GOTZILAMISA: kosmickeho draka jsem necet. Nicmene
DARJEEL celkem primerene podotyka, ze obrazy hadu, sloupu, stromu, stredu, krizu a spiral bude asi, resp. jiste je najdes v jakyholiv tradici, kterou si urcis jako pracovni, domovskou.
Ted zrovna jsem cetl corpus hermeticum, nehlede na to, ze tam slovo jezis neni ai jednou, Jezise jsem mel dojem a radost tam potkavam mnohokrat.
ted ctu mezopotamsky myty, legendy.
A Marduk si pocina vskutku blizkovychodne kazdpadne znacna cast jeho kosmogonickejch aktu se prekryva (nebo muzeme najit paralely) s tim, co vypravi Eda o Odinovi.
Taky je ftipny, kdyz se rozhodneme uvest vymer bozich vlastnosti, velikosti, mohutnosti a cnosti skonci ruzni verici u tech samich kategorii a slov.
Ono to jako jedno je ale teren je to clenitej a zkusenost hluboka, krasna .. a hlavne osobni.
On si ve svy podstate kazdej muze psat, blabolit, cist, poslouchat kazdej, co chce a duch je vsude a tak kazdej asi najde presne ty semena a da vodu presne tem semenum, ktery chce sit a sklizet .. nebo k cemu ho to pudi.
V tom corpus hermeticum se celkem otevrene pise, ze nejdriv je uvedomeni, ze za mnohosti sveta je jednota, ze vsechno mnohe, ruzne a vselike pochazi od jednoho zakladu, od stvoritele, ktery v kazdem okamziku tvori, vzjevuje a udrzuje, vse co je, a v sobe drzi, to co neni.
Ze skrze barvitost a mnohost sveta se nam dava buh ve sve dokonalosti, je nikde a vsude, od nejdrobnejsiho po nejvetsi ... kadopadne skrz krasu sveta se nam dava dokonalost bozi.
To je jedno, jednota ... ale neni to vsechno, takove poznani neni ulpne.