co by tě zajímalo?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRAGEL: dikz za schrnuti a odkazy ... o tech slovanskejch pozustatcich v lotysku a litve vis neco konkretniho ?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRAGEL: a kdy presne to bude ?
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Keltské věci se dochovali díky Irsku, kde si přežili vedle křesťanství a kde je křesťanství respektovalo. Naše místní mytologie byla křesťanstvím zadupána do země. Ze slovanských věcí zbyly jen jakési útržky v textech arabských kupců, něco se dochovalo z křesťanských zápisů dobývání a plenění barbarského - slovanského světa. Nějaké slovanské tradice se dochovaly v Litvě a Lotyšsku, kde stále žijí. S germánskou tradicí nevím, jak to je, k žádné informaci o ní jsem se nedostal, vím že tu byla a že zbytky germánských kmenů v Čechách překryl příchod slovanů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam