KOC256:
nečetla jsem toto auditko, četla jsem to vedlejší, reaguji na tu citaci:
" tak už dříve platilo, že se musel shánět souhlas rodičů "
Můj syn (tehdy 14 let) si na školním výcviku zlomil ruku a musel být ihned operován. Souhlas jsem dávala pouze já (matka dítěte), otce lékař vůbec nesháněl. Je samozřejmě pravdou, že syn má oba rodiče a žijeme společně, čili se nejedná o rozvedené rodiče apod., ale jak píšu, souhlas jsem dávala pouze po telefonu a jen já.
Když jsme se o úrazu dozvěděli, manžel jel do té nemocnice (cesta asi na 3 hodiny) a pak vše podepsal, ale to byl syn už po operaci. Ostatně synovi bylo 14, byl už na dospělém oddělení a např. jaké má alergie (např. v tomto případě dost důležitá alergie na ajatin - desinfekci) řekl lékaři sám, lékař se mne na to pouze v telefonu zeptal a já to potvrdila.
KOC256: ad zbytečná bublina - tak o tom zákonu se ví od listopadu 2011. Ministerstvo celou dobu odpor veřejnosti /jak laické, tak lékařské/ bagatelizovalo. Zákon platí od 1.4.2012. Ještě 11. dubna jsem slyšela Hegera v rádiu mluvit o tom, že zákon je v platnosti 11 dní a že se teprve ukáže, jak to bude v praxi a pak možná teda bude novela. Ať jde ministr do háje i s celý svým týmem, vždyť to všichni víme od listopadu, co to je za paskvil!!! a on nám bude tvrdit, že je v platnosti 11 dní a teď o minulém víkendu /zákon není v platnosti ani měsíc!!/ teda řekne, že navrhnu změnu!!! Kde to jako jsme? V Kocourkově? Dělat zákon proto, abychom ho mohli novelizovat? Žádná zbytečná bublina to není, každej zákrok může mít vedlejší účinky a to třeba i podání antibiotik na angínu..to by ovšem musel někdo při vytváření zákonů myslet!! :-(