• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub

Tento klub slouží k boji proti komunismu (a zejména bolševické totalitě) mírovými prostředky. Je třeba stále připomínat fakta těm, co zapomněli a předávat zkušenosti těm, co v tom svinstvu nežili.

Hodní a nevinní komunisté aneb jak se nám pod nimi žilo

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    SHEALA --- --- 22:25:13 7.12.2011 ---
    me ten socik prisel jako takovej ustav socialni pece. Proste, klienti sou lehce nakrmeny, lehce pripocurany, a ven se vylezt neodvazi, protoze by je vrchnost servala, a ignorujou ty, co sou zavreny v klecovejch luzkach.
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: já taky. zejména pod tohle:
    Komunismus čtyřicet let rozvracel morálku lidí, není divu, že vypadáme jak vypadáme, bude to trvat generace než se narovnáme.
    protože vždycky, když pronesu, že jsme (češi) morálně dosti defektní, někdo protestuje :-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PREVIT: To sou šprochy. :D
    CICO
    CICO --- ---
    PREVIT: nic než pravda...)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Pod to bych se podepsal.
    Ahoj Tomio,. Blog - Ivan Pilný (blog.iDNES.cz)
    http://pilny.blog.idnes.cz/c/306847/Ahoj-Tomio.html
    CICO
    CICO --- ---
    ...a ještě si dělají prdel z ÚS...ale to nikoho nepřekvapuje, bolševické pojetí "spravedlnosti" tu skutečnou vždycky akorát znásilňovalo

Ústavní soud dal poslancům KSČM pokutu 100 tisíc, nepřišli na jednání - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/poslanci-kscm-dostali-pokutu-kvuli-reformnim-zakonum-pp2-/domaci.aspx?c=A121127_101907_domaci_jav
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    OJIRIO: Lenin ale přinesl dynamiku změny:-)
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Ja se divim ze vytahl zrovna Lenina a Freuda. Ze stat je "organizovane nasili" neboli ze stat ma (legalni) monopol na nasili, je znama vec od pocatku existence statu nebo vlastne vlady vubec, a jestli bych mel vytahnout jednu z osobnosti, ktere se tomu dukladne venovali, tak bych asi vytahl Maxe Webera.

KEMAL: Tak na amaterskou kritiku anarchismu tu snad mame jine kluby ;)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    CICO: nic proti šíle, mně právě zajímá z jaký perspektivy se na něj dívá. Odhaduju ze sociální/psychologického - tam je ale nahlížen čistě zhlediska psychoanalytické praxe apod.. Ve filozofii např. slovy Ricoeur a Habermase: "claimed him as the most significant progenitor of the shift from an objectifying, empiricist understanding of the human realm to one stressing subjectivity and interpretation."

a důležité je propojení leninovy věty skrze "v podstatě" neboli ve zkratce říká že je to jak krédo anarchistů, tak odpovídá Freudovým názorům - nikoliv že je explicitně vyjadřuje, ale jde z nich takový postoj odvodit. Surrealistická umělecká praxe, stejně jako dadaistická - na téma státu narážejí právě nejsilněji skrze intersubjektivitu a v meziválečné době to bylo právě umělecké hnutí které svojí kartikaturou brojilo jako proti průmyslu války, který patřil do rukou státu a průmyslníkům - je to čitelný skrze uměleckou praxi s protiválečnou tématikou.

Nemám teď čas dohledávat zdroje a je to defakto i mimo mojí možnost je dohledávat po večerech, takže nahodilej citát: The anarchist historian Max Netttau too, a fellow resident of Vienna, was familiar with Freud's writing, and even saw resonances between Freud's psychology of religion and that of Bakunin, Certainly Max Stirner's cranky, idiosyncratic critique of repression, which so annoyed Marx, anticipated some of the Nietzschean insights which Freud thought foreshadowed his own. Still, like most radicals, anarchists were suspicious of Freud and of psychoanalysis which had mostly become, in post-war America at least, a theory of conformity and a therapy for the rich. Yet, as Russell Jacobi has recently shown, some analysts were, in their origins, political radicals as well. The social conservatism of contemporary psychoanalysis was not the whole story. In 1968, especially, the Left began to rediscover (and reinvent) Freud. Perhaps influenced by both Marxists and feminists who, since the late Sixties, had sought to recapture a potentially subversive, revolutionary dimension in Freud's thought, some anarchists too have begun asking whether psychoanalytic theory might be usefully applied to anarchist ends.

Jde o to že na Freuda jsem při svých studiích narážel poměrně čast a pro většinu lidí z psycho/sociální praxe v dost nezvyklých kontextech. Proto mně zajímalo z jaké perspektivy k Freudovy přistupuje.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    mně by jen zajímalo jakou alternativu k "organizovanému násilí" tihle myslitelé vidí. Já ať se snažím sebevíc, napadá mne jen "neorganizované/nahodilé" násilí nebo "žádné" násilí. To první mi přitom připadá jako o mnoho horší alternativa, to druhé jako alternativa nemožná.
    CICO
    CICO --- ---
    RUDOLF: tipuju, že tohle Sheala dobře ví, ale že se jí nezdá vulgarizovaný výklad či interpretace učení tohoto pána ústy J. Svankmajera...)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SHEALA: proč myslíš? Freud je důležitej filozoficky pro celý dvacátý století.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RUDOLF: Domnivam se ze ta interpretace Freuda je ponekud mimo.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Rozhovor se Švankmajerem v aktuálním Týdnu (výňatek)

- Stát je podle vás řízené násilí. Nejspíše nemáte zrovna rád nálepky, ale asi se těmito postoji hodně blížíte anarchistům. Jaký je váš komentář k výsledku posledních voleb? Proč podle vás komunisté tak zabodovali? Lidé jsou tak zhnuseni, nebo zapomněli?

"Stát je organizované násilí" je věta z Leninovy knihy Stát a revoluce a v podstatě to odpovídá Freudovým názorům a je to i krédo anarchistů. Potud jsem freudián i anarchista. Paradoxem ovšem je, že za současné situace, kdy je veden zběsilý tlak na privatizaci státu, a tím i na oslabení jeho sociálních funkcí, útok na stát jako určitého garanta demokracie a právního prostředí, tak na tuto pravdivou větu je třeba teď, v tomto dějinném úseku "zapomenout" a se zatnutými zuby stát hájit. Zdá se totiž, že se Karel Marx ve svém historickém materialismu mýlil a po pádu kapitalismu nás nečeká beztřídní společnost, ale návrat k feudalismu. Vypadá to, že "tradiční bohaté rodiny" - jak je nazývá sociolog Jan Keller -, které už teď vlastní osmdesát procent veškerého bohatství světa a chtějí i zbytek, se pokoušejí o revanš za Francouzskou revoluci.

- Takže se spíše "přidáváte" na stranu těch, kdo volili levici a komunisty, aby pravice už dále nemohla pokračovat v oné "privatizaci státu"? Čili v tomto smyslu, ač jste sám asi antikomunista, jejich volbě rozumíte?

Nevím, kde jste vzali toho antikomunistu. Surrealisté vždy byli levičáci. Jsem antistalinista s trockisticko-anarchistickou "úchylkou". Ale strašit dnes, kdy sovětské tanky už dávno nestojí na našich hranicích, stalinismem je demagogie a manipulace s veřejným míněním, která má odvrátit pozornost od marasmu současné politiky.

- O reklamě říkáte, že to je náhražka církevního umění a nástroj manipulace...

Komerční reklama je ikonografické umění konzumní společnosti. Kdo se na ní podílí, je kolaborant a zaslouží si opovržení.

- Jak se jí vyhýbáte, když nás pronásleduje na každém kroku? Dají se před ní zavřít oči, zacpat uši?

Myslím si, že i když do vás horem dolem hustěj pitomosti, že se nutně ještě nemusíte stát pitomcem.
    IF_
    IF_ --- ---
    PREVIT: Tak ještě se uvidí, zda vyřazeni.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    IF_: Ted uz je to asi jedno, kdyz byli tri kandidati vyrazeni. Vysledky:
    [ PREVIT @ Antikomunisticky klub ]
    IF_
    IF_ --- ---
    PREVIT: Chybí mi možnost, že jsem zoufalá a stále lavíruju:)
    KAMILIUS
    KAMILIUS --- ---
    LONESTAR: děkuji za inteligentní reakci slušného a inteligentního diskutujícího
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    LONESTAR: Jinak me by taky zajimal konkretnejsi rozbor Peheho, ale spis z duvodu, ze je mi taky nesympaticky, v dost vecech s nim nesouhlasim, ale jeste nemam duvod proc ho uplne odsuzovat :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    KAMILIUS: di s tím už do prdele, Sašo...
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    kdo vlastně má být ten Čech, když už to tu takhle rozpatláváme ?
    KAMILIUS
    KAMILIUS --- ---
    Jiří Pehe » České antikomunistické pokrytectví
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=18190
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    CICO: a Rakusan tam nikdy nebyl.
    CICO
    CICO --- ---
    ...a blbé je, že ten vtip ztrácí na aktuálnosti takřka každý den...třeba Japonec aktuálně sám sebe přeřadil do stále početnější party komunistů...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam