• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PREVITAntikomunisticky klub - Antikomunisticky a antitotalitni klub
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    JOSEFDRUHY: FIN: to opravdu myslíte vážně, že ti co za komoušů dávali flašku, kytičku, či bonbošku jsou stejné svině jako dnes ti ( boháči ) co berou úplatky
    Ale oni tim vsimnym takove svine vychovavali.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    FIN: Pane, nevím proč bráníte korupci ?, a proč chcete mermomocí ztotožnit ono všimné ( flaška, bonboška ) za komoušů s morálním hnusem jako jsou současné milionové korupční lumpárny ???, dát mezi ně rovnítko. Nechápu...já sice mohu tvrdit že se mýlíte, Vy pak že se mýlím já, ale soud musí říci ostatní. (( určitě, bohužel, Vám dají zdejší čtenáři plusky a mě mínusky, ze setrvačnosti, nikoliv po zamyšlení se ... pak to znamená, že budete mít pravdu )).

FIN: to opravdu myslíte vážně, že ti co za komoušů dávali flašku, kytičku, či bonbošku jsou stejné svině jako dnes ti ( boháči ) co berou úplatky ( 7 milionů Rath aj. ) a odírají státní rozpočet o nadhodnocené rozpočty "svých" zakázek ?? Opravdu je ztotožňujete jako stejné svině ???, pane...to je neuvěřitelné. Nechci Vaše jméno, ale prozraďte mi věk. Vy jste na to odlišení, jak píšete, alergický. Já nikoho takto nenapadám, proč Vy ? A říkáte, že maličtí korupčníci ( s těmi bonboškami ) nejedou ve velkém né že by nechtěli, ale jen proto že jsou méně schopní a k tak velkým korupčním lizům se nedostali.., to je ale neslušné-nekorektní posouzení. Takže já nejsem vrah jen proto, že néé že bych jím nechtěl být, ale jen proto, že mi v tom brání morálka ??, anebo neschopnost ?? anebo jsem se nedostal "k pořádnýmu lizu" - tak nějak to chcete filozoficky vyjádřit ???
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMAL: Dkiy hmotne nouzi na Ukrajine jedli i rodice sve deti.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    FIN: no ale tady bych chtěl trochu oponovat, bez toho "předávání droběčků" hrozila hmotná nouze což bych bral jako přijatelný důvod proč i člověk v jádru slušný musel korupční systém mazat
    FIN
    FIN --- ---
    JOSEFDRUHY: jo a ještě bych tě rád upozornil, že kromě toho, že na filosofii "ale my nekrademe/neuplácíme, to jsou jen drobečky, to támhleti, to jsou skutečné svině, ty berou ve velkém", jsem alergický. kromě toho je mylná: maličkatí předevači drobečků většinou nejedou ve velkém nikoliv proto, ne že by enchtěli, kdyby byli bývali mohli, ale jen proto, že jsou méně schopní a k tak velkým lizům se nedostali.
    FIN
    FIN --- ---
    JOSEFDRUHY: jo drobečky... hele, viděls někdy růst houbu bez podhoubí? neviděl. a ani neuvidíš. takže si to vysvětli tak, že když pan "odklonil-jsem-mega" je houba, tak všichni ti drobní dvoustovkoví koumáci, co si všimnou a poříděj maličkou výhodičku, jsou to podhoubí. a čím víc toho podhoubí je, tím víc bude i hub - než dojde vláha. pardon, peníze.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PATISLAV: No dobrá, omlouvám se. Ale řečeno bylo, že tyto nezávadné "všimnušky" vychovávaly prýýý k pozdější morálce dneška že každý korimpuje. S tím já nesouhlasil. Bonboška n e v y c h o v á v á charakterk ke korupci.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    JOSEFDRUHY: to je dost arbitrární tvrzení
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: zvláště pak nepovažuji za úplatek téměř jakékoliv "všimné" dané ex-post, v případě, že o něm obdarovaný předem neví.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JOSEFDRUHY: prosím pěkně, vždyť výslovně píšu, že bonboniéru nebo kytičku za úplatek nepovažuji. Čtěte pozorně! :)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    BONGI: Vy jste si pračku ZANUSSI , nebo FAVORITA kupoval každých 14 dní ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEMAL: Pane, vy si myslíte, že každý občan ( za komoušů ) 5x do měsíce dával někde úplatek-všimné ?, celý život ? aby to bylo 5% jeho paltu ? Tyto úplatky, jak jsem už popsal, spíš "zvyšovaly produktivitu práce" a tedy neškodily společnosti ani občanovi-sousedovi toho úplatkáře, co dal zubařce lístek na vyprodaný koncert. Dnešní korupčníci škodí 1000 násobně víc i společnosti i konkurenci. A především je nemorální i to, že na vzdory tomu, že jsou bohatší než chudina, kradou furt ještě víc a víc.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    PATISLAV: Pane, vesměs se dá s Vámi souhlasit přestože máme každý nasazený jiné brýle na stejnou věc. Jenže mírně nesouhlasím s tím, že by "malé obyčejné všimné" ( bomboniéra, flaška ) vychovalo nemorální společnost, která pak v "lepší" demokracii dnes přeroste v hnusnou drzou arogantní korupci, tedy kde korupčník škodí sousedovi, škodí společnosti, škodí stát. rozpočtu. Flaška či bomboška za totáče neškodily ( téměř ) nikomu. Dnešní stamilionové úplatky ( potažmo libovolné finty-triky pro zlodějny s vydíráním dohromady ) škodí nejen morálce, ale i té státní kase. Opravdu si myslíte, že bonboniéra a pozornost-kytička vychovaly v charakterech lidí morálku oné drzé nehorázné korupce ??? Korupci ( tu mnohamilionovou ) nevykazuje 40% chudých lidí, nemá s čím. A nevykazují jí už hodně, hodně bohatí lidé, tj. 10-20% lidí ve společnosti, necítí potřebu. Tak kdo to je pak ? Proč se morálně nenakazilo ke korupci těmi "bonboškami" 60% obyvatel chudých a superbohatých ?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    JOSEFDRUHY: vzhledem k tehdejší průměrné mzdě (cca 1500-2000 Kč) to tedy znamená že za vyřízení běžné životní situace bylo nutné financovat korupčníka částkou dosahující cca 5% průměrné měsíční mzdy. To už je celkem slušný ranec.
    BONGI
    BONGI --- ---
    JOSEFDRUHY: hehe 100? Za pracku Zanussi se davaly az 2000,- za Favorita bezne kolem 1000,- vys, za kuchyn Betyna klidne i 5K za barevneho Rubina bezne 500-1000.. Kde jsi zil?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEMAL: nepochopil jsem "co" po mě chceš. Já jsem přesvědčen, že za komoušů 90% obyvatel dávalo svým spoluobčanům za navíc výkon jen "všimné" do výše 100,-K. Pouze malá menšina asi dávala ( já nikoho takového nepotkal ) jako úplatek víc než 100,-K. Ale zažil jsem, že přijel ( za minulého režimu ) ke mě na stavbu teplárny náklaďák, dovezl zboží pro stavbu a řidič ukázal mi legitku KSČ a pak řekl, abych mu otevřel sklad, že si tam něco vezme, že to dělává všude kam přijede. Zíral jsem. To něco byla vodováha, holinky, pásmo 20 m, hasák, .., no prostě plnou tašku věcí...a že pokud něco kecnu, že on už ví jak mě sejmout. Jóóó, to byli komouši, ti kradli, ti si za 2 roky postavili celou chatu u lesa z nakradeného.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATISLAV: ad můj bod č.5 - velmi častá je korupce na stavebním úřadě nebo ve stanicích STK - tam přitom nejde o žádné peníze nebo daně, jen a pouze o neoprávněné získání výhody, která může vést k ohrožení okolí.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JOSEFDRUHY: k prvnímu odstavci:

"Pane Kemal, to co bylo za komoušů, to nelze nazvat "korupce"...to byly drobečky, které jsme jeden druhému dávali, zubařovi, autodopravci úhlí, či pro předběhnutí fronty na ledničku, paní učitelce bombošku, zahradníkovi za lepší hnůj flašku..., to byly pouze pozornosti do jedné stokoruny, dával to každý každému.
    Dnešní korupce je naprosto o něčem jiném, jsou v tom stamiliony a především to není korektní akt v soutěži s jinými, kteří se také ucházejí o stejnou zakázku. Když já dal za socializmu malířovi pokojů "pozornost" ( do výše padesátikoruny ) , tak jsem tím neubíral stejné právo "konkurenci". Dnešní korupce jsou podvody okrádáním rozpočtu z daní..."

1. Tyhle "drobečky" jsou/byly právě tím podhoubím, které zlikvidovalo povědomí o morálce v celém národě. Každý to bral jako takovou samozřejmost, že ani dnes nepřijde mnohým divné dát úplatek doktorovi, revizorovi, policistovi, na stavebním úřadě atd.

2. Ne, opravdu nešlo o pozornosti do jedné stokoruny. Žádal jsi za komunistů např. o byt nebo jsi kupoval auto? Víš jak dlouho čekal člověk, který nic nedal?

3. Ano, máš pravdu v tom, že dnešní stamilionové úplatky jsou v určitém ohledu bezprecedentní, ale i jejich existence vychází z toho, že naše společnost je pokřivená tradicí úplatkářství. Mravně čistší stát by negeneroval tolik úplatných úředníků a politiků a tolik úplácejících firem i jednotlivců.

4. Tehdejší úplatky samozřejmě ubíraly právo. Úplatek vždy znamená předběhnutí ve frontě. Získání služby či výhody na úkor někoho jiného. Jinak by logicky nemělo smyslu úplatek dávat (a úplatkem tady opravdu nemyslím bonboniéru ošetřujícímu lékaři při propuštění z nemocnice nebo kytičku učitelce za vysvědčení).

5. Dnešní korupce není pouze okrádáním daňových poplatníků. Korupce se týká i soukromých firem a to nejen těch vysoce konkurenčních, ale zejména těch monopoloních či oligopolních, kde se vnitřní náklady rozprostírají do cen spotřebitelům, kteří z mnoha důvodů nemají často možnost odejít k jinému dodavateli a musejí je platit. Na korupci vždy doplácí celá společnost - morálně i materiálně.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    JOSEFDRUHY: s těmi "drobečky" mne provokuješ, takže odpověď si vypůjčím od Arcáka:
    pomer takovych pripadu a ostatnich neznam. Seznamis mne s nim, prosim?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    KEMAL: ...onen prostor ke korupci před r.1989, který tu josef druhý a teď ty tak vehementně popíráte
    Pane Kemal, to co bylo za komoušů, to nelze nazvat "korupce"...to byly drobečky, které jsme jeden druhému dávali, zubařovi, autodopravci úhlí, či pro předběhnutí fronty na ledničku, paní učitelce bombošku, zahradníkovi za lepší hnůj flašku..., to byly pouze pozornosti do jedné stokoruny, dával to každý každému.
    Dnešní korupce je naprosto o něčem jiném, jsou v tom stamiliony a především to není korektní akt v soutěži s jinými, kteří se také ucházejí o stejnou zakázku. Když já dal za socializmu malířovi pokojů "pozornost" ( do výše padesátikoruny ) , tak jsem tím neubíral stejné právo "konkurenci". Dnešní korupce jsou podvody okrádáním rozpočtu z daní...

Pamatujete jak mezi lidem kolovala taková "pohádka" o té flašce ? : Žáček 6.A ( syn truhláře ) měl ve škole problémy a hrozila mu pětka na vysvědčení. Tatínek koupil flašku a zanesl jí paní učitelce. Pak ho učitelka doučila, žáček nepropadl. Učitelka vzala tuto flašku neotevřenou a šla s ní na Národní výbor a orodovala pomocí ní, aby jí zlegalizovali nezkolaudovanou chatku. Povedlo se. Úřednice u odboru výstavby tuto flašku vzala a šla k zubaři aby jí lépe sptavil zuby ( povedlo se spravil ). Zubař vzal tuto flašku stále neotevřenou a šel k řezníkovi, aby "vyžebral" ledvinky pro svou babičku. Řezník pak vzal tuto stále neotevřenou flašku a šel za panem truhlářem ( co měl toho syna v 6.A a který tu flašku jako první koupil ) aby mu udělal ten regál trochu levněji. - Takže jedna flaška putovala a pomocí ní všichni zainteresovaní udělali "o kousek víc práce navíc" než jim kázal režim, pracovní náplň. Ta flaška nebyla nikdy otevřena a přesto vykonala záslužnou práci tím, že každý pracoval o 20% lépe.

Tutéž fintu chtěl po revoluci udělat Walter Komárek. V jedné televizní debatě v r. 1992 řekl, že když už tu máme tu euforii národa, zavádíme nové vlastnické a tržní vztahy, že by bylo dobré si vzít od světové banky velký úvěr a dát ho !!!! ( půjčit ho bezúročně ) jen těm, kdo chtějí poctivě a hodně pracovat, založit nové živnosti, zaměstnat hodně lidí, vymýšlet nové postupy výrobní, lépe organizovat práci, atd. atd. atd. ( a systém, pravidla, by se zavedl tak, aby se opravdu vybrali poctiví lidé...atd., nové k tomu přizpůsobené zákony, atd. ) a Walter řekl, že využijeme-li tento potenbciál nadšení r. 89-91, že do 5ti let půjčenou fin. částku splatíme i s úrokama a rozjede se tu razantněs velkým nasazením poctivé podnikání... ! Prostě by to odborníci vyšperkovali. Walter neuspěl.... proti grázlům a zlodějům a tunelářům a komunistům neuspěl, proti Kalusovi neuspěl, proti těm kteří privatizovali stylem nahrabat a nepracovat, privatizovali divoce ostošest a po měsíci daný oběkt zastavili v bance a pěníze si ulili bůhví kam a bůhví jak ... je nezajímala tvorba hodnot, ale pouze hrabat peníze, no prostě nastal onen bordel Klausovské demokracie s kausami Madokár, diamantová aféra, kampeličková aféra, krachy bank, rozkradení plzeňské Škodovky, Poldi Kladno, NHKG Ostrava, H-systém, rumová aféra, atd. bylo by to vyprávění na desítky listů - Klausův systém za který chtěl medaili, ... Je mi špatně na to pomyslet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam