• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Keltské věci se dochovali díky Irsku, kde si přežili vedle křesťanství a kde je křesťanství respektovalo. Naše místní mytologie byla křesťanstvím zadupána do země. Ze slovanských věcí zbyly jen jakési útržky v textech arabských kupců, něco se dochovalo z křesťanských zápisů dobývání a plenění barbarského - slovanského světa. Nějaké slovanské tradice se dochovaly v Litvě a Lotyšsku, kde stále žijí. S germánskou tradicí nevím, jak to je, k žádné informaci o ní jsem se nedostal, vím že tu byla a že zbytky germánských kmenů v Čechách překryl příchod slovanů.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    GOTZILAMISA: Teď si nevzpomenu, zda strom Yggdrasil patří mezi kelty, v každém případě jde o severskou mytologii, kdy je 9 světů tohoto stromu a jeden z těchto světů je Země, nevzpomínám si jak se tam jmenuje. Země by měla být v prostředních třech světech, tedy na kmenu stromu. K tomu se také váže legenda strážce mezi světy Heimdala, v jednom ze světů jsou ledoví obři. Myslím, že k této kosmické mytologii patří i tři do sebe spletené trojúhelníky o kterých se tvrdí, že jsou znakem z vesmíru, protože v dávných dobách takový znak nikdo nemohl nevymyslet.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Slyšeli jste někdy o Didgeridoo v jeskyni ?
    Každým rokem se koná v září. Už se na to chystám druhým rokem a asi mi zase proteče mezi prsty ...

    Viliam Poltikovič - rozhovor / Didgeridoo v jeskyni 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=oUezOj4EQ_I
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    GOTZILAMISA: Ahoj .. ta podobnost je predmetem meho dlouhodobeho zajmu.
    podobna temata, principy souvislosti se vyskytuji pres asi vsechny kultury o kterych dohledas nejaky verohodny prameny, zaznamy, informace. Tech podobnosti, spolecnejch znaku atd. je vsak v tech ruznejch, casto i hodne vzdalenejch, kulturach tolik, ze se to stalo snad spis prekazkou nez mostem, kterym by to duse touzici po celistovosti nebo jednote rada videla.
    Ve skrze ale plati, ze mnozstvi materialu, logiky a vedeckosti je spise zavadejici (a tak po mnoha staleti muzeme sledovat neplodne placani milionu chytraku a murdoprdu).
    nekdo nekde nekdy rekl vemi moudrou vetu "od stromu, kamenu a pramenu se ucte" a je to tak ...

    sam to chapu tak jak ty pises - jde "prostě vůbec o nějakou přirozenou životní cestu"
    ja individualne ty souvislosti a to ze mi davaji smysl beru jako dukaz toho ze je to v poradku, ze jsme na spravny ceste.... najdes ale as ii odpurce takoveho pristupu, kteri me oznaci za pomilence, ktery nerozeznava jablka od tresni.

    nevim, co te zajima nejvic ....
    o stromu zivota a axis mundi, se dobre doctes od Haggenedera, Storla, Melchizedeka, Callemana a Junga .. a samozrejme Pogacnika - krerej primo se zabyva geomantii. ... Vlastne Kozak taky docela dobre popisne a ctive ... k zahozeni neni ani cosi celkem popularniho od vurna http://www.kosmas.cz/knihy/133814/praga-mystica-mesto-velke-bohyne/

    budu rad kdyz me nekd doplni a napise svoje postrehy.

    jinak osobne mam probadany spis recko egyptsky koreny odkazu mistni mystiky .... dale pouzivam techniky a casto i paradigma americkych indianu (predevsim proto ze od tech mistnich se toho moc nedochovalo... pripadne jsem doposud nenarazil na verohodne zdroje. tam spada vicemene i nabozenstvi germanu, vikingu (o kterych je toho teda drobne vic) a keltu )

    dekuju za otazku a pripadnou diskuzi

    GOTZILAMISA
    GOTZILAMISA --- ---
    Ahoj, zajímám se o starověká náboženství, šamanismus (i když tohle slovo je dost zavádějící a shrnuje pod sebe různé kultury), prostě vůbec o nějakou přirozenou životní cestu, smysl bytí na tomhle světě. Četla jsem nedávno knihu Kosmický had od Jeremyho Narby - znáte ji někdo? Musím říct, že jsem posléze zažila dost zajímavý mystický zážitek, nebo jak tomu říkat, kdy jsem strávila noc venku pod stromem a snažila se v "meditaci" napojit na rostliny a zvířata, tak jak to dělají právě amazonští ayahuasceros - to vše za střízliva! (naopak jsem se ten den dost čistila, zvracela, neměla chuť na jídlo, jen vodu a čaj, jinak jsem občasným uživatelem marihuany a tabáku :D) Myslím, že se mi to celkem i podařilo, a tu noc jako kdyby jsem něco významného pochopila. Nechci se tu rozepisovat o celém tom zážitku, je to velmi složité a obsáhlé. Proč toto vyprávím? Teď, nedlouho po tom zážitku, mi došlo, že ta meditace probíhala pod dubem. Začala jsem pátrat po internetu a zjistila jsem, že dub má celkem rozsáhlou mytologii zakořeněnou ve mnoha kulturách, mimo jiné i mezi staroslovany a kelty. Když jsem rozklikla keltskou mytologii, "vyskočil" na mě obrázek posvátného stromu Yggdrasil, který se velmi nápadně podobá znázornění "kosmovize" dle ayahuascera Laureana Ancona. Mimo jiné má tento strom význam tzv. axis mundi - osa světa, o které se také píše v té knize Kosmický had (indiani ji zobrazuji jako lianu, dvousroubovici, propletene hady, nebo prave strom) - kdo to cetl, bude vedet. V té knize je odkaz na puvodni literaturu (Gebhart-Sayerová 1987), ze ktere byl obrazek prejat, tu jsem vsak jeste nedohledavala. Podobnost čistě náhodná? Nezdá se mi... Co si o tom myslíte? Už někdo zkoumal tuto podobnost? Nějaké tipy na literaturu?



    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    https://www.facebook.com/events/1627142850860837/
    Asi se tam pujdu mrknout, muzeme se seznamit :-)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    a to jako podporou myslis/myslite tu sochu .. nebo se dostavi osobne ?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    NIKOPOL: Jo, to bude ona:
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    JANYNA: to je ten jak ma na kampe tu bronzovou sochu ?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NIKOPOL: pro tyhle lidi existuje skatulka: euroindiani. nejpostizenejsi lidi evropy.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Co jsem byl na posledním Šamanském festivalu, tak jsem se musel smát a Markétě jsem to pak řekl. Když se na konci přednášky loučili, tak Markéta řekla: "... a najdete nás v háji." Čestina je bohatý a květnatý jazyk :-D
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: Pohle všeho je tohle video z Háje .... u Liberce ;-)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Dostal jsem se k videu Jana RedShirt, který roky provozoval ve středních čechách "Mezon". Dnes už je v důchodu a v Praze, takže už nebydlí v teepee :-D Dělal a podle všeho ještě dělá potní chýše. Kdyby jste o potní chýši potřebovali nějaké základní informace nejdete je zde.
    POTNÍ CHÝŠE
    http://www.youtube.com/watch?v=RzDkSycXjsY

    Je to v celku slušně popsané i když ten spirit tam samozžejmě popsaný není.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    oni asi myslejou autentickej z emerickeho pralesa, ne ?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak hlavně reklama jak z tv... prej autentický... a jaký šamanismus není autentický?:)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    TRANSFORMACE: Švarcovi jsou zajímavým párem. On nadrtí ty hustý energie a pracuje s nima, takže ho žádnej feťák nepoloží a ona dělá jemnou práci na pohodu :-)

    Video jsem už asi viděl, nic o tom co dělají neříká, je to video pro mudly "o něčem zajímavém" ;-)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    TRANSFORMACE: Tenhle par je hodne zvlastni. Zijou tim a zijou za to. Ty ciga mi tam desne nesedi :) a primery jsou takove rozmazane. Zase je videt, ze ver svemu konani, dej do toho maximum a pritahne to lidi podobneho razeni. Takze uspesni podnikatele...:)))
    TRANSFORMACE
    TRANSFORMACE --- ---
    Hezké video o českých šamanech. Krásně tajuplné a pěkná hudba.
    Šamanismus: Pavel a Markéta Švarcovi: autentické šamanské setkání
    http://www.youtube.com/watch?v=x5_mToFf1Wg

    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    jasonekk....díky za reakci...byla jsem na tom podobně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam