• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    KUATO: Možná mě jen nechápeš :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    GOTZILAMISA: to co doporucujes se mi zda byti pravym opakem cesty, jak se neco naucit :o)
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    KUATO: je neříkám nevnímat je, ale jen je nechat proplouvat, ne jim věnovat přílišnou pozornost
    KUATO
    KUATO --- ---
    GOTZILAMISA: po detailech urcite ma smysl patrat, kultivuje to intelekt a uschopnuje jej k velmi jemnemu rozliseni, ktereho je IMHO treba. zjednoduseni tohoto typu, ze "nakonec vsechno je jedno a proto chuj s tim" je velmi zradne, protoze v praxi nedela nic jineho nez utuzuje slepotu jedince.
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    DARJEEL: Máš pravdu, ono je to asi opravdu "jedno" a ted myslim v tom smyslu jednoty :D takže nemá smysl pátrat po detailech
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GOTZILAMISA: otázka je, k čemu by Ti ty souvislosti a zjištění měli sloužit nebo pomoct... autochtonnost "podzemí" a jeho obsahů je evidentní, obrazy hadů napříč kulturami nevyjímaje, cesty jak se k jakobově žebříku dostat a jak po něm šplhat nahoru i dolu jsou také známé... možná bych si být Tebou upřesnil, co je vlastně Tvým záměrem...
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DRAGEL: tak příští rok je příležitost ;)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    DRAGEL: tady je něco z Lotyšska http://www.slovanskykruh.cz/2015/06/lotyssko/
    bylo tam rituální zapálení ohně, bohužel Zdeněk neměl čas o tom mluvit

    cesta do Ruska - Kalugy http://www.slovanskykruh.cz/2015/08/cesta-do-ruska/ na fotkách je tam vidět ceremoniální místo a ceremonie
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ja si myslim ze ze slovanu nam zbyl akorat jazyk ale genove jsou cesi mixlotina evropy.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Tenhle a minulý rok byl Zdenda Ordelt v Lotyšsku Litvě i v Rusku a tak má pár zážitků z ceremonii o stovkách lidí. Přivezl veštění z 9 bylin, ale to jsem ještě neviděl, plno fotek je na webu www.slovanskykruh.cz
    Nic konkrétního zatím nemám, jen to, že je tam tradice živá .
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    JASONEKK: Tvoje video u této akce jsem viděl :-)
    Jde mi spíše se někdy dostat dovnitř :-)
    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    NIKOPOL: Praveze i o tech souvislostech pojednava ta kniha Kosmicky had. Dokonce i na obraze toho Yggdrasilu je had, podobne jako na tom nakresu od indianu. Ale severska mytologie v tech podobnostech zminena nebyla, tak me to zaujalo. Cetl jsi tu knihu?
    Ja se nesnažím hledat moc podrobností, ale spíš ony si hledají mne, já si najednou něčeho všimnu a zajímá mě, kam to vede dál a jestli už to někdo "zkoumal" resp. se tím zabýval.
    Právěže mi teď dává smysl spoustu věcí zdánlivě nesouvisejících.
    Mě spíš právě zajímá to srovnání a podobnosti napříč kulturami. Nechci číst zase nějakou uplně odbornou literaturu, já to neumím číst, vejška mi to dost znechutila :D
    To řecko by mě zajímalo, v Kosmickým hadu to autor taky zmiňuje, ale vlastně tak, že prapůvodně byl Zeus také tím "mýtickým" hadem, ale kolem roku 500 př.n.l. došlo k proměně a z Dia se stal ničitel hadů. Nevím co je na tom pravdy, možná to máš lépe prostudované, tak co si o tom myslíš?
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    DRAGEL: Já tam letos byl a bylo to fajn...teda byl jsem na dvou akcích zároveň:) co by tě zajímalo?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRAGEL: dikz za schrnuti a odkazy ... o tech slovanskejch pozustatcich v lotysku a litve vis neco konkretniho ?
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    DRAGEL: a kdy presne to bude ?
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Keltské věci se dochovali díky Irsku, kde si přežili vedle křesťanství a kde je křesťanství respektovalo. Naše místní mytologie byla křesťanstvím zadupána do země. Ze slovanských věcí zbyly jen jakési útržky v textech arabských kupců, něco se dochovalo z křesťanských zápisů dobývání a plenění barbarského - slovanského světa. Nějaké slovanské tradice se dochovaly v Litvě a Lotyšsku, kde stále žijí. S germánskou tradicí nevím, jak to je, k žádné informaci o ní jsem se nedostal, vím že tu byla a že zbytky germánských kmenů v Čechách překryl příchod slovanů.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    GOTZILAMISA: Teď si nevzpomenu, zda strom Yggdrasil patří mezi kelty, v každém případě jde o severskou mytologii, kdy je 9 světů tohoto stromu a jeden z těchto světů je Země, nevzpomínám si jak se tam jmenuje. Země by měla být v prostředních třech světech, tedy na kmenu stromu. K tomu se také váže legenda strážce mezi světy Heimdala, v jednom ze světů jsou ledoví obři. Myslím, že k této kosmické mytologii patří i tři do sebe spletené trojúhelníky o kterých se tvrdí, že jsou znakem z vesmíru, protože v dávných dobách takový znak nikdo nemohl nevymyslet.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Slyšeli jste někdy o Didgeridoo v jeskyni ?
    Každým rokem se koná v září. Už se na to chystám druhým rokem a asi mi zase proteče mezi prsty ...

    Viliam Poltikovič - rozhovor / Didgeridoo v jeskyni 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=oUezOj4EQ_I
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    GOTZILAMISA: Ahoj .. ta podobnost je predmetem meho dlouhodobeho zajmu.
    podobna temata, principy souvislosti se vyskytuji pres asi vsechny kultury o kterych dohledas nejaky verohodny prameny, zaznamy, informace. Tech podobnosti, spolecnejch znaku atd. je vsak v tech ruznejch, casto i hodne vzdalenejch, kulturach tolik, ze se to stalo snad spis prekazkou nez mostem, kterym by to duse touzici po celistovosti nebo jednote rada videla.
    Ve skrze ale plati, ze mnozstvi materialu, logiky a vedeckosti je spise zavadejici (a tak po mnoha staleti muzeme sledovat neplodne placani milionu chytraku a murdoprdu).
    nekdo nekde nekdy rekl vemi moudrou vetu "od stromu, kamenu a pramenu se ucte" a je to tak ...

    sam to chapu tak jak ty pises - jde "prostě vůbec o nějakou přirozenou životní cestu"
    ja individualne ty souvislosti a to ze mi davaji smysl beru jako dukaz toho ze je to v poradku, ze jsme na spravny ceste.... najdes ale as ii odpurce takoveho pristupu, kteri me oznaci za pomilence, ktery nerozeznava jablka od tresni.

    nevim, co te zajima nejvic ....
    o stromu zivota a axis mundi, se dobre doctes od Haggenedera, Storla, Melchizedeka, Callemana a Junga .. a samozrejme Pogacnika - krerej primo se zabyva geomantii. ... Vlastne Kozak taky docela dobre popisne a ctive ... k zahozeni neni ani cosi celkem popularniho od vurna http://www.kosmas.cz/knihy/133814/praga-mystica-mesto-velke-bohyne/

    budu rad kdyz me nekd doplni a napise svoje postrehy.

    jinak osobne mam probadany spis recko egyptsky koreny odkazu mistni mystiky .... dale pouzivam techniky a casto i paradigma americkych indianu (predevsim proto ze od tech mistnich se toho moc nedochovalo... pripadne jsem doposud nenarazil na verohodne zdroje. tam spada vicemene i nabozenstvi germanu, vikingu (o kterych je toho teda drobne vic) a keltu )

    dekuju za otazku a pripadnou diskuzi

    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    Ahoj, zajímám se o starověká náboženství, šamanismus (i když tohle slovo je dost zavádějící a shrnuje pod sebe různé kultury), prostě vůbec o nějakou přirozenou životní cestu, smysl bytí na tomhle světě. Četla jsem nedávno knihu Kosmický had od Jeremyho Narby - znáte ji někdo? Musím říct, že jsem posléze zažila dost zajímavý mystický zážitek, nebo jak tomu říkat, kdy jsem strávila noc venku pod stromem a snažila se v "meditaci" napojit na rostliny a zvířata, tak jak to dělají právě amazonští ayahuasceros - to vše za střízliva! (naopak jsem se ten den dost čistila, zvracela, neměla chuť na jídlo, jen vodu a čaj, jinak jsem občasným uživatelem marihuany a tabáku :D) Myslím, že se mi to celkem i podařilo, a tu noc jako kdyby jsem něco významného pochopila. Nechci se tu rozepisovat o celém tom zážitku, je to velmi složité a obsáhlé. Proč toto vyprávím? Teď, nedlouho po tom zážitku, mi došlo, že ta meditace probíhala pod dubem. Začala jsem pátrat po internetu a zjistila jsem, že dub má celkem rozsáhlou mytologii zakořeněnou ve mnoha kulturách, mimo jiné i mezi staroslovany a kelty. Když jsem rozklikla keltskou mytologii, "vyskočil" na mě obrázek posvátného stromu Yggdrasil, který se velmi nápadně podobá znázornění "kosmovize" dle ayahuascera Laureana Ancona. Mimo jiné má tento strom význam tzv. axis mundi - osa světa, o které se také píše v té knize Kosmický had (indiani ji zobrazuji jako lianu, dvousroubovici, propletene hady, nebo prave strom) - kdo to cetl, bude vedet. V té knize je odkaz na puvodni literaturu (Gebhart-Sayerová 1987), ze ktere byl obrazek prejat, tu jsem vsak jeste nedohledavala. Podobnost čistě náhodná? Nezdá se mi... Co si o tom myslíte? Už někdo zkoumal tuto podobnost? Nějaké tipy na literaturu?



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam